Рішення
від 08.09.2023 по справі 337/3086/23
ХОРТИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЗАПОРІЖЖЯ

08.09.2023

ЄУН №337/3086/23

Провадження № 2-о/337/161/2023

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 вересня 2023 року місто Запоріжжя

Хортицький районний суд міста Запоріжжя у складі: головуючого судді Бредуна Д.С., за участю секретаря Сакоян О.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Хортицький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Запоріжжя Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), комунальне некомерційне підприємство «Запорізький центр первинної медико-санітарної допомоги №5», Дніпровський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Запоріжжі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса), про встановлення факту смерті,

ВСТАНОВИВ:

13 червня 2023 року ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою, в якій просить встановити факт смерті своєї матері ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 у селищі Мар`ївка, Запорізького району, Запорізької області.

Ухвалою судді від 03 липня 2023 року у справі відкрито провадження і призначено судовий розгляд.

Ухвалою суду від 03 липня 2023 року залучено до участі у справі в якості заінтересованої особи Дніпровський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Запоріжжі Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса).

До засідання заявник ОСОБА_1 надав заяву про задоволення його заяви та розгляд справи без його присутності.

Заінтересовані особи про розгляд заяви були повідомлені, але до суду не з`явилася. 12 липня 2023 року представник Дніпровський відділ ДРАЦС у м. Запоріжжі Південного МУ МЮ (м. Одеса), надав заяву, відповідно до якої актовий запис про смерть ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 відсутній. Справу просять розглянути без їх участі.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до ч.7 ст. 19 ЦПК України окреме провадження призначене для розгляду справ про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов для здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Як врегульовано п.5 ч.2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Частиною 1 ст. 315 ЦПК України визначено перелік фактів, які можуть бути встановлені судом. Так, відповідно до п.8 ч.1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , відповідно до повторного свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 , актовий запис 248, є сином ОСОБА_3 .

18 жовтня 1974 року, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уклала шлюб з ОСОБА_4 , після чого їй присвоєно прізвище « ОСОБА_5 » (свідоцтво про укладення шлюбу серії НОМЕР_2 , актовий запис №545).

Як вбачається з висновку щодо ненасильницької смерті людини за місцем проживання від 02грудня 2022 року, складеного інспектором СРПП ВП №6 ЗРУП ГУНП в Запорізькій області, 01 грудня 2022 року в АДРЕСА_1 , виявлено труп ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , без ознак насильницької смерті.

При цьому, орган РАЦС відмовив ОСОБА_1 у реєстрації смерті ОСОБА_2 , посилаючись на відсутність документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров`я або судово-медичною установою; рішення суду про встановлення факту смерті.

Відповідно до Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджених наказом Міністерства Юстиції України № 52/5 від 18.10.2000 року, державна реєстрація актів цивільного стану проводиться з метою забезпечення реалізації прав фізичної особи та офіційного визнання і підтвердження державою фактів народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті. Підставою для проведення державної реєстрації смерті є, зокрема, лікарське свідоцтво про смерть (форма № 106/о), форма якого затверджена наказом Міністерства охорони здоров`я України від 08.08.2006 № 545, рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час.

Згідно ч.ч.1, 2 ст. 17 ЗУ «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» Державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі: 1) документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров`я або судово-медичною установою; 2)рішення судупро встановленняфакту смертіособи впевний часабо прооголошення їїпомерлою. Заява про державну реєстрацію смерті подається не пізніше трьох днів з дня настання смерті або виявлення трупа, а в разі якщо неможливо одержати документ закладу охорони здоров`я або судово-медичної установи, не пізніше п`яти днів.

До первинної облікової документації для встановлення смерті відносяться:

лікарське свідоцтво про смерть (форма N 106/о (z1152-06 );

фельдшерська довідка про смерть (форма N 106-1/о (z1153-06 );

лікарське свідоцтво про перинатальну смерть (форма N 106-2/о (z1154-06 ).

Під час судового розгляду, було витребувано ряд інформації, зокрема від: відділу поліції №6 Запорізького РУП ГУНП в Запорізькій області; КНП «Запорізький центр первинної медико-санітарної допомоги №5»; КНП «Клініка «Сімейний лікар» Широківської сільської ради; КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Біленьківської сільської ради Запорізького району Запорізької області»; Ритуальній службіспеціалізованого КП«Долинська ритуальнаслужба» Долинськоїсільської ради Запорізького району Запорізької області; Патоморфологічного відділення 5-ї дитячої лікарні, Запорізькому обласному бюро судово-медичної експертизи.

Із відповіді відділу поліції №6 Запорізького РУП ГУНП в Запорізькій області встановлено, що 01.12.2022 року о 22:49 годині до ВП №6 надійшло повідомлення від ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , що за місцем проживання померла його дружина ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка хворіла. На місці події 02грудня 2022 року співробітниками поліції складено висновок щодо ненасильницької смерті людини за місцем проживання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Труп ОСОБА_2 направлено до закладу охорони здоров`я, проте до якого, не виявилось можливим встановити в ході судового розгляду.

Згідно відповіді КНП «Запорізький центр первинної медико-санітарної допомоги №5», ОСОБА_2 мала укладену декларацію із сімейним лікарем вказаного медичного закладу. Також ОСОБА_2 двічі в 2022 році перебувала на стаціонарному лікуванні, та 26.10.2022 року і 09.11.2022 року оглядалась лікарем невідкладної допомоги вказаного медичного закладу. Огляд тіла померлої ОСОБА_2 лікарем КНП «ЗЦПМСД №5» не здійснювався, та у «Журналі обліку померлих» вона не зареєстрована.

Запорізьке обласне бюро судово-медичної експертизи, КНП «Патологоанатомічне бюро» ЗМР, КНП «Клініка «Сімейний лікар» Широківської сільської ради, та КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Біленьківської сільської ради Запорізького району Запорізької області» надали інформацію, що ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_5 , по їх обліках не проходила, не реєструвалась, та лікарська довідка про причину смерті ними не видавалась.

Відповідно до пояснень Ритуальної служби спеціалізованого КП «Долинська ритуальна служба» Долинської сільської ради Запорізького району Запорізької області, ритуальною службою було здійснено поховання ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 . Договір-замовлення був укладений з ОСОБА_7 . Свідоцтво про здійснення поховання замовнику не видавалось. Ритуальна служба не займалась отриманням медичного свідоцтва про смерть ОСОБА_2 .

За таких обставин, ОСОБА_1 позбавлений можливості зареєструвати смерть своєї матері ОСОБА_2 , і як вже вказувалось раніше, Хортицький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у м. Запоріжжя Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), своєю відповіддю від 26.04.2023 року №292/32.24-05.05 відмовив ОСОБА_1 у проведенні реєстрації смерті.

Відповідно до роз`яснень, наданих в п.13 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 року №5 «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», заяви про встановлення факту смерті особи в певний час приймаються до провадження суду і розглядаються за умови подання заявниками документів про відмову органів реєстрації актів громадянського стану в реєстрації події смерті. Заявник зобов`язаний обґрунтувати свою заяву посиланнями на докази, що достовірно свідчать про смерть особи у певний час і за певних обставин.

Також заявником ОСОБА_1 надано світлину, на якій видно, що на кладовищі стоїть хрест із написом (мова оригінала) « ОСОБА_8 , 17.11.1946-02.12.2022».

Суд приймає, як доказ смерті ОСОБА_2 всі вищезазначені документи,

Оцінюючи вказані документи, суд виходить з того, що смерть особи є юридичним фактом, що має наслідком припинення, зміну та виникнення багатьох правовідносин, а тому має безпосереднє значення для реалізації різними особами своїх прав.

На підставі наданих заявником документів, провести державну реєстрацію смерті особи та видати відповідне свідоцтво про смерть в позасудовому порядку не є можливим, у зв`язку із неотриманням особами, які займались похованням ОСОБА_2 , медичного свідоцтва про смерть.

Суд дійшов висновку про те, що обставини, повідомлені заявником, знайшли своє належне підтвердження під час судового розгляду справи, тому наявні підстави для задоволення заяви та встановлення факту смерті ОСОБА_2 .

Керуючись п.8 ч.1 ст. 315, ст. 317 ЦПК України, суд,

ВИРІШИВ

Заяву задовольнити.

Встановити факт смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки с. Ревунка Михайлівського району Новосибірської області, громадянки України, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 у селищі Мар`ївка Запорізького району Запорізької області

Рішення підлягає негайному виконанню. Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги.

Рішення суду про встановлення факту, який підлягає реєстрації в органах державної реєстрації актів цивільного стану або нотаріальному посвідченню, не замінює собою документів, що видаються цими органами, а є тільки підставою для одержання зазначених документів.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Запорізького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Суддя: Д.С. Бредун

Дата ухвалення рішення08.09.2023
Оприлюднено20.09.2023
Номер документу113538502
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту смерті

Судовий реєстр по справі —337/3086/23

Рішення від 08.09.2023

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Бредун Д. С.

Ухвала від 03.07.2023

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Бредун Д. С.

Ухвала від 03.07.2023

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Бредун Д. С.

Ухвала від 13.06.2023

Цивільне

Хортицький районний суд м.Запоріжжя

Бредун Д. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні