Ухвала
від 23.08.2023 по справі 909/785/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/785/23

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

23.08.2023 м. Івано-Франківськ

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Шкіндер П. А.

розглянувши матеріали справи

за позовом: Перший заступник керівника Пологівської окружної прокуратури Запорізької області, вул. Єдності, буд. 28,м. Пологи,Пологівський район, Запорізька область,70600

в особі Кам"янської селищної ради Пологівського району Запорізької області

до відповідача: Товариство з обмеженою відповідальністю "Біг Кавер" вул. Івана Сірка, буд. 38,м. Калуш,Калуський район, Івано-Франківська область,77301

про визнання недійсним договору та стягнення грошових коштів в сумі 86 783 грн 33 коп.

ВСТАНОВИВ

Перший заступник керівника Пологівської окружної прокуратури Запорізької області в особі Кам"янської селищної ради Пологівського району Запорізької області звернувся до Господарського суду Івано-Франківської області із позовом до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Біг Кавер" про визнання недійсним договору у частині включення до його ціни податку на додану вартість та стягнення безпідставно сплаченої суми в розмірі 86783,33 грн.

Як свідчать матеріали справи, позов у цій справі прокурор подав в інтересах держави в особі органів, уповноважених здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах Кам"янської селищної ради Пологівського району Запорізької області з посиланням на бездіяльність стосовно захисту інтересів держави у бюджетній сфері, що полягає у порушенні вимог закону під час укладення спірного договору в частині включення податку на додану вартість до ціни договору та призвело до нераціонального та неефективного використання бюджетних коштів.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що укладений сторонами договір в зазначеній частині суперечить нормам діючого законодавства, оскільки товар, а саме електрогенераторні установки, включений в Перелік товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість та які звільняються від сплати ввізного мита (далі - Перелік), затверджений постановою Кабінету Міністрів України №224 від 20.03.2020 , яка прийнята на виконання пункту 71 підрозділу 2 розділу ХХ, "Перехідні положення" Податкового кодексу України .

Згідно протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 22.08.2023 року, судову справу №909/785/23 передано на розгляд судді Шкіндер П.А.

Перевіривши матеріали позовної заяви, судом встановлено, що позовна заява подана з додержанням вимог, викладених у ст. 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України). Підстави для її повернення або відмови у відкритті провадження у справі, встановлені ГПК України, відсутні.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про відкриття провадження у даній справі.

Згідно з п. 2 ч. 1 та ч. 3 ст. 12 ГПК України господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного). Спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

При вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує положення ч. 3 ст. 247 ГПК України.

Здійснивши аналіз предмета та підстав позову, обраний прокурором спосіб захисту, категорію та складність справи, а також значення справи для сторін, обсяг та характер доказів у справі, суд дійшов висновку, що розгляд справи має проводитись за правилами загального позовного провадження.

Керуючись ст. 12, 162, 164 - 167, 172, 176, 232 - 235, 247 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі № 909/785/23

Здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

Підготовче засідання призначити на 03.10.23 о 10:10 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Івано-Франківської області за адресою: вул. Грушевського, 32, м. Івано-Франківськ, 76018, зал судових засідань № 8.

Відповідачу:

- згідно ст. 165 ГПК України, протягом 15 (п`ятнадцяти днів) з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі, надіслати (надати) суду відзив на позовну заяву разом з усіма доказами, які підтверджують обставини, на яких ґрунтується їх заперечення, якщо такі докази не надані позивачем; одночасно надіслати позивачу - Коломийській окружній прокуратурі копію відзиву та доданих до нього документів; докази такого надсилання надати суду до початку підготовчого засідання.

Попередити відповідача, що у разі ненадання відзиву у встановлений строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Згідно приписів ст. 184 ГПК України відповідач має право:

- протягом 5 (п`яти днів) з дня отримання відповіді на відзив, надіслати (надати) суду заперечення, які мають відповідати вимогам статті 167 ГПК України; одночасно надіслати позивачу копію заперечень; докази такого надсилання надати суду.

Згідно приписів ст. 184 ГПК України позивач має право:

- протягом 5 (п`яти днів) з дня отримання відзиву на позовну заяву, надіслати (надати) суду відповідь на відзив, який має відповідати вимогам статті 166 ГПК України; одночасно надіслати відповідачам копію відповіді на відзив; докази такого надсилання надати суду.

Звернути увагу сторін на таке:

- відповідно до ч. 4 ст. 74 ГПК України суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів;

- докази подаються у порядку і строки, які чітко визначені, зокрема, ст. 80 ГПК України. Відповідно до ч. 8 ст. 80 ГПК України докази, не подані у встановлений законом або судом строк, до розгляду судом не приймаються, крім випадку, коли особа, яка їх подає, обґрунтувала неможливість їх подання у вказаний строк з причин, що не залежали від неї;

- заяви та клопотання, які подаються до суду, повинні відповідати вимогам ст. 169, 170 ГПК України.

Учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів (ч. 3 ст. 196 ГПК України).

Учасники справи мають права та обов`язки, визначені ст. 42, 46 ГПК України. Учасникам справи при направленні у судове засідання повноважних представників необхідно враховувати, що останні зобов`язані мати при собі, відповідно до ст. 60 ГПК України, документи, що підтверджують їх повноваження, та документи, які посвідчують особу.

Учасники справи можуть:

- брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду (тобто дистанційно (з дому, офісу, іншого власного приміщення), не прибуваючи до суду) за допомогою власних технічних засобів (комп`ютеру, телефону, що має камеру, тощо), через сервіс "EasyCon" - https://vkz.court.gov.ua/ (інструкція користувача: https://vkz.court.gov.ua/InstructionsForParticipationInTheCourtSession.pdf). Суд повідомляє про технічну можливість учасників справи брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду;

- подавати та отримувати процесуальні документи в електронному вигляді. Для цього необхідно зареєструватись в підсистемах (модулях) "Електронний суд", "Електронний кабінет" Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системі та зареєструвати офіційну електронну адресу за посиланням http://cabinet.court.gov.ua/;

- надсилати процесуальні документи у справі на поштову адресу суду: вул. Грушевського, 32, м. Івано-Франківськ, 76018 та/або на електронну адресу суду: inbox@if.arbitr.gov.ua із обов`язковим застосуванням кваліфікованого електронного підпису

- отримувати інформацію у справі зі сторінки на офіційному вебпорталі "Судова влада України" в мережі Інтернет за вебадресою: http://court.gov.ua/fair/sud5010/ або з офіційної сторінки Господарського суду Івано-Франківської області в мережі Інтернет за вебадресою: http://if.arbitr.gov.ua/sud5010/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя Шкіндер П.А.

Дата ухвалення рішення23.08.2023
Оприлюднено08.09.2023
Номер документу113291577
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним договору та стягнення грошових коштів в сумі 86 783 грн 33 коп

Судовий реєстр по справі —909/785/23

Рішення від 31.10.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шкіндер П. А.

Рішення від 31.10.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шкіндер П. А.

Ухвала від 17.10.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шкіндер П. А.

Ухвала від 03.10.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шкіндер П. А.

Ухвала від 23.08.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Шкіндер П. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні