Ухвала
від 04.09.2023 по справі 21/308
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

04.09.2023 Справа № 21/308

Суддя - Говорун О.В.

Стягувач - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області.

Боржник - Державне підприємство "Шахта ім.М.С. Сургая".

ВСТАНОВИВ:

Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України звернулось до Господарського суду Донецької області з позовом до Державного підприємства "Донецька вугільна енергетична компанія" про стягнення недоїмки по сплаті страхових внесків та пені.

Рішенням Господарського суду Донецької області від 28.11.2006 позов задоволено.

12.12.2006 на виконання рішення суду від 28.11.2006 у справі №21/308 видані судові накази.

10.01.2016 судом у справі 21/308 виданий дублікат наказу від 12.12.2006.

Відповідно до ухвали суду 20.11.2017, замінено сторону виконавчого провадження - Відділення виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в м. Вугледарі Донецької області на його правонаступника - Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області; замінено сторону виконавчого провадження, Державне підприємство «Донецька вугільна енергетична компанія» на його правонаступника - Державне підприємство «Шахта ім. М.С. Сургая».

До суду від представника Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області надійшла заява про заміну сторони виконавчого провадження (стягувача) з примусового виконання судового наказу №21/308 виданого Господарським судом Донецької області, з Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області на Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області.

В обґрунтування заяви представник заявника зазначив, що з 01.01.2023 набула чинності оновлена редакція Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування", відповідно до якої страхові виплати у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку на виробництві здійснюватиме Пенсійний фонд України та його територіальні органи які є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень.

Представник стягувача у судове засідання не з`явився, про дату, час та місце судового засідання був повідомлений належним чином, подав клопотання про розгляд заяви без його участі.

Представник боржника у судове засідання не з`явився, про дату, час та місце судового засідання був повідомлений належним чином.

Дослідивши заяву про заміну сторони виконавчого провадження та додані до неї документи, суд зазначає наступне.

01.01.2023 набрав чинності Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" та Закону України "Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування" №2620-IX від 21.09.2022, яким Закон України "Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування" (далі - Закон №1105-XІV) викладений в новій редакції.

Згідно з ч.1 ст.4 Закону №1105-XІV, уповноваженим органом управління в системі загальнообов`язкового державного соціального страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та від нещасного випадку (далі - уповноважений орган управління) є Пенсійний фонд України.

Відповідно до п.2 Прикінцевих та перехідних положень Закону №1105-XІV припинені Фонд соціального страхування України та управління виконавчої дирекції Фонду, реорганізувавши їх шляхом приєднання до Пенсійного фонду України з 1 січня 2023 року. Пенсійний фонд України та його територіальні органи є правонаступниками Фонду соціального страхування України, його виконавчої дирекції, управлінь виконавчої дирекції Фонду та їх відділень.

За змістом п. 7 Прикінцевих та перехідних положень Закону №1105-XІV стягнення та погашення заборгованості із страхових внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, пенсійне страхування, єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, у тому числі в судовому порядку, у справах про банкрутство, за виконавчими документами, провадження за якими відкрито до дня набрання чинності цим Законом, здійснюють територіальні органи Пенсійного фонду України.

Отже, Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області є правонаступником прав та обов`язків Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області як стягувача в цій справі.

За змістом ч.ч.1, 2 статті 334 ГПК України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. За змістом ч.5 ст.15 Закону України "Про виконавче провадження", у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Враховуючи вищевикладене, Господарський суд Донецької області задовольняє заяву про заміну стягувача у справі №21/308 за позовом Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області до Державного підприємства «Шахта ім. М.С. Сургая» про стягнення недоїмки по сплаті страхових внесків та пені на його правонаступника - Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області.

Керуючись ст.ст. 234, 334 ГПК України, господарський суд

УХВАЛИВ:

Заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області задовольнити.

Замінити сторону (стягувача) виконавчого провадження щодо примусового виконання наказу суду №21/308, виданого Господарським судом Донецької області, з Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області (ідентифікаційний код юридичної особи 41325231) на його правонаступника - Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області (ідентифікаційний код юридичної особи - 13486010).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена протягом десяти днів до Східного апеляційного господарського суду.

Суддя О.В. Говорун

Дата ухвалення рішення04.09.2023
Оприлюднено08.09.2023
Номер документу113291338
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —21/308

Ухвала від 04.09.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Говорун Олександр Володимирович

Ухвала від 28.08.2023

Господарське

Господарський суд Донецької області

Говорун Олександр Володимирович

Ухвала від 20.11.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

В.І. Матюхін

Ухвала від 10.11.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

В.І. Матюхін

Ухвала від 10.11.2017

Господарське

Господарський суд Донецької області

В.І. Матюхін

Постанова від 16.08.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Мачульський Г.М.

Ухвала від 01.08.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Мачульський Г.М.

Постанова від 12.04.2017

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Агапов О.Л.

Ухвала від 03.04.2017

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Агапов О.Л.

Ухвала від 29.03.2017

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Агапов О.Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні