Постанова
від 09.09.2010 по справі 22/207-08-5563
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 вересня 2010 р. № 22/207-08-5563

Вищий господарський суд України у складі колегії су ддів:

головуючого Кравчука Г.А.,

суддів: Мачульського Г.М., Шарг ала В.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційн у скаргу Міністерства транспорт у та зв'язку України

на рішення господарського суду Оде ської області від 24.07.2009 р.

у справі № 22/207-08-5563

за позовом Державної судноплавної компанії "Укртанкер"

до Державної судноплавної к омпанії "Чорноморське морськ е пароплавство (ЧМП)",

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предме т спору: Фонд державного майна Укр аїни,

про розірвання договору та в итребування державного майн а

та за зустрічним позовом Державної судноплавної компанії "Чорноморське морс ьке пароплавство (ЧМП)"

до Державної судноплавної компанії "Укртанкер"

про визнання недійсним дого вору позички та визнання пра ва на майно

в судовому засіданні взял и участь представники:

скаржника: Щелкунов О.М., дов. № 698/04/11-10 в іл 12.02.2010 р.;

позивача: Бубнов І.А., в.о. президен та;

Чібічьян О.Р., дов. № УТР-053 в ід 11.05.2010 р.;

відповідача: - не з'явились;

третьої особи: - не з'явились;

В С Т А Н О В И В:

У грудні 2008 р. Державна судноплавна компанія "Укртан кер" (далі - Компанія "Укртанк ер") звернулась до господарсь кого суду Одеської області з позовною заявою, у якій проси ла розірвати договір позички № ОД-1396 від 05.12.2006 р. та зобов'язати Державну судноплавну компан ію "Чорноморське морське пар оплавство (ЧМП)" (далі - Компан ія "ЧМП") повернути йому майно, одержане у позику на підстав і вказаного договору (позовн і вимоги наведені з урахуван ням заяви № УТР/11 від 10.03.2009 р., т. 1, а . с. 46 - 48).

Позовні вимоги Компанія "Ук ртанкер" обґрунтовувала тим, що Компанія "ЧМП" з листопада 2007 р. неналежним чином виконує взяті на себе за укладеним мі ж ними договором позички № ОД -1396 від 05.12.2006 р. грошові зобов'язан ня.

У квітні 2009 р. Компанія "ЧМП" з вернулась до господарського суду Одеської області з зуст річною позовною заявою, у які й просила визнати недійсним договір позички № ОД-1396 від 05.12.200 6 р. та визнати за ним право гос подарського відання на склад паливно-мастильних матеріал ів, розташований за адресою: м . Одеса, вул. Моторна, 4.

Зустрічні позовні вимоги К омпанія "ЧМП" обґрунтовувала тим, що Компанія "Укртанкер" н е має будь-яких права на майно , передане у позику на підстав і договору позички № ОД-1396 від 05.12.2006 р., а саме - склад паливно-м астильних матеріалів, розташ ований за адресою: м. Одеса, ву л. Моторна, 4, а відтак не могла розпоряджатись ним, у тому чи слі - передавати у позику. Пр и цьому Компанія "ЧМП", що скла д паливно-мастильних матеріа лів, розташований за адресою : м. Одеса, вул. Моторна, 4, перебу ває у нього на праві господар ського відання, яке не визнає ться Компанією "Укртанкер".

Рішенням господарського с уду Одеської області від 24.07.2009 р. (колегія суддів: Торчинська Л.О., Власова С.Г., Степанова Л.В .) в задоволенні первісних поз овних вимог Компанії "Укртан кер" відмовлено, а зустрічні п озовні вимоги Компанії "ЧМП" з адоволено.

В апеляційному порядку ріш ення господарського суду Оде ської області від 24.07.2009 р. не пер еглядалось.

Міністерство транспорту т а зв'язку України (далі - Міні стерство), яке не було залучен о до участі у справі, звернуло сь до Вищого господарського суду України з касаційною ск аргою, у якій просить рішення господарського суду Одесько ї області від 24.07.2009 р. скасувати та передати справу на новий р озгляд до господарського суд у Одеської області. Викладен і у касаційній скарзі вимоги Міністерство обґрунтовує ти м, що рішення, яке оскаржуєтьс я, стосується його права та об ов'язків, оскільки майно, прав о господарського відання на яке було визнано за Компаніє ю "ЧМП", відноситься до його сф ери управління. Також у касац ійній скарзі Міністерство за значає, що оскаржуване рішен ня прийнято з порушенням ст. с т. 38, 43 Господарського процесуа льного кодексу України, ст. ст . 136, 141 Господарського кодексу У країни.

Компанія "Укртанкер" скорис талась правом, наданим ст. 1112 Г осподарського процесуально го кодексу України, та надісл ала до Вищого господарського суду України відзив (пояснен ня) на касаційну скаргу Мініс терства, у якому просить її за довольнити, скасувавши рішен ня господарського суду Одесь кої області від 24.07.2009 р. та перед авши справу на новий розгляд до господарського суду Одес ької області. Викладені у від зиві вимоги Компанія "Укртан кер" обґрунтовує тим, що рішен ня, яке оскаржується, прийнят о з порушенням норм матеріал ьного і процесуального права .

Компанія "ЧМП" не скористала сь правом, наданим ст. 1112 Госпо дарського процесуального ко дексу України, та відзив на ка саційну скаргу Міністерства до Вищого господарського су ду України не надіслала, що не перешкоджає касаційному пер егляду оскаржуваного судово го акту.

При цьому Компанія "ЧПМ" зве рнулась до Вищого господарсь кого суду України з заявою, у я кій просить відкласти розгля д касаційної скарги Міністер ства до призначення її новог о керуючого санацією.

Розглянувши вказане клопо тання, колегія суддів Вищого господарського суду України приходить до висновку, що вон о підлягає відхиленню, оскіл ьки його задоволення призвед е до порушення строку розгля ду касаційної скарги Міністе рства, встановленого ст. 1118 Гос подарського процесуального кодексу України.

У судовому засіданні 08.09.2009 р. о голошувалась перерва до 09.09.2010 р .

Розглянувши у відкритому с удовому засіданні матеріали справи, перевіривши правиль ність юридичної оцінки встан овлених фактичних обставини справи, застосування господ арськими судами першої та др угої інстанцій норм матеріал ьного та процесуального прав а при прийнятті рішення, коле гія суддів Вищого господарсь кого суду України вважає, що к асаційна скарга Міністерств а підлягає задоволенню, врах овуючи наступне.

Компанія "Укртанкер" та Комп анія "ЧМП" є державними підпри ємствами, тобто підприємства ми які діють на основі держав ної власності, при цьому Комп анія "ЧМП" була створена згідн о розпорядження Кабінету Мін істрів України від 08.02.1995. № 59-р, а К омпанія "Укртанкер" - згідно наказу Міністерства № 110 від 29 .03.1996 р.

Розпорядженням Кабінету М іністрів України від 28.09.2004 р. № 6 84-р було затверджено перелік п ідприємств, установ та орган ізацій, що передаються до сфе ри управління Міністерства, до складу якого увійшли Комп анія "Укртанкер" та Компанія "Ч МП".

Відповідно до частин першо ї та другої ст. 141 Господарсько го кодексу України до держав ного майна у сфері господарю вання належать цілісні майно ві комплекси державних підпр иємств або їх структурних пі дрозділів, нерухоме майно, ін ше окреме індивідуально визн ачене майно державних підпри ємств, акції (частки, паї) держ ави у майні суб'єктів господа рювання різних форм власност і, а також майно, закріплене за державними установами і орг анізаціями з метою здійсненн я необхідної господарської д іяльності, та майно, передане в безоплатне користування с амоврядним установам і орган ізаціям або в оренду для вико ристання його у господарські й діяльності. Держава через у повноважені органи державно ї влади здійснює права власн ика також щодо об'єктів права власності Українського наро ду, зазначених у частині перш ій статті 148 цього Кодексу. Упр авління об'єктами державної власності відповідно до зако ну здійснюють Кабінет Мініст рів України і, за його уповнов аженням, центральні та місце ві органи виконавчої влади. У випадках, передбачених зако ном, управління державним ма йном здійснюють також інші с уб'єкти.

Ст. 1 Закону України "Про упра вління об'єктами державної в ласності" встановлено, що упр авління об'єктами державної власності - здійснення Кабі нетом Міністрів України та у повноваженими ним органами, іншими суб'єктами, визначени ми цим Законом, повноважень щ одо реалізації прав держави як власника таких об'єктів, по в'язаних з володінням, корист уванням і розпоряджанням ним и, у межах, визначених законод авством України, з метою задо волення державних та суспіль них потреб.

Згідно з ст. 3 Закону України "Про управління об'єктами дер жавної власності" об'єктами у правління державної власнос ті є, зокрема, майно, яке перед ане державним комерційним пі дприємствам (далі - державні підприємства), установам та о рганізаціям.

Частиною першою ст. 4 Закону України "Про управління об'єк тами державної власності" ви значено, що суб'єктами управл іння об'єктами державної вла сності є, зокрема, міністерст ва та інші органи виконавчої влади (далі - уповноважені о ргани управління).

З викладеного випливає, що с клад паливно-мастильних мате ріалів, розташований за адре сою: м. Одеса, вул. Моторна, 4, є д ержавним майном та відносить ся до сфери управління Мініс терства, яке реалізує права д ержави як власника цього май на, пов'язані з володінням, кор истуванням і розпоряджанням ним.

Між тим, місцевий господарс ький суд, вирішуючи спір та ви знаючи за Компанією "ЧМП" прав о господарського відання на склад паливно-мастильних мат еріалів, розташований за адр есою: м. Одеса, вул. Моторна, 4, ви кладеного вище не врахував, т а не залучив до участі у справ і Міністерство - орган, упов новажений управляти вказани м об'єктом державної власнос ті, тобто, реалізовувати прав а держави як власника цього м айна, пов'язані з володінням, к ористуванням і розпоряджанн ям ним.

Відповідно до частини перш ої та п. 3 частини другої ст. 11110 Г осподарського процесуально го кодексу України підставам и для скасування або зміни рі шення місцевого чи апеляційн ого господарського суду або постанови апеляційного госп одарського суду є порушення або неправильне застосуванн я норм матеріального чи проц есуального права. Порушення норм процесуального права є в будь-якому випадку підстав ою для скасування рішення мі сцевого або постанови апеляц ійного господарського суду, якщо господарський суд прийн яв рішення або постанову, що с тосується прав і обов'язків о сіб, які не були залучені до уч асті в справі.

Враховуючи викладене, коле гія суддів Вищого господарсь кого суду України вважає, що р ішення господарського суду г осподарського суду Одеської області від 24.07.2009 р. підлягає ск асуванню як таке, що прийнято з порушенням норм матеріаль ного та процесуального права .

При цьому справа має бути пе редана на новий розгляд до го сподарського суду Харківськ ої області, оскільки Вищий го сподарський суду України у д аному випадку, виходячи з над аних йому розділом XII1 "ПЕРЕГЛЯ Д СУДОВИХ РІШЕНЬ У КАСАЦІЙНО МУ ПОРЯДКУ" Господарського п роцесуального кодексу Украї ни повноважень, позбавлений можливості виправити поруше ння, допущені господарським судом першої інстанції.

Керуючись ст. ст. 1115, 1117, 1119, 11110 та 11 111 Господарського процесуаль ного кодексу України, Вищий г осподарський суд України

П О С Т А Н О В И В:

Касаційну скаргу Міні стерства транспорту та зв'яз ку України задовольнити.

Рішення господарського су ду Одеської області від 24.07.2009 р . у справі № 22/207-08-5563 скасувати.

Справу передати на новий ро згляд до господарського суду Одеської області.

Головуючий суддя Г.А. Кравчук

Суддя Г .М. Мачульський

Суддя В .І. Шаргало

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення09.09.2010
Оприлюднено28.09.2010
Номер документу11332276
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —22/207-08-5563

Постанова від 09.09.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Кравчук Г.А.

Ухвала від 05.07.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Кравчук Г.А.

Ухвала від 05.07.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Кравчук Г.А.

Ухвала від 04.06.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Кравчук Г.А.

Ухвала від 02.04.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Кравчук Г.А.

Ухвала від 01.07.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Торчинська Л.О.

Ухвала від 17.04.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Торчинська Л.О.

Ухвала від 21.05.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Торчинська Л.О.

Ухвала від 26.12.2008

Господарське

Господарський суд Одеської області

Торчинська Л.О.

Ухвала від 04.02.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Торчинська Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні