Ухвала
від 11.09.2023 по справі 909/717/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 909/717/23

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

11.09.2023 м. Івано-Франківськ

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Максимів Т. В., секретар судового засідання Масловський А. Ю., розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні справу

за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "Автомагістраль-Південь"

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Захід-Пром-Інвест"

про відшкодування шкоди, завданої внаслідок дорожньо-транспортної пригоди в сумі 530 656 грн 88 коп.

за участю:

від позивача: ОСОБА_1 ,

від відповідача: ОСОБА_2 ,

встановив: до Господарського суду Івано-Франківської області звернулось Товариство з додатковою відповідальністю "Автомагістраль-Південь" із позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Захід-Пром-Інвест" про відшкодування шкоди, завданої в наслідок дорожньо-транспортної пригоди в сумі 530656 грн 88 коп.

03.08.2023 суд постановив прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі, здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження та призначити підготовче засідання на 11.09.2023.

28.08.2023 відповідач подав до суду відзив на позов (вх.№12426/23) та клопотання про призначення експертизи (вх.№10049/23).

Від позивача на адресу суду надійшла відповідь на відзив (від 07.08.2023 вх.№12922/23) та заява про залучення у справі третьої особи (від 08.09.2023 вх.№10524/23).

Представник відповідача у судовому засіданні зазначив, що він не отримував відповіді на відзив та заявив усне клопотання про відкладення підготовчого засідання для надання можливості ознайомитися з відповіддю на відзив.

Позивач у судовому засіданні зазначив, що він не отримував клопотання відповідача про призначення експертизи та підтримав подане клопотання про залучення до участі у справі в якості третьої особи ОСОБА_3 , мотивоване тим, що саме цю особу визнано винуватцем ДТП, внаслідок якого були завдані збитки, відшкодування яких є предметом спору. А тому рішення по справі може вплинути на права та обов`язки цієї особи, а тому її слід залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача.

Представник відповідача у судовому засіданні проти залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача - ОСОБА_3 не заперечував.

Відповідно до ч.1 та 2 ст. 50 ГПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Суд вважає, що вирішення цього спору може вплинути на права і обов`язки ОСОБА_3 , оскільки його визнано винуватцем ДТП, як водія Renault Magnum, номерний знак НОМЕР_1 , внаслідок якого були завдані збитки, відшкодування яких є предметом спору, а тому його належить залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача.

Розгляд клопотання відповідача про призначення експертизи суд переносить в наступне судове засідання для надання можливості позивачу ознайомитися з ним.

Відповідно до п.2 ч. 2 ст. 183 ГПК України, суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку у випадку залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача.

Враховуючи залучення до участі у справі третьої особи, з метою надання можливості учасникам справи скористатися своїми процесуальними правами, дотримання принципу пропорційності, реалізації засад змагальності, суд дійшов висновку про необхідність відкладення підготовчого засідання.

Керуючись статтями 12, 50, 176, 183, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивача - ОСОБА_3 , АДРЕСА_1 , код РНОКПП НОМЕР_2 .

2. Підготовче засіданні відкласти на 27.09.2023 об 11:00 год.

Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Івано-Франківської області за адресою: вул. Грушевського, 32, м. Івано-Франківськ, зал судових засідань № 7 в режимі відеоконференції.

3. Зобов`язати позивача протягом п`яти днів, з дня вручення цієї ухвали надіслати третій особі копію позовної заяви з додатками, докази чого надати суду.

4. Встановити третій особі строк для надання суду пояснень щодо позову і всіх наявних доказів, що підтверджують підтримання позову чи заперечення проти позову, до десяти днів з дня вручення цієї ухвали. Копію пояснень щодо позову та доданих до них документів у встановлений строк також надіслати учасникам справи. Подання пояснень щодо позову слід здійснити, враховуючи вимоги ст. 165, 178 ГПК України.

6. Роз`яснити, що в разі ненадання третьою особою у встановлений судом строк без поважних причин пояснень, суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

7. Довести до відома учасників справи про можливість отримувати інформацію по справі на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет за вебадресою http://court.gov.ua/fair/sud5010/.

8. Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення суддею та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду (ст.ст. 235, 255 ГПК України).

Дата підписання: 11.09.2023

Суддя Т. В. Максимів

СудГосподарський суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення11.09.2023
Оприлюднено13.09.2023
Номер документу113386282
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема, договорів Невиконання або неналежне виконання зобов’язань страхування

Судовий реєстр по справі —909/717/23

Рішення від 13.11.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Максимів Т. В.

Ухвала від 30.10.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Максимів Т. В.

Ухвала від 11.10.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Максимів Т. В.

Ухвала від 27.09.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Максимів Т. В.

Ухвала від 11.09.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Максимів Т. В.

Ухвала від 03.08.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Максимів Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні