Рішення
від 16.09.2010 по справі 17/117-10
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

31.08.10р. Справа № 17/117-10

За позовом Дніпродзерж инського міжрайонного приро доохоронного прокурора в інт ересах держави в особі Дніпр одзержинської міської ради, м. Дніпродзержинськ Дніпропе тровської області

до Фізичної особи - підпр иємця ОСОБА_1, АДРЕСА_1

про повернення тимчасо во зайнятої земельної ділянк и

Суддя Суховаров А.В.

Представники:

від прокурора: Зіма В.Б., пос в. № 117 від 13.08.07р.;

від позивача: не з'явився;

від відповідача: ОСОБА_1 , паспорт НОМЕР_2 від 14.11.00р.

Суть спору:

Дніпродзержинський мі жрайонний природоохоронний прокурор звернувся до госпо дарського суду з позовом в ін тересах держави в особі Дніп родзержинської міської ради (надалі - позивача) до Фізично ї особи - підприємця ОСОБА_1 (надалі - відповідача) у якому , з урахуванням уточнень позо вних вимог внесених заявою в ід 17.05.10р., просить суд повернути Дніпродзержинській міській раді (51931, м. Дніпродзержинськ, п л. Дзержинського, 2; ЄДРПОУ 24604168) з приведенням у придатний для використання стан земельну ділянку (кадастровий № 1210400000:01:019:0 051), розташовану на перетині ву л. Дніпробудівська та Східно го проїзду в м. Дніпродзержин ську Дніпропетровської обла сті, площею 0,0043 га, яка використ овується відповідачем (АДР ЕСА_1; ідентифікаційний ном ер НОМЕР_1).

Прокурор наполягав на задо воленні позовних вимог в пов ному обсязі.

Представник позивача не за безпечив присутність у судов ому засіданні. Про час та дату розгляду спору повідомлений належним чином. Свою позицію викладав у попередніх судов их засіданнях, згідно з якою п озовні вимоги підтримує повн істю.

Ухвалою голови господарсь кого суду від 26.05.10р. строк розгл яду спору за заявою судді про довжено до 26.06.10р.

У судовому засіданні оголо шувалась перерва з 08.06.10р. по 05.08.10р ., згідно ст. 77 Господарського п роцесуального кодексу Украї ни.

Ухвалою господарського су ду від 08.06.10р. строк розгляду спо ру за спільним клопотанням с торін продовжено до 01.09.10р.

Відповідач у письмових поя сненнях на позов зазначає пр о, що 07.05.10р. подано звернення до виконавчого комітету Дніпро вської районної ради м. Дніпр одзержинська щодо надання по годження на місце розміщення МАФ для провадження підприє мницької діяльності на терит орії району на спірній земел ьній ділянці, а згідно довідк и наданої названим виконавчи м комітетом питання щодо зве рнення відповідача буде розг лянуто на черговому засіданн і комісії з попереднього пог одження місця розташування.

На підставі обставин зазна чених відповідачем, судом зд ійснено низку відкладень слу хання справи та продовження строку розгляду спору, однак відповідачем доказів в спро стування позовних вимог або наявності обставин припинен ня провадження у справі внас лідок відсутності предмета с пору, до матеріалів справи та к і не надано, а неодноразово п родовжений строк розгляду сп ору сплинув.

Господарський суд розгляд ає справу за наявними в ній до кументами.

В порядку ст. 85 ГПК України, з а згодою прокурора та предст авника відповідача, у судово му засіданні оголошено вступ ну та резолютивну частини рі шення.

Розглянувши матеріали спр ави та заслухавши пояснення прокурора та представника ві дповідача, оцінивши надані д окази в їх сукупності, господ арський суд, -

встановив:

На підставі рішення Дн іпродзержинської міської ра ди Дніпропетровської област і від 29.07.2005 року за № 575-19/ІV, між відп овідачем (орендарем) та позив ачем (орендодавцем) 11.08.2005 року б ув укладений договір оренди земельної ділянки (далі - Дого вір), строком дії до 11.08.2006 року. Де ржавна реєстрація проведена 18.08.05р. за № 02580.

А ні позивачем, а ні відпові дачем доказів продовження ст року дії вказаного договору господарському суду не надан о, а в силу вимог п. 12.3 Договору, п ідставою для припинення спір ної угоди, зокрема, є закінчен ня строку дії цієї угоди.

За умовами п.п. 7.1, 7.2 Договору п ісля закінчення строку дії а бо припинення цієї угоди, та з а відсутності обставин продо вження дії спірного договору відповідач зобов' язаний по вернути орендодавцю на протя зі 30-ти днів земельну ділянку у стані, не гіршому порівняно з тим, у якому він одержав її в оренду.

При цьому орендар не має пра ва утримувати спірну земельн у ділянку для забезпечення с воїх вимог до орендодавця (п.п . 7.6 та 9.6.11 Договору).

Підставою для безумовного продовження строку дії дого вору є бажання орендаря, а так ож фактичне повідомлення поз ивача не пізніше ніж за 30 кале ндарних днів до закінчення с троку дії цієї угоди про таки й намір (п. 3.2 Договору), однак та ких дій з боку відповідача вс тановлено не було.

Проведеною прокуратурою м іста Дніпродзержинська пере віркою додержання вимог земе льного законодавства із залу ченням фахівців відділу само врядного контролю Управлінн я земельних відносин Дніпрод зержинської міської ради вст ановлено, що фізичною особою - підприємцем ОСОБА_1 вико ристовується земельна ділян ка площею 0,0043 га, розташована н а перетині вул. Дніпробудівс ька та Східного проїзду в м. Дніпродзержинс ьку Дніпропетровської облас ті під розміщення павільйону з технічного обслуговування автомобілів та будівельних матеріалів - залізобетонні опірні стовпи.

При цьому, матеріали справи відображають, що відповідач використовує вказану спірну земельну ділянку з порушенн ям строків повернення тимчас ово займаних земель.

Наведене підтверджується актом обстеження стану та до тримання умов використання з емельної ділянки від 12.02.10р., скл аденим головним спеціалісто м відділу самоврядного контр олю Управління земельних від носин Дніпродзержинської мі ської ради - Умріхиним С.В.

Таким чином, факт не виконан ня відповідачем зобов' язан ь за Договором, щодо повернен ня орендованої земельної діл янки орендодавцеві після зак інчення строку спірної угоди - матеріалами справи доведе но, відповідачем не спростов ано.

Згідно умов ст.ст. 116, 125, 126 Земел ьного кодексу України, грома дяни та юридичні особи набув ають права власності та прав а користування земельними ді лянками із земель державної та комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або місцевого самовря дування в межах повноважень, визначених цим Кодексом. Наб уття права власності на земл ю громадянами або юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у к ористування. Право власності та право постійного користу вання на земельну ділянку ви никає після одержання її вла сником або користувачем доку мента, що посвідчує право вла сності чи право постійного к ористування земельною ділян кою, та його державної реєстр ації. Право на оренду земел ьної ділянки виникає післ я укладання договору оренди і його державної реєстрації.

Право власності на земель ну ділянку і право постійног о користування земельною діл янкою посвідчується державн ими актами. Право оренди земл і оформляється договором, як ий реєструється відповідно д о закону.

Аналіз матеріалів справи відображає, що Дніпродзержи нською міською радою рішення про продовження строку дії Д оговору оренди спірної земел ьної ділянки не приймалось, а Договір оренди земельної ді лянки не продовжувався.

У відповідності до ст. 211 Земе льного кодексу України, гром адяни несуть цивільну, адмін істративну або кримінальну в ідповідальність відповідно до законодавства за порушен ня строків повернення тимчас ово займаних земель.

За умовами п. 2 ст. 90 Земельног о Кодексу України, порушені п рава власників земельних діл янок підлягають відновленню в порядку встановленому зак оном. Пунктом 2 ст. 152 Земельного Кодексу встановлено, що влас ник земельної ділянки або зе млекористувач може вимагати усунення будь-яких порушень його прав на землю, навіть якщ о ці порушення не пов'язані з п озбавленням права володіння земельною ділянкою, і відшко дування завданих збитків.

Захист прав громадян та юри дичних осіб на земельні діля нки здійснюється, зокрема шл яхом відновлення стану земел ьної ділянки, який існував до порушення прав, і запобіганн я вчиненню дій, що порушують п рава або створюють небезпеку порушення прав (п.п. б. п. 3 ст. 152 ЗК України).

Наведене є підставою для по вного задоволення позовних в имог.

Відповідно до ст. 49 ГПК Украї ни судові витрати по справі п окладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 4, 32, 33, 36, 43, 45, 49, 82-85, 116- 117 Господарського процесуаль ного кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Повернути Дніпродзер жинській міській раді (51931, м. Дн іпродзержинськ Дніпропетро вської області, пл. Дзержинсь кого, 2; ЄДРПОУ 24604168) з приведення м у придатний для використан ня стан земельну ділянку (кад астровий № 1210400000:01:019:0051), розташован у на перетині вул. Дніпробуді вська та Східного проїзду в м . Дніпродзержинську Дніпропе тровської області, площею 0,0043 г а, яка використовується Фізи чною особою - підприємцем ОСОБА_1 (АДРЕСА_1; ідентиф ікаційний номер НОМЕР_1).

Стягнути з Фізичної о соби - підприємця ОСОБА_1 (АДРЕСА_1; ідентифікаційн ий номер НОМЕР_1) в доход держбюджету Управління Д ержказначейства у Жовтневом у районі м. Дніпропетровська (Відділення банку ГУДКУ у Дні пропетровській області, ЄДРП ОУ 24246786, МФО 805012, р/р 31118095700005) держмито в сумі 85,00 грн. (вісімдесят п ' ять грн. 00 коп.).

Стягнути з Фізичної о соби - підприємця ОСОБА_1 (АДРЕСА_1; ідентифікаційн ий номер НОМЕР_1) в доход держбюджету Управління Д ержказначейства у Жовтневом у районі м. Дніпропетровська (Відділення банку ГУДКУ у Дні пропетровській області, р/р 312 17264700005, МФО 805012, ЄДРПОУ 24246786) витрати н а інформаційно-технічне забе зпечення судового процесу в сумі 236,00 грн. 00 коп. (двісті тридцять шість грн. 00 коп).

Накази видати після набран ня судовим рішенням законної сили.

Рішення набирає законної с или після закінчення десятид енного строку з дня його підп исання.

Суддя А.В. Сухо варов

Рішення підписано - 15.09.10р.

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення16.09.2010
Оприлюднено28.09.2010
Номер документу11334281
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —17/117-10

Ухвала від 29.10.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Пушай В.І.

Ухвала від 21.10.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Суховаров Артем Володимирович

Ухвала від 16.08.2011

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Суховаров Артем Володимирович

Постанова від 24.11.2010

Господарське

Харківський апеляційний господарський суд

Пушай В.І.

Судовий наказ від 27.09.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Суховаров Артем Володимирович

Судовий наказ від 27.09.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Суховаров Артем Володимирович

Судовий наказ від 27.09.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Суховаров Артем Володимирович

Рішення від 04.10.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Коваленко Олександр Вікторович

Рішення від 16.09.2010

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Суховаров Артем Володимирович

Ухвала від 13.09.2010

Господарське

Господарський суд Сумської області

Коваленко Олександр Вікторович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні