Ухвала
від 11.09.2023 по справі 910/1001/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

11.09.2023Справа № 910/1001/23

Господарський суд міста Києва у складі судді Грєхової О.А., за участю секретаря судового засідання Коверги П.П., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали господарської справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Схід Газпостач"

до Opco Fuels Trading S.R.L.

про стягнення 7 293 720,00 грн.

за участю представників сторін: згідно протоколу судового засідання.

ВСТАНОВИВ:

Товариства з обмеженою відповідальністю «Схід Газпостач» звернулось до Господарського суду міста Києва із позовними вимогами до Opco Fuels Trading S.R.L. про стягнення 7 293 720,00 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані порушенням відповідача зобов`язань за Контрактом № 001 від 06.06.2022, в частині поставки товару.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 23.01.2023 судом залишено позовну заяву без руху, надано позивачу строк для усунення недоліків та встановлено спосіб їх усунення.

27.01.2023 до відділу діловодства Господарського суду міста Києва надійшла заява позивача про усунення недоліків.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 30.01.2023 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі, постановлено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 11.09.2023, постановлено звернутись до Міністерства юстиції Румунії через Міністерство юстиції України - з проханням про вручення судових документів відповідачу у справі - Opco Fuels Trading S.R.L., провадження у справі №910/1001/23 зупинено до виконання судового доручення про вручення судового документу чи повідомлення про неможливість такого вручення.

30.06.2023 від Міністерства юстиції Румунії надійшло повідомлення про повернення судового доручення.

01.09.2023 та 06.09.2023 представником позивача подано клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 11.09.2023 провадження у справі поновлено.

У судове засідання 11.09.2023 представники сторін не з`явились.

Як вбачається з позовної заяви та доданих до неї документів, відповідач - Opco Fuels Trading S.R.L. є нерезидентом. Адресою вказаного учасника судового процесу є: Romania, Municipiul Constanta, Strada Brizei, nr. 18, Bloc FD7, Scara D, Etaj 4, Ap. 86 Judet Constanta.

За приписами ст. 3 Господарського процесуального кодексу України судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України «Про міжнародне приватне право», Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України. Якщо міжнародним договором України встановлено інші правила судочинства, ніж ті, що передбачені цим Кодексом, іншими законами України, застосовуються правила міжнародного договору.

Іноземні особи мають такі самі процесуальні права та обов`язки, що і громадяни України та юридичні особи, створені за законодавством України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України (ст. 365 Господарського процесуального кодексу України).

Згідно зі ст. 367 Господарського процесуального кодексу України у разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 30.01.2023 постановлено звернутись до Міністерства юстиції Румунії через Міністерство юстиції України - з проханням про вручення судових документів відповідачу у справі - Opco Fuels Trading S.R.L. (Romania, Municipiul Constanta, Strada Brizei, nr. 18, Bloc FD7, Scara D, Etaj 4, Ap. 86 Judet Constanta).

Однак, судове доручення було повернуто без виконання.

Станом на 11.09.2023 у суду відсутні відомості щодо повідомлення відповідача про дату, час та місце розгляду справи.

Так, згідно ч. 2 ст. 202 ГПК України, суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим Кодексом строку з таких підстав: 1) неявка в судове засідання учасника справи, щодо якого нема відомостей про направлення йому ухвали з повідомленням про дату, час і місце судового засідання; 2) перша неявка в судове засідання учасника справи, якого повідомлено про дату, час і місце судового засідання, якщо він повідомив про причини неявки, які судом визнано поважними; 3) виникнення технічних проблем, що унеможливлюють участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції, крім випадків, коли відповідно до цього Кодексу судове засідання може відбутися без участі такої особи; 4) необхідність витребування нових доказів, у випадку коли учасник справи обґрунтував неможливість заявлення відповідного клопотання в межах підготовчого провадження.

Із змісту ч. 2 ст. 183 ГПК України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках: 1) визначених частиною другою статті 202 цього Кодексу; 2) залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача; 3) в інших випадках, коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

У разі відкладення підготовчого засідання або оголошення перерви підготовче засідання продовжується зі стадії, на якій засідання було відкладене або у ньому була оголошена перерва (ч. 7 ст. 183 ГПК України).

Відтак, суд вважає за необхідне відкласти підготовче засідання та повторно звернутись до Міністерства юстиції Румунії через Міністерство юстиції України - з проханням про вручення судових документів відповідачу у справі - Opco Fuels Trading S.R.L. (Romania, Municipiul Constanta, Strada Brizei, nr. 18, Bloc FD7, Scara D, Etaj 4, Ap. 86 Judet Constanta).

Пунктом 4 ч. 1 ст. 228 Господарського процесуального кодексу України визначено, що суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги або вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

Згідно з п. 8 ч. 1 ст. 229 Господарського процесуального кодексу України провадження у справі зупиняється до надходження відповіді від іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави на судове доручення про надання правової допомоги, вручення виклику до суду чи інших документів

Оскільки суд повинен належним чином повідомити відповідача про дату, час та місце розгляду справи, а також враховуючи приписи ст.ст. 228, 229 Господарського процесуального кодексу України, з метою забезпечення прав відповідача у справі, суд дійшов висновку про необхідність зупинення провадження у справі.

Керуючись ст.ст. 121, 182, 183, 228, 229, 234, 367 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

УХВАЛИВ:

1. Відкласти підготовче засідання на 25.03.24 о 10:00 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44- Б, зал № 22 .

2. Зобов`язати позивача в строк до 22.09.2023 надати суду належним чином (нотаріально) засвідчений переклад на румунську мову ухвали Господарського суду міста Києва від 11.09.2023 та доручення про вручення документів у трьох примірниках.

3. Викликати для участі у судовому засіданні представників учасників справи, повноваження яких оформити відповідно до вимог, викладених у статті 60 Господарського процесуального кодексу України, та надати суду документи, що підтверджують повноваження представників.

4. Попередити учасників справи про наслідки неявки в судове засідання відповідно до вимог ст. 202 Господарського процесуального кодексу України.

5. Повідомити учасників справи, що інформація по справі, що розглядається, доступна на офіційному веб - порталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: http://court.gov.ua/fair/ та на інформаційному сайті за посиланням http://www.reyestr.court.gov.ua/.

6. Повідомити учасників справи про відсутність у суду технічної можливості забезпечення учасникам справи права брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду до затвердження Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему та початку її функціонування.

7. Звернутися до Міністерства юстиції Румунії через Міністерство юстиції України - з проханням про вручення судових документів відповідачу у справі - Opco Fuels Trading S.R.L. (Romania, Municipiul Constanta, Strada Brizei, nr. 18, Bloc FD7, Scara D, Etaj 4, Ap. 86 Judet Constanta).

8. Зупинити провадження по справі №910/1001/23 до виконання судового доручення про вручення судового документу чи повідомлення про неможливість такого вручення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена в частині зупинення провадження у справі в порядку та строки, визначені статтями 256, 257 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя О.А. Грєхова

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення11.09.2023
Оприлюднено13.09.2023
Номер документу113355979
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу

Судовий реєстр по справі —910/1001/23

Рішення від 15.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Рішення від 15.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 25.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 25.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 11.09.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 11.09.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 30.01.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 23.01.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні