Ухвала
від 28.08.2023 по справі 556/2450/23
ВОЛОДИМИРЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 556/2450/23

Номер провадження 2/556/503/2023

У х в а л а

про залишення позовної заяви без руху

"28" серпня 2023 р. смт. Володимирець

Володимирецький районний суд Рівненської області в особі судді Іванків О.В., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 представника позивача ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог Володимирецька селищна рада як орган опіки та піклування про розірвання шлюбу, визначення місця проживання дитини та визнання права власності на 1/2 частину житлового будинку та 1/2 частину земельної ділянки на якій він розташований, -

В с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернувсядо суду з позовом до ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог Володимирецька селищна рада як орган опіки та піклування про розірвання шлюбу, визначення місця проживання дитини та визнання права власності на 1/2 частину житлового будинку та 1/2 частину земельної ділянки на якій він розташований.

Однак, провадження у справі за вказаною позовною заявою не може бути відкрите, оскільки позовна заява складена без дотримання вимогст. 175 ЦПК України.

Згідно з ч. 4ст. 177 ЦПК Українидо позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Відповідно до ч. 1ст. 9 Закону України "Про судовий збір"судовий збір сплачується за місцем розгляду справи та зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України.

Проте, позивачем сплачений судовий збір не повному розмірі, а також в позовній заяві не зазначено ціну позову.

Відповідно до п. 2 ч.1 ст.176ЦПК України ціна позову визначається у позовах про визнання права власності на майно або його витребування - вартістю майна.

За змістом даної норми, під вартістю нерухомого майна розуміється грошова сума, за яку зазначене майно може бути продано в цьому населеному пункті чи місцевості на час розгляду справи.

Правові засади здійснення оцінки майна, майнових прав та професійної оціночної діяльності в Україні, її державного та громадського регулювання визначено Законом України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні».

Згідно положень вказаного Закону, документом, що містить висновки про вартість майна, є звіт про оцінку майна. Визначення оціночної вартості здійснюється суб`єктами оціночної діяльності, які мають сертифікат суб`єкта оціночної діяльності за напрямом та спеціалізацією, що відповідають об`єкту оцінки.

Відповідно до п.п. 1 п. 1 ч. 2ст.4Закону України«Про судовийзбір» встановлено, що розмір ставки судового збору за подання до суду позовної заяви майнового характеру фізичною особою становить 1% ціни позову, але не менше 0,4 відсотка розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Таким чином, так як позивачем сплачено судовий збір не повному розмірі а лише частково за одну вимогу не майнового характеру, а за іншу вимогу немайнового характеру в розмірі 1073,60 грн., не сплачено так як і не сплачено за вимогу майнового характеру та не надано до суду звіт про вартість нерухомого майна, суду має бути надана квитанція про сплату судового збору в повному розмірі, або надання документів, які підтверджують наявність пільг для звільнення від сплати судового збору.

Згідно із ч.1ст.185 ЦПК Українисуддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст.ст. 175і177 цьогоКодексу, або не сплачено судовий збір, постановляє ухвалу, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня отримання позивачем ухвали.

Отже, враховуючи вищевикладене, позовна заява підлягає залишенню без руху із встановленням позивачу строку для усунення недоліків шляхом подання до суду належним чином оформленої позовної заяви (оригінал та копії за кількістю відповідачів) із зазначенням ціни позову, надати висновки про вартість нерухомого майна, станом на час подання позову, та оригіналу квитанції про сплату судового збору в сумі, визначеній відповідно до п.п. 1 п. 1 ч. 2 ст.4 Закону України «Про судовийзбір»або документів, що підтверджують право на пільги з його сплати відповідно дост.5 Закону України «Про судовий збір».

Реквізити для сплати судового збору:

№ рахунку (ІВАN): UA198999980313131206000017503,

отримувач коштів: ГУК у Рівн.обл/отг Володимир/22030101,

код отримувача ЄДРПОУ: 38012494,

код Банку отримувача Казначейство України (ел. адм. подат.) 899998;

код класифікації доходів бюджету 22030101,

Керуючись ст.ст.175,177,185, ЦПК України,Законом України «Про судовий збір»суд, -

У х в а л и в:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_3 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог Володимирецька селищна рада як орган опіки та піклування про розірвання шлюбу, визначення місця проживання дитини та визнання права власності на 1/2 частину житлового будинку та 1/2 частину земельної ділянки на якій він розташований - залишити безруху.

Надати позивачу строк для усунення недоліків протягом десяти днів з дня отримання ухвали.

Роз`яснити позивачу та його представнику, що в разі усунення недоліків у термін, встановлений судом, позовна заява буде вважатись поданою в день її первісного подання до суду. Інакше заява вважається неподаною і повертається позивачам.

Ухвала остаточна і оскарженню не підлягає.

Суддя: О.В. Іванків

Дата ухвалення рішення28.08.2023
Оприлюднено18.09.2023
Номер документу113499258
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про розірвання шлюбу

Судовий реєстр по справі —556/2450/23

Рішення від 18.01.2024

Цивільне

Володимирецький районний суд Рівненської області

Іванків О.В.

Ухвала від 24.10.2023

Цивільне

Володимирецький районний суд Рівненської області

Іванків О.В.

Ухвала від 28.08.2023

Цивільне

Володимирецький районний суд Рівненської області

Іванків О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні