Ухвала
від 05.09.2023 по справі 917/1176/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Капітана Володимира Кісельова, 1, м. Полтава, 36000, тел. (0532) 61 04 21

E-mail: inbox@pl.arbitr.gov.ua, https://pl.arbitr.gov.ua/sud5018/

Код ЄДРПОУ 03500004

УХВАЛА

про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті

05.09.2023 Справа № 917/1176/23

за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «КРЕМЕНЧУКГАЗ-ТРЕЙДІНГ» (вул. Героїв Маріуполя, 46, м. Кременчук, Полтавська область, 39601, код за ЄДРПОУ: 31611537, електронна адреса: office@kgaz-trading.com.ua)

до 1. Товариства з обмеженою відповідальністю «газопостачальна компанія «НАФТОГАЗ ТРЕЙДИНГ» (вул. Шолуденка, 1, м. Київ, 04116, код за ЄДРПОУ: 42399676, електронна адреса: info@naftogaztrading.com.ua)

2: Товариства з обмеженою відповідальністю «КРЕМЕНЧУКГАЗ-ПОСТАЧАННЯ» (вул. Героїв Маріуполя, 46, м. Кременчук, Полтавська область, 39601, код за ЄДРПОУ: 20071686, електронна адреса: kgppost@ukr.net)

про визнання недійсним договору про переведення боргу,

Суддя Киричук О.А.

Представники сторін: згідно протоколу

Товариство з обмеженою відповідальністю «КРЕМЕНЧУКГАЗ-ТРЕЙДІНГ» звернулося до Господарського суду Полтавської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «газопостачальна компанія «НАФТОГАЗ ТРЕЙДИНГ» та Товариства з обмеженою відповідальністю «КРЕМЕНЧУКГАЗ-ПОСТАЧАННЯ» про визнання недійсним Договору переведення боргу № 917/919/21 від 19 жовтня 2021 року, укладеного між Товариством з обмеженою відповідальністю «Газопостачальна компанія «НАФТОГАЗ ТРЕЙДИНГ», Товариством з обмеженою відповідальністю «КРЕМЕНЧУКГАЗ- ТРЕЙДІНГ», Товариством з обмеженою відповідальністю «КРЕМЕНЧУКГАЗ-ПОСТАЧАННЯ».

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 04.07.2023р. даний позов був переданий на розгляд судді Киричуку О.А.

Ухвалою від 10.07.2023р. суд прийняв позовну заяву до розгляду і відкрив провадження у справі, постановив справу розглядати в порядку загального позовного провадження, призначити підготовче засідання у справі на 01.08.23.

Ухвалою від 01.08.2023р. суд постановив відкласти підготовче засідання на 05.09.23, запропонувати учасникам справи вчинити дії на виконання завдання підготовчого провадження.

03.08.23 від відповідача - ТОВ «Газопостачальна компанія «НАФТОГАЗ ТРЕЙДИНГ» надійшов відзив на позов.

14.08.23 від позивача надійшло клопотання про продовження строку для подання відповіді на відзив, яке суд задовольнив та продовжив позивачу строк для подання відповіді на відзив до 31.08.23.

21.08.23 від позивача надійшла відповідь на відзив.

28.08.23 від відповідача - ТОВ «Газопостачальна компанія «НАФТОГАЗ ТРЕЙДИНГ» надійшли заперечення на відповідь на відзив.

30.08.23 від представника Товариства з обмеженою відповідальністю «газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» до Господарського суду Полтавської області надійшло клопотання про участь у судовому засіданні, що призначене на 05.09.23 о 10:00, в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Суд, розглянувши вищевказане клопотання, враховуючи технічну неможливість проведення судового засідання, яке призначене на 05.09.23 о 10:00, в режимі відеоконференції, дійшов висновку про відмову у задоволенні клопотання про участь в судовому засіданні, яке призначене на 05.09.23 о 10:00, в режимі відеоконференції.

04.09.23 від представника Товариства з обмеженою відповідальністю «газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» до Господарського суду Полтавської області надійшло клопотання про відкладення підготовчого засідання, яке призначене на 05.09.23 о 10:00, на іншу дату з врахуванням вільних дат у веб-програмі «Бронювання систем відеоконференцзв`язку». При цьому, представник Товариства з обмеженою відповідальністю «газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» просить суд надати можливість взяти участь у наступному судовому засіданні по справі в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

05.09.23 від відповідача - ТОВ «КРЕМЕНЧУКГАЗ-ПОСТАЧАННЯ» - надійшло клопотання про залучення доказів.

Суд, розглянувши вищевказане клопотання, вирішив відмовити в його задоволенні з огляду на таке.

Частинами 1, 8 ст.165 ГПК України відповідачеві надано право формувати свою правову позицію по справі шляхом подання відзиву у строк, встановлений судом.

Згідно з положеннями ст. 80 ГПК України відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подати суду докази разом з поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи. Якщо доказ не може бути поданий у встановлений законом строк з об`єктивних причин, учасник справи повинен про це письмово повідомити суд та зазначити: доказ, який не може бути подано; причини, з яких доказ не може бути подано у зазначений строк; докази, які підтверджують що особа здійснила всі залежні від неї дії, спрямовані на отримання вказаного доказу. У випадку визнання поважними причин неподання учасником справи доказів у встановлений законом строк суд може встановити додатковий строк для подання вказаних доказів. Докази, не подані у встановлений законом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає обґрунтувала неможливість їх неподання у вказаний строк, з причин, що не залежали від неї.

Згідно з ч. 1 ст. 119 ГПК України, суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення.

З наведених норм слідує, що строк на подання доказів, встановлено законом, а саме разом з поданням відзиву. Підставою для поновлення такого строку та прийняття доказів є наявність поважних причин неможливості подання доказів в установлений строк. Крім того, суд, в залежності від конкретних обставин та за наявності відповідних клопотань, може встановити додатковий строк на подання доказів.

З матеріалів справи слідує, що строк на подання відзиву було встановлено судом в ухвалі про відкриття провадження у справі, проте під час підготовчого провадження у даній справі від відповідача - ТОВ «КРЕМЕНЧУКГАЗ-ПОСТАЧАННЯ» - на адресу суду не надходило відзиву.

При цьому, клопотання про залучення доказів подане ТОВ «КРЕМЕНЧУКГАЗ-ПОСТАЧАННЯ» поза межами строку на подання відзиву та без відповідного клопотання про поновлення пропущеного процесуального строку, причини, з яких докази не були подані у визначений строк відповідачем не наводяться.

З урахуванням викладеного та оскільки у даному випадку суд не встановив обставин, які б об`єктивно перешкоджали відповідачеві реалізувати своє право на подання доказів протягом встановленого строку, суд не встановив поважності причин пропуску такого строку та не вбачає підстав для його поновлення.

У зв`язку з викладеним, суд залишає без розгляду докази, що подані ТОВ «КРЕМЕНЧУКГАЗ-ПОСТАЧАННЯ».

Також, 05.09.23 від відповідача - ТОВ «КРЕМЕНЧУКГАЗ-ПОСТАЧАННЯ» - надійшло клопотання про розгляд справи без участі його представника.

Інші заяви чи клопотання сторони не подавали.

Судом враховано, що сторони не повідомляли суд про наявність інших заяв і клопотань, необхідність вчинення дій, що передбачені у підготовчому провадженні.

Перелік дій, які має здійснити суд під час підготовчого засідання, визначено ч. 2 ст. 182 Господарського процесуального кодексу України.

У підготовчому засіданні, 05.09.2023р., судом здійснено дії та з`ясовані всі питання, передбачені ст.ст.177, 182 Господарського процесуального кодексу України.

Згідно з ч. 1 ст. 177 ГПК України завданнями підготовчого провадження є: 1) остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; 2) з`ясування заперечень проти позовних вимог; 3) визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; 4) вирішення відводів; 5) визначення порядку розгляду справи; 6) вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Підготовче провадження починається відкриттям провадження у справі і закінчується закриттям підготовчого засідання (ч. 2 ст. 177 ГПК України).

Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 185 ГПК України за результатами підготовчого засідання суд постановляє ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті.

Приймаючи до уваги вчинення усіх необхідних процесуальних дій у даній справі для виконання завдань підготовчого провадження, встановлених частиною 1 ст. 177 ГПК України, суд дійшов висновку про закриття підготовчого провадження та призначення справи до судового розгляду по суті на 10.10.23 о 11:30.

При цьому, враховуючи намір представника Товариства з обмеженою відповідальністю «газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції з використанням власних технічних засобів, наявність у суду технічної можливості забезпечити проведення судового засідання в режимі відеоконференції, суд ухвалив провести судове засідання 10.10.2023 о 11 год. 30 хв. в режимі відеоконференції (за допомогою програмного забезпечення «EasyCon») для представника Товариства з обмеженою відповідальністю «газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» та власних технічних засобів позивача.

Керуючись ст.ст. 177, 185, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Закрити підготовче провадження у справі № 917/1176/23 .

2. Призначити справу до судового розгляду по суті в засіданні суду на 10.10.2023 11:30 зал № 6 .

Засідання відбудеться у приміщенні господарського суду Полтавської області за адресою: м. Полтава, вул. Зигіна, 1, зал судових засідань № 6.

3. Провести судове засідання по справі № 917/1176/23, призначене на 10.10.23 о 11:30, для представника Товариства з обмеженою відповідальністю «газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» Будника Б.А. в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду. Відеоконференція буде проведена за допомогою програмного забезпечення "EasyCon".

4. Роз`яснити представнику Товариства з обмеженою відповідальністю «газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» Буднику Б.А., що для участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції він зобов`язаний: зайти та авторизуватися в Системі відеоконференцзв`язку за 10 хвилин до часу судового засідання; активувати технічні засоби (мікрофон, навушники та камеру) та перевірити їх працездатність шляхом тестування за допомогою Системи відеоконференцзв`язку; при собі мати паспорт; очікувати запрошення секретаря судового засідання до участі в судовому засіданні.

5. На початку судового засідання учасник, що бере участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції, за потреби, на вимогу судді повинен показати свій паспорт або інший документ, що посвідчує особу, в розгорнутому вигляді на сторінці з фотографією в камеру та оригінали документів, які підтверджують його повноваження на представництво.

6. Попередити сторін, що відповідно до частини 5 статті 197 ГПК України ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

7. Повідомити учасників справи про те, що вони можуть отримати інформацію по справі, що розглядається, на веб-сторінці офіційного веб-порталу судової влади у мережі Інтернет за адресою: pl.arbitr.gov.ua.

Ухвала набирає законної сили негайно після її оголошення та не підлягає оскарженню (ст.ст. 235,255 ГПК України).

Суддя Киричук О.А.

СудГосподарський суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення05.09.2023
Оприлюднено08.09.2023
Номер документу113269063
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Визнання договорів (правочинів) недійсними інші договори

Судовий реєстр по справі —917/1176/23

Постанова від 07.02.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Тарасова Ірина Валеріївна

Ухвала від 07.02.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Тарасова Ірина Валеріївна

Ухвала від 08.01.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Тарасова Ірина Валеріївна

Ухвала від 29.12.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Тарасова Ірина Валеріївна

Ухвала від 06.12.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Тарасова Ірина Валеріївна

Ухвала від 13.11.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Тарасова Ірина Валеріївна

Рішення від 10.10.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Киричук О.А.

Рішення від 10.10.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Киричук О.А.

Ухвала від 09.10.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Киричук О.А.

Ухвала від 05.09.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Киричук О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні