Ухвала
від 15.09.2023 по справі 229/955/22
ДРУЖКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 229/955/22

Провадження № 1-в/229/15/2023

У Х В А Л А

іменем України

15 вересня 2023 року м.Дружківка

Дружківський міський суд Донецької області у складі головуючого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , захисника ОСОБА_4 , лікаря ОСОБА_5 , особи, стосовно якої розглядається заява ОСОБА_6 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в режимі відеоконференції заяву Комунального некомерційного підприємства "Центральна міська клінічна лікарня" Дружківської міської ради про припинення примусових заходів медичного характеру відносно ОСОБА_6 ,-

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою Краматорського міського суду Донецької області від 02 вересня 2021року змінено примусові заходи медичного характеру у вигляді госпіталізації до закладу надання психіатричної допомоги із звичайним наглядом відносно ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на примусові заходи медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Узхвала набрала законної сили 10.09.2021р.

До суду надійшло клопотання від КНП "Центральна міська клінічна лікарня" Дружківської міської ради про припинення примусових заходів медичного характеру відносно ОСОБА_6 . Заявник посилається на те, що з 07.10.2021р розпочато ОСОБА_6 примусові заходи медичного характеру у вигляді амбулаторної допомоги в примусовому порядку в ПНДВ КНП "ЦМКЛ" Дружківської міської ради. Під час АППД ОСОБА_6 режиму дотримувався , лікування приймав, маячні не висловлював, наявність розладів сприйняття поведінкою не виявляв.

В поведінці спокійний, підпорядкований, агресивних та протиправних тенденцій не виявлено. 16.02.2022 був оглянутий комісією лікарів психіатрів. Згідно ст. 12 закону України "Про психіатричну допомогу " Савицький потребує припинення заходів медичного характеру у вигляді амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку.

В судовому засіданні лікар психіатр ОСОБА_5 підтримала заяву і просить її задовольнити, оскільки стан здоров"я ОСОБА_6 покращився, що є підставою про припинення заходів медичного характеру у вигляді амбулаторної примусової психіатричної допомоги.

ОСОБА_6 та його захисник ОСОБА_4 , також просять задовольнити заяву лікаря, оскільки ОСОБА_6 має спокійну поведінку.

Прокурор проти задоволення клопотання не заперечував.

Вислухавши думку учасників справи, дослідивши матеріали справи, суд прийшов до таких висновків.

Відповідно до положень статті 19 Закону України "Про психіатричну допомогу " примусові заходи медичного характеру застосовуються за рішенням суду у випадках та в порядку, встановленихКримінальним, Кримінальним процесуальнимкодексами України, цим Закономта іншимизаконами. За рішенням суду застосовується, зокрема, надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Згідно з ч. 1 ст. 95 КК України продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється судом за заявою представника закладу з надання психіатричної допомоги (лікаря-психіатра), який надає особі психіатричну допомогу. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів, що обґрунтовує необхідність продовження, зміни або припинення застосування таких примусових заходів.

Частинами 1, 2ст. 514 КПК України передбачено, що продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється на підставі ухвали суду, в межах територіальної юрисдикції якого застосовується цей захід чи відбувається лікування. Зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється, якщо особа, яка вчинила суспільно небезпечне діяння у стані неосудності, видужала або якщо внаслідок змін у стані її здоров`я відпала потреба в раніше застосовуваних заходах медичного характеру.

У відповідності до ст. 19 Закону України "Про психіатричну допомогу" питання про продовження, зміну або припинення застосування примусового заходу медичного характеру вирішується судом у разі такої зміни стану психічного здоров`я особи, за якої відпадає необхідність застосування раніше призначеного заходу та виникає необхідність у призначенні іншого примусового заходу медичного характеру чи якщо особа видужала. Продовження, зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру здійснюється судом за заявою представника закладу з надання психіатричної допомоги (лікаря-психіатра), який надає особі психіатричну допомогу. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів, що обґрунтовує необхідність продовження, зміни або припинення застосування таких примусових заходів. Зміна або припинення застосування примусових заходів медичного характеру може здійснюватися судом також за заявою особи, до якої застосовуються примусові заходи медичного характеру, або її захисника чи іншого законного представника, у разі якщо така особа за своїм станом здоров`я не може усвідомлено подати до суду відповідну заяву. До заяви додається висновок комісії лікарів-психіатрів закладу, в якому особі надається психіатрична допомога, або, у разі наявності, висновок обраного особою незалежного лікаря-психіатра.

Згідно з Висновком лікарів-психіатрів N1213 від 16.02.2022, складеним лікарською комісією КНП "Центральна міська клінічна лікарня" Дружківської міської ради, ОСОБА_6 страждає хронічним психіатричним захворюванням, на теперішній час в не загостренні. З 2002р під наглядом у психіатра, інвалід ІІгрупи, безстроково.

Під час АППД ОСОБА_6 режиму дотримувався, лікування приймав, маячні не висловлював, наявність розладів сприйняття поведінкою не виявляв. В поведінці спокійний, підпорядкований, агресивних та протиправних тенденцій не виявлено. Висловлює реальні плани на майбутнє. ОСОБА_6 потребує припинення заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку, у зв"язку з відсутністю противоправних тенденцій, підпорядкованою поведінкою, маючими планами на майбутнє.

З урахуваннямвищевикладеного, суд вважає за можливе припинити застосування відносно ОСОБА_6 примусових заходів медичного характеру.

На підставі викладеного, керуючисьст. 95 КК України,514 КПК України, суд

УХВАЛИВ:

заяву Комунального некомерційного підприємства "Центральна міська клінічна лікарня" Дружківської міської ради про припинення примусових заходів медичного характеру відносно ОСОБА_6 задовольнити.

Припинити застосування примусових заходів медичного характеру ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , у виді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку.

На ухвалу протягом семи днів учасниками судового провадження з дня її оголошення може бути подано апеляційну скаргу до Дніпровського апеляційного суду через Дружківський міський суд Донецької області.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги, ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.09.2023
Оприлюднено18.09.2023
Номер документу113470927
СудочинствоКримінальне
Сутьприпинення примусових заходів медичного характеру відносно ОСОБА_6

Судовий реєстр по справі —229/955/22

Ухвала від 15.09.2023

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Панова Т. Л.

Ухвала від 13.09.2023

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Панова Т. Л.

Ухвала від 28.02.2022

Кримінальне

Дружківський міський суд Донецької області

Панова Т. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні