Ухвала
від 14.09.2023 по справі 947/27999/23
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

Справа № 947/27999/23

Провадження № 1-кс/947/11853/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.09.2023 рокуслідчий суддя Київського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши у судовому засіданні в м. Одесі клопотання слідчого СВ СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , яке погоджено прокурором Приморської окружної прокуратури ОСОБА_4 про арешт майна в рамках кримінального провадження № 42023160000000243 від 17.07.2023, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст. 366 ч.1, 191 ч.4 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Як вбачається з клопотання сторони обвинувачення про арешт майна, слідчим управлінням ГУНП в Одеській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні,відомості про яке внесено до ЄРДР № 42023160000000243 від 17.07.2023, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ст. 366 ч.1, 191 ч.4 КК України, - тобто внесення завідомо неправдивих відомостей до офіційних документів, привласнення бюджетних коштів в умовах воєнного стану, під приводом надання послуг з організації харчування у відповідних органах державної влади та органах місцевого самоврядування.

Згідно клопотання, з метою виконання ухвали слідчого судді про проведення обшуку, 12.09.2023 року проведено обшук за адресою: АДРЕСА_1 , де виявлено та вилучено речі та документи, які мають значення для досудового розслідування, перелік яких міститься у клопотанні.

Враховуючи наявність достатніх підстав вважати, що вилучене майно, має суттєве значення для проведення подальшого об`єктивного, повного та неупередженого досудового розслідування, з метою збереження речових доказів та призначення та проведення відповідних судових експертиз в тому числі судової почеркознавчої експертизи, слідчий за погодженням з прокурором звертаються до слідчого судді з вказаним клопотанням про арешт майна.

Від слідчого надійшла заява про розгляд поданого клопотання за його відсутності.

Представник власника майна адвокат ОСОБА_5 був повідомлений про дату та час судового засідання, між тим до судового засідання не з`явився, будь яких заперечень не надав.

Вивчивши клопотання та матеріали, які обґрунтовують доводи клопотання, вислухавши думку учасників судового засідання, слідчий суддя приходить до наступного переконання.

Відповідно до ч. 3 ст. 132 КПК України, застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що: існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора; може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням.

Згідно з ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи.

При цьому, у відповідності до ч. 2 ст. 170 КПК України, арешт майна допускається з метою забезпечення: 1) збереження речових доказів; 2) спеціальної конфіскації; 3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; 4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Згідно ч. 3 ст. 170 КПК України, у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним устатті 98цього Кодексу.

Згідно ч. 1 ст. 98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправних шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Як вбачаєтьсяз клопотаннята долученихдо ньогоматеріалів,досудове розслідуванняв рамкахкримінального провадження№ 42023160000000243від 17.07.2023здійснюється за фактом можливого вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366, ч. 4 ст. 191 КК України, а саме за фактом того, що службові особи ТОВ «ОДЕСАПРОДУКТ»,

код ЄДРПОУ: 39234533, протягом 2022 року здійснили внесення завідомо неправдивих відомостей до офіційних документів, які в подальшому використали для участі у відкритих торгах.

Так, в ході проведення досудового розслідування в рамках даного кримінального провадження, на підставі ухвали слідчого судді від 06.09.2023 року було проведено обшук за адресою: м. Одеса, вул. Комітетська, буд. 4/6, за місцем фактичного знаходження ТОВ « ОДЕСАПРОДУКТ», в ході проведення якого й було вилучено зазначені у клопотанні документи, які постановою слідчого від 12.09.2023 року визнані речовими доказами в рамках кримінального провадження № 42023160000000243 від 17.07.2023 року.

Так, з огляду на обставини даного кримінального провадження, як вони викладені у клопотанні сторони обвинувачення, слідчий суддя погоджується з висновком слідчого про відповідність вилученого майна категорії речових доказів, оскільки на думку слідчого судді, вилучене майно може містити відомості на підтвердження факту та обставин можливого вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366, ч. 4 ст. 191 КК України за обставинами даного кримінального провадження, зберегло на собі сліди вчинення кримінального правопорушення, в зв`язку з чим наявна необхідність в забезпеченні їх збереження.

Крім того, слідчий суддя враховує, що в клопотанні про арешт зазначено, що стороною обвинувачення планується призначення почеркознавчої експертизи для встановлення особи яка підписувала вилучені документи.

Також слідчийсуддя вважаєщо вилученідокументи єнеобхідними дляпроведення додатковихоглядів,проведення слідчихдій,з метоюотримання доказів,виявлення тасприяння розкриттюзлочину,оскільки надумку судувилучені документиможуть міститиінформацію,що викриваєнезаконну діяльність.

Таким чином, слідчий суддя приходить до переконання, що наявна необхідність в забезпеченні збереження вилученого майна, в цілях подальшого забезпечення проведення вищевказаної експертизи, що свідчить про те, що шляхом застосування в рамках даного кримінального провадження заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді арешту майна може бути досягнуто завдання такого заходу забезпечення кримінального провадження.

При цьому, враховуючи суспільний інтерес, який існує в рамках даного кримінального провадження, а саме, щодо привласнення бюджетних коштів в умовах воєнного стану, слідчий суддя вважає, що потреби досудового розслідування в рамках даного кримінального провадження виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи, якого буде завдано в результаті дії заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді арешту майна.

Відтак,викладене свідчитьпро відповідністьвилученого майнакритеріям речовихдоказів,передбаченим ч.1ст.98КПК України,що свідчитьпро наявністьнеобхідності взабезпеченні їхзбереження,а тому з метою підтвердження або спростування факту можливого вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 366, ч. 4 ст. 191 КК України, встановлення обставин, які підлягають доказуванню в рамках даного кримінального провадження, слідчий суддя приходить до переконання про наявність правових підстав для арешту майна, в свою чергу завданням арешту майна є запобігання можливого приховання, вилученого майна, а також забезпечення подальшого проведення відповідних процесуальних дій з таким майном, зокрема й у вигляді слідчих (розшукових) дій, а саме експертних досліджень.

Відтак, подане стороною обвинувачення клопотання відповідає вимогам ч. 2 ст. 171 КПК України, оскільки останнє містить підставу і мету, та, відповідно, обґрунтування необхідності арешту майна.

З оглядуна викладене,враховуючи розумністьта співрозмірністьобмеження прававласності завданнямкримінального провадження,наслідки арештумайна,слідчий суддяприходить довисновку прообґрунтованість клопотаннята необхідністьнакладення арештуна майно,оскільки наданістороною обвинуваченняматеріали доводятьнаявність правовихпідстав длянакладення арештуна згаданемайно тана цьомуетапі кримінальногопровадження потребидосудового розслідуваннявиправдовують такевтручання управа таінтереси власниківмайна,з метоюзабезпечення кримінальногопровадження,при цьомуна данійстадії слідчийсуддя невправі вирішуватиті питання,які повиненвирішувати судпри розглядікримінального провадженняпо суті,тобто невправі оцінюватидокази зточки зоруїх достатностіі допустимостідля встановленнявини чиїї відсутностіу фізичноїособи абоюридичної особиза вчиненнякримінального правопорушення,а лишезобов`язаний напідставі розумноїоцінки сукупностіотриманих данихвизначити,що наданісуду матеріалиє достатнімидля застосуванняв рамкахданого кримінальногопровадження заходівзабезпечення кримінальногопровадження,одним зяких єарешт майна.

Керуючись ст. ст. 170, 171, 172, 173, 309, 395 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого СВ СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , яке погоджено прокурором Приморської прокуратури ОСОБА_4 про арешт майна в рамках кримінального провадження № 42023160000000243 від 17.07.2023 за ознакамикримінальних правопорушень,передбачених ст.191ч.4,ст.366ч.1Кримінального кодексуУкраїни задовольнити.

Накласти арешт на майно, яке 12.09.2023 вилучено в ході обшуку за адресою: АДРЕСА_1 , із забороною володіння, користування та розпорядження, а саме на: - Акт №66869 від 31.10.2022 підписаний директором ОСОБА_6 ;

- Акт №66870 від 14.10.2022 підписаний директором ОСОБА_6 ;

- Акт №66950 від 15.11.2022 підписаний директором ОСОБА_6 ;

- Акт №66949 від 30.11.2022 підписаний директором ОСОБА_6 ;

- Акт №65225 від 31.05.2021 підписаний директором ОСОБА_6 ;

- Акт №65330 від 28.05.2021 підписаний директором ОСОБА_6 ;

- Акт №65271 від 30.06.2021 підписаний директором ОСОБА_6 ;

- Акт №65270 від 30.06.2021 підписаний директором ОСОБА_6 ;

- Акт №65046 від 30.04.2021 підписаний директором ОСОБА_6 ;

- Акт №65329 від 23.04.2021 підписаний директором ОСОБА_6 ;

- Копія протоколу №1/19 загальних зборів учасників ТОВ

«Одесапродукт» відповідно до якого ОСОБА_7 призначено на

посаду директора ТОВ «Одесапродукт» з 10.06.2019;

- Копія наказу №68-К від 28.10.2021 про звільнення ОСОБА_7 з

посади директора;

- Наказ №69-К від 28.10.2021 про прийняття на посаду заступника

директора директора бази ОСОБА_7 ;

- Договір №1610 від 02.01.2019 з додатками;

- Договір №1921 від 01.04.2021 підписаний ОСОБА_7 ;

- Договір №97 від 08.04.2021 підписаний ОСОБА_7 ;

- Договір №96 від 08.04.2021 підписаний ОСОБА_7 ;

- Договір №95 від 08.04.2021 підписаний ОСОБА_7 ;

- Договір №94 від 08.04.2021 підписаний ОСОБА_7 ;

- Договір №93 від 08.04.2021 підписаний ОСОБА_7 ;

- Договір №92 від 08.04.2021 підписаний ОСОБА_7 ;

- Договір №91 від 08.04.2021 підписаний ОСОБА_7 ;

- Договір №90 від 08.04.2021 підписаний ОСОБА_7 ;

- Договір №89 від 08.04.2021 підписаний ОСОБА_7 ;

- Договір №88 від 07.04.2021 підписаний ОСОБА_7 ;

- Договір №87 від 07.04.2021 підписаний ОСОБА_7 ;

- Договір б/н від 2022 року ТОВ «Продресурсюг» підписаний

ОСОБА_8 ;

- Договір №3 від 23.02.2022 ТОВ «Одесапродукт» підписаний

ОСОБА_9 ;

- Договір №2930 від 15.09.2021 ТОВ «Одесапродукт» підписаний

ОСОБА_7 з додатками;

- Договір б/н від 15.11.2022 ТОВ «Одесапродукт» підписаний

ОСОБА_9 ;

- Договір постачання №59 від 24.11.2021 з додатками;

- Договір №35 від 24.11.2021 ТОВ «Одесапродукт» підписаний

ОСОБА_9 ;

- Копії видаткових накладних та ТТН ТОВ «Одесапродукт» з ТОВ «Луцька аграрна компанія», ТОВ «Гермес», ТОВ «Повний фарш мс», ТОВ «Поланк-плюс», ТОВ «ЖК Пашот», ТОВ «Багіра-Трейд Плюс», ТОВ «М`ясна історія - 1952», ТОВ «Сандора», ПП «Мадеса», ТОВ «Птахокомплекс «Дніпровський» на 16 арк.;

- Копія договору оренди №1 від 03.12.2022 приміщення за адресою:

м. Одеса, вул. Болгарська, буд. 55, складеного між ТОВ «АНВП

«Промтехкомплекс» та ТОВ «Одесапродукт»;

- Копія договору оренди №5 від 01.08.2014 приміщення за адресою: м. Одеса, вул. Комітетська, буд. 4/6, складеного між ТОВ «АНВП «Промтехкомплекс» та ТОВ «Одесапродукт».

Виконання ухвали покласти на слідчого СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 .

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена в апеляційному порядку протягом п`яти днів з дня її оголошення до Одеського апеляційного суду.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.09.2023
Оприлюднено01.05.2024
Номер документу113491529
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —947/27999/23

Ухвала від 29.09.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 14.09.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні