Ухвала
від 04.10.2023 по справі 492/798/23
АРЦИЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 492/798/23

провадження № 2-о/492/40/23

УХВАЛА

про відмову в задоволенні заяви про виклик свідків

04 жовтня 2023 року м. Арциз

Арцизький районний суд Одеської області у складі:

головуючої судді Гусєвої Н.Д.,

при секретарі судового засідання Гамурар І.О.,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні заявупредставника заявниці ОСОБА_1 провиклик свідківу цивільнійсправі зазаявою ОСОБА_2 , за участю заінтересованої особи: Арцизького відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Болградському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) про встановлення факту смерті, -

встановив:

В провадженні Арцизького районного суду Одеської області знаходиться цивільна справа за заявою ОСОБА_2 , за участю заінтересованої особи: Арцизького відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Болградському районі Одеської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) про встановлення факту смерті.

До суду від представника заявниці ОСОБА_1 надійшла заява про виклик як свідків ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , посилаючись на те, що зазначені свідки можуть підтвердити факт смерті ОСОБА_5 , оскільки були присутні під час поховання померлого тощо.

Заяву про виклик свідків суд розглядає без повідомлення учасників справи, оскільки їх участь в розгляді зазначеної заяви не є обов`язковою, у зв`язку з чим судом, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Розглянувши заяву про виклик свідків, дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

Згідно з п. 4 ч. 5 ст. 12 ЦПК України суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість, сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених ЦПК України.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 43 ЦПК України учасники справи мають право подавати заяви, клопотання.

Згідно з вимогами ст. 69 ЦПК України свідком може бути кожна особа, якій відомі будь-які обставини, що стосуються справи.

Стаття 70 ЦПК України визначає коло осіб, які не можуть бути допитані як свідки.

Положеннями ст. 90 ЦПК України встановлено, що показання свідка це повідомлення про відомі йому обставини, які мають значення для справи. Не є доказом показання свідка, який не може назвати джерела своєї обізнаності щодо певної обставини.

Згідно з вимогами ст. 91 ЦПК України виклик свідка здійснюється за заявою учасника справи. У заяві про виклик свідка зазначаються зокрема обставини, які може підтвердити свідок.

Судом встановлено, що звертаючись із заявою про допит осіб, як свідків, в порушення вимог ч. 2 ст. 91 ЦПК України представником заявниці не зазначено та не обґрунтовано, які обставини може підтвердити кожен свідок про смерть ОСОБА_5 у певний час та певному місці. Також, представником заявниці не повідомлено суд відповідно до ст. 70 ЦПК України про наявність або відсутність перешкод допиту в судовому засіданні осіб, зазначених у заяві.

Враховуючи викладене, беручи до уваги посилання заявника, як на вимогу про допит свідків ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , на присутність вказаних осіб під час поховання померлого ОСОБА_5 , що є порушенням вимог ч. 2 ст. 91 ЦПК України, суд дійшов висновку, що заява про виклик свідків є необґрунтованою та такою що не підлягає задоволенню.

Суд також вважає за необхідне роз`яснити заявнику, що він не позбавлений можливості повторно звернутися до суду з заявою про виклик свідків.

Слід зазначити, що згідно з положеннями ст. 44 ЦПК України учасники судового процесу та їхні представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами; зловживання процесуальними правами не допускається. Суд зобов`язаний вживати заходів для запобігання зловживанню процесуальними правами.

Керуючись ст. ст. 12, 43, 44, 69, 70, 90, 91, 247, 258-260, 353 ЦПК України, суд, -

постановив:

У задоволенні заяви представника заявниці ОСОБА_1 про виклик свідків відмовити.

Роз`яснити, що заявник не позбавлений можливості повторно звернутися до суду з заявою про виклик свідків.

Копію ухвали направити заявнику.

Ухвала набирає законної сили після її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя Арцизького районного суду

Одеської області Гусєва Н.Д.

Дата ухвалення рішення04.10.2023
Оприлюднено04.12.2023
Номер документу115316809
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: факту смерті

Судовий реєстр по справі —492/798/23

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 01.12.2023

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 04.10.2023

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 04.10.2023

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

Ухвала від 06.09.2023

Цивільне

Арцизький районний суд Одеської області

Гусєва Н. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні