Ухвала
від 29.08.2023 по справі 496/5897/23
БІЛЯЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 496/5897/23

Провадження № 2/496/2008/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 серпня 2023 року суддя Біляївського районного суду Одеської області Буран В.М., вивчивши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання права особистої власності на квартиру, що була придбана під час перебування у шлюбі,-

В С Т А Н О В И В:

Представник позивачки в системі «Електронний суд» звернувся до суду з зазначеним позовом.

Вивчивши позовну заяву та додані до неї матеріали, суд приходить до висновку про залишення її без руху так, як вона не відповідає вимогам ст. 175 - 177 ЦПК України.

В порушення ч.3 ст. 175 ЦПК України в позовній заяві не зазначено:

- відомі номери засобів зв`язку, офіційної електронної адреси та адреси електронної пошти (відповідача).

- зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці;

- попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи.

Згідно ч. 4 ст. 177 ЦПК України до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Ознайомившись із позовними вимогами, суд встановив, що прохальна частина позовної заяви містить дві позовні вимоги: визнання права власності (майнового характеру) та відхилити претензії відповідача на частку в квартирі (немайнового характеру).

До позову додано квитанцію на суму 1073,60 грн. № 481182251.1 від 21.08.2023 р. за позовну заяву немайнового характеру, що відповідає вимогам Закону «Про судовий збір».

Відповідно до ч. 3 ст. 6 Закону України про судовий збір, у разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Згідно п. 2 ч. 1 ст. 176 ЦПК України у позовах про визнання права власності на майно або його витребування ціна позову визначається вартістю майна.

Відповідно 1.1 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір» - за подання позовної заяви фізичною особою або фізичною особою - підприємцем, що має майновий характер, судовий збір сплачується у розмірі 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб становить та не більше 5 розмірів прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Згідно із ст. 7 Закону України «Про державний бюджет України на 2023 рік», прожитковий мінімум для працездатних осіб у 2023 року з 01 січня встановлений у розмірі 2684 грн., таким чином за позовну заяву майнового характеру подану фізичною особою, сплачується судовий збір у розмірі 1 відсоток ціни позову, але не менше 1073,60 грн. та не більше 13 420 грн.

У постанові Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 17 жовтня 2014 року № 10 «Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах» роз`яснено що позови про стягнення грошових коштів та про визнання права власності на майно або витребування майна мають майновий характер, і розмір ставок судового збору за їх подання визначається згідно з пп. 1 п. 1 ч. 2 с. 4 Закону України «Про судовий збір».

Однак, суд ознайомившись з матеріалами позовної заяви, встановив, що у позовній заяві не вказано ціну позову, хоча однак з позовних вимог є вимогою майнового характеру, а саме: визнати право особистої приватної власності ОСОБА_1 на квартиру, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Так, на підтвердження ціни квартири відносно якої у позивачки виник спір надано до суду Договір №3/3а-Х про співробітництво з інвестування будівництва житлових будинків від 02.06.2005р. Однак, даний договір не є підтвердженням дійсної ціни позову, яка повинна відповідати ціни майна станом на дату звернення до суду із позовом.

Згідно п. 12 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах за позовами про захист права приватної власності» №20 від 22 грудня 1995 року, вартість спірного майна визначається за погодженням сторін, а за його відсутності - за дійсною вартістю майна на час розгляду спору. Під дійсною вартістю розуміється грошова сума, за яку майно може бути продано в даному населеному пункті чи місцевості.

Відповідно до Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» на підтвердження оцінки майна складається звіт про оцінку майна (акт оцінки майна).

При відсутності достовірних даних, про ціну даного нерухомого майна, станом на час розгляду справи, позивачем щонайменше необхідно надати докази щодо ціни на майно (витяги з веб сайтів продажу аналогічного нерухомого майна тощо).

Без правильноговизначення цінипозову,суд немаєможливості встановитиправильність сплатисудового збору.Оскільки, суд при вирішенні справи по суті, у будь-якому разі у силу ст. 141 ЦПК України та вимог Закону України «Про судовий збір» повинен вирішити питання розподілу судових витрат по справі.

За таких обставин, позивач повинен вказати ціну позову та сплатити відповідно неї судовий збір та надати суду квитанцію сплачену за наступними реквізитами:

Отримувач коштів УК у Бiляїв.р-ні/Біляївс. р-н/22030101

Код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37913781

Банк отримувача Казначейство України (ЕАП)

Код банку отримувача (МФО) 899998

Рахунок отримувача UA528999980313101206000015111

Код класифікації доходів бюджету 22030101

Призначення платежу *;101;


(код клієнта за ЄДРПОУ для юридичних осіб (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8), реєстраційний номер облікової картки платника податків фізичної особи (завжди має 10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України, в разі якщо платник через свої релігійні переконання відмовився від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомив про це відповідний орган Міністерства доходів і зборів України і має відповідну відмітку у паспорті);Судовий збір, за позовом
(ПІБ чи назва установи, організації позивача), Біляївський районний суд Одеської області (назва суду, де розглядається справа)

При заповненні платіжного документа у графі «Код платника» платником судового збору юридичною особою зазначається код ЄДРПОУ, а платником фізичною особою ідентифікаційний код, а при його відсутності, у зв`язку з релігійними переконаннями, зазначаються його паспортні дані.

Загальне оформлення позову, перешкоджає ефективному захисту прав та інтересів позивача.

Таким чином, згідно ч. ч. 1, 2 ст. 185 ЦПК України, позовна заява підлягає залишенню без руху з наданням позивачу строку для усунення її недоліків шляхом подачі виправленої позовної заяви.

Керуючись ст. ст. 175-177, 185 ЦПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання права особистої власності на квартиру, що була придбана під час перебування у шлюбі залишити без руху.

Надати 10-денний строк для усунення недоліків з дня отримання ухвали.

Роз`яснити, що у разі невиконання ухвали суду в зазначений строк заява вважається неподаною і повертається.

Копію ухвали направити позивачу.

Ухвала може бути оскаржена, у відповідності до п. 13 ч. 1 ст. 353 ЦПК України, в частині визначення розміру судових витрат, до Одеського апеляційного суду шляхом подачі протягом 15 днів апеляційної скарги.

Суддя В.М. Буран

Дата ухвалення рішення29.08.2023
Оприлюднено14.09.2023
Номер документу113410604
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права особистої власності на квартиру, що була придбана під час перебування у шлюбі

Судовий реєстр по справі —496/5897/23

Ухвала від 26.04.2024

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Буран В. М.

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Буран В. М.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Буран В. М.

Ухвала від 24.10.2023

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Буран В. М.

Ухвала від 29.08.2023

Цивільне

Біляївський районний суд Одеської області

Буран В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні