Ухвала
від 14.09.2023 по справі 280/3120/23
ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАПОРІЗЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

УХВАЛА

14 вересня 2023 року Справа № 280/3120/23 м. Запоріжжя

Запорізький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Сіпаки А.В., розглянувши в порядку письмового провадження клопотання представника відповідача про участь у судовому засідані в режимі відеоконференції з використанням власних технічних засобів у справі за позовом Приватного акціонерного товариства "Пологівський олійноекстракційний завод" до Східного міжрегіонального управління ДПС по роботі з великим платниками податків про визнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Запорізького окружного адміністративного суду знаходиться вищезазначена справа.

Ухвалою суду від 22.05.2023 відкрито провадження за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на 19.06.2023.

Протокольною ухвалою суду від 19.06.2023 продовжено строк проведення підготовчого провадження на 30 днів та відкладено підготовче засідання на 28.08.2023.

Протокольною ухвалою суду від 28.08.2023 оголошено перерву в підготовчому засіданні до 11.09.2023.

Протокольною ухвалою суду від 11.09.2023 закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті на 18.09.2023.

13.09.2023від представника відповідача надійшло клопотання (вх. №40596) про участь у судовому засідані в режимі відеоконференції з використанням власних технічних засобів, в якому заявник просить забезпечити проведення судового засідання призначеного на 18.09.2023 та всіх послідуючих в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням системи відеоконференцзв`язку "EasyCon".

Згідно з частиною третьоюстатті 166 Кодексу адміністративного судочинства України (надалі - КАС України) заяви, клопотання і заперечення подаються та розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом. У випадках, коли цим Кодексом такий порядок не встановлений, він встановлюється судом.

Таким чином, оскільки КАС України не встановлений порядок вирішення поданого клопотання, тому його розгляд за встановленим судом порядком проведено у письмовому провадженні.

Вирішуючи клопотання, суд зважає на таке.

Відповідно до частини першоїстатті 195 КАС Україниучасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

Частинами другою та шостоюстатті 195 КАС Українивизначено, що учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи. Суд може постановити ухвалу про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду, визначеному судом.

У відповідності до Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції" від 04.07.2012 №5041-VI, до повного забезпечення функціонування системи відеоконференцзв`язку в усіх судах України учасники судового процесу можуть брати участь у судових засіданнях в режимі відеоконференції лише за наявності технічної можливості для її проведення у відповідних судах.

Відповідно до інформації Державної судової адміністрації України про суди, які забезпечені технічними засобами для участі особи у засіданні суду в режимі відеоконференції висвітленої на офіційному веб-сайті, яка має враховуватися судами при постановленні ухвал щодо проведення відеоконференцій, Запорізький окружний адміністартивний суд внесений до переліку судів, в якому впроваджено систему відеоконференцзв`язку.

Враховуючи зазначене, з метою забезпечення своєчасного розгляду адміністративної справи, суд дійшов висновку за необхідне провести підготовче засідання в режимі відеоконференції з використанням власних технічних засобів.

Роз`яснити представнику відповідача, що відповідно до частини п`ятоїстатті 195 КАС Україниризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

Щодо задоволення клопотання в частині проведення в режимі відеоконференції всі наступні судові засідання у даній справі за участю представника відповідача, суд дійшов висновку, що в цій частині слід відмовити, з огляду на наступне.

Відповідно до частини другої статті 195 КАС України учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

У відповідності до пункту 1.3 Інструкції про порядок роботи з технічними засобами відеозапису ходу і результатів процесуальних дій проведених у режимі відеоконференції під час судового засідання, затвердженої наказом Державної судової адміністрації України від 15.11.2012 № 155, обов`язок забезпечити проведення відеоконференції покладається на суд, який отримав судове рішення про проведення відеоконференції, незалежно від спеціалізації та інстанції суду, який прийняв таке рішення.

Аналізуючи зазначені норми права, суд дійшов висновку, що учасник справи, який має бажання брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду зобов`язаний не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання подати відповідну заяву. При цьому, копія такої заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

З огляду на зазначене, суд дійшов висновку, що клопотання представника відповідча про проведення в режимі відеоконференції з використанням власних технічних засобів всі наступні судові засідання у даній справі, - задоволенню не підлягає.

Відповідно до частини дев`ятої статті 195 КАС Україникопія ухвали про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції в приміщенні суду негайно надсилається до суду, який зобов`язаний організувати її виконання, та особі, яка братиме участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Керуючись статтями195,248 КАС України, суд,

УХВАЛИВ:

Клопотання представника відповідача про участь у судовому засідані в режимі відеоконференції з використанням власних технічних засобів у справі №280/3120/23, - задовольнити частково.

Судове засідання у справі №280/3120/23, призначене на 18 вересня 2023 року об 11 год. 00 хв., - провести в режимі відеоконференції.

Представнику відповідача, забезпечити 18 вересня 2023 року об 11 год. 00 хв. участь у судовому засіданні в адміністративній справі №280/3120/23 в режимі відеоконференції з використанням власних технічних засобів.

В іншій частині клопотання представника відповідача про участь у судовому засідані в режимі відеоконференції з використанням власних технічних засобів у справі №280/3120/23, - відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Оскарження ухвали окремо від рішення суду не допускається. Заперечення на ухвалу може бути включене до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя А.В. Сіпака

Дата ухвалення рішення14.09.2023
Оприлюднено18.09.2023
Номер документу113478584
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправними та скасування податкових повідомлень-рішень

Судовий реєстр по справі —280/3120/23

Ухвала від 22.02.2024

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Яковенко М.М.

Постанова від 17.01.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Щербак А.А.

Постанова від 17.01.2024

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Щербак А.А.

Ухвала від 14.11.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Щербак А.А.

Ухвала від 14.11.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Щербак А.А.

Ухвала від 23.10.2023

Адміністративне

Третій апеляційний адміністративний суд

Щербак А.А.

Рішення від 18.09.2023

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Сіпака Андрій Васильович

Рішення від 18.09.2023

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Сіпака Андрій Васильович

Ухвала від 14.09.2023

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Сіпака Андрій Васильович

Ухвала від 22.08.2023

Адміністративне

Запорізький окружний адміністративний суд

Сіпака Андрій Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні