Рішення
від 15.04.2024 по справі 910/1001/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.uaРІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

15.04.2024Справа № 910/1001/23

Господарський суд міста Києва у складі судді Грєхової О.А., за участю секретаря судового засідання Коверги П.П., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали господарської справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Схід Газпостач"

до Opco Fuels Trading S.R.L.

про стягнення 7 293 720,00 грн.

Представники сторін:

від позивача: Яценко О.В., ордер серія АА № 1267378;

від відповідача: не з`явився.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариства з обмеженою відповідальністю «Схід Газпостач» звернулось до Господарського суду міста Києва із позовними вимогами до Opco Fuels Trading S.R.L. про стягнення 7 293 720,00 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані порушенням відповідача зобов`язань за Контрактом № 001 від 06.06.2022, в частині поставки товару.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 23.01.2023 судом залишено позовну заяву без руху, надано позивачу строк для усунення недоліків та встановлено спосіб їх усунення.

27.01.2023 до відділу діловодства Господарського суду міста Києва надійшла заява позивача про усунення недоліків.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 30.01.2023 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі, постановлено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 11.09.2023, постановлено звернутись до Міністерства юстиції Румунії через Міністерство юстиції України - з проханням про вручення судових документів відповідачу у справі - Opco Fuels Trading S.R.L., провадження у справі №910/1001/23 зупинено до виконання судового доручення про вручення судового документу чи повідомлення про неможливість такого вручення.

30.06.2023 від Міністерства юстиції Румунії надійшло повідомлення про повернення судового доручення.

01.09.2023 та 06.09.2023 представником позивача подано клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 11.09.2023 провадження у справі поновлено.

У судове засідання 11.09.2023 представники сторін не з`явились.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 11.09.2023 відкладено підготовче засідання на 25.03.2024, постановлено звернутись до Міністерства юстиції Румунії через Міністерство юстиції України - з проханням про вручення судових документів відповідачу у справі - Opco Fuels Trading S.R.L., провадження у справі №910/1001/23 зупинено до виконання судового доручення про вручення судового документу чи повідомлення про неможливість такого вручення.

01.02.2024 до відділу діловодства Господарського суду міста Києва надійшов лист від 24.01.2024 Міністерства юстиції України з документами, складеними в ході виконання на території Румунії доручення Господарського суду міста Києва про вручення судових документів Opco Fuels Trading S.R.L.

18.03.2024 представником позивача подано заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 25.03.2024 провадження у справі поновлено.

У судове засідання 25.03.2024 представник позивача з`явився, представник відповідача не з`явився.

Враховуючи, що судом під час підготовчого провадження, та зокрема, у підготовчому засіданні було вчинено всі дії, які необхідно вчинити до закінчення підготовчого провадження та початку судового розгляду справи по суті, зв`язку з чим відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 185 ГПК України судом постановлено ухвалу про закриття підготовчого провадження та призначено справу до судового розгляду по суті на 15.04.2024.

10.04.2024 представником позивача подано клопотання про долучення документів до матеріалів справи.

У судове засідання 15.04.2024 представник позивача з`явився, представник відповідача не з`явився.

Частиною 1 статті 367 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що у разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно, зокрема, вручити документи на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Судове доручення надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами (ч. 2 ст. 367 Господарського процесуального кодексу України).

Судом неодноразово направлялись через Міністерство юстиції України судові доручення з метою повідомлення відповідача про розгляд справи та його право подати відзив на позовну заяву, однак відповідач правом на подання відзиву на позовну заяву та участь у судових засідання не скористався.

Водночас, судом враховано, що у відповідності до ч. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, кожен при вирішенні судом питання щодо його цивільних прав та обов`язків має право на судовий розгляд упродовж розумного строку. Перевищення розумних строків розгляду справ становить порушення прав, гарантованих пунктом 1 статті 6 Конвенції про захист прав і основних свобод людини.

Згідно з ч. 1 ст. 202 ГПК України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час та місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті.

Відповідно до п. 1 ч. 3 ст. 202 Господарського процесуального кодексу України, якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі, зокрема, неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки.

Зважаючи на викладене, оскільки неявка представника відповідача не перешкоджає всебічному, повному та об`єктивному розгляду всіх обставин справи, суд вважає за можливе розглянути справу за наявними в ній матеріалами.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав у повному обсязі.

На виконання вимог ст. 223 Господарського процесуального кодексу України складено протоколи судових засідань, які долучено до матеріалів справи.

Відповідно до ст. 219 ГПК України рішення у даній справі прийнято у нарадчій кімнаті за результатами оцінки доказів, поданих сторонами.

У судовому засіданні 15.04.2024 відповідно до ст. 240 Господарського процесуального кодексу України судом проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши подані документи і матеріали, заслухавши пояснення представника позивача, з`ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд міста Києва

ВСТАНОВИВ:

06 червня 2022 року між Opco Fuels Trading S.R.L. (далі - продавець, відповідач) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Схід Газпостач» (далі - покупець, позивач) укладено Контракт № 001 (далі - Контракт), за умовами якого продавець продає, а покупець - купує пальне дизельне ULSD-10ppm, бензин, газ скраплений вуглеводний (LPG) або інші нафтопродукти.

Найменування товару, кількість, період поставки, базис поставки, ціна товару узгоджується сторонами у додаткових угодах, які оформлюються на кожну окрему партію товару. Допустиме відхилення обсягу замовленої партії товару становить +- 10% (п. 1.2 Контракту).

Відповідно до пунктів 1.3-1.6 Контракту якість має відповідати показникам паспорту якості, сертифікатам відповідності, виданим заводом виробником.

Країна призначення кожної окремої партії товару узгоджується сторонами у відповідній додатковій угоді до цього Контракту.

При тлумаченні базисних умов поставки товару у відповідності з цим контрактом та/або Додатками, та/або додатковими угодами положення Інкотермс-2020 застосовуються в тому випадку, якщо інше не встановлено цим Контрактом, Додатками та/або Додатковими угодами до нього.

Контракт набуває чинності з дати його підписання сторонами та є чинним до 31.12.2022 включно, в частині взаємних розрахунків - до повного виконання сторонами зобов`язань (п. 2.1 Контракту).

Пунктом 3.1 Контракту узгоджено, що дата (період) поставки партії товару визначається сторонами у Додаткових угодах до цього Контракту.

Згідно з п. 4.1 та п. 4.2 Контракту ціна узгоджується сторонами та зазначається у Додаткових угодах до цього Контракту.

Валюта Контракту - долари США або євро. Сторони визначають валюту розрахунку за кожну окрему партію товару на підставі відповідної додаткової угоди.

У відповідності до п. 5.1 Контракту товар поставляється на умовах попередньої оплати у розмірі 100% вартості кожної партії товару з урахуванням максимально допустимого відхилення замовленого обсягу у розмірі 10%.

За умовами пунктів 5.2-5.4 Контракту покупець зобов`язується здійснити попередню оплату кожної партії товару на підставі попереднього рахунку продавця протягом 2-х банківських днів від дати рахунку (дата рахунку - день 0). Сторони можуть визначити інший строк виконання платіжного зобов`язання, що вказується у відповідній додатковій угоді.

Остаточний розрахунок покупець здійснює протягом 2-х робочих днів після дати фінального рахунку (дата рахунку - день 0).

Покупець здійснює остаточний розрахунок на підставі фінального рахунку продавця.

Згідно з п. 5.6 Контракту платежі здійснюються у доларах США або євро, або іншій узгодженій у відповідній додатковій угоді валюті шляхом прямого банківського переказу на валютний/розрахунковий рахунок продавця/покупця.

Відповідно до п. 14.2 Контракту (в редакції Додаткової угоди № 4 від 24.11.2022) всі спори, розбіжності або вимоги, що виникають з цього контракту або у зв`язку з ним, у тому числі ті, що стосуються його виконання, порушення, припинення або недійсності, підлягають вирішенню у відповідності до чинного законодавства України. При виникненні спірних питань між сторонами контракту, спір підлягає розгляду в господарських судах України із застосування законодавства України за місцезнаходженням однієї із сторін.

18 липня 2022 року сторонами укладено Додаткову угоду № 2 до Договору, якою сторони узгодили поставку пального дизельного Motorina Euro 5 USLD 10 ppm EN 590 (NC27101943) (далі - товар) у кількості 150 метричних тон в опціоні продавця, що становить партію товару. Умови поставки - FCA Констанца (Румунія). Ціна за одну метричну тону товару у цій партії є фіксованою та становить 1330 доларів. Покупець зобов`язаний оплатити вартість партії товару за цією Додатковою угодою на суму 199 500,00 доларів США протягом 5-ти банківських днів з моменту отримання рахунка від продавця (дата рахунку - день 0). Строк поставки - до 31.08.2022.

19 липня 2022 року на виконання умов Додаткової угоди № 2 до Договору, відповідачем виставлено позивачу рахунок № 0003 від 19.07.2022 на суму 199 500 доларів США, який позивачем оплачено згідно платіжного доручення в іноземній валюті або банківських металах № 3 від 19.07.2022 на суму 199 500 доларів США.

Як зазначає позивач, відповідач, у порушення взятих на себе зобов`язань за Контрактом, не поставив обумовлений товар, у зв`язку з чим, позивач звернувся до відповідача із Листом-вимогою вих. № 21/11-1/2022 від 21.11.2022 про повернення коштів у розмірі 199 500 доларів США за непоставлений товар, яка залишена відповідачем без відповіді та задоволення, в зв`язку з чим, позивач вимушений був звернутись з позовом до суду.

Оцінивши подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на повному, всебічному і об`єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, суд дійшов наступного висновку.

За приписами ст. 3 Господарського процесуального кодексу України судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України «Про міжнародне приватне право», Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», а також міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України. Якщо міжнародним договором України встановлено інші правила судочинства, ніж ті, що передбачені цим Кодексом, іншими законами України, застосовуються правила міжнародного договору.

Іноземні особи мають такі самі процесуальні права та обов`язки, що і громадяни України та юридичні особи, створені за законодавством України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України (ст. 365 Господарського процесуального кодексу України).

Відповідно до ст. 3 Закону України «Про міжнародне приватне право», якщо міжнародним договором України передбачено інші правила, ніж встановлені цим Законом, застосовуються правила цього міжнародного договору.

Згідно зі ст. 366 Господарського процесуального кодексу України підсудність справ за участю іноземних осіб визначається цим Кодексом, законом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

При цьому, за змістом ст. 76 Закону України «Про міжнародне приватне право» суди можуть приймати до свого провадження і розглядати будь-які справи з іноземним елементом, зокрема, у випадках, якщо сторони передбачили своєю угодою підсудність справи з іноземним елементом судам України, крім випадків, передбачених у статті 77 цього Закону.

Відповідно до п. 14.2 Контракту (в редакції Додаткової угоди № 4 від 24.11.2022) всі спори, розбіжності або вимоги, що виникають з цього контракту або у зв`язку з ним, у тому числі ті, що стосуються його виконання, порушення, припинення або недійсності, підлягають вирішенню у відповідності до чинного законодавства України. При виникненні спірних питань між сторонами контракту, спір підлягає розгляду в господарських судах України із застосуванням законодавства України за місцезнаходженням однієї із сторін.

За таких обставин, суд дійшов висновку, що спір за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Схід Газпостач" до Opco Fuels Trading S.R.L. про стягнення 7 293 720,00 грн. підсудний Господарському суду містка Києва.

У відповідності до ст. 193 Господарського кодексу України суб`єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов`язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов`язань - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Відповідно до статті 526 Цивільного кодексу України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства.

Згідно з частиною першою статті 509 Цивільного кодексу України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Вказаний договір є підставою для виникнення у його сторін господарських зобов`язань, а саме майново-господарських зобов`язань згідно ст. ст. 173, 174, 175 Господарського кодексу України, ст. ст. 11, 202, 509 Цивільного кодексу України, і згідно ст. 629 Цивільного кодексу України є обов`язковим для виконання сторонами.

Частиною 1 ст. 265 Господарського кодексу України визначено, що за договором поставки одна сторона - постачальник зобов`язується передати (поставити) у зумовлені строки (строк) другій стороні - покупцеві товар (товари), а покупець зобов`язується прийняти вказаний товар (товари) і сплатити за нього певну грошову суму.

Відповідно до ч. 1, 2 ст. 712 ЦК України за договором поставки продавець (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов`язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов`язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов`язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Статтею 655 Цивільного кодексу України визначено, що за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов`язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов`язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Згідно з ч. 1 ст. 670 ЦК України, якщо продавець передав покупцеві меншу кількість товару, ніж це встановлено договором купівлі-продажу, покупець має право вимагати передання кількості товару, якої не вистачає, або відмовитись від переданого товару та його оплати, а якщо він оплачений, - вимагати повернення сплаченої за нього грошової суми.

Відповідно до частин 1 та 2 ст. 693 Цивільного кодексу України якщо договором встановлений обов`язок покупця частково або повністю оплатити товар до його передання продавцем (попередня оплата), покупець повинен здійснити оплату в строк, встановлений договором купівлі-продажу, а якщо такий строк не встановлений договором, - у строк, визначений відповідно до статті 530 цього Кодексу. У разі невиконання покупцем обов`язку щодо попередньої оплати товару застосовуються положення статті 538 цього Кодексу. Якщо продавець, який одержав суму попередньої оплати товару, не передав товар у встановлений строк, покупець має право вимагати передання оплаченого товару або повернення суми попередньої оплати.

У відповідності до норм ст. 663 ЦК України, продавець зобов`язаний передати товар покупцеві у строк, встановлений договором купівлі-продажу, а якщо зміст договору не дає змоги визначити цей строк, - відповідно до положень статті 530 цього Кодексу.

Згідно з ч. 1 ст. 530 ЦК України якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

18 липня 2022 року сторонами укладено Додаткову угоду № 2 до Договору, якою сторони узгодили поставку пального дизельного Motorina Euro 5 USLD 10 ppm EN 590 (NC27101943) (далі - товар) у кількості 150 метричних тон в опціоні продавця, що становить партію товару. Умови поставки - FCA Констанца (Румунія). Ціна за одну метричну тону товару у цій партії є фіксованою та становить 1330 доларів. Покупець зобов`язаний оплатити вартість партії товару за цією Додатковою угодою на суму 199 500,00 доларів США протягом 5 банківських днів з моменту отримання рахунка від продавця (дата рахунку - день 0). Строк поставки - до 31.08.2022.

18 липня 2022 року сторонами укладено Додаткову угоду № 2 до Договору, якою сторони узгодили поставку пального дизельного Motorina Euro 5 USLD 10 ppm EN 590 (NC27101943) (далі - товар) у кількості 150 метричних тон в опціоні продавця, що становить партію товару. Умови поставки - FCA Констанца (Румунія). Ціна за одну метричну тону товару у цій партії є фіксованою та становить 1330 доларів. Покупець зобов`язаний оплатити вартість партії товару за цією Додатковою угодою на суму 199 500,00 доларів США протягом 5 банківських днів з моменту отримання рахунка від продавця (дата рахунку - день 0). Строк поставки - до 31.08.2022.

19 липня 2022 року на виконання умов Додаткової угоди № 2 до Договору, відповідачем виставлено позивачу рахунок № 0003 від 19.07.2022 на суму 199 500 доларів США, який позивачем оплачено згідно платіжного доручення в іноземній валюті або банківських металах № 3 від 19.07.2022 на суму 199 500 доларів США.

При цьому, як вбачається з матеріалів справи, 31.12.2022 сторонами складено та підписано Акт звіряння взаємних розрахунків за період 2022 рік, відповідно до якого за відповідачем обліковується заборгованості на користь позивача у розмірі 199 500 доларів США.

Таким чином, оскільки матеріали справи не містять доказів поставки продукції позивачу на суму 199 500 доларів США, як і доказів повернення означеної суми позивачу, вимога про стягнення грошових коштів у розмірі 199 500 доларів США є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

Статтею 13 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Статтею 74 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається, як на підставу своїх вимог та заперечень.

Відповідно до ст.ст. 76, 77 Господарського процесуального кодексу України, належними є докази, на підставі яких можна встановити обставини, які входять в предмет доказування. Суд не бере до розгляду докази, які не стосуються предмета доказування. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Відповідач під час розгляду справи не надав суду належних та допустимих доказів, які б спростовували заявлені позовні вимоги та свідчили про відсутність у нього обов`язку сплатити заявлену до стягнення суму попередньої оплати.

За таких обставин, оцінивши подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на повному, всебічному і об`єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, суд дійшов висновку про задоволення позовних вимог, з покладенням судового збору на відповідача в порядку ст. 129 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись ст.ст. 74, 76-80, 129, 236 - 240 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

ВИРІШИВ :

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Opco Fuels Trading S.R.L. (Romania, Municipiul Constanta, Strada Brizei, nr. 18, Bloc FD7, Scara D, Etaj 4, Ap. 86 Judet Constanta; ідентифікаційний код: 45891400) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Схід Газпостач" (01054, м. Київ, вул. Олеся Гончара, буд. 52, оф. 11, ідентифікаційний код: 40522909) суму попередньої оплати у розмірі 199 500 (сто дев`яносто дев`ять тисяч п`ятсот) доларів США 00 центів та витрати по сплаті судового збору в розмірі 109 405 (сто дев`ять тисяч чотириста п`ять) грн. 80 коп.

3. Після набрання рішенням Господарського суду міста Києва законної сили видати відповідний наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до апеляційного господарського суду протягом двадцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено: 23.04.2024

Суддя О.А. Грєхова

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення15.04.2024
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу118554059
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань купівлі-продажу

Судовий реєстр по справі —910/1001/23

Рішення від 15.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Рішення від 15.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 25.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 25.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 11.09.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 11.09.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 30.01.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

Ухвала від 23.01.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Грєхова О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні