Ухвала
від 12.09.2023 по справі 910/13589/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про залишення позову без руху

м. Київ

12.09.2023Справа № 910/13589/23

За позовом Першого заступника керівника Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Східного регіону (84433, Донецька обл., м. Краматорськ, 21; фактична адреса: 49000, м. Дніпро, вул. Січеславська Набережна, 29) в інтересах держави в особі: Військової частини НОМЕР_1 ( АДРЕСА_1 )

До Товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями «Цеппелін Україна ТОВ» (03022, м. Київ, вул. Васильківська, буд. 34)

про визнання недійсними п. 2.2. Договору в частині ПДВ та стягнення суми сплаченого ПДВ в розмірі 19 076, 98 грн

Суддя Бондаренко - Легких Г. П.

Без виклику представників.

ВСТАНОВИВ:

Перший заступник керівника Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Східного регіону в інтересах держави в особі Військової частини НОМЕР_1 звернувся до Господарського суду міста Києва з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями «Цеппелін Україна ТОВ» «ДАНКО» про визнання недійсними п. 2.2. Договору в частині ПДВ та стягнення суми сплаченого ПДВ в розмірі 19 076, 98 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що Спеціалізованою прокуратурою у сфері оборони Східного регіону встановлено, що 17.05.2022 між в/ч НОМЕР_1 та ТОВ з ІІ «Цеппелін Україна ТОВ» укладено договір поставки № 17/05/22-1 за умовами якого ТОВ з ІІ «Цеппелін Україна ТОВ» зобов`язався поставити в/ч НОМЕР_1 насоси та компресори (паливний насос високого тиску) на суму 114 461, 88 грн з ПДВ 19 076, 98 грн.

Військової частини НОМЕР_1 здійснила оплату за поставлений товар на суму 114 461, 88 грн з ПДВ.

В той час у відповідності до постанови Кабінету Міністрів України № 178 від 02.03.2023 установити, що до припинення чи скасування воєнного стану операції з постачання товарів для заправки (дозаправки) або забезпечення транспорту Збройних Сил, Національної гвардії, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Державної прикордонної служби, Міністерства внутрішніх справ, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Управління державної охорони, Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації, інших утворених відповідно до законів військових формувань, їх з`єднань, військових частин, підрозділів, установ або організацій, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету, для потреб забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави обкладаються податком на додану вартість за нульовою ставкою.

Обґрунтовуючи звернення прокуратури в суд в інтересах держави в порядку статті 23 Закону України «Про прокуратуру», заявник зазначає, що прокуратура зверталася щодо даного питання до в/ч НОМЕР_1 , однак в/ч не здійснило дій щодо повернення сплаченого ПДВ. Також в листі вих. № 917 від 27.07.2023 командир в/ч НОМЕР_1 зазначив, що не заперечує щодо направлення позовних заяв в інтересах частини Спеціалізованою прокуратурою у сфері оборони Східного регіону.

У зв`язку з викладеним перший заступник керівника Спеціалізованої прокуратуру у сфері оборони Східного регіону просить визнати недійсним пункт 2.2. договору № 17/05/22- від 17.05.2022 01 в частині обумовленої суми ПДВ та стягнути Товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями «Цеппелін Україна ТОВ» надмірно сплачену суму, а саме ПДВ в розмірі 19 076, 98 грн.

Також перший заступник керівника Спеціалізованої прокуратуру у сфері оборони Східного регіону просить стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями «Цеппелін Україна ТОВ» судовий збір в розмірі 5 368, 00 грн.

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку про наявність підстав для залишення її без руху, зважаючи на наступне.

Згідно з частини 1 статті 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Відповідно до частини 2 статті 174 Господарського процесуального кодексу України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

(1) Відповідно до пункту 5 частини 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява, повинна містити виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову.

Заявник в тексті позовної заяви зазначає щодо здійснення заходів досудового врегулювання спору шляхом направлення відповідачу претензії.

Однак, зазначену претензію заявник не позовної заяви не додає до матеріалів справи.

Окрім цього, заявник не конкретизує хто саме здійснював досудове врегулювання спору шляхом направлення претензії, прокуратура чи військова частина, оскільки командир в/ч НОМЕР_1 в листі вих. № 07-74ВИХ-23 від 16.06.2023 зазначає, що в/ч направляло лист-претензію.

Отже, суд дійшов висновку, що заявником не дотримано вимог пункту 5 частини 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України.

(2) Відповідно до частини 2 статті 91 Господарського процесуального кодексу України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього. Частиною 4 зазначеної статті внормовано, що копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством.

Пунктом 5.26 Уніфікованої системи організаційно-розпорядчої документації (Вимоги до оформлювання документів ДСТУ 4163:2020, чинний від 01.09.2021) встановлено, що відмітка про засвідчення копії документа складається з таких елементів: слів «Згідно з оригіналом» (без лапок), найменування посади, особистого підпису особи, яка засвідчує копію, її власного імені та прізвища, дати засвідчення копії. У випадках, визначених законодавством, копії документів засвідчують відбитком печатки юридичної особи, структурного підрозділу (служби діловодства, служби кадрів, бухгалтерії тощо) юридичної особи або печатки «Для копій».

Всупереч встановленим вимогам, додатки до позовної заяви, які додані як копії засвідчені неналежним чином, а саме в засвідчуваному написі відсутня найменування посади особи, яка засвідчує та відсутні ім`я та прізвище особи, яка засвідчує копії документів (додатків до позовної заяви).

З наведених підстав позовна заява підлягає залишенню її без руху.

Суд звертає увагу позивача на те, що відповідно до частини 3 статті 174 Господарського процесуального кодексу України позовна заява вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом.

На підставі викладеного та керуючись статтями 162, 174, 232, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Залишити позовну заяву першого заступника керівника Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Східного регіону в інтересах держави в особі: Військової частини НОМЕР_1 без руху.

2. Встановити позивачу строк на усунення недоліків позовної заяви п`ять днів з дня вручення цієї ухвали.

3. Встановити позивачу спосіб усунення недоліків позовної заяви шляхом:

(1) подання до суду письмової заяви на виконання ухвали із виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги та зазначенням доказів, що підтверджують вказані обставини (надати обґрунтування, хто здійснював досудове врегулювання спору шляхом направлення листа-претензії (прокуратури чи військова частина); надати копії листа-претензії з доказами направлення або обґрунтування щодо неможливості подачі доказу).

(2) подання до суду письмової заяви на виконання ухвали із доданням до неї додатків до позовної заяви засвідчених належним чином у порядку передбаченому статтею 91 Господарського процесуального кодексу України.

4. Попередити позивача, що відповідно до частини 4 статті 174 Господарського процесуального кодексу України, у разі якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

5. Ухвала набирає законної сили в день підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя Г.П. Бондаренко-Легких

Дата ухвалення рішення12.09.2023
Оприлюднено18.09.2023
Номер документу113462224
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсними п. 2.2. Договору в частині ПДВ та стягнення суми сплаченого ПДВ в розмірі 19 076, 98 грн

Судовий реєстр по справі —910/13589/23

Рішення від 19.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко-Легких Г.П.

Ухвала від 31.10.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко-Легких Г.П.

Ухвала від 12.09.2023

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко-Легких Г.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні