Ухвала
від 21.08.2023 по справі 209/4580/23
ДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОДЗЕРЖИНСЬКА

Справа № 209/4580/23

Провадження № 2/209/1115/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 серпня 2023 року м. Кам`янське

Суддя Дніпровського районного суду м. Дніпродзержинська Дніпропетровської області Решетник Т.О., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , про встановлення порядку користування житловим приміщенням та поділ особового рахунку,

ВСТАНОВИВ:

17.08.2023 позивач звернулася до суду з вищевказаним позовом, в якому просить суд: Встановити порядок користування квартирою АДРЕСА_1 наступним чином: у її користування виділити житлову кімнату площею 18,9 кв. м., а у користування ОСОБА_2 виділити кімнату площею 11,6 кв.м, залишити у спільному користуванні співвласників коридор площею 3,8 кв.м,, коридор площею 2,9 кв.м, ванну кімнату площею 2,6 кв.м та вбиральню площею 1,0 кв.м, кухню площею 7,8 кв.м.

Розділити особовий рахунок квартири АДРЕСА_1 на два окремих особових рахунка у відповідності з порядком користування житловими кімнатами, який склався, розділив при цьому оплату за площу загального користування між особовими рахунками відповідно до частки кожного співвласника.

Закріпити один особовий рахунок на площу 30,25 кв.м за ОСОБА_1 , другий особовий рахунок на площу 22,35 кв.м - за ОСОБА_2 .

У відповідності до ст. 185 ЦПК України, до відкриття провадження у справі суддя після одержання позовної заяви з`ясовує, чи відповідає позовна заява вимогам, викладеним у статтях 175 і 177 цього Кодексу, чи підсудна справа даному суду, чи немає інших підстав для повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження у справі.

При вирішенні питання про відкриття провадження суддя виходить із наступного.

Позовна заява не відповідає вимогам ст. 175 ЦПК України, а саме в порушення вимог:

- п.3 ч.3 ст. 175 ЦПК України, позовна заява не містить зазначення ціни позову;

- п.4, п.5 ч.3 ст. 175 ЦПК України, прохальна частина позовна заява не містить чіткого визначення способу судового захисту позивача. Так, з прохальної частини позовної заяви слідує, що заявлена позивачем позовна вимога є не конкретизованою та не розкриває змісту заявленого позову, оскільки позивачем не вказано, який саме особовий рахунок треба розділити, за якими саме комунальними послугами, та яких саме надавачів цих послуг.

Крім того, питання про здійснення розподілу особового рахунку на оплату комунальних послуг, така вимога стосується прав та обов`язків надавачів цих послуг, отже останні мають приймати участь у справі. За таких обставин позивач має визначити надавачів цих комунальних послуг та зазначити їх у позовній заяві в якості учасників справи. При цьому, процесуальний статус цих учасників справи (відповідачі або треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору), позивач має визначити самостійно, ураховуючи, що незалучення до участі у справі всіх відповідачів або пред`явлення вимог до неналежного відповідача є підставою для відмови у позові.

Крім того, відповідно до ч.4 ст. 177 ЦПК України, до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно з положеннями ч.3 ст.6 Закону України «Про судовий збір» за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру.

Згідно ч.1 ст.4 ЗУ «Про судовий збір», судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Станом на 01.01.2023 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб становив 2684 грн.

Відповідно до підпункту 1 пункту 1 ч.2 ст.4 Закону України «Про судовий збір», ставка судового збору за подання до суду позовної заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою, становить 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1073,60 грн.) та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб (13420 грн.)

З прохальної частини позовної заяви слідує, що позивачем заявлено одну вимогу немайнового характеру.

Зі змісту позовної заяви вбачається, що позивачем заявлено дві позовні вимоги немайнового характеру, а саме про встановлення порядку користування житловим приміщенням, розподіл особового рахунку, а судовий збір сплачено лише за одну вимогу.

Тому, з урахуванням викладеного позивачу необхідно доплатити судовий збір за ще одну позовну вимогу немайнового характеру у розмірі по 1073 грн. 60 коп.

Недотримання обов`язкових вимог до змісту позовної заяви є перешкодою до відкриття провадження у справі.

Відповідно до прецедентної практики Європейського суду з прав людини, реалізуючи п. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щодо доступності правосуддя та справедливого судового розгляду кожна держава-учасниця Конвенції вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони й обмеження, зміст яких - не допустити судовий процес у безладний рух.

Відповідно до ч. 1-3 ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 175 і 177 цього Кодексу, сплатить суму судового збору, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Враховуючи вищевикладене,суд приходитьдо висновку,що позовну заявуслід залишитибез рухута надатипозивачу строкдля усуненнявиявлених судомнедоліків. При цьому, способом виконання ухвали суду є складання тексту нової редакції позовної заяви із усуненими недоліками, а не подання суду роз`яснень, заяв, пояснень. Виправлена позовна заява із додатками має бути подана в примірниках для суду та учасників справи.

Керуючись ст. ст. 175, 177, 185, 260 ЦПК України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Залишити без руху позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , про встановлення порядку користування житловим приміщенням та поділ особового рахунку.

Повідомити позивача про необхідність виправити зазначені недоліки позовної заяви протягом 10 (десяти) днів з дня отримання даної ухвали суду.

Роз`яснити позивачу, що у разі не усунення зазначених недоліків, позовна заява вважається неподаною і повертається позивачеві.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: http://dn.dp.court.gov.ua/

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя Т.О. Решетник

СудДніпровський районний суд м.Дніпродзержинська
Дата ухвалення рішення21.08.2023
Оприлюднено11.09.2023
Номер документу113317148
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із житлових відносин

Судовий реєстр по справі —209/4580/23

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Решетник Т. О.

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Решетник Т. О.

Ухвала від 23.01.2024

Цивільне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Решетник Т. О.

Ухвала від 14.11.2023

Цивільне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Решетник Т. О.

Ухвала від 21.08.2023

Цивільне

Дніпровський районний суд м.Дніпродзержинська

Решетник Т. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні