Ухвала
від 06.09.2023 по справі 756/189/22
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

06.09.2023 Справа № 756/189/22

Номер провадження 2-р/756/12/23

Унікальний номер судової справи 756/189/22

УХВАЛА

06 вересня 2023 року м. Київ

Оболонський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді Луценка О.М.,

за участю секретаря судового засідання Галелюк Т.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву представника позивача за первісним позовом - відповідача за зустрічним позовом ОСОБА_1 про роз`яснення рішення суду у справі за первісним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про поділ майна подружжя та за зустрічним позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_2 , треті особи: Товариство з обмеженою відповідальністю «Латанія», приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Михайленко Сергій Анатолійович, про визнання правочину недійсним, скасування рішень та поділ майна подружжя,

УСТАНОВИВ:

07.08.2023 представник позивача за первісним позовом - відповідача за зустрічним позовом ОСОБА_1 звернулась до суду із заявою про роз`яснення рішення у справі за первісним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про поділ майна подружжя та за зустрічним позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_2 , треті особи: Товариство з обмеженою відповідальністю «Латанія», приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Михайленко Сергій Анатолійович, про визнання правочину недійсним, скасування рішень та поділ майна подружжя.

Просить суд роз`яснити рішення Оболонського районного суду міста Києва від 08.12.2022 у справі №756/189/22 в частині ідентифікаційних номерів складових частин транспортного засобу «Land Rover Range Rover», реєстраційний номер НОМЕР_1 , 2013 року випуску, а саме зазначення серії та номеру свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_2 , марку Land Rover, модель Range Rover, тип Універсал-В, номер шасі НОМЕР_3 , повну масу 3070, масу без навантаження 2578, категорію В, об`єм двигуна 4367, тип пального D, колір білий, реєстраційний номер НОМЕР_1 , рік випуску 2013 р.

В обгрунтування вимог заяви представник вказувала, що рішення Оболонського районного суду міста Києва від 08.12.2022 у справі №756/189/22 не містить зазначення ідентифікаційних номерів його складових частин, чим позбавляє ОСОБА_2 можливості зареєструвати право власності на транспортний засіб, а тому воно підлягає роз`ясненню.

Відповідно до ч. 3 ст. 271 ЦПК України суд розглядає заяву про роз`яснення судового рішення у порядку, в якому було ухвалено відповідне судове рішення, протягом десяти днів з дня її надходження. У разі необхідності суд може викликати учасників справи, державного чи приватного виконавця в судове засідання.

Учасники справи про дату, час і місце розгляду заяви повідомлені належним чином, про що у матеріалах справи містяться відповідні документи.

Представник позивача за первісним позовом - відповідача за зустрічним позовом ОСОБА_1 у прохальній частині заяви про роз`яснення рішення клопотала про розгляд заяви без виклику сторін.

Від представника відповідача за первісним позовом - позивача за зустрічним позовом ОСОБА_4 на адресу суду надійшло клопотання про відкладення розгляду справи, мотивоване тим, що він 06.09.2023 перебуватиме у відпустці у зв`язку з днем народження.

Враховуючи приписи ч. 3 ст. 271 ЦПК України суд вважає за можливе проводити розгляд заяви про роз`яснення судового рішення у відсутність учасників справи.

Дослідивши подану заяву та матеріали цивільної справи, суд приходить до наступних висновків.

Згідно ч. 1 ст. 271 ЦПК України за заявою учасників справи, державного виконавця, приватного виконавця суд роз`яснює судове рішення, яке набрало законної сили, не змінюючи змісту судового рішення.

Приводом для роз`яснення рішення суду є утруднення чи неможливість його виконання.

Згідно вимог частини 1 ст. 31 Закону України «Про виконавче провадження» у разі якщо викладена у виконавчому документі резолютивна частина рішення є незрозумілою, виконавець або сторони виконавчого провадження мають право звернутися до суду, який видав виконавчий документ, із заявою про роз`яснення відповідного рішення.

Пленум Верховного Суду України в п. 21 постанови від 18 грудня 2009 року № 14 "Про судове рішення у цивільній справі" вказав, що роз`яснення рішення суду можливе тоді, коли воно не містить недоліків, що можуть бути усунені лише ухваленням додаткового рішення, а є незрозумілим, що ускладнює його реалізацію. Зазначене питання розглядається судом, що ухвалив рішення, і в ухвалі суд викладає більш повно та ясно ті частини рішення, розуміння яких викликає труднощі, не вносячи змін у суть рішення і не торкаючись питань, які не були предметом судового розгляду. Роз`яснення рішення не допускається, якщо воно виконане або закінчився установлений законом строк, протягом якого рішення може бути пред`явлене до виконання. Якщо фактично порушено питання про зміну рішення або внесення в нього нових даних, у тому числі й роз`яснення мотивів ухваленого рішення, суд ухвалою відмовляє в роз`ясненні рішення.

Рішенням Оболонського районного суду міста Києва від 08.12.2022 у справі №756/189/22 ухвалено:

Первісний позов ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про поділ майна подружжя - задовольнити.

У порядку поділу спільного майна подружжя визнати за ОСОБА_3 :

право власності на транспортний засіб «Toyota», реєстраційний номер НОМЕР_4 , 2016 року випуску;

право власності на транспортний засіб «BMW», реєстраційний номер НОМЕР_5 , 2011 року випуску;

право власності на частину квартири, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 ;

право власності на частину квартири, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 .

У порядку поділу спільного майна подружжя визнати за ОСОБА_2 :

право власності на транспортний засіб «Land Rover Range Rover», реєстраційний номер НОМЕР_1 , 2013 року випуску;

право власності на частину квартири, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 ;

право власності на частину квартири, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 .

У задоволенні зустрічного позову ОСОБА_3 до ОСОБА_2 , треті особи: Товариство з обмеженою відповідальністю «Латанія», приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Михайленко Сергій Анатолійович, про визнання правочину недійсним, скасування рішень та поділ майна подружжя - відмовити.

Стягнути з ОСОБА_3 (РНОКПП НОМЕР_6 ; адреса зареєстрованого місця проживання: АДРЕСА_1 ) на користь держави судовий збір у розмірі 14 389,80 грн.

Стягнути з ОСОБА_3 (РНОКПП НОМЕР_6 ; адреса зареєстрованого місця проживання: АДРЕСА_1 ) на користь ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_7 ; адреса зареєстрованого місця проживання: АДРЕСА_1 ) судові витрати пов`язані з оплатою судового збору в розмірі 11 350,00 грн.

Постановою Київського апеляційного суду від 23.05.2023 у справі №756/189/22 постановлено апеляційну скаргу ОСОБА_3 залишити без задоволення. Рішення Оболонського районного суду м. Києва від 08 грудня 2022 року залишити без змін.

Так, представника позивача за первісним позовом - відповідача за зустрічним позовом ОСОБА_1 звертаючись до суду із заявою про роз`яснення рішення обґрунтовувала її тим, що у позивача ОСОБА_2 виникли проблеми з виконанням зазначеного вище рішення, оскільки резолютивна частина рішення не містить ідентифікаційних номерів складових частин транспортного засобу «Land Rover Range Rover», реєстраційний номер НОМЕР_1 , 2013 року випуску.

Регіональний сервісний центр ГСЦ МВС в м. Києві (філія ГСЦ МВС) своїм листом від 11.08.2023 №31/26-516аз повідомили, що здійснити перереєстрацію транспортного засобу Land Rover Range Rover, 2013 року випуску, на підставі рішення Оболонського районного суду міста Києва від 08.12.2022 у справі №756/189/22 можливо при зазначенні в ньому ідентифікаційних номерів складових частин (номер VIN, кузова, шасі) цього автомобіля (т. 5, а.с. 4).

З аналізу ст. 271 ЦПК України випливає, що роз`ясненню підлягають рішення, які мають виконуватися як у добровільному порядку, так і примусово.

Головною підставою для подання заяви про роз`яснення рішення суду є його незрозумілість, що ускладнює його виконання.

Зі змісту вказаної норми вбачається, що необхідність роз`яснення судового рішення пов`язана з незрозумілістю рішення як для сторін, так і для державного виконавця.

Роз`яснено може бути рішення чи ухвала суду у разі, якщо без такого роз`яснення її тяжко буде виконати, оскільки є ймовірність неправильного виконання внаслідок неясності резолютивної частини рішення.

За загальними нормами права роз`яснення судом ухваленого ним рішення здійснюється насамперед з метою усунення такого недоліку, як незрозумілість судового рішення (наприклад, можливість неоднакового тлумачення висновків суду), що перешкоджає його належному виконанню.

Підставою для роз`яснення судового рішення як засобу усунення недоліків ухваленого судового акта є його неясність, невизначеність.

З точки зору закону ясність судового рішення полягає у логічному, чіткому, переконливому і зрозумілому викладенні змісту рішення, оскільки недотримання цих вимог може ускладнити або взагалі унеможливити виконання постанови чи ухвали суду.

Чіткість викладу передбачає, зокрема, що терміни, вжиті у судовому рішенні, відповідають тому змістові, що вони мають за законодавством України; такі терміни чітко співвідносяться із поняттями, які вони позначають; текст правової норми, застосованої судом, відтворюється без перефразовування і при цьому ясно, де наводиться правова норма, а де суд дає своє тлумачення її змісту.

Судове рішення не повинно містити положень, які б суперечили або виключали одне одного, ускладнювали чи унеможливлювали його виконання.

Конкретного і вичерпного переліку критеріїв для визначення рішення незрозумілим закон не містить, а тому їх має навести особа, яка звертається із заявою про роз`яснення судового рішення.

У п. 32 Висновку № 11 (2008) Консультативної ради європейських суддів зазначено, що всі судові рішення повинні бути зрозумілими, викладеними чіткою і простою мовою - це необхідна передумова розуміння рішення сторонами та громадськістю.

Для цього потрібно логічно структурувати рішення і викласти його в чіткому стилі, доступному для кожного.

В пункті 8 постанови Пленуму Верховного Суду України №14 від 18 грудня 2009 року «Про судове рішення у цивільній справі» зазначено, що ухвалене у справі рішення має бути гранично повним, ясним, чітким, викладеним у послідовності, встановленій ЦПК України, і обов`язково містити вступну, описову, мотивувальну та резолютивну частини.

Разом з тим, рішення не повинно містити зайвої деталізації, яка не має правового значення в даній справі, а також незрозумілих словосполучень, занадто довгих речень, через які викладення фактичних обставин важко сприймається.

За змістом приведеного вище аналізу рішення підлягає роз`ясненню з питань, пов`язаних з його виконанням, а також змістом викладених у ньому висновків, які впливають на виконання.

Питання, яке ставить заявник у своїй заяві, по суті не впливає на зміст судового рішення, а роз`яснення рішення можливе виключно без зміни його суті.

Враховуючи те, що у позивача за первісним позовом - відповідача за зустрічним позовом ОСОБА_2 виникли утруднення з питань виконання рішення Оболонського районного суду міста Києва від 08.12.2022 у справі №756/189/22, то суд дійшов висновку про задоволення його заяви про роз`яснення судового рішення в частині ідентифікаційних номерів складових частин транспортного засобу «Land Rover Range Rover», реєстраційний номер НОМЕР_1 , 2013 року випуску, а саме зазначення: серії та номеру свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_2 , марки Land Rover, моделі Range Rover, типу Універсал-В, номеру шасі (кузова, рами) НОМЕР_3 , повної маси 3070, маси без навантаження 2578, категорії В, об`єму двигуна 4367, типу пального D, кольору - білий, реєстраційного номеру НОМЕР_1 , рік випуску - 2013 р.

На підставі викладеного та керуючись ст. 4 Закону України «Про судовий збір», ст. ст. 260-261, 271, 353 ЦПК України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Заяву представника позивача за первісним позовом - відповідача за зустрічним позовом ОСОБА_1 про роз`яснення рішення суду у справі за первісним позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про поділ майна подружжя та за зустрічним позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_2 , треті особи: Товариство з обмеженою відповідальністю «Латанія», приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Михайленко Сергій Анатолійович, про визнання правочину недійсним, скасування рішень та поділ майна подружжя - задовольнити.

Роз`яснити рішення Оболонського районного суду міста Києва від 08.12.2022 у справі №756/189/22 в частині ідентифікаційних номерів складових частин транспортного засобу «Land Rover Range Rover», реєстраційний номер НОМЕР_1 , 2013 року випуску, а саме зазначивши:

серію та номер свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу - НОМЕР_2 ;

марка - Land Rover;

модель - Range Rover;

тип - Універсал-В;

номер шасі (кузова, рами) - НОМЕР_3 ;

повна маса - 3070;

маса без навантаження - 2578;

категорія - В;

об`єм двигуна - 4367;

тип пального - D;

колір - білий,

реєстраційний номер - НОМЕР_1 ;

рік випуску - 2013.

Стягнути з ОСОБА_2 (РНОКПП НОМЕР_7 ; адреса зареєстрованого місця проживання: АДРЕСА_1 ) на користь держави судовий збір у розмірі 536,80 грн.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до суду апеляційної інстанції шляхом подання апеляційної скарги протягом 15 днів з дня її вручення.

Ухвала набирає законної сили після її проголошення.

Суддя Олександр ЛУЦЕНКО

СудОболонський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення06.09.2023
Оприлюднено07.09.2023
Номер документу113255700
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про роз’яснення судового рішення

Судовий реєстр по справі —756/189/22

Постанова від 01.05.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Олійник Алла Сергіївна

Ухвала від 29.04.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Олійник Алла Сергіївна

Постанова від 31.10.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Шебуєва Вікторія Андріївна

Ухвала від 30.10.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Шебуєва Вікторія Андріївна

Ухвала від 16.10.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Олійник Алла Сергіївна

Ухвала від 27.09.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Шебуєва Вікторія Андріївна

Ухвала від 27.09.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Шебуєва Вікторія Андріївна

Ухвала від 22.09.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Шебуєва Вікторія Андріївна

Ухвала від 21.09.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Тітов Максим Юрійович

Ухвала від 06.09.2023

Цивільне

Оболонський районний суд міста Києва

Луценко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні