Рішення
від 11.09.2023 по справі 206/3264/23
САМАРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа 206/3264/23

Провадження 2/206/955/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 вересня 2023 року м. Дніпро

Самарський районний суд м. Дніпропетровська у складі:

головуючого судді Прінь І.П.,

за участі секретаря Погребній А.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ПОВНОГО ТОВАРИСТВА «ЛОМБАРД» «ГАРАНТ» ШАБУНІН П.П. і КОМПАНІЯ» про припинення трудового договору, -

ВСТАНОВИВ:

19 липня 2023 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ПОВНОГО ТОВАРИСТВА «ЛОМБАРД» «ГАРАНТ» ШАБУНІН П.П. і КОМПАНІЯ» про припинення трудового договору, в якому просить ухвалити рішення, яким визнати трудові відносини між нею та ПОВНИМ ТОВАРИСТВОМ «ЛОМБАРД» «ГАРАНТ» ШАБУНІН П.П. і КОМПАНІЯ» припиненими з 24.02.2022 року у зв`язку із звільненням із займаної посади за власним бажанням на підставі ст. 38 КЗпПП України.

В обґрунтування позову вказує на те, що в період з 11 серпня 2021 року вона працювала у ПОВНОМУ ТОВАРИСТВІ «ЛОМБАРД» «ГАРАНТ» ШАБУНІН П.П. і КОМПАНІЯ», що підтверджується копією форми ОК-5 Пенсійного фонду України. Запис в трудовій книжці про прийом на роботу зроблений не був. Юридична та фактична адреса відповідача була АДРЕСА_1 . Вона працювала у філії в м. Дніпро. З 24.02.2022 року на підставі усного розпорядження керівництва вона припинила роботу. А через деякий час її зв`язок з керівництвом компанії був втрачений. Таким чином, вона не працює з 24.02.2022 року. Подати письмову заяву про звільнення вона не мала можливості, так як на території Мангуського району з моменту початку війни відбувалися бойові дії і ця територія з 05.03.2022 року була окупована. Поштова кореспонденція для відправки на окуповану територію не приймається. Припинення трудового договору необхідно для подальшого її працевлаштування за новим місцем роботи.

Відповідно до ч.5ст.279ЦПК Українисуд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Ухвалою суду від 24 липня 2023 року відкрито провадження у справі, призначено до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін.

Справа розглядається за відсутності учасників справи, тому у відповідності дост.247 ч.2 ЦПК Українифіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Про розгляд даної справи Самарським районним судом відповідача було повідомлено шляхом опублікування оголошення на офіційному веб-сайті «Судова влада України».

Відповідач відзив на позов не подав.

Суд, дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з`ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, враховуючи визнання позову відповідачем, яке не суперечить закону, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення позову.

Судом встановлено, що ПОВНЕ ТОВАРИСТВО «ЛОМБАРД» «ГАРАНТ» ШАБУНІН П.П. і КОМПАНІЯ» зареєстровано в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 29.08.2016 року, ідентифікаційний код юридичної особи 40785213.

З довідки Пенсійного фонду України форма ОК-5 «Реєстр застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов`язкового соціального страхування» щодо індивідуальних відомостей про застраховану особу ОСОБА_1 ( номер облікової картки застрахованої особи НОМЕР_1 , РНОКПП НОМЕР_2 ) встановлено, що з серпня 2021 року позивач отримувала заробітну плату, з якої роботодавцем страхувальником за кодом ЄДРПОУ 40785213 сплачувались страхові внески.

Позивач посилається на ті обставини, що вона з 11 серпня 2021 року працювала в ПОВНОМУ ТОВАРИСТВІ «ЛОМБАРД» «ГАРАНТ» ШАБУНІН П.П. і КОМПАНІЯ» (код ЄДРПОУ 40785213), юридична та фактична адреса: Донецька область, Мангушський район, смт. Мангуш, вул. Котанова, №100.

Також посилається на ті обставини що з 24.02.2022 року, у зв`язку з воєнними діями в Україні, за усним розпорядженням керівництва вона припинила роботу, з того часу у відповідача не працює. Оформити розірвав трудового договору у встановленому трудовим законодавством порядку вона не має можливості, оскільки роботодавець залишився на тимчасово окупованій території України, в смт. Мангуш Донецької області, зв`язок з керівництвом втрачений.

Згідно з ч.1 ст.43 Конституції України кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.

Відповідно до ст.21 КЗпП України трудовим договором є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов`язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов`язується виплачувати робітникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Як передбачено п.1 ч.1 ст.23 КЗпП України трудовий договір може бути безстроковим, що укладається на невизначений строк.

Згідно до ст.24 КЗпП України трудовий договір укладається, як правило, у письмовій формі. Додержання письмової форми є обов`язковим. Укладення трудового договору оформляється наказом чи розпорядження власника або уповноваженого ним органу про зарахування працівника на роботу.

Згідно зі ст.38 Кодексу законів про працю України працівник має право розірвати трудовий договір, укладений на невизначений строк, попередивши про це власника або уповноважений ним орган письмово за два тижні. Працівник має право у визначений ним строк розірвати трудовий договір за власним бажанням, якщо власник або уповноважений ним орган не виконує законодавство про працю, умови колективного чи трудового договору.

Постановою Верховної Ради України від 17.03.2015 року №254-VIII визнано тимчасово окупованими територіями окремі райони, міста, селища і села Донецької та Луганської областей, в яких відповідно до Закону України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» запроваджується особливий порядок місцевого самоврядування, до моменту виведення усіх незаконних збройних формувань, російських окупаційних військ, їх військової техніки, а також бойовиків та найманців з території України та відновлення повного контролю України за державним кордоном України.

Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 року № 309 було затверджено Перелік територій, окупований РФ і до цього переліку включений Маріупольський район Донецької області.

Згідно з ст.1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» ( далі - Закон) тимчасово окупована територія України є невід`ємною частиною території України, на яку поширюється дія Конституції та законів України.

ЗУ «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» № 2136-ІХ від 15.03.2022 року, який набрав чинності 24.03.2022, визначає, крім іншого, особливості трудових відносин працівників усіх підприємств, установ, організацій в Україні незалежно від форми власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором, укладеним з фізичними особами у період дії воєнного стану, введеного відповідно до ЗУ «Про правовий режим воєнного стану».

Стаття 4 Закону встановлює особливості розірвання трудового договору з ініціативи працівника, а саме у зв`язку з веденням бойових дій у районах, в яких розташоване підприємство, установа організація, та існування загрози для життя і здоров» я працівника, який може розірвати трудовий договір за власною ініціативою у строк, зазначений у його заяві.

З наданих суду доказів вбачається, що дійсно ПОВНЕ ТОВАРИСТВО«ЛОМБАРД» «ГАРАНТ»ШАБУНІН П.П.і КОМПАНІЯ» ( код ЄДРПОУ 40785213) розташоване на території, яка є тимчасово окупованою територією України, що визначено Верховною Радою України.

Трудові відносини між заявником та ПОВНИМ ТОВАРИСТВОМ «ЛОМБАРД» «ГАРАНТ» ШАБУНІН П.П. і КОМПАНІЯ» фактично припинені, проте заявник позбавлена можливості оформити припинення трудових відносин у встановленому законодавством порядку, що порушує її конституційні права.

Аналізуючи надані заявником докази та враховуючи докази, що містяться в матеріалах справи, суд приходить до висновку, що факт перебування позивача ОСОБА_1 в трудових відносинах з ПОВНИМ ТОВАРИСТВОМ «ЛОМБАРД» «ГАРАНТ» ШАБУНІН П.П. і КОМПАНІЯ» знайшов своє підтвердження в судовому засіданні, а тому заявлені ОСОБА_1 позовні вимоги про визнання трудових відносин з відповідачем припиненими з 24.02.2022 року підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.43 Конституції України, ст.ст.21, 23, 36, 38 КЗпП України, ст.ст.5-13, 33-34, 76-83, 89, 141, 258-259, 263-265, 272, 273, 293, 294, 315, 316, 319Цивільного процесуального кодексу України, -

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати трудові відносини між ОСОБА_1 ( АДРЕСА_2 РНОКПП НОМЕР_2 ) та ПОВНИМ ТОВАРИСТВОМ «ЛОМБАРД» «ГАРАНТ» ШАБУНІН П.П. і КОМПАНІЯ» ( 87400 Донецька область, Мангушський район, смт Мангуш, вул. Котанова, № 100, ЄДРПОУ 40785213) припиненими з 24.02.2022 року у зв`язку із звільненням з займаної посади за власним бажанням на підставі ст. 38 КЗпПП України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя І.П. Прінь

Дата ухвалення рішення11.09.2023
Оприлюднено14.09.2023
Номер документу113407235
СудочинствоЦивільне
Сутьприпинення трудового договору

Судовий реєстр по справі —206/3264/23

Рішення від 11.09.2023

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Прінь І. П.

Ухвала від 24.07.2023

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Прінь І. П.

Ухвала від 19.07.2023

Цивільне

Самарський районний суд м.Дніпропетровська

Прінь І. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні