Рішення
від 10.07.2023 по справі 229/4164/21
ДРУЖКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/229/95/2023

ЄУН 229/4164/21

РІШЕННЯ

іменем України

10 липня 2023 року м. Дружківка

Дружківський міський суд Донецької області у складі:

головуючого судді Грубника О.М.,

за участю секретаря судового засідання Варламової О.Д.,

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Обласного комунального підприємства "Донецьктеплокомуненерго" Виробничої одиниці «Дружківкатепломережа» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 про стягнення заборгованості за надану теплову енергію,

ВСТАНОВИВ:

В позовній заяві, яка надійшла до суду 06 серпня 2021 року обласне комунальне підприємство «Донецьктеплокомуненерго» Виробнича одиниця «Дружківкатепломережа» (далі- ВО «Дружківкатепломережа») вказав, що він є постачальником теплової енергії у багатоквартирні житлові будинки м. Дружківки. Відповідачі несвоєчасно сплачували послуги за фактично отриману теплову енергію, у зв`язку з чим порушили умови її сплати. За період з 01 липня 2004 року по 30 червня 2021 року за відповідачами утворилася заборгованість перед позивачем за фактично отриману теплову енергію у загальній сумі 20415,32 грн., яка складається з основного боргу у розмірі 14015,02 грн., суми інфляційних збитків 6286,50 грн. та трьох відсотків річних 113,80 грн. Позивач просить стягнути з відповідачів на свою користь вказану заборгованість по оплаті за опалення та судовий збір у розмірі 2270,00 грн.

За положеннями ст.19 ЦПК України розгляд малозначних справ, а саме справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, проводиться в порядку спрощеного позовного провадження.

Згідно з ухвалою Дружківського міського суду Донецької області від 15 вересня 2021 року було відкрито провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження.

08.11.2021 року Дружківським міським судом Донецької області винесено заочне рішення, яким позовні вимоги Обласного комунального підприємства "Донецьктеплокомуненерго" Виробничої одиниці «Дружківкатепломережа» про стягнення заборгованості за надану теплову енергію задоволено в повному обсязі.

28.01.2022 року відповідачами було подано со суду заяву про поновлення пропущеного строку для звернення з заявою про перегляд заочного рішення та скасування заочного рішення.

07.02.2022 року Ухвалою Дружківського міського суду Донецької області заяву про перегляд заочного рішення залишено без руху.

Ухвалою Дружківського міського суду Донецької області від 28.02.2022 року, строк для звернення на подачу заяви про перегляд заочного рішення відповідачам поновлено.

Відповідно до ухвали Дружківського міського суду Донецької області від 15.03.2022 року заочне рішення Дружківського міського суду Донецької області від 08.11.2021 року скасовано, справу призначено до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження.

З клопотанням, відповідно до положень ст.277 ЦПК України, про розгляд справи в загальному позовному провадженні, відповідач не звертався.

У судове засідання представник позивача ОСОБА_5 не з`явилась, про час та місце розгляду справу сповіщена належним чином. Надала суду заяву про розгляд справи за її відсутності. На задоволенні позовних вимог наполягає.

Відповідачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 до суду не з`явились, про час та місце розгляду справи сповіщені належним чином. Надали суду заяву про розгляд справи за їх відсутності. Просили суд, застосувати строк позовної давності.

Відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши всі обставини по справі та перевіривши їх доказами, суд дійшов таких висновків.

Судом встановлено, що ОКП «Донецьктеплокомуненерго» ВО «Дружківкатепломережа»є постачальником послуг з централізованого опалення за адресою: АДРЕСА_1 , про що свідчить особовий рахунок № НОМЕР_1 відкритий у ВО «Дружківкатепломережа» на ім`я відповідача ОСОБА_1 .

В період з жовтня 2008 року по квітень 2021 року позивачем надавалися послуги з централізованого опалення, про що свідчать Акти про підключення житлового будинку по АДРЕСА_2 до системи централізованого опалення. (а.с.25-42)

Як вбачається зі змісту відповідей Виконавчого комітету Дружківської міської ради від 28.08.2021 року, за адресою АДРЕСА_3 зареєстровано: ОСОБА_2 , ОСОБА_1 , ОСОБА_3 .. Місце проживання ОСОБА_4 на території Дружківської міської територіальної громади не зареєстровано. (а.с.49-52).

Відповідно дост. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»в редакції закону від 24.10.2004, споживач зобов`язаний оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом. Відповідно дост. 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги»в редакції Закону від 09.06.2018, споживач зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Статтею 19 Закону України «Про теплопостачання»передбачено, що споживач повинен щомісячно здійснювати оплату теплопостачальній організації за фактично отриману теплову енергію.

Статтями20,21 Закону України «Про житловокомунальні послуги»визначені обов`язки споживача та виконавця житлово - комунальних послуг. Зокрема, обов`язком споживача є укладення договору на надання житлово - комунальних послуг, підготовленого виконавцем на основі типового договору, а також оплата житлово - комунальних послуг у строки, встановлені договором або законом, а обов`язком виконавця - надання послуг вчасно та відповідної якості згідно з законодавством та умовами договору, а також підготовка та укладення зі споживачем договору про надання житлово - комунальних послуг з визначенням відповідальності за дотримання умов його виконання згідно з типовим договором.

Тобто, відсутність договірних правовідносин не є підставою для відмови у стягненні з відповідачів коштів за надання житлово-комунальних послуг.

А тому споживачі зобов`язані оплатити отримані ними житлово-комунальні послуги. Відсутність письмового договору щодо надання житлово-комунальних послуг сама по собі не може бути підставою для звільнення споживача від встановленого законом обов`язку оплати послуг у повному обсязі, якщо він фактично користується ними зі згоди постачальника послуг. За таких обставин зобов`язання відповідача оплатити надані послуги виникає на підставі закону з узгоджених дій постачальника і споживача послуг. Така правова позиція викладена також у постановах Верховного Суду України від 30 жовтня 2013 року по справі № 6-59цс13 та від 25 листопада 2014 року по справі № 3-184гс14

Згідно із п. 18 «Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення», затвердженихпостановою КМУ від 21 липня 2005 року № 630, розрахунковим періодом для оплати послуг, якщо інше не визначено договором, є календарний місяць. Оплата послуг здійснюється не пізніше 20 числа місця, наступного за розрахунковим періодом (місяцем), якщо договором не встановлений інший строк.

Відповідачами було подано до суду заяву про застосування строку позовної дасності.

Статтею 257ЦК Українивстановлено загальну позовну давність тривалістю у три роки.

Згідно з ч.1ст. 261ЦК України, перебіг позовної давності починається від дня, коли особа довідалася або могла довідатися про порушення свого права або про особу, яка його порушила.

За змістом ст.261ЦК Українипочаток перебігу позовної давності співпадає з моментом виникнення у зацікавленої сторони права на позов, тобто можливості реалізувати своє право в примусовому порядку через суд.

Згідно із п. 18 «Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення», затвердженихпостановою КМУ від 21 липня 2005 року № 630, оплата послуг здійснюється не пізніше 20 числа місця, наступного за розрахунковим періодом (місяцем), якщо договором не встановлений інший строк, отже строк позовної давності стосовно вимог про стягнення заборгованості за період з липня 2004 року по липень 2018 року включно сплив, оскільки позивач звернувся до суду лише 06.08.2021 року. Про збільшення строку позовної давності сторони письмово не домовлялися, отже, належить застосовувати встановлений ст.257ЦК Українистрок позовної давності у три роки.

Згідно ч. 3ст.267ЦК України позовна давність застосовується судом лише за заявою сторони у спорі, зробленою до винесення ним рішення.

Відповідна заява зроблена відповідачами у заяві 15.03.2023. Тому, відповідно до ч. 4 ст. 267 ЦК України, сплив позовної давності, про застосування якої заявлено стороною у спорі, є підставою для відмови у позові в цій частині.

Отже, в задоволенні позовних вимог в частині стягнення заборгованості за послуги з теплопостачання за період з липня 2004 року по липень 2018 року включно належить відмовити у зв`язку із спливом строку позовної давності.

Що стосується заборгованості за період з серпня 2018 року по червень 2021 року, то відповідно до розрахунку заборгованості, за вказаний період було нараховано 36137,34 грн за надану теплову енергію.(а.с.12-13)

Відповідачами за період з серпня 2018 року по червень 2021 року було сплачено 47802,77 грн. (а.с.12-13)

Тобто за період з серпня 2018 року по червень 2021 року відповідачі заборгованості перед позивачем не мали.

З огляду на викладене, суд приходить до висновку, що позовні вимоги Обласного комунального підприємства «Донецьктеплокомуненерго» в особі виробничої одиниці «Дружківкатепломережа» до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 простягнення заборгованостіза надану тепловуенергію не підлягають задоволенню.

У зв`язку із відмовою у задоволенні позовних вимог в повному обсязі, у відповідності до статті 141 ЦПК України судові витрати по сплаті судового збору позивачу не відшкодовуються.

Керуючисьст. 20 Закону України «Про житлово - комунальні послуги»,ст. 162 ЖК України, ст.ст.526,625 ЦК України, ст.ст.10,76-81,263-265,280,282,284 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

у задоволенні позовних вимог Обласного комунального підприємства «Донецьктеплокомуненерго» (ЄДРПОУ 03337119, адреса: Донецька область, м. Краматорськ, пров. Земляний, буд.2) в особі виробничої одиниці «Дружківкатепломережа» (ЄДРПОУ 03337119, адреса: Донецька область, м. Дружківка, вул. Космонавтів, 39) до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 простягнення заборгованостіза надану тепловуенергію про стягнення заборгованості за надану теплову енергію відмовити в повному обсязі.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку на апеляційне оскарження. У разі подання апеляційної скарги, рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

На рішення може бути подана апеляційна скарга до Дніпровського апеляційного суду через Дружківський міський суд протягом тридцяти днів після оголошення рішення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення суду складено 14 липня 2023 року.

Суддя: О.М.Грубник

Дата ухвалення рішення10.07.2023
Оприлюднено08.09.2023
Номер документу113281812
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —229/4164/21

Ухвала від 07.02.2022

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Рішення від 10.07.2023

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Рішення від 10.07.2023

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Ухвала від 14.03.2022

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Ухвала від 27.02.2022

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Рішення від 08.11.2021

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

Ухвала від 15.09.2021

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Грубник О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні