Постанова
від 06.09.2023 по справі 440/10432/22
ДРУГИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 вересня 2023 р.Справа № 440/10432/22Другий апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

Головуючого судді: Рєзнікової С.С.,

Суддів: Мельнікової Л.В. , Бегунца А.О. ,

за участю секретаря судового засідання Реброва А.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні Другого апеляційного адміністративного суду адміністративну справу за апеляційною скаргою Карлівської міської територіальної виборчої комісії Полтавського району Полтавської області на рішення Полтавського окружного адміністративного суду від 15.02.2023, головуючий суддя І інстанції: Клочко К.І., вул. Пушкарівська, 9/26, м. Полтава, 36039, повний текст складено 15.02.23 по справі № 440/10432/22

за позовом ОСОБА_1

до Карлівської міської територіальної виборчої комісії Полтавського району Полтавської області

третя особа Центральна виборча комісія

про зобов`язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

Позивач, ОСОБА_1 , звернувся до Полтавського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Карлівської міської територіальної виборчої комісії Полтавського району Полтавської області, третя особа Центральна виборча комісія, в якому просив суд:

- зобов`язати Карлівську міську територіальну виборчу комісію Полтавського району Полтавської області, прийняти рішення про реєстрацію ОСОБА_1 в якості депутата Карлівської міської ради IX скликання за результатами позачергових виборів депутатів Карлівської міської ради 31.10.2021.

В обґрунтування заявлених позовних вимог позивачем зазначено, що відповідач безпідставно ухиляється від виконання обов`язку, покладеного на нього Виборчим кодексом України та протидіє реалізації позивачу своїх прав та повноважень в якості обраного депутатом Карлівської міської ради на позачергових виборах депутатів Карлівської міської ради, що відбулися 31.10.2021.

Рішенням Полтавського окружного адміністративного суду від 15.02.2023 позов задоволено.

Визнано протиправною бездіяльність Карлівської міської територіальної виборчої комісії Полтавського району Полтавської області щодо неприйняття рішення за заявою ОСОБА_1 від 03.08.2022 про реєстрацію його депутатом Карлівської міської ради Полтавського району Полтавської області.

Зобов`язано Карлівську міську територіальну виборчу комісію Полтавського району Полтавської області прийняти рішення про реєстрацію ОСОБА_1 депутатом Карлівської міської ради Полтавського району Полтавської області.

Стягнуто за рахунок бюджетних асигнувань Карлівської міської територіальної виборчої комісії Полтавського району Полтавської області на користь ОСОБА_1 витрати зі сплати судового збору у розмірі 992,40 грн.

Не погодившись з рішенням суду першої інстанції, відповідачем подано апеляційну скаргу, згідно з якою апелянт просить суд скасувати оскаржуване рішення та прийняти постанову про відмову в задоволенні позовних вимог, посилаючись на неправильне застосування судом першої інстанції норм матеріального права та порушення норм процесуального права.

У відзиві на апеляційну скаргу Центральна виборча комісія просила суд апеляційної інстанції розглядати справу за відсутності уповноваженого представника третьої особи.

Позивач не скористався своїм правом на подання відзиву на апеляційну скаргу.

31.08.2023 від Карлівської міської територіальної виборчої комісії Полтавського району Полтавської області надійшло клопотання про відкладення розгляду справи, яке колегією суддів визнано таким, що не підлягає задоволенню, з підстав відсутності доказів доводів викладених в клопотанні.

Відповідно до ч. 4 ст. 229 КАС України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Колегія суддів заслухавши суддю-доповідача, перевіривши в межах доводів апеляційної скарги рішення суду першої інстанції вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Судом першої інстанції встановлено та підтверджено в суді апеляційної інстанції, що 31.10.2021 відбулися позачергові вибори депутатів Карлівської міської ради Полтавського району Полтавської області. До складу ради від Політичної партії "Українці" обрано, зокрема, громадянку ОСОБА_2 , яка прийняла присягу та стала депутатом Карлівської міської ради.

В подальшому ОСОБА_2 подано заяву до Карлівської міської ради про дострокове припинення повноважень.

31.05.2022 Карлівською міською територіальною виборчою комісією Полтавського району Полтавської області отримано повідомлення Карлівської міської ради № 04-41/99 від 17.01.2022 "Про дострокове припинення повноважень депутата Карлівської міської ради Полтавського району Полтавської області ОСОБА_2 , обраної 31.10.2021 на позачергових виборах депутатів Карлівської міської ради в єдиному багатомандатному виборчому окрузі, включеного до єдиного виборчого списку Полтавської районної організації Політичної партії "Українці" під № 3".

Відповідно до постанови Карлівської міської територіальної виборчої комісії Полтавського району Полтавської області № 94 від 29.11.2021 та протоколу комісії від 05.11.2021 наступним за черговістю кандидатом у депутати Карлівської міської ради у єдиному виборчому списку Полтавської районної організації політичної партії "Українці" в єдиному багатомандатному виборчому окрузі є ОСОБА_1 , включений до єдиного виборчого списку в єдиному багатомандатному виборчому окрузі Полтавської районної організації Політичної партії "Українці" під № 3".

Постановою Карлівської міської територіальної виборчої комісії Полтавського району Полтавської області від 03.08.2022 № 5 ОСОБА_1 визнано обраним депутатом Карлівської міської ради Полтавського району Полтавської області на позачергових виборах депутатів Карлівської міської ради Полтавського району Полтавської області 31.10.2021 в єдиному багатомандатному виборчому окрузі.

03.08.2022 ОСОБА_1 звернувся до Карлівської міської територіальної виборчої комісії Полтавського району Полтавської області з заявою про реєстрацію його депутатом Карлівської міської ради Полтавського району Полтавської області, в якій зазначив, що представницького мандату не має. До заяви позивачем додано копії першої та другої сторінки паспорта.

На підставі того, що Карлівська міська територіальна виборча комісія Полтавського району Полтавської області не прийняла рішення про реєстрацію позивача депутатом Карлівської міської ради у відповідності до ч. 3 ст. 283 Виборчого кодексу України, позивач звернувся до суду з вказаним позовом.

Приймаючи рішення про задоволення позовних вимог суд першої інстанції виходив з їх обґрунтованості.

Колегія суддів погоджується з вказаним висновком суду першої інстанції та зазначає наступне.

Спірні правовідносини врегульовані, зокрема, Виборчим кодекcом України та Постановою Центральної виборчої комісії від 28.10.2020 № 433 «Про Роз`яснення щодо порядку реєстрації обраних депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у місті, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів».

Відповідно до ст. 284 Виборчого кодекcу України, у разі дострокового припинення повноважень депутата Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної, районної, районної у місті, а також міської, сільської, селищної ради (територіальної громади з кількістю виборців 10 тисяч і більше) на підставах і в порядку, передбачених Конституцією та законами України, за рішенням виборчої комісії Автономної Республіки Крим, обласної, районної, районної у місті, міської, сільської, селищної виборчої комісії депутатом визнається наступний за черговістю кандидат у депутати у відповідному територіальному або єдиному виборчому списку від цієї організації партії у порядку, передбаченому частиною п`ятою статті 283 цього Кодексу.

Реєстрація особи, зазначеної у частині першій цієї статті, депутатом Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної, районної, районної у місті, а також міської, сільської, селищної ради (територіальної громади з кількістю виборців 10 тисяч і більше) здійснюється відповідною територіальною виборчою комісією у порядку, передбаченому статтею 283 цього Кодексу.

Згідно ч. 1 ст. 283 Виборчого кодекcу України, особа, обрана депутатом Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласної, районної, міської, районної у місті, сільської, селищної ради, сільським, селищним, міським головою, для її реєстрації зобов`язана подати до територіальної виборчої комісії з відповідних місцевих виборів протягом двадцяти днів з дня офіційного оприлюднення результатів виборів заяву про реєстрацію її депутатом, сільським, селищним, міським головою, а у разі наявності в неї іншого представницького мандата - копію зареєстрованої заяви про припинення дії іншого представницького мандата, поданої відповідно до Верховної Ради України, Верховної Ради Автономної Республіки Крим або відповідної місцевої ради.

Особа, обрана депутатом Верховної Ради Автономної Республіки Крим, сільським, селищним, міським головою, також подає документ про звільнення з роботи (посади), припинення діяльності, несумісної з депутатським мандатом депутата Верховної Ради Автономної Республіки Крим, посадою сільського, селищного, міського голови.

У разі якщо така особа не займає посаду, не здійснює діяльність, яка несумісна з відповідним депутатським мандатом, посадою сільського, селищного, міського голови, та/або у разі відсутності у неї іншого представницького мандата, про це зазначається в заяві про реєстрацію.

Відповідно до ч. 3 ст. 283 Виборчого кодекcу України, у п`ятиденний строк з дня отримання документів, визначених частиною першою цієї статті, територіальна виборча комісія приймає рішення про реєстрацію депутата, сільського, селищного, міського голови.

Аналогічні положення містяться у Постанові Центральної виборчої комісії від 28.10.2020 № 433 «Про Роз`яснення щодо порядку реєстрації обраних депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у місті, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів».

Як вже вище зазначалось, Постановою Карлівської міської територіальної виборчої комісії Полтавського району Полтавської області від 03.08.2022 № 5 ОСОБА_1 визнано обраним депутатом Карлівської міської ради Полтавського району Полтавської області на позачергових виборах депутатів Карлівської міської ради Полтавського району Полтавської області 31.10.2021 в єдиному багатомандатному виборчому окрузі.

03.08.2022 позивач звернувся до Карлівської міської територіальної виборчої комісії Полтавського району Полтавської області із заявою про реєстрацію його депутатом Карлівської міської ради Полтавського району Полтавської області, у якій зазначив, що представницького мандату не має. До заяви позивачем додано копії першої та другої сторінки паспорта.

Проте, всупереч положень ч. 3 ст. 283 Виборчого Кодекcу України, Карлівська міська територіальна виборча комісія Полтавського району Полтавської області рішення про реєстрацію ОСОБА_1 депутатом Карлівської міської ради Полтавського району Полтавської області, як і рішення про відмову у такій реєстрації, не прийняла.

Тобто, відповідач в спірних правовідносинах допустив протиправну бездіяльність.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 77 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб`єкта владних повноважень обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Статтею 13 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (право на ефективний засіб юридичного захисту) передбачено, що кожен, чиї права та свободи, визнані в цій Конвенції, було порушено, має право на ефективний засіб юридичного захисту в національному органі, навіть якщо таке порушення було вчинене особами, які здійснювали свої офіційні повноваження.

При цьому під ефективним засобом (способом) слід розуміти такий, що призводить до потрібних результатів, наслідків, дає найбільший ефект.

Таким чином, ефективний спосіб захисту повинен забезпечити поновлення порушеного права, бути адекватним наявним обставинам та виключати подальше звернення особи до суду за захистом порушених прав.

З урахуванням встановлених по справі обставин, колегія суддів вважає обґрунтованим висновок суду першої інстанції, що обираючи належний та ефективний спосіб захисту порушених прав позивача в спірних правовідносинах є визнання протиправною бездіяльності відповідача щодо неприйняття рішення за заявою ОСОБА_1 від 03.08.2022 про реєстрацію його депутатом Карлівської міської ради Полтавського району Полтавської області та зобов`язання відповідача прийняти рішення про реєстрацію ОСОБА_1 депутатом Карлівської міської ради Полтавського району Полтавської області.

Відповідно до ст. 242 КАС України, рішення суду повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права при дотриманні норм процесуального права. Обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі повно і всебічно з`ясованих обставин в адміністративній справі, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні, з наданням оцінки всім аргументам учасників справи.

За приписами ст. 316 КАС України суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без задоволення, а рішення або ухвалу суду - без змін, якщо визнає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права.

На підставі викладеного, судова колегія вважає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи та ухвалив судове рішення з додержанням норм матеріального і процесуального права, доводи апеляційної скарги спростовані наведеними вище обставинами та нормативно - правовим обґрунтуванням, у зв`язку з чим підстав для скасування рішення суду першої інстанції не вбачається.

Керуючись ст. ст. 242, 243, 250, 308, 310, 315, 316, 321, 322, 325, 328 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Карлівської міської територіальної виборчої комісії Полтавського району Полтавської області залишити без задоволення.

Рішення Полтавського окружного адміністративного суду від 15.02.2023 по справі №440/10432/22 залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з дати її прийняття та не підлягає касаційному оскарженню, крім випадків, передбачених п. 2 ч. 5 ст. 328 КАС України.

Головуючий суддя С.С. РєзніковаСудді Л.В. Мельнікова А.О. Бегунц Повний текст постанови складено 13.09.2023 року

Дата ухвалення рішення06.09.2023
Оприлюднено15.09.2023
Номер документу113435401
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —440/10432/22

Постанова від 06.09.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Рєзнікова С.С.

Постанова від 06.09.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Рєзнікова С.С.

Ухвала від 05.09.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Рєзнікова С.С.

Ухвала від 11.07.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Рєзнікова С.С.

Ухвала від 11.07.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Рєзнікова С.С.

Ухвала від 27.03.2023

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Рєзнікова С.С.

Рішення від 15.02.2023

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

К.І. Клочко

Ухвала від 06.02.2023

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

К.І. Клочко

Ухвала від 23.01.2023

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

К.І. Клочко

Ухвала від 27.12.2022

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

К.І. Клочко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні