Ухвала
від 06.09.2023 по справі 492/798/23
АРЦИЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 492/798/23

провадження № 2-о/492/40/23

У Х В А Л А

про прийняття до провадження суду справи, яка надіслана з іншого суду,

про залишення заяви без руху

06 вересня 2023 року м. Арциз

Суддя Арцизького районного суду Одеської області Гусєва Н.Д.,

ознайомившись з заявою ОСОБА_1 , за участю заінтересованої особи: Арцизького відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Болградському районі Одеської області, про встановлення факту смерті особи, -

встановила:

Заявниця звернулася до суду з зазначеною заявою про встановлення факту смерті особи, посилаючись на те, що вона перебувала у шлюбі та проживала разом з ОСОБА_2 до дня його смерті, яка настала ІНФОРМАЦІЯ_1 . Працівники швидкої допомого Арцизької ЦРЛ констатували факт смерті ОСОБА_2 у зв`язку з хворобою на туберкульоз, тіло померлого чоловіка до медичного закладу не направлялось та довідку про смерть встановленого зразка заявниця не отримувала. В 2005 році заявниця неодноразово намагалась отримати необхідні документи для подальшого отримання свідоцтва про смерть чоловіка, однак необхідну довідку їй так і не видали. В 2023 році під час збору документів та оформлення соціальної допомоги заявницею було виявлено, що свідоцтво про смерть чоловіка відсутнє. Після звернення до Арцизького відділу ДРАЦС у Болградському районі Одеської області з метою реєстрації смерті чоловіка ОСОБА_2 , заявниці повідомили, що потрібно надати документ встановленої форми, або рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час/ про оголошення її померлою. Заявниця звернулася до КНП «Арцизька центральна опорна лікарня» із заявою про отримання дубліката фельдшерської довідки про фіксування факту смерті ОСОБА_2 , однак їй було відмовлено у зв`язку з затопленням архіву. Також представник заявниці звернувся до ВП № 1 Болградського РВП з метою збору доказів підтвердження факту смерті ОСОБА_2 та йому було відмовлено у зв`язку з тим, що інформація про заяви та повідомлення громадян зберігається з 2009 року, журнали реєстрації заяв та повідомлень громадян за 2005 рік знищені, у зв`язку з чим, з метою отримання свідоцтва про смерть, заявниця звернулася до суду з зазначеною заявою.

Розпорядженням в.о. голови Арцизького районного суду Одеської області Крутової О.М. від 26 липня 2023 року, відповідно до ч. 4 ст. 31, ст. 32, ч. 3 ст. 41 ЦПК України, у зв`язку з неможливістю провести повторний автоматизований розподіл судової справи між суддями та утворити новий склад суду зазначена цивільна справа була передана на розгляд до Саратського районного суду Одеської області.

Листом Саратського районного суду Одеської області № 01-04/47/2023 від 14 серпня 2023 року вказана цивільна справа повернута до Арцизького районного суду Одеської області, яка надійшла до суду 21 серпня 2023 року та передана судді Гусєвій Н.Д. згідно з Реєстром судових справ та матеріалів, переданих на розгляд головуючому судді, 04 вересня 2023 року.

Відповідно до ч. 2 ст. 32 ЦПК України справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому ст. 31 ЦПК України, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Враховуючи, що цивільна справа раніше перебувала у провадженні іншого суду, спори між судами про підсудність не допускаються, вважаю за необхідне прийняти її до свого провадження.

Ознайомившись з заявою ОСОБА_1 про встановлення факту смерті особи, та документами, доданими до неї, приходжу до висновку, що заява підлягає залишенню без руху, оскільки подана з порушенням ст. ст. 294, 318 ЦПК України.

В силу положень ч. 3 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені розділом IV.

Згідно з п. 8 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Відповідно до вимог п. 1 ч. 1 ст.318ЦПК Україниу заявіповинно бутизазначено зокрема: з якоюметою необхідно встановити факт смерті особи, що не зазначено заявницею у заяві, оскільки відповідно до вимог ст. 319 ЦПК України у рішенні суду повинно бути також зазначено мету встановлення факту.

Звертаю увагу заявниці, що правова мета встановлення факту смерті особи, який вона просить суд встановити, обов`язково має впливати на її права, обов`язки чи законні інтереси, тому заявниці необхідно у заяві зазначити з якою метою необхідно встановити факт смерті ОСОБА_2 .

Згідно вимог п. 2 ч. 1 ст.318ЦПК України у заяві повинно бути зазначено причини неможливості одержання або відновлення документів, що посвідчують цей факт, однак заявницею у заяві не зазначено про відмову органу реєстрації актів цивільного стану видати свідоцтва про смерть. Також, при зверненні заявниці до органу реєстрації актів цивільного стану, останній також перевіряє, чи не проведена реєстрація смерті особи, однак заявницею у заяві не вказано про зазначене.

Разом із цим, заявницею не зазначено та не підтверджено доказами в чому саме полягає неможливість отримати медичне свідоцтво про смерть за формою або фельдшерську довідку про смерть за формою.

Відповідно до вимог п. 3 ч. 1 ст.318ЦПК України у заяві повинно бути зазначені докази, що підтверджують факт (пояснення заявників, свідків (найчастіше залучають родичів); письмові докази; речові докази , зокрема звуко - і відеозаписи, висновки експертів; копії лікарського свідоцтва про смерть; скріншоти особистого листування; акти про настання смерті (довільна форма; колективний акт про настання смерті), однак у заяві заявницею не зазначено жодного доказу смерті ОСОБА_2 у певний час та певному місці.

Згідно ч. 2 ст.318ЦПК України до заяви додаються докази, що підтверджують викладені в заяві обставини, і довідка про неможливість відновлення втрачених документів, однак заявницею до заяви про встановлення факту смерті особи не додано жодного доказу смерті ОСОБА_2 у певний час та певному місці та відсутність доказів смерті унеможливлює встановленню юридичного факту смерті вказаної особи.

Відповідно до роз`яснень, що викладені у абзаці першому п. 13 постанови Пленуму Верховного Суду України від 31 березня 1995 року № 5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення» судам роз`яснено, що заяви про встановлення факту смерті особи в певний час приймаються до провадження суду і розглядаються за умови подання заявниками документів про відмову органів реєстрації актів громадянського стану в реєстрації події смерті. Заявник зобов`язаний обґрунтувати свою заяву посиланнями на докази, що достовірно свідчать про смерть особи у певний час і за певних обставин.

Заявником не надано доказів відмови будь-якого відділу державної реєстрації актів цивільного стану у видачі свідоцтва про смерть ОСОБА_2 , оскільки у доданому до заяви листі не зазначено відмови реєстрації смерті саме вказаної особи.

У заяві зазначено, що даний факт потрібен для реєстрації смерті ОСОБА_2 органами РАЦС України (які легітимні).

Перелічені недоліки заяви унеможливлюють вирішення питання про відкриття провадження по справі та подальший розгляд справи та ухвалення законного та обґрунтованого рішення.

Згідно з вимогами ст. 185 ЦПК України суддя, встановивши, що заяву подано без додержання вимог, викладених у статті 175 ЦПК України постановляє ухвалу про залишення заяви без руху з наданням строку для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення заявнику ухвали про залишення заяви без руху.

Залишаючи заяву ОСОБА_1 про встановлення факту смерті особи без руху суддя бере до уваги роз`яснення, викладені в п. 3, п. 13 постанови Пленуму Верховного суду України № 5 від 31 березня 1995 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», якими судам надані роз`яснення про те, що вирішуючи питання про прийняття заяв про встановлення фактів, що мають юридичне значення, судам необхідно враховувати, що ці заяви повинні відповідати вимогам щодо її змісту. Якщо в заяві не зазначено з яких причин неможливо одержати документ, що посвідчує даний факт, якими доказами цей факт підтверджується, суддя постановляє ухвалу про залишення заяви без руху і надає заявникові строк для виправлення недоліків. Заявник зобов`язаний обґрунтувати свою заяву посиланнями на докази, що достовірно свідчать про смерть особи у певний час і за певних обставин.

Слід зазначити, що зазначені в ухвалі суду недоліки не є надмірним формалізмом чи обмеженням доступу до правосуддя, оскільки являє собою прояв забезпечення реалізації балансу принципу верховенства права та принципів цивільного судочинства щодо рівності усіх учасників судового процесу перед законом і судом, юридичної визначеності та диспозитивності.

Стаття 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, ратифікована Україною Законом № 475/97-ВР від 17 липня 1997 року, гарантує право на справедливий і публічний розгляд справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом.

При цьому враховано, що Європейський суд у своїй практиці широко тлумачить дане питання, основним у якому є доступ до суду в тому розумінні, що особі має бути забезпечена можливість звернутись до суду для вирішення певного питання, і що з боку держави не повинні чинитись правові чи практичні перешкоди для здійснення цього права.

У той же час, Європейський суду своїх рішеннях неодноразово наголошував, що право на доступ до суду, закріплене у ст. 6 Конвенції, не є абсолютним: воно може бути піддане допустимим обмеженням, оскільки вимагає за своєю природою державного регулювання.

Враховуючи викладене, вважаю, що заява ОСОБА_1 , за участю заінтересованої особи: Арцизького відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Болградському районі Одеської області про встановлення факту смерті особи підлягає залишенню без руху з наданням строку для усунення недоліків, вказаних вище, протягом десяти днів з дня отримання заявником копії наявної ухвали.

Крім того, вважаю за необхідне попередити заявницю, що в разі не усунення порушень процесуального закону, допущених при подачі заяви до встановленого вказаного судом строку, заява буде вважатися не поданою та повернута заявниці.

Спосіб усунення недоліків заяви полягає в поданні заяви у вигляді окремого документу з виправленими недоліками, зазначеними в наявній ухвалі суду з доданням до заяви її копії та копії всіх документів, що додаються до неї.

Керуючись ст. ст. 32, 185, 353 ЦПК України, -

постановила:

Прийняти до свого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , за участю заінтересованої особи: Арцизького відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Болградському районі Одеської області про встановлення факту смерті особи.

Заяву ОСОБА_1 , за участю заінтересованої особи: Арцизького відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Болградському районі Одеської області про встановлення факту смерті особи залишити без руху.

Повідомити заявницю про необхідність виправити недоліки заяви протягом десяти днів з дня отримання нею копії наявної ухвали.

Роз`яснити, що інакше заява буде вважатися неподаною та повернута.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за вебадресою сторінки на офіційному вебпорталі судової влади України http:/court.gov.ua/fair/sud1502/.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя

Арцизького районного суду Гусєва Н.Д.

Дата ухвалення рішення06.09.2023
Оприлюднено13.09.2023
Номер документу113375082
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту смерті особи

Судовий реєстр по справі —492/798/23

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 01.12.2023

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 04.10.2023

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 04.10.2023

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 06.09.2023

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні