Ухвала
від 07.09.2023 по справі 233/2391/23
КОСТЯНТИНІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

233 № 233/2391/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07.09.2023 Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області в складі: головуючого судді Каліуш О. В., за участі секретаря судового засідання Хомеріки Ю. С., розглянувши у підготовчому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Кіндратівської сільської ради Донецької області, ОСОБА_2 про визначення додаткового строку на прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Костянтинівської міської військової адміністрації, ОСОБА_2 про визначення додаткового строку на прийняття спадщини, в якому просить: визначити йому додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 , яка була зареєстрована на момент смерті за адресою: АДРЕСА_1 , та померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , терміном у три місяці.

Ухвалою судді Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області від 24 травня 2023 року відкрито провадження у цій справі, справу призначено до підготовчого засідання, відповідачам встановлений строк на подання відзиву на позовну заяву.

Ухвалою Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області від 14.08.2023 замінено відповідача Костянтинівську міську військову адміністрацію на належного відповідача Кіндратівську сільську раду Донецької області.

06.09.2023 позивачем ОСОБА_1 подано клопотання про заміну неналежного відповідача Кіндратівської сільської ради Донецької області на належного відповідача Дружківську міську військову адміністрацію, а також про розгляд справи у його відсутність.

Відповідачка ОСОБА_2 , будучи належним чином повідомленою про дату, час та місце розгляду справи, у підготовче засідання не з`явилася, матеріали справи містять заяву про повне визнання позовних вимог ОСОБА_1 та про розгляд справи у її відсутність.

Представник відповідача Кіндратівської сільської ради Донецької області, будучи належним чином повідомленим про дату, час та місце розгляду справи, у підготовче засідання не з`явився, причини неявки не повідомив, його неявка не перешкоджає проведенню підготовчого засідання.

Розглянувши клопотання позивача про заміну відповідача, суд прийшов до таких висновків.

Відповідно до ч. 2 ст. 51 ЦПК України, якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до закінчення підготовчого провадження, а у разі розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження - до початку першого судового засідання за клопотанням позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі.

За роз`ясненнями п.24 постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 30.05.2018 р. «Про судову практику у справах про спадкування», особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК. Зазначене положення застосовується до спадкоємців, в яких право на спадкування виникло з набранням чинності зазначеним Кодексом (абз.1). Суди відкривають провадження в такій справі у разі відсутності письмової згоди спадкоємців, які прийняли спадщину (частина друга статті 1272 ЦК), а також за відсутності інших спадкоємців, які могли б дати письмову згоду на подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини. Відповідачами у такій справі є спадкоємці, які прийняли спадщину. При відсутності інших спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття відповідачами є територіальні громади в особі відповідних органів місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини (абз.2).

Відповідно до ч.1 ст.10 Закону України «Про місцеве самоврядування», сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами.

З позовної заяви вбачається, що місцем відкриття спадщини є село Осикове Краматорського району Донецької області, що підпорядковане Кіндратівській сільській раді Донецької області.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України «Про визначення адміністративних центів та затвердження територій територіальних громад Донецької області» від 12.06.2020 № 710-р затверджена Дружківська міська територіальна громада, до складу якої увійшла, зокрема, Кіндратівська сільська рада.

За таких обставин, суд вважає необхідним замінити неналежного відповідача Кіндратівську сільську раду Донецької області на належного відповідача Дружківську міську військову адміністрацію.

Керуючись ст. ст. 51, 197 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

Клопотання позивача ОСОБА_1 про заміну неналежного відповідача задовольнити.

Замінити в цивільній справі № 233/2391/23 за позовом ОСОБА_1 до Кіндратівської сільської ради, ОСОБА_2 про визначення додаткового строку на прийняття спадщини, відповідача Кіндратівську сільську раду Донецької області на належного відповідача Дружківську міську військову адміністрацію Донецької області.

Підготовче засідання відкласти на 10-00 годину «04» жовтня 2023 року.

Роз`яснити представнику Дружківської міської військової адміністрації Донецької області, що він має право подати клопотання про розгляд справи спочатку не пізніше двох днів з дня вручення відповідної ухвали. Якщо таке клопотання не буде подано у вказаний строку, суд продовжує розгляд справи.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя: О.В. Каліуш

Дата ухвалення рішення07.09.2023
Оприлюднено08.09.2023
Номер документу113279316
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку на прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —233/2391/23

Рішення від 02.11.2023

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Каліуш О. В.

Ухвала від 04.10.2023

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Каліуш О. В.

Ухвала від 07.09.2023

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Каліуш О. В.

Ухвала від 14.08.2023

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Каліуш О. В.

Ухвала від 20.07.2023

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Каліуш О. В.

Ухвала від 22.06.2023

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Каліуш О. В.

Ухвала від 24.05.2023

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Каліуш О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні