Ухвала
від 31.08.2023 по справі 727/7374/23
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЧЕРНІВЦІВ

Справа № 727/7374/23

Провадження № 2/727/1355/23

УХВАЛА

про залучення третьої особи без самостійних вимог

31 серпня 2023 року суддя Шевченківського районного суду м.Чернівці Гавалешко П.С., за участі секретаря судового засідання Рудій І.В, розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа без самостійних вимог: Служби у справах дітей Чернівецької міської ради про встановлення факту самостійного виховання та утримання дітей,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з вказаною вище позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа без самостійних вимог: Служби у справах дітей Чернівецької міської ради про встановлення факту самостійного виховання та утримання дітей.

Суд, вважає, що визначення місця проживання малолітніх дітей в судовому порядку породить юридичні наслідки, а саме надасть йому право на відстрочку від мобілізації та право разом із дітьми на перетин державного кордону під час воєнного стану.

В силу ч.5 ст.22 вказаного Закону призов громадян на військову службу під час мобілізації або залучення їх до виконання обов`язків за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, здійснюють територіальні центри комплектування та соціальної підтримки за сприяння місцевих органів виконавчої влади або командири військових частин (військовозобов`язаних, резервістів Служби безпеки України - Центральне управління або регіональні органи Служби безпеки України, військовозобов`язаних, резервістів Служби зовнішньої розвідки України - відповідний підрозділ Служби зовнішньої розвідки України, військовозобов`язаних Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту - відповідні органи управління центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту).

Отже, розгляд позову ОСОБА_1 в частині позовних вимог щодо встановлення факту самостійного виховання неповнолітніх дітей, в свою чергу, свідчить про можливий спір щодо наявності чи відсутності підстав для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, вплине на обсяг прав та обов`язків територіального центру комплектування та соціальної підтримки, який не був залучений позивачем до участі у справі як третя особа без самостійних вимог.

Крім того, в теорії права спір про право визначається як особливий вид правовідносин, який виникає внаслідок відсутності згоди між сторонами регулятивних або охоронних правовідносин щодо взаємних прав та обов`язків. Зміст таких правовідносин становлять взаємні права та обов`язки сторін спору про право щодо його урегулювання з метою визначення взаємних прав та обов`язків у спірних регулятивних або охоронних правовідносинах у судовому порядку, або з використанням позасудових процедур.

За таких обставин, суд не має права вирішувати питання про права та обов`язки осіб, не залучених до участі у справі, оскільки це є порушенням норм процесуального права, які тягнуть за собою безумовне скасування рішення суду (п.п.11, 13 постанови Пленуму ВСУ від 18 грудня 2009 року №14 «Про судове рішення у цивільній справі»).

Згідно ч.3 ст.53 ЦПК України, якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки сторін, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору.

Таким чином, суд вважає необхідним залучити в якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог: ІНФОРМАЦІЯ_1 (м.Чернівці, вул.О.Кобилянської, 32).

Відповідно до ч.3 ст.187 ЦПК України, якщо при відкритті провадження у справі було вирішено питання про залучення третіх осіб, позивач не пізніше двох днів з дня вручення копії ухвали про відкриття провадження у справі повинен направити таким третім особам копії позовної заяви з додатками, а докази такого направлення надати суду до початку підготовчого засідання або до початку розгляду справи по суті в порядку спрощеного позовного провадження.

Керуючись ст.ст. 13, 19, 53, 174, 175, 177, 185, 187 ЦПК України суддя,

УХВАЛИВ:

Залучити до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог ІНФОРМАЦІЯ_1 (м.Чернівці, вул.О.Кобилянської, 32).

У судове засідання викликати сторін та третю особу без самостійних вимог.

Учасники справи можуть отримати інформацію по даній справі на офіційному вебпорталі судової влади України за веб-адресою: https://court.gov/ua/sud 2414.

У відповідності до ст. 353 ЦПК України ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя П.С. Гавалешко

СудШевченківський районний суд м. Чернівців
Дата ухвалення рішення31.08.2023
Оприлюднено21.09.2023
Номер документу113557253
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин

Судовий реєстр по справі —727/7374/23

Ухвала від 09.10.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Гавалешко П. С.

Ухвала від 31.08.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Гавалешко П. С.

Ухвала від 21.07.2023

Цивільне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Гавалешко П. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні