Ухвала
від 15.09.2023 по справі 545/3419/23
ПОЛТАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 545/3419/23

Провадження № 2/545/3155/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15.09.2023 суддя Полтавського районного суду Полтавської області Путря О.Г., розглянувши матеріали цивільного позову ОСОБА_1 до Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області, Кобеляцької міської ради, державного реєстратора Виконавчого комітету Кобеляцької міської ради Полтавської області Рустамяна Едуарда Тіграновича, державного реєстратора прав на нерухоме Виконавчого комітету Кобеляцької міської ради Полтавської області майно ОСОБА_2 про витребування майна з чужого незаконного володіння,

В С Т А Н О В И В :

Представник позивача ОСОБА_3 13.09.2023 звернувся до Полтавського районного суду Полтавської області з позовом до Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області, Кобеляцької міської ради, державного реєстратора Виконавчого комітету Кобеляцької міської ради Полтавської області Рустамяна Едуарда Тіграновича, державного реєстратора прав на нерухоме Виконавчого комітету Кобеляцької міської ради Полтавської області майно ОСОБА_2 про витребування майна з чужого незаконного володіння.

В поданій до суду позовній заяві позивач просить визнати протиправними та скасувати рішення, визнати правочини недійсними та витребувати у Кобеляцької міської ради на свою користь земельну ділянку кадастровий номер 5321883200:00:008:0039, яка розташована за адресою: Полтавська область, Кобеляцький район, на території Лебединської сільської ради.

Розглянувши матеріали позовної заяви, суд дійшов висновку про наявність підстав для передачі справи до іншого суду за територіальною юрисдикцією (підсудністю), з огляду на наступне.

Частиною першоюстатті 30 Цивільного процесуального кодексу Українивстановлено, що позови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини.

З позову вбачається, що позивачем заявлені вимоги стосовно зобов`язань, які виникли за актами прийманняпередачі нерухомого майна та витребування майна із чужого незаконного володіння предметом яких є земельна ділянка кадастровий номер 5321883200:00:008:0039, яка розташована за адресою: с.Гарбузівка, Кобеляцький район, Полтавська область.

Велика Палата Верховного Суду в Постанові від 16.02.2021 року у справі №911/2390/18 сформулювала правовий висновок про те, що словосполучення "з приводу нерухомого майна" необхідно розуміти таким чином, що правила виключної підсудності поширюються на будь-які спори, які стосуються прав та обов`язків, що пов`язані з нерухомим майном. До спорів, предметом яких є стягнення заборгованості, яка виникла внаслідок невиконання зобов`язань за договором щодо користування нерухомим майном, поширюються норми про виключну підсудність. У таких спорах нерухоме майно не обов`язково виступає як безпосередньо об`єкт спірного матеріального правовідношення.

Виключна підсудність є особливим видом територіальної підсудності, правила якої забороняють застосування при пред`явленні позову інших норм, що регулюють інші види територіальної підсудності, передбачені устаттях 27-29ЦПК України.

Приймаючи до уваги, що предметом позову у справі є визнання протиправними та скасування рішення, визнання правочинів недійсними та витребування майна із чужого незаконного володіння, предметом яких є вищевказана земельна ділянка, тобто, вимоги позивача виникають з приводу нерухомого майна, за наслідком чого до справи підлягають застосуванню правила територіальної юрисдикції справи за виключною підсудністю на підставіст. 30 ЦПК України.

Так, до прийняття Верховною Радою України Постанови «Про утворення та ліквідацію районів» від 17 липня 2020 року № 807-IX с.Гарбузівка відносилося до Кобеляцького району Полтавської області.

Відповідно до п. 3-1 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про судоустрій та статус суддів» до набрання чинності законом України щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв`язку з утворенням (ліквідацією) районів відповідні місцеві суди продовжують здійснювати свої повноваження у межах територіальної юрисдикції, визначеної до набрання чинності Постановою Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17 липня 2020 року № 807-IX.

Згідно роз`яснення Ради суддів України за вих. № 9рс-466/20, вбачається, що на даний час місцеві загальні суди продовжують здійснювати розгляд справ в межах раніше утворених районів та раніше визначеного адміністративно-територіального устрою.

Відповідно до п.1 ч.1ст.31 ЦПК України, суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Відповідно дост.32 ЦПК Україниспори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленомустаттею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Враховуючи, що спір у справі стосується прав та обов`язків, що пов`язані з нерухомим майном, яке знаходиться за адресою: с.Гарбузівка, Кобеляцький район, Полтавська область, суд дійшов висновку, що з урахуванням правил виключної підсудності вказана справа підлягає переданню на розгляд до Кобеляцького районного суду Полтавської областіза підсудністю.

Керуючись ст. ст.27,31,32,187,260 ЦПК України, -

У Х В А Л И В :

Матеріали справи за позовною заявою ОСОБА_1 до Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області, Кобеляцької міської ради, державного реєстратора Виконавчого комітету Кобеляцької міської ради Полтавської області Рустамяна Едуарда Тіграновича, державного реєстратора прав на нерухоме Виконавчого комітету Кобеляцької міської ради Полтавської області майно ОСОБА_2 про витребування майна з чужого незаконного володіння передати на розгляд до Кобеляцького районного суду Полтавської області за підсудністю.

Ухвала суду може бути оскаржена шляхом подачі в п`ятнадцятиденний строк апеляційної скарги до Полтавського апеляційного суду.

Суддя: О. Г. Путря

Дата ухвалення рішення15.09.2023
Оприлюднено20.09.2023
Номер документу113515854
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них: про приватну власність, з них: витребування майна із чужого незаконного володіння

Судовий реєстр по справі —545/3419/23

Рішення від 28.05.2024

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Тесленко Т. В.

Ухвала від 01.05.2024

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Тесленко Т. В.

Ухвала від 26.03.2024

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Тесленко Т. В.

Ухвала від 15.11.2023

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Тесленко Т. В.

Ухвала від 25.10.2023

Цивільне

Кобеляцький районний суд Полтавської області

Тесленко Т. В.

Ухвала від 15.09.2023

Цивільне

Полтавський районний суд Полтавської області

Путря О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні