Ухвала
від 11.09.2023 по справі 303/8120/23
МУКАЧІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 303/8120/23

2-а/303/68/23

УХВАЛА

про прийняття позовної заяви до розгляду

та відкриття провадження у справі

11 вересня 2023 року м. Мукачево

Суддя Мукачівського міськрайонного суду Закарпатської області Заболотний А.М., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ) до головного інспектора - інспектора з паркування відділу інспекторів з паркування управління муніциавльної інспекції Мукачівської міської ради Гливляса Василя Михайловича (89608, вул. Ужгородська, 25, м. Мукачево, Закарпатська область) про скасування постанови по справі про адміністративне правопорушення,-

в с т а н о в и в:

Позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з адміністративним позовом до головного інспектора - інспектора з паркування відділу інспекторів з паркування Управління муніципальної інспекції Мукачівської міської ради Гливляса В.М. про скасування постанови у справі про адміністративне правопорушення.

Ухвалою суду від 04.09.2023 позов було залишено без руху та повідомлено позивача про необхідність виправити недоліки позову протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

На виконання вимог, зазначених в ухвалі суду від 04.09.2023 року, позивачем 08.09.2023 року було подано заяву про усунення недоліків, виконано вимоги ухвали про залишення позову без руху.

Форма і зміст поданої позовної заяви відповідає вимогам ст.ст. 160, 161 КАС України, копії позовної заяви та доданих до неї документів приєднано.

Процесуальні питання, пов`язані з поданням доказів та їх належним оформленням визначені у ст.ст. 72-79, 94, 99 КАС України.

Передбачені ст.ст. 169, 170 КАС України підстави для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження у справі відсутні.

Особливості розгляду окремих категорій термінових адміністративних справ визначені §2 Глави 11 КАС України.

З урахуванням положень, визначених п. 10 ч. 6 ст. 12 КАС України, справа є незначної складності, тому підлягає розгляду в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін.

Одночасно судом встановлено, що згідно з ч. 4 ст. 46 КАС України відповідачем в адміністративній справі є суб`єкт владних повноважень, якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Відповідно до вимог ч.ч. 3, 4 ст. 48 КАС України якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача. Якщо позивач не згоден на заміну відповідача іншою особою, суд може залучити цю особу як другого відповідача.

Згідно з ч. 5 ст. 48 КАС України під час вирішення питання про залучення співвідповідача чи заміну належного відповідача суд враховує, зокрема, чи знав або чи міг знати позивач до подання позову у справі про підставу для залучення такого співвідповідача чи заміну неналежного відповідача.

Частина 1 ст. 2 КАС України визначає, що завданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб`єктів владних повноважень.

Вжитий у цій процесуальній нормі термін «суб`єкт владних повноважень» означає орган державної влади (у тому числі без статусу юридичної особи), орган місцевого самоврядування, їх посадова чи службова особа, інший суб`єкт при здійсненні ними публічно-владних управлінських функцій на підставі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень, або наданні адміністративних послуг» (п. 7 ч. 1 ст. 4 КАС України).

Відповідно до ст. 219 КУпАП справи про адміністративні правопорушення, передбачені ч. 1 ст. 122 КУпАП розглядаються, зокрема, виконавчими комітетами міських рад.

Згідно ч. 1 ст. 279-1 КУпАП, розгляд справ про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксоване в режимі фотозйомки (відеозапису) здійснюють уповноважені на те посадові особи уповноваженого підрозділу Національної поліції та інспектор з паркування.

Разом з тим, положеннями ч. 3 ст. 219 КУпАП встановлено, що інспектори з паркування при розгляді відповідних справ про адміністративні правопорушення діють від імені виконавчих комітетів (а у населених пунктах, де не створено виконавчих комітетів, - виконавчих органів, що виконують їх повноваження) сільських, селищних, міських рад.

Згідно з п. 1.1. Розділу І Положення про управління муніципальної інспекції Мукачівської міської ради, що затверджено рішенням 3 позачергової сесії Мукачівської міської ради 8 скликання № 46 від 22.12.2020 року, управління є виконавчим органом Мукачівської міської ради, що створюється відповідною радою у відповідності до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», підзвітне і підконтрольне Мукачівській міській раді, підпорядковується виконавчому комітету Мукачівської міської ради та Мукачівському міському голові. Управління утримується за рахунок коштів місцевого бюджету, не являється юридичною особою та не має самостійного балансу, рахунків в установах банку, печатки із зображенням Державного Гербу України і своїм зображенням (п. 1.2 Розділу І вказаного Положення).

З наведеного вбачається, що при розгляді справ про адміністративні правопорушення, передбачених ч. 1 ст. 122 КУпАП, посадові особи Управління муніципальної інспекції Мукачівської міської ради діють не як самостійні суб`єкти владних повноважень, а від імені відповідного виконавчого комітету ради на підставі прийнятого рішення уповноваженого органу.

Як вбачається з позову, позивач оскаржує постанову серії АЄ № 2309751 від 19.08.2023 року у справі про адміністративне правопорушення, винесену інспектором з паркування відділу інспекторів з паркування Управління муніципальної інспекції Мукачівської міської ради Гливляс В.М.

В свою чергу, позивачем в якості відповідача зазначено лише головного інспектора - інспектора з паркування відділу інспекторів з паркування Управління муніципальної інспекції Мукачівської міської ради Гливляса В. М.

З огляду на викладене, визначений позивачем відповідач не є належними відповідачем у цій справі. Суд зазначає, що належним відповідачем у даній справі є виконавчий комітет Мукачівської міської ради.

З урахуванням викладеного, враховуючи відсутність згоди позивача на заміну відповідача, суд вважає за необхідне залучити як другого відповідача виконавчий комітет Мукачівської міської ради.

Керуючись ст.ст. 48, 171, 257, 268, 269, 286 КАС України, суддя,-

п о с т а н о в и в:

Прийняти позовну заяву ОСОБА_1 до головного інспектора - інспектора з паркування відділу інспекторів з паркування управління муніциавльної інспекції Мукачівської міської ради Гливляса Василя Михайловича про скасування постанови по справі про адміністративне правопорушення до розгляду та відкрити провадження у справі.

Залучити виконавчий комітет Мукачівської міської ради (місцезнаходження: 89600, Закарпатська обл., місто Мукачево, пл. Духновича, 2, ЄДРПОУ 04053743) як другого відповідача (співвідповідача) у справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 до головного інспектора - інспектора з паркування відділу інспекторів з паркування управління муніциавльної інспекції Мукачівської міської ради Гливляса Василя Михайловича про скасування постанови по справі про адміністративне правопорушення.

Розгляд справи здійснювати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомленням (виклику) осіб за наявними в ній матеріалами.

Встановити відповідачам п`ятнадцятиденний строк з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі для подання відзиву на позовну заяву. Відзив на позовну заяву повинен відповідати вимогам ст. 162 КАС України, а копія відзиву та доданих до нього документів повинна бути надіслана (надана) іншим учасникам справи одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, документи, на підтвердження чого додаються до відзиву.

Позивач протягом трьох днів з дня отримання відзиву має право подати відповідь на відзив.

Копія відповіді на відзив та доданих до неї документів відповідачам повинна бути надіслана (надана) одночасно з надісланням (наданням) відповіді на відзив до суду та наданням документів, що підтверджують надіслання (надання) відповіді на відзив відповідачам.

У разі ненадання учасником розгляду заяви по суті справи у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Роз`яснити, що розгляд справи відбудеться одноособово суддею у порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін, з урахуванням особливостей, передбачених ст. 286 КАС України.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається за веб-адресою сторінки на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет: https://mkm.zk.court.gov.ua/.

Копію ухвали надіслати сторонам по справі, а відповідачам також копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя А.М.Заболотний

СудМукачівський міськрайонний суд Закарпатської області
Дата ухвалення рішення11.09.2023
Оприлюднено12.09.2023
Номер документу113351746
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо забезпечення громадського порядку та безпеки, національної безпеки та оборони України, зокрема щодо дорожнього руху, транспорту та перевезення пасажирів, з них дорожнього руху

Судовий реєстр по справі —303/8120/23

Рішення від 23.10.2023

Адміністративне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Заболотний А. М.

Ухвала від 11.09.2023

Адміністративне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Заболотний А. М.

Ухвала від 04.09.2023

Адміністративне

Мукачівський міськрайонний суд Закарпатської області

Заболотний А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні