Ухвала
від 14.09.2023 по справі 478/790/23
КАЗАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 478/790/23 Провадження №2/478/191/2023

У х в а л а

І м е н е м У к р а ї н и

14 вересня 2023 року Казанківський районний суд Миколаївської області

в складі: головуючої судді Сябренко І.П.

за участю: секретаря Григоренко Н.О.

позивача ОСОБА_1

представника третьої особи Римар А.П.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні у приміщенні суду смт. Казанка цивільну справу за заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог: виконавчий комітет Володимирівської сільської ради, як орган опіки та піклування про визначення способу участі у вихованні та спілкуванні з малолітньою дитиною, усунення перешкод у спілкуванні з дитиною,

В с т а н о в и в:

11.07.2023 року ОСОБА_1 , в інтересахякого діє ОСОБА_3 , звернувся до суду з позовною заявою до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог: виконавчий комітет Володимирівської сільської ради, як орган опіки та піклування про визначення способу участі у вихованні та спілкуванні з малолітньою дитиною, усунення перешкод у спілкуванні з дитиною.

В обґрунтуванняпозовних вимогпредставник позивача зазначив,що з 19 квітня 2012 року сторони перебували у зареєстрованому шлюбі, який 02 грудня 2022 року був розірваний на підставі рішення Ленінського районного суду м. Миколаєва. Від даного шлюбу мають малолітню дитину сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який після розірвання шлюбу проживає з відповідачем (матір`ю).

Після переїзду відповідача, через військовий стан, до своїх батьків в Скобелеве Баштанського району, між сторонами почалися непорозуміння щодо прийняття участі позивача у вихованні сина, а саме відповідачем та особами, які проживають разом з нею почалися створюватися штучні перешкоди, що унеможливлюють його нормальне спілкування зі сином. Всі намагання, з моменту розлучення, мирним шляхом врегулювати даний спір призводить лише до конфліктів. Позивач намагається налагодити зв`язок зі сином, бажає приймати участь у його вихованні, утриманні, розвитку його здібностей та забезпечувати його всім необхідним для нормального розвитку та становлення його особистості. У зв`язку з чим він вимушений був звернутися до органу опіки та піклування для визначення способів участі його як батька у вихованні та спілкування з малолітньою дитиною та прийняття відповідного рішення. За результатами розгляду зазначеного вище питання органом опіки та піклування Володимирівської сільської ради було надано відповідний висновок та визначено способи участі його як батька у вихованні та спілкуванні з сином, але визначенні у зазначеному вище висновку способи участі його як батька у вихованні та спілкуванні з сином звужують його права як батька. Після чисельних марних спроб вирішити дане питання мирним шляхом, шляхом переговорів, взаємних поступок з метою недопущення страждань та негативного впливу на дитину позивач вимушений звернутися до суду із даним позовом, в якому просить визначити наступний спосіб участі батька ОСОБА_1 у вихованні сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , шляхом встановлення наступного порядку спілкування з дитиною, а саме: побачення п`ять разів на тиждень: з понеділка по п`ятницю з 15 год. до 18 год. за місцем навчання сина, або за місцем його проживання чи перебування; вихідні дні: субота та неділя кожного другого тижня проводити за місцем проживання батька - АДРЕСА_1 ; спільний відпочинок: першу половину літніх канікул дитина проводить з батьком, а також перші половини інших канікул; необмежене спілкування з сином особисто, засобами телефонного, поштового, електронного та іншого засобу зв`язку, що не передбачають безпосереднього фізичного спілкування між батьком та сином; у разі, якщо святкові дні припадають на день побачення з сином, або цей день передує дню побачення, або є наступним після нього, то такі дні дитина проводить з батьком; в день побачення з сином батько має право забирати сина з дому/школи особисто; надати номер телефону сина батьку; у випадках погіршення стану здоров`я, проходження лікування дитини повідомляти батька; зобов`язати матір дитини , за два дні до дня зустрічі батька з сином, надавати батьку інформацію щодо фактичного місця навчання, проживання, перебування дитини, а у разі настання таких змін, повідомляти про це батька особисто на наступний день з дня настання таких обставин; зобов`язати відповідача ОСОБА_2 не чинити перешкоди позивачу ОСОБА_1 у вихованні та у спілкуванні з сином.

Ухвалою суду від 14 липня 2023 року вказаний позов прийнято до розгляду в порядку загального позовного провадження,та призначено підготовче судове засідання.

15.08.2023 року позивач ОСОБА_1 подав до суду клопотання про призначення по справі судово-психологічної експертизи за участю обох батьків в якому просить суд призначити у справі судово-психологічну експертизу, проведення якої доручити експертам Миколаївського відділення Одеського науково-дослідного інституту судових експертизи (адреса: м. Миколаїв, вул. Карпенка, 27. На вирішення судово-психологічної експертизи поставити наступні запитання:

- Чи спроможна малолітня дитина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з урахуванням його віку, емоційного стану, індивідуально-психологічних властивостей, рівня розумового розвитку та умов мікросоціального середовища надавати оцінку відношенню кожного з батьків до неї, виявляти прихильність до когось з батьків?

- Чи є доцільним в інтересах дитини-сина ОСОБА_5 зменшення контактів з батьком (або зміна місця проживання дитини), з урахуванням її вікових особливостей, емоційного стану, індивідуально психологічних властивостей, рівня розумового розвитку?

- Який вплив на психологічний стан та на відношення до другого з батьків дитини може оказувати її батько/матір?

- З ким (з батьком чи з матір`ю ) дитина бажає проживати?

- Якими індивідуально-психологічними властивостями характеризується особистість батька/матері дитини-сина ОСОБА_5 ?

- Який психологічний вплив виявляє (може виявляти) поведінка батька/матері на психічний стан і розвиток малолітньої дитини-сина ОСОБА_5 ?

- Чи має батько/матір дитини сина ОСОБА_5 , з урахуванням його індивідуально-психологічних властивостей, інтелекту, властивостей емоційно-вольової сфери, спрямованості особистості необхідні для виховання дитини психолого-педагогічні якості?

- Чи впливає, а якщо «так», то яким чином, зміна умов проживання, виховання та оточення малолітньої дитини сина ОСОБА_5 на її психологічний стан у випадку передачі дитини від матері до батька?

В обґрунтування такого клопотання вказується, що для даної справи, має, зокрема враховуватися психологічний та емоційний стан дитини, а для цього необхідні спеціальні знання у сфері психології.

Позивач ОСОБА_1 в судовому засіданні клопотання підтримав, просив задовольнити.

Представник органу опіки та піклування ОСОБА_6 в судовому засіданні просила вирішити клопотання на розсуд суду.

Відповідачка ОСОБА_2 в судове засідання не з`явилася, надала суду заяву про розгляд справи у її відсутності, просила клопотання позивача про призначення по справі судово-психологічної експертизи за участі обох батьків відхилити у зв`язку з тим, що проведення вказаної експертизи не може бути засобом доказування або доказом, що стосується предмету даного спору.

Дослідивши зміст клопотання позивача, матеріали справи, заслухавши думку та пояснення позивача, представника третьої особи, суд дійшов такого висновку.

Відповідно до ст. 12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов`язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно з п. 8 ч. 2 ст. 197 ЦПК України у підготовчому засіданні суд, зокрема, вирішує питання про призначення експертизи, виклик у судове засідання експертів, свідків, залучення перекладача, спеціаліста.

Докази подаються сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Тобто у контексті положень одного із основоположних принципів цивільного судочинства - принципу змагальності сторін, вирішальним фактором є те, що подання доказів та доведення перед судом їх переконливості - є обов`язком сторін. Якщо сторона не подала достатньо доказів для підтвердження певної обставини, суд робить висновок про її недоведеність.

Як зауважує Європейський суд з прав людини, принцип процесуальної рівності сторін передбачає, що у випадку спору, який стосується приватних інтересів, кожна зі сторін повинна матирозумну можливістьпредставити свою справу, включаючи докази,в умовах, які не ставлять цю сторону в істотно більш несприятливе становищестосовно протилежної сторони (Dombo Beheer B.V. v. The Netherlands» від 27.10.1993, заява № 14448/88).

Відповідно до ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Ці дані встановлюються такими засобами: письмовими, речовими і електронними доказами, висновками експертів та показаннями свідків.

Відповідно до ч. 2 ст. 78 ЦПК України обставини, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Разом із тим у рішенні Європейського суду з прав людини у справі "Дульський проти України" від 01.06.2006, яке відповідно до положень статті 17 Закону України "Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини" застосовується судом як джерело права, зазначено, що експертиза, призначена судом,є одним із засобів встановлення або оцінки фактичних обставин справиі тому складає невід`ємну частину судової процедури.

З урахуванням положень ч. 1 ст. 103 ЦПК України, суд може призначити експертизу для з`ясування обставин справи, що мають значення для справи,необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо, висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Аналіз зазначених норм права свідчить, що для з`ясування обставин, що мають значення у справі і потребують спеціальних знань, суд має право призначити експертизу за заявою осіб, які беруть участь у справі, коли необхідність експертного висновку випливає з обставин справи і поданих доказів.

Як визначено у ст. 1 Закону України «Про судову експертизу», судова експертиза - це дослідження на основі спеціальних знань у галузі науки, техніки, мистецтва, ремесла тощо об`єктів, явищ і процесів з метою надання висновку з питань, що є або будуть предметом судового розгляду.

Необхідність судової експертизи в цивільному судочинстві зумовлена тим, що в процесі здійснення правосуддя суд стикається з необхідністю встановлення таких фактів (обставин), дані про які потребують спеціальних досліджень. Експертиза - це науковий, дослідницький шлях до висновків, які формулюються у висновку експерта, про фактичні обставини справи.

Як зазначено у постанові Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду від 30.10.2019 у справі № 352/2324/17 (провадження № 61-14041св19):«Дитина є найбільш вразливою стороною під час будь-яких сімейних конфліктів,оскільки на її долю випадає найбільше страждань та втрат. Судовий розгляд сімейних спорів, у яких зачіпаються інтереси дитини, є особливо складним, оскільки в його процесі вирішуються не просто спірні питання між батьками та іншими особами, а визначається доля дитини».

Враховуючи викладене, суд приходить висновку, що заявлене клопотання про призначення експертизи підлягає задоволенню частково, оскільки для з`ясування обставин, що мають значення для даної справи, має, зокрема враховуватися психологічний та емоційний стан дитини, а для цього необхідні спеціальні знання у сфері психології, у зв`язку із чим суд вважає за необхідне призначити по справі судово-психологічну експертизу та з урахуванням предмету та підстав позову викласти питання поставлені на вирішення експертизи.

Згідно з ч. ч. 4, 5 ст. 106 ЦПК Українипитання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом,визначаються судом.

Учасникисправи мають правозапропонуватисуду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта. У разі відхилення або зміни питань, запропонованих учасниками справи, суд зобов`язаний мотивувати таке відхилення або зміну.

Суд бере до уваги, що питання, які ставляться перед експертом, мають бути сформульовані чітко, ясно і таким чином, щоб вони виключали неоднозначне їх розуміння й тлумачення та відповідали тим об`єктам і матеріалам, які направляються на експертизу.

Враховуючи, що експертиза повинна призначатися для встановлення даних, що входять до предмета доказування (ч. 1ст. 103 ЦПК України), а питання, які ставляться експерту, і його висновок щодо них не можуть виходити за межі спеціальних знань експерта (ч. 1ст. 103 ЦПК України), суд вважає що на вирішення експертизи слід поставити наступні питання:

- Чи спроможна малолітня дитина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з урахуванням його віку, емоційного стану, індивідуально-психологічних властивостей, рівня розумового розвитку та умов мікросоціального середовища надавати оцінку відношенню кожного з батьків до неї, виявляти прихильність до когось з батьків?

- Чи є доцільним в інтересах дитини-сина ОСОБА_5 зменшення контактів з батьком, з урахуванням її вікових особливостей, емоційного стану, індивідуально психологічних властивостей, рівня розумового розвитку?

- Який вплив на психологічний стан та на відношення до другого з батьків дитини може вчиняти її батько/матір?

- Якими індивідуально-психологічними властивостями характеризується особистість батька/матері дитини-сина ОСОБА_5 ?

- Який психологічний вплив виявляє (може виявляти) поведінка батька/матері на психічний стан і розвиток малолітньої дитини-сина ОСОБА_5 ?

- Чи має батько/матір дитини сина ОСОБА_5 , з урахуванням його індивідуально-психологічних властивостей, інтелекту, властивостей емоційно-вольової сфери, спрямованості особистості необхідні для виховання дитини психолого-педагогічні якості?

- Чи бажає дитина ОСОБА_7 , спілкуватись з батьком ОСОБА_1 , виходячи з індивідуально-психологічних особливостей, емоційного стану, рівня розвитку, інтересів дитини?

Відповідно до ч. 3 ст. 103 ЦПК України при призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно. У разі необхідності може бути призначено декілька експертів для підготовки одного висновку (комісійна або комплексна експертиза).

Враховуючи пропозиції учасників судового процесу щодо експертної установи, суд вважає за можливе доручити проведення експертизи у даній справі експертній установі, запропонованій відповідачем Миколаївській філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (код ЄДРПОУ: 44445488, адреса: м. Миколаїв, вул. Корабелів, 14-б.)

Відповідно до п. 5 ч. 1ст.252 ЦПК Українисуд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи.

Відповідно до п. 9 ч. 1ст.253 ЦПК Українипровадження у справі зупиняється на час проведення експертизи.

Оскільки для проведення експертизи потрібний значний проміжок часу, на час проведення експертизи провадження у справі слід зупинити.

На підставі викладеного та керуючись статтями103,104,247,252,253 ЦПК України, суд,

У х в а л и в :

Клопотання ОСОБА_1 задовольнити.

Призначити у справі судову психологічну експертизу, проведення якої доручити експертам Миколаївської філії судово-психіатричних експертиз Державної установи «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» (код ЄДРПОУ: 44445488, адреса: м. Миколаїв, вул. Корабелів, 14-б.)

На вирішення експертівпоставити наступні питання:

- Чи спроможна малолітня дитина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з урахуванням його віку, емоційного стану, індивідуально-психологічних властивостей, рівня розумового розвитку та умов мікросоціального середовища надавати оцінку відношенню кожного з батьків до неї, виявляти прихильність до когось з батьків?

- Чи є доцільним в інтересах дитини-сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зменшення контактів з батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , з урахуванням її вікових особливостей, емоційного стану, індивідуально психологічних властивостей, рівня розумового розвитку?

- Який вплив на психологічний стан та на відношення до другого з батьків дитини може вчиняти її батько ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та матір ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ?

- Якими індивідуально-психологічними властивостями характеризується особистість батька ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та матері ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ?

- Який психологічний вплив виявляє (може виявляти) поведінка батька ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , та матері ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 на психічний стан і розвиток малолітньої дитини-сина ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ?

- Чи має батько/матір дитини - сина ОСОБА_5 , з урахуванням його індивідуально-психологічних властивостей, інтелекту, властивостей емоційно-вольової сфери, спрямованості особистості необхідні для виховання дитини психолого-педагогічні якості?

- Чи бажає дитина ОСОБА_7 , спілкуватись з батьком ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , виходячи з індивідуально-психологічних особливостей, емоційного стану, рівня розвитку, інтересів дитини?

Експертизу проводити за участі обох батьків, а саме: матері - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 ,та батька - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Зобов`язати ОСОБА_2 забезпечити прибуття ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , до експертної установи.

Попередити експерта, що безпосередньо буде проводити дослідження,про кримінальну відповідальністьза ст.ст. 384, 385 Кримінального кодексу України.

У розпорядження експертів надати матеріали цивільної справи № 478/790/23.

Строквиконання даної ухвали суду не повинен перевищувати 2-х місячного строку з моменту отримання ухвали суду та матеріалів цивільної справи.

Витрати, пов`язані з проведенням експертизи, покластина позивача ОСОБА_1 .

Провадженняу справі №478/790/23зупинитидо отримання висновку експертизи.

Ухвала в частині призначення експертизи та зупинення провадження у справіможе бути оскарженабезпосередньодо Миколаївського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Сябренко І.П.

Дата ухвалення рішення14.09.2023
Оприлюднено15.09.2023
Номер документу113450979
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення способу участі у вихованні та спілкуванні з малолітньою дитиною, усунення перешкод у спілкуванні з дитиною

Судовий реєстр по справі —478/790/23

Ухвала від 24.11.2023

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

Ухвала від 01.11.2023

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

Ухвала від 14.09.2023

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

Ухвала від 14.07.2023

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні