Ухвала
від 15.09.2023 по справі 592/13952/23
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 592/13952/23

Провадження № 2/592/3096/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 вересня 2023 року м.Суми

Ковпаківський районний суд м. Суми у складі судді Литовченка О.В., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної допомоги,

встановив:

14.09.2023 позивач ОСОБА_1 звернувся до Ковпаківського районного суду м. Суми з позовом до Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної допомоги (Ідентифікаційний код юридичної особи 39770338; місцезнаходження: 40000, м. Суми, вул. Покровська, будинок 9, корпус 1).

Дослідивши матеріали позовної заяви, суд вважає, що справа Ковпаківському районному суду м. Суми не підсудна виходячи з такого.

Згідно з ч. 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, суди повинні перевіряти належність справ до їх юрисдикції, предметної, суб`єктної та територіальної підсудності справи суду, до якого позивачем подано відповідний позов.

Підсудність визначає коло цивільних справ у спорах, вирішення яких належить до повноважень конкретного суду першої інстанції. Положення про підсудність справ врегульовано у главі 2 розділу I ЦПК України.

Згідно із нормами процесуального закону завданням інституту підсудності є розподіл цивільних справ між судами загальної юрисдикції для більш швидкого та правильного розгляду і вирішення справи, найбільш ефективного захисту прав, свобод та інтересів суб`єктів права.

Дотримання судом процесуальних норм інституту підсудності є вимогою ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яке гарантує, що кожен при вирішенні спору щодо його цивільних прав та обов`язків або при встановленні обґрунтованості будь-якого кримінального обвинувачення, висунутого проти нього, має право на справедливий і відкритий розгляд упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Згідно ч. 1 ст. 378 ЦПК України порушення правил підсудності є підставою для скасування рішення, яким закінчено розгляд справи, і передачі справи на новий розгляд.

Відповідно до матеріалів позову, адреса відповідача - Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної допомоги: 40014 м. Суми вул. Петропавлівська, 108.

Відповідно до ч. 2 ст. 27 ЦПК України позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Відповідно до Відповіді № 228673 від 15.09.2023 з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань - місцезнаходження Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної допомоги (Ідентифікаційний код юридичної особи 39770338): 40000, Сумська область, місто Суми, вулиця Покровська, будинок 9, корпус 1, що є територією Зарічного району м. Суми.

Інших підстав, які б вказували на підсудність вказаного позову Ковпаківському районному суду м. Суми позивачем не зазначено та судом не встановлено.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 31 ЦПК України суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

За таких обставин, вважаю необхідним передати справу на розгляд Зарічному районному суду м. Сум, оскільки позов належить до територіальної юрисдикції (підсудності) цього суду.

Керуючись ст. ст. 4, 27 п. 1 ч. 1 ст. 31 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

постановив:

Цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Сумського місцевого центру з надання безоплатної вторинної допомоги передати до Зарічного районного суду м. Сум для розгляду за підсудністю.

Передача справи на розгляд іншого суду за встановленою ЦПК України підсудністю з підстави, передбаченої пунктом 1 частини першої статті 31 ЦПК України, здійснюється на підставі ухвали суду не пізніше п`яти днів після закінчення строку на її оскарження, а в разі подання скарги не пізніше п`яти днів після залишення її без задоволення.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Сумського апеляційного суду.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя О.В. Литовченко

Дата ухвалення рішення15.09.2023
Оприлюднено18.09.2023
Номер документу113489818
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —592/13952/23

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Сидоренко А. П.

Ухвала від 13.10.2023

Цивільне

Зарічний районний суд м.Сум

Северинова А. С.

Ухвала від 15.09.2023

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Литовченко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні