Ухвала
від 07.09.2023 по справі 921/315/23
ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

79010, м.Львів, вул.Личаківська,81


УХВАЛА

"07" вересня 2023 р. Справа №921/315/23

Західний апеляційний господарський суд у складі колегії:

Головуючого судді:Плотніцького Б.Д.

Суддів:Матущака О.І.

Скрипчук О.С.

розглянувши матеріали апеляційної скарги Державного спеціалізованого господарського підприємства Ліси України в особі філії Кременецьке лісове господарство

на рішення Господарського суду Тернопільської області від 21.06.2023 (повний текст складено та підписано 28.06.2023, суддя Касюдик О.О.)

у справі №921/315/23

за позовом: Керівника Теребовлянської окружної прокуратури в інтересах держави в особі:

позивача 1: Державної екологічної інспекції у Тернопільській області

позивача 2: Теребовлянської міської ради

до відповідача: Державного підприємства "Кременецьке лісове господарство"

про стягнення шкоди в сумі 51 890,48 грн

В С Т А Н О В И В:

Рішенням Господарського суду Тернопільської області від 21.06.2023 позовні вимоги задоволено. Стягнуто з Державного підприємства "Кременецьке лісомисливське господарство" на користь держави в особі Державної екологічної інспекції у Тернопільській області шкоду в сумі 51 890 грн 48 коп, завдану порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища та 2 684 грн судового збору.

Не погоджуючись із прийнятим рішенням, Державне спеціалізоване господарське підприємство Ліси України в особі філії Кременецьке лісове господарство, яке зазначає себе правонаступником відповідача, оскаржило таке в апеляційному порядку.

Ухвалою суду від 04.08.2023 апеляційну скаргу Державного спеціалізованого господарського підприємства Ліси України в особі філії Кременецьке лісове господарство було залишено без руху, з огляду на відсутність доказів сплати судового збору у відповідному розмірі.

На виконання вимог ухвали суду, 14.08.2023 на адресу суду надійшла заява представника апелянта від 09.08.2023 про усунення недоліків, у якій вказано про сплату судового збору у сумі 4 026грн та надано відповідні докази.

Відповідно до ч.3 ст. 262 ГПК України питання про відкриття апеляційного провадження у справі вирішується не пізніше п`яти днів з дня надходження апеляційної скарги або заяви про усунення недоліків, поданої у порядку, передбаченому статтею 260 цього Кодексу.

У зв`язку з перебуванням головуючого судді Плотніцького Б.Д. у щорічній основній відпустці з 09.08.2023 по 31.08.2023, вказана заява не могла бути розглянута у відповідні процесуальні строки, передбачені ГПК України.

Відповідно до статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожній фізичній або юридичній особі гарантується право на розгляд судом упродовж розумного строку цивільної, кримінальної, адміністративної або господарської справи, а також справи про адміністративне правопорушення, в якій вона є стороною.

Розумність строків є одним із основоположних засад (принципів) господарського судочинства відповідно до п. 10 ч. 3 ст. 2 Господарського процесуального кодексу України.

Суд має встановлювати розумні строки для вчинення процесуальних дій. Строк є розумним, якщо він передбачає час, достатній, з урахуванням обставин справи, для вчинення процесуальної дії, та відповідає завданню господарського судочинства (ст. 114 Господарського процесуального кодексу України).

В апеляційній скарзі апелянтом наголошено про наявність факту правонаступництва. У підтвердження вказаного до апеляційної скарги додано затверджену копію передавального акту від 04.01.2023р., у якому зазначено про припинення Державного підприємства "Кременецьке лісове господарство" (відповідач у справі), шляхом реорганізації, а саме приєднання його до Державного спеціалізованого господарського підприємства Ліси України (філія Кременецьке лісове господарство), створеної Наказом Державного агентства лісових ресурсів України від 28 жовтня 2022 року №843 «Про припинення Державного підприємства "Кременецьке лісове господарство" та затвердження складу Комісії з припинення». У передавальному акті зазначено, що правонаступництво щодо всього майна, усіх прав та обов`язків Державного підприємства "Кременецьке лісове господарство" код ЄДРПОУ 00993047 після його припинення шляхом реорганізації, а саме приєднання до Державного спеціалізованого господарського підприємства Ліси України (філія Кременецьке лісове господарство) код ЄДРПОУ 45113760 переходить до останнього.

Також апелянт надав суду належним чином засвідчену копію Наказу Державного агентства лісових ресурсів України №42 від 05.01.2023 Про затвердження передавального акту Державного підприємства "Кременецьке лісове господарство". На підставі вказаних документів, апелянт вважає себе належним правонаступником та вважає за потрібне провести процесуальне правонаступництво.

Вивчивши матеріали у підтвердження факту правонаступництва, колегія суддів зазначає наступне.

Для процесуального правонаступництва юридичної особи, яка є стороною чи третьою особою у судовому процесі, необхідне встановлення або правонаступника такої юридичної особи внаслідок її припинення шляхом реорганізації, або правонаступника окремих її прав чи обов`язків внаслідок заміни сторони у відповідному зобов`язанні. В обох випадках для встановлення процесуального правонаступництва юридичної особи суд має визначити підстави такого правонаступництва, а також обсяг прав та обов`язків, який перейшов до правонаступника у спірних правовідносинах (постанова Великої Палати Верховного Суду від 30.06.2020 у справі №264/5957/17).

Відповідно до ч.1 ст.104 ЦК України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Статтею 106 ЦК України передбачено, що злиття, приєднання, поділ та перетворення юридичної особи здійснюються за рішенням його учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, а у випадках, передбачених законом, - за рішенням суду або відповідних органів державної влади. Законом може бути передбачено одержання згоди відповідних органів державної влади на припинення юридичної особи шляхом злиття або приєднання.

У п.п.37, 38 постанови Великої Палати Верховного Суду від 16.06.2020 у справі №910/5953/17 зазначено, що при реорганізації юридичної особи відбувається універсальне правонаступництво. При універсальному правонаступництві все майно особи як сукупність прав та обов`язків, які їй належать, переходить до правонаступника чи правонаступників, при цьому в цій сукупності переходять усі окремі права та обов`язки, які належали на момент правонаступництва правопопереднику незалежно від їх виявлення на той момент. Ухвалюючи рішення про реорганізацію, уповноважений орган юридичної особи спрямовує свою волю на передачу не окремого майна, прав або обов`язків, а усієї їх сукупності.

Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення (ч.5 ст.104 ЦК України).

При цьому суд також враховує, що відповідно до позиції Верховного Суду України, викладених у постановах: від 11.07.2012 у справі №6-65цс12, від 20.02.2018 у справі №920/608/17, від 20.11.2018 у справі №925/1143/17, від 18.03.2021 у справі №917/462/20, виходячи з аналізу змісту норм ст.ст.104, 105, 110 ЦК України, ліквідація є такою формою припинення юридичної особи за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами у передбачених ними випадках, у результаті якої вона припиняє свою діяльність (справи і майно) без правонаступництва, тобто без переходу прав та обов`язків до інших осіб. Іншою формою припинення юридичної особи є передача всього свого майна, прав та обов`язків іншим юридичним особам-правонаступникам у результаті злиття, приєднання поділу чи перетворення (ст.ст.104-109 ЦК України). У розумінні зазначених норм закону приєднання - це така форма реорганізації, за якої одна юридична особа включається до складу іншої юридичної особи, що продовжує існувати й далі, але в більшому масштабі. Приєднувана ж організація припиняє свою діяльність як самостійна юридична особа. У разі приєднання на підставі передавального (а не ліквідаційного) акта орган, який здійснює державну реєстрацію юридичної особи, виключає юридичну особу, яка припинила діяльність, з державного реєстру. Юридична особа-правонаступник, до якої внаслідок приєднання перейшли майно, права та обов`язки припиненої юридичної особи, несе відповідальність за її зобов`язаннями в повному обсязі (ст.107 ЦК України).

Близька за змістом правова позиція викладена Верховним Судом у постанові від 08.02.2023 у справі № 910/16900/19.

Згідно з ч.ч.1, 3 ст.52 ГПК України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Таким чином, на підставі наданого апелянтом передавального акту, затвердженого Наказом Державного агентства лісових ресурсів України №42 від 05.01.2023р., який свідчить про перехід прав та обов`язків Державного підприємства "Кременецьке лісове господарство" до Державного спеціалізованого господарського підприємства Ліси України (філія Кременецьке лісове господарство) та є підтвердженням факту та допустимим доказом переходу прав та обов`язків юридичної особи, яка припиняється шляхом приєднання до іншої юридичної особи.

Враховуючи викладене вище, колегія суддів вважає, що апелянт підтвердив належними та допустимими доказами своє правонаступництво, що у свою чергу дає підстави провести процесуальне правонаступництво відповідача у справі та замінити Державне підприємство "Кременецьке лісове господарство" на Державне спеціалізоване господарське підприємство Ліси України (філія Кременецьке лісове господарство)

Розглянувши подані матеріали апеляційної скарги (з урахуванням заяви про усунення недоліків), апеляційний суд встановив, що такі відповідають вимогам ст.ст.258-259 ГПК України та є достатніми для відкриття апеляційного провадження.

Сторони не використали свого права, передбаченого ч.2 ст.262 ГПК України, на подання заперечень проти відкриття апеляційного провадження.

Згідно з ч.1 ст.270 ГПК України у суді апеляційної інстанції справи переглядаються за правилами розгляду справ у порядку спрощеного позовного провадження з урахуванням особливостей, передбачених у цій главі.

Частиною 13 ст.8 ГПК України передбачено, що розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами, якщо цим Кодексом не передбачено повідомлення учасників справи. У такому випадку судове засідання не проводиться.

На підставі ч.10 ст.270 ГПК України, враховуючи ціну позову, колегія суддів апеляційного суду дійшла висновку про розгляд даної справи без повідомлення учасників справи в порядку письмового провадження.

Колегія суддів звертає увагу сторін, що у відповідності до ч.2 ст.270 ГПК України розгляд справ у суді апеляційної інстанції починається з відкриття першого судового засідання або через п`ятнадцять днів з дня відкриття апеляційного провадження, якщо справа розглядається без повідомлення учасників справи.

Керуючись ст.ст.8, 52, 234, 262, 270 Господарського процесуального кодексу України, суд,

У Х В А Л И В:

1. Відкрити апеляційне провадження за апеляційною скаргою Державного спеціалізованого господарського підприємства Ліси України в особі філії Кременецьке лісове господарство на рішення Господарського суду Тернопільської області від 21.06.2023 у справі №921/315/23.

2. Здійснити розгляд справи №921/315/23 у порядку письмового провадження без повідомлення та виклику сторін справи.

3. Позивачам у справі подати відзиви на апеляційну скаргу та докази надсилання (надання) скаржнику копій відзивів та доданих до них документів протягом десяти днів з дня вручення ухвали про відкриття апеляційного провадження у справі.

4. Господарському суду Тернопільської області невідкладно надіслати матеріали справи №921/315/23.до Західного апеляційного господарського суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Веб-адреса сторінки суду https://wag.court.gov.ua/sud4870/ на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається.

Головуючий суддяПлотніцький Б.Д.

СуддіМатущак О.І.

Скрипчук О.С.

Дата ухвалення рішення07.09.2023
Оприлюднено08.09.2023
Номер документу113290715
СудочинствоГосподарське
КатегоріяІнші справи

Судовий реєстр по справі —921/315/23

Судовий наказ від 30.10.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Руденко О.В.

Судовий наказ від 30.10.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Руденко О.В.

Постанова від 16.10.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Плотніцький Борис Дмитрович

Ухвала від 07.09.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Плотніцький Борис Дмитрович

Ухвала від 04.08.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Плотніцький Борис Дмитрович

Рішення від 21.06.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Руденко О.В.

Рішення від 21.06.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Руденко О.В.

Ухвала від 31.05.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Руденко О.В.

Ухвала від 08.05.2023

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Руденко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні