Ухвала
від 06.09.2023 по справі 910/6909/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

06.09.2023Справа № 910/6909/23

Господарський суд міста Києва у складі судді Пукшин Л.Г., за участі секретаря судового засідання Зайченко О.Г., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали господарської справи

за позовом Акціонерного товариства «Українська залізниця» (03150, м.Київ, вулиця Єжи Гедройця, будинок 5) в особі регіональної філії «Південно-Західна залізниця» Акціонерного товариства «Українська залізниця» (01601, м.Київ, вул.Лисенка,6)

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Украгроспілка» (04050, м.Київ, вул. Мельникова, 12)

про стягнення 1 274 625,24 грн.

за участю представників

від позивача: не з`явились

від відповідача: Гетьман А.А.

ВСТАНОВИВ:

Акціонерне товариство «Українська залізниця» в особі регіональної філії «Південно-Західна залізниця» Акціонерного товариства «Українська залізниця» звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Украгроспілка» про стягнення 1 274 625,24 грн.

Позовні вимоги мотивовані неналежним виконанням відповідачем взятих на себе зобов`язань за Договором про надання послуг з організації перевезення вантажів залізничним транспортом № 8132653 від 06.03.2020 Товариство з обмеженою відповідальністю «СТ СЕРВІС» звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «УВК-ІНТЕРНЕШНЛ» про стягнення 1 148 621,56 грн.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 08.05.2023 було прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі, вирішено справу розглядати за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання у справі призначено на 07.06.2023.

23.05.2023 через відділ діловодства суду та на електронну пошту суду від позивача надійшло клопотання про участь у судових засіданнях в режимі відеоконференції в приміщенні Конотопського міськрайонного суду Сумської області.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 24.05.2023 суд ухвалив у задоволенні заяви Акціонерного товариства «Українська залізниця» про участь у судових засіданнях в режимі відеоконференції у справі №910/6909/23 відмовити.

06.06.2023 до загального відділу діловодства Господарського суду надійшло клопотання позивача про проведення підготовчого засідання без участі представника.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 07.06.2023 суд ухвалив відкласти підготовче засідання на 21.06.2023.

16.06.2023 на електронну пошту Господарського суду надійшло клопотання про розгляд справи без участі представника позивача.

21.06.2023 до канцелярії суду надійшло клопотання відповідача про відкладення підготовчого засідання.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 21.06.2023 суд ухвалив відкласти підготовче засідання на 26.07.2023.

26.06.2023 до канцелярії суду надійшло клопотання відповідача про ознайомлення з матеріалами справи.

13.07.2023 до загального відділу діловодства Господарського суду надійшов відзив на позовну заяву, у якому відповідач просив поновити строки для подачі відзиву на позовну заяву, обґрунтовуючи тим що останній не отримав позовну з додатками від позивача, а тому лише після ознайомлення 28.06.2023, про що в матеріалах справи наявна відмітка, представнику відповідача стало відомо обставини та правові підстави позову.

25.07.2023 від позивача на електронну пошту Господарського суду надійшли пояснення позивача.

Цією ж датою надійшло заперечення на клопотання відповідача про витребування доказів, у якому позивач просив суд залишити клопотання без розгляду.

26.07.2023 через систему «Електронний суд» від відповідача надійшло клопотання про відкладення підготовчого засідання.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 26.07.2023 суд ухвалив відкласти підготовче засідання на 06.09.2023.

01.08.2023 через систему «Електронний суд» від відповідача надійшло клопотання про витребування відповідних доказів у позивача для встановлення всіх обставин по справі.

05.09.2023 через систему «Електронний суд» надійшло клопотання, у якому відповідач просить суд долучити до матеріалів справи телеграму АТ «Українська залізниця» від 30.05.2023, щодо введення обмеження перевезень за повідомленням регіональної філії «Одеська залізниця».

У підготовчому судовому засіданні, призначене на 06.09.2023, відповідач підтримав подане клопотання про витребування доказів, просив задовольнити, представник позивача не з`явився, про причини неявки суд не повідомив, хоча про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Розглянувши матеріали справи та заслухавши пояснення представника відповідача, суд дійшов висновку про обґрунтованість клопотання про витребування доказів від Акціонерного товариства «Українська залізниця», яке підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 2 ГПК України завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави.

Судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності.

Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, обґрунтовують свої вимоги і заперечення поданими суду доказами.

Відповідно до ч. 10 ст. 11 Господарського процесуального кодексу України, якщо спірні відносини не врегульовані законом і відсутній звичай ділового обороту, який може бути до них застосований, суд застосовує закон, що регулює подібні відносини (аналогія закону), а за відсутності такого - виходить із загальних засад і змісту законодавства (аналогія права).

Відповідно до положень ст. 74 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. У разі посилання учасника справи на невчинення іншим учасником справи певних дій або відсутність певної події, суд може зобов`язати такого іншого учасника справи надати відповідні докази вчинення цих дій або наявності певної події. У разі ненадання таких доказів суд може визнати обставину невчинення відповідних дій або відсутності події встановленою. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів.

Виходячи з наведеного вище, враховуючи предмет та підстави позовних вимог, з огляду на обставини, що входять до предмету доказування у даній справі, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання відповідача про витребування відповідних доказів у Акціонерного товариства «Українська залізниця», а саме: інформацію щодо введених АТ «Укрзалізниця» заборон стосовно приймання до перевезення вантажів і порожніх вагонів; засвідчену належним чином копію рішення правління АТ "Укрзалізниця" від 02.04.2022 (протокол № Ц-54/42 Ком.т), яким було затверджено "Перелік виняткових умов, які є підставою для звільнення замовників послуг, пов`язаних з організацією перевезення вантажів, від обов`язку вносити плату за користування вантажними вагонами і контейнерами та зборів/плат АТ "Укрзалізниця" під час дії воєнного стану в Україні".

Відповідно до пунктів 4 частини 2 статті 202 Господарського процесуального кодексу України, суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах строку з таких підстав: необхідність витребування нових доказів, у випадку коли учасник справи обґрунтував неможливість заявлення відповідного клопотання в межах підготовчого провадження.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 183 Господарського процесуального кодексу України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках, визначених частиною другою статті 202 цього Кодексу.

Таким чином, враховуючи необхідність у витребувані доказів по справі, з врахуванням положень ст. 183 Господарського процесуального кодексу України та з метою дотримання принципів господарського судочинства, а саме рівності усіх учасників перед законом і судом, та змагальності, для надання можливості сторонам скористатися своїми процесуальними правами та обов`язками, суд вважає за доцільне відкласти підготовче засідання.

Керуючись ст. 81, 183, 202, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Відкласти підготовче засідання на 20.09.2023 о 10:15 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44- Б, зал № 22.

2. Повідомити учасників справи про дату, час та місце судового засідання.

3. Зобов`язати Акціонерне товариство «Українська залізниця» надати суду інформацію щодо введених АТ «Укрзалізниця» заборон стосовно приймання до перевезення вантажів і порожніх вагонів; засвідчену належним чином копію рішення правління АТ "Укрзалізниця" від 02.04.2022 (протокол № Ц-54/42 Ком.т), яким було затверджено "Перелік виняткових умов, які є підставою для звільнення замовників послуг, пов`язаних з організацією перевезення вантажів, від обов`язку вносити плату за користування вантажними вагонами і контейнерами та зборів/плат АТ "Укрзалізниця" під час дії воєнного стану в Україні".

4. Витребувані судом документи надати до суду в строк до 18.09.2023. У разі неможливості подати витребувані судом документи - подати письмові обґрунтовані пояснення щодо причин неможливості їх подання з наданням доказів в підтвердження.

5. Попередити Акціонерне товариство «Українська залізниця», що у відповідності до ч. 8 ст. 81 Господарського процесуального кодексу України у разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, або неподання таких доказів без поважних причин, судом будуть застосовані заходи процесуального примусу, передбачені пунктом 4 частини 1 статті 132 Господарського процесуального Кодексу України.

6. Звернути увагу учасників справи, що у випадку неможливості забезпечити явку уповноважених представників в судове засідання, сторони мають право на звернення до суду з заявою про проведення судового засідання в режимі відеоконференції поза межами приміщенням суду за допомогою системи vkz.court.gov.ua із зазначенням його облікового запису (логіну). Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://ki.arbitr.gov.ua

Ухвала набирає чинності 06.09.2023 та оскарженню не підлягає.

Суддя Л. Г. Пукшин

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення06.09.2023
Оприлюднено08.09.2023
Номер документу113268485
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань перевезення, транспортного експедирування

Судовий реєстр по справі —910/6909/23

Ухвала від 21.05.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Мальченко А.О.

Ухвала від 08.01.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Мальченко А.О.

Ухвала від 04.12.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Мальченко А.О.

Рішення від 25.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 11.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 06.09.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 26.07.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 21.06.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 07.06.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 24.05.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні