Постанова
від 20.09.2010 по справі 8/107пн-к
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

донецький апеляційний го сподарський суд

Постанова

Іменем України

14.09.2010 р. справа №8/107пн-к

Донецький апеляційний гос подарський суд у складі коле гії суддів:

головуючого: Москальової І.В.

суддів , Величко Н.Л.

при секретарі Апонаще нко О.С.

за участю представників сторін:

від позивача: не з' явил ись

від відповідача: не з' я вились

розглянувши у відкрито му судовому засіданні апеляц ійні скарги ОСОБА_3, м.Луг анськ

на рішення господарського суду Луганської області в ід 10.08.2010 р. по справі № 8/107пн-к (судд я Мінська Т.М.)

за позовом: ОСОБА_3 , м.Луганськ

до відповідача: Відкрит ого акціонерного товариства «Племінне птахогосподарств о «Мирний»смт.Центральний Пе ревальського району Лугансь кої області

про визнання звітно-виб орчих зборів акціонерів неза конними та скасування рішенн я зборів акціонерів, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_3 звернувся до г осподарського суду Луганськ ої області з позовом до Відкр итого акціонерного товарист ва «Племінне птахогосподарс тво «Мирний»про визнання зві тно-виборчіх зборів акціонер ів ВАТ «Племінне птахогоспод арство «Мирний»від 12.06.2002 р. неза конними та скасувати рішення , прийняте на цих зборах; визна ння недійсними звітно-виборч іх зборів акціонерів ВАТ «Пл емінне птахогосподарство «М ирний»від 12.06.2002 р. згідно проток олу; визнати недійсними зага льні збори акціонерів ВАТ «П лемінне птахогосподарство « Мирний»від 12.06.2002 р. згідно прото колу № 2; визнати загальні збор и акціонерів ВАТ «Племінне п тахогосподарство «Мирний»в ід 12.06.2002 р. незаконним та скасув ати рішення, прийняте на зазн ачених зборах.

Рішенням господарського с уду Луганської області від 10.0 8.2010 р. по справі № 8/107пн-к в задово ленні позову відмовлено повн істю у зв' язку з пропуском с троку позовної давності.

Не погодившись з таким ріше нням, позивач звернувся з апе ляційною скаргою до Донецько го апеляційного господарськ ого суду, в якій просить зазна чене рішення скасувати та за довольнити позовні вимоги.

В апеляційній скарги позив ач посилається на те, що госпо дарським судом першої інстан ції не були прийняті до уваги доводи стосовно незаконност і проведення звітно-виборчих зборів акціонерів відповіда ча та дана невірна оцінка док азам з цього приводу. В обґрун тування таких доводів скаржн ик посилається на медичну до кументацію щодо відсутності можливості за станом здоров ' я звертатись до суду. Також скаржник стверджує, що заяви від акціонерів, датовані 2006 ро ком, були отримані нім після т ого, як стало відомо про поруш ення його права.

Представник відповідача в судовому засіданні проти до водів апеляційної скарги зап еречував, вважає оскаржуване рішення господарського суду Луганської області законним та обґрунтованим, тому проси ть його залишити без змін, а ап еляційну скаргу - без задово лення.

Дослідивши матеріали спра ви, перевіривши правильність застосування місцевим госпо дарським судом норм матеріал ьного та процесуального прав а, колегія суддів встановила наступне.

Відповідно до Статуту Відк ритого акціонерного товарис тва «Птахогосподарство «Мир ний», затвердженого Регіонал ьним відділення Фонду держав ного майна України по Луганс ькій області та зареєстрован ого Виконавчим комітетом Пер евальської районної ради 17.02.199 5 р. за № 00857999 (т.1 а.с.29-42), Відкрите акц іонерне товариство «Птахого сподарство «Мирний»створен о згідно постанови Кабінету Міністрів України «Про затве рдження порядку перетворенн я в процесі приватизації дер жавних підприємств у відкрит і акціонерні товариства»від 07.12.1992 р. № 686, рішення регіонально го відділення Фонду державно го майна України по Луганськ ій області № 43 від 26.01.1995 р. згідно затвердженого плану привати зації державного підприємст ва (п.1.1 Статуту)

Розділом 5 Статуту встановл ено, що засновником товарист ва є Регіональне відділення Фонду державного майна Украї ни по Луганській області (п.5.1). Акціонерами товариства є гро мадяни України, які є власник ами акцій товариства (п.5.2)

Згідно п.6.1 Статуту, статутни й фонд товариства складає 11740591 тис.крб. Статутний фонд поділ ений на 11740591 шт. простих іменних акцій, номінальною вартістю 1000 крб. кожна (п.6.2 Статуту)

Пунктом 9.1 Статуту встановл ено, що до продажу 60% акцій ВАТ з дійснення повноважень управ ління цим товариством поклад ається на визначених державн им органом приватизації поса дових осіб, перетвореного в т овариство. На керівника цьог о підприємства покладаються обов' язки голови правління товариства.

Згідно п.9.2.1 Статуту, вищим ор ганом управління товариство м є загальні збори акціонері в. У загальних зборах можуть п риймати участь всі акціонери , незалежно від кількості акц ій, власниками яких вони є. До компетенції загальних зборі в відноситься, зокрема, вибор и та відзив членів правління та ревізійної комісії, затве рдження річних результатів д іяльності товариства, включа ючи його дочірні підприємств а, вирішення питання про набу ття товариством власних акці й, прийнятті рішення про прип инення діяльності товариств а, призначення ліквідаційної комісії, затвердження лікві даційного балансу (п.9.2.2. Статут у) Загальні збори визнаються правомочними, якщо у них прий мали участь акціонери, які є в ласниками більш, ніж 60 % голосі в (п.9.2.3 статуту). Правомочність рішень загальних зборів, пор ядок скликання, порядок голо сування та періодичність їх скликання визначаються згід но чинного законодавства Укр аїни (п.9.2.4 Статуту)

Відповідно до листа ТОВ «Ан алитик-Реєстратор»№ 111 від 31.05.201 0 р. (т.1 а.с.132), реєстр акціонерів В АТ «Птахогосподарство «Мирн ий»ведеться ним з 2006 р. на підст аві відповідного договору, в едення реєстру акціонерів за значеного товариства до 2006 р. з дійснювалось ТОВ «Центр-Реєс тратор». Відповідно до Випис ки з реєстру власників іменн их цінних паперів ВАТ «Племі нне птахогосподарство «Мирн ий»на дату відкриття рахунку 13.04.2006 р., ОСОБА_3 володіє 246088 пр остих іменних акцій номіналь ною вартістю 0,01 грн. на загальн у суму 2460,88 грн., що складає частк у в статутному фонді товарис тва - 2,0960% (т.1 а.с.133)

12.06.2002 р. відповідачем проведе но загальні збори акціонерів ВАТ «Племінне птахогосподар ство «Мирний», про що складен о відповідний протокол (т.1 а.с .57-64, т.2 а.с.88-91), в якому визначено, щ о на зборах були присутні спе ціаліст регіонального відді лення ФДМУ по Луганської обл асті, який має 39% акцій, а також представники ВАТ «ПГ «Червон ий прапор», що має 46,3 % акцій, нач альник райсельгоспуправлін ня, голова ФССУ, голова Чернух інського посРади. Згідно про токолу від 12.06.2002 р. на порядок де нний були винесені питання у тому числі й про внесення змі н та доповнень до Статуту та в нутрішніх нормативних докум ентів (п.5), перевибори органів управління товариства (п.6), пр о затвердження договору на в едення реєстру с реєстраторо м (п.8). З цього протоколу вбачає ться, що загальними зборами п рийнято рішення про обрання на посаду голови правління в ідповідача Кример Ольгу Ів анівну (т.2 а.с.90 зворотній бік - а.с.91)

Протоколом засідання манд атної комісії від 12.06.2002р. (а.с.124 т.1 ) встановлено, що станом на 12.06.200 2 р. акціонерами господарства є 356 фізичних осіб, які володію ть 1 млн. 484 тис. 126 акціями та 4 юрид ичних особи, які володіють 10 м лн. 256 тис. 465 акціями. Також, зазн аченим протоколом визначено , що у зборах приймають участь 21 фізична особа, 2 юридичні осо би - акціонери, які володіют ь 10249890 акцій, що складає 87,3% від за гальної кількості акцій (гол осів).

Предметом спору цій справі є визнання звітно-виборчих з борів акціонерів незаконним и та скасування рішення збор ів акціонерів, що відображен і у протоколі від 12.06.2002 р.

У відповідності з приписам и ч.1 ст. 41 Закону України "Про го сподарські товариства" (яка д іяла на момент проведення за гальних зборів), вищим органо м акціонерного товариства є загальні збори товариства. У загальних зборах мають прав о брати участь усі акціонери , незалежно від кількості та в иду акцій, власниками яких во ни є. Частиною 5 вказаної норми визначено компетенцію загал ьних зборів товарист ва.

Відповідно до частини вось мої статті 41 Закону України "П ро господарські товариства" загальні збори акціонерів ак ціонерних товариств, є право мочними, якщо на них присутні уча сники (акціонери) або пред ставники учасників (акціонер ів), що володіють у сукупності більш як 60 відсотками голосів від загальної кількості гол осів. Акціонери (їх представн ики), які беруть участь у загал ьних зборах, реєструються із зазначен ням кількості голо сів, яку має кожний учасник.

Реєстрація акціонерів (їх п редставників), які прибули дл я участі у загальних зборах, з дійснюється згідно з реєстро м акціонерів у день проведен ня загальних зборів реєстрац ій ною (мандатною) комісією, пр изначеною виконавчим органо м акціонерного товариства аб о реєстратором на підставі у кладеного з акціонерним това риством договору. В матеріал ах справи відсутній реєстр а кціонерів відповідача стано м на дату проведення загальн их зборів.

Водночас, колегія суддів за значає про те, що в матеріалах справи наявна заява відпові дача про застосування строку позовної давності до спірни х правовідносин.

Згідно ч. 1 ст. 256 ЦК України поз овна давність - це строк, у меж ах якого особа може звернути ся до суду з вимогою про захис т свого цивільного права або інтересу. Відпо відно до ст. 257 цього кодексу загальна позов на давність встановлюється т ривалістю у три роки.

Відповідно до ст. 267 ЦК Україн и заява про захист цивільног о права або інтересу має бути прийнята судом до розгляду н езалежно від спливу позовної давності. Позовна да вність з астосовується судом лише за заявою сторони у спорі, зробл еною до винесення ним рішенн я. Сплив позовної давності, пр о застосування якої заявлено стороною у спорі, є підставою для відмови у позові.

З матеріалів справи вбачає ться, що з моменту проведення загальних зборів 12.06.2002 ї до зве рнення позивача з позовом, ми нуло майже 8 років. Колегія суд дів вважає, що позивачем не до ведено в розумінні ст.ст.33,34 ГПК України поважності причин п ропуску строку позовної давн ості з огляду на матеріали сп рави (т.1 а.с.125-126, а.с.44)

Отже, господарський суд пер шої інстанції дійшов обгрунт ованого висновку про відмову в задоволенні позовних вимо г в зв'язку з пропуском строку позовної давно сті, про засто сування якої заявлено відпов ідачем у справі.

За таких обставин, колегія с уддів дійшла висновків про т е, що господарський суд Луган ської області всебічно, повн о і об' єктивно розглянув в с удовому процесі всі обставин и справи в їх сукупності, досл ідив подані сторонами в обґр унтування своїх вимог і запе речень докази та дійшов обґр унтованого висновку про відм ову у задоволенні позову, в зв' язку з чим підстав для зміни чи скасування законно го та обґрунтованого судовог о акту колегія суддів не вбач ає.

Керуючись ст.ст. 99, 101, 102, п.1 ст.103, ст.105 Господарського процесуа льного кодексу України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу ОСОБ А_3, м.Луганськ залишити без з адоволення, а рішення господ арського суду Луганської обл асті від 10.08.2010 р. по справі № 8/107пн- к - без змін.

Постанова набирає закон ної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена до Вищог о господарського суду Україн и у касаційному порядку чере з Донецький апеляційний госп одарський суд протягом двадц яти днів.

Головуючий І.В. Мос кальова

Судді:

Надруковано: 5 прим.

1. позивачу

2. відповідачу

3 у справу

4 ДАГС

СудДонецький апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення20.09.2010
Оприлюднено28.09.2010
Номер документу11335763
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8/107пн-к

Постанова від 24.03.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Добролюбова Т.В.

Ухвала від 15.03.2011

Господарське

Вищий господарський суд України

Добролюбова Т.В.

Ухвала від 20.10.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Добролюбова Т.В.

Постанова від 20.09.2010

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Москальова І.В.

Ухвала від 30.08.2010

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Москальова І.В.

Ухвала від 29.04.2010

Господарське

Господарський суд Луганської області

Середа А.П.

Ухвала від 01.07.2010

Господарське

Господарський суд Луганської області

Мінська Т.М.

Ухвала від 07.06.2010

Господарське

Господарський суд Луганської області

Мінська Т.М.

Ухвала від 12.04.2010

Господарське

Господарський суд Луганської області

Середа А.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні