Ухвала
від 14.09.2023 по справі 595/1740/23
БУЧАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 595/1740/23

Провадження № 1-кс/595/572/2023

У Х В А Л А

14 вересня 2023 року м. Бучач

Слідчий суддя Бучацького районного суду Тернопільської області ОСОБА_1

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання слідчого СВ відділення поліції №2 (м. Бучач) Чортківського районного відділу поліції ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_4 , погоджене прокурором Бучацької окружної прокуратури Тернопільської області ОСОБА_3 , подане в межах кримінального провадження №42023212020000011, яке внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22 серпня 2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.239 КК України, про проведення огляду,-

ВСТАНОВИВ:

14 вересня 2023 року до Бучацького районного суду Тернопільської області надійшло клопотання слідчого СВ ВП №2 (м. Бучач) Чортківського РВП ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_4 , в якому він просить надати дозвіл йому та працівникам відділення поліції №2 (м. Бучач) Чортківського районного відділу поліції ГУНП в Тернопільській області, а саме: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , на проведення огляду із залученням спеціалістів на території земельної ділянки із кадастровим номером 6121210100:01:001:0388, площею 50 га, власником якої є Бучацька міська рада, яка знаходиться на території Бучацької міської ради в м. Бучач Чортківського району Тернопільської області, та перебуває в оренді ТОВ «Бучацький мальтозний завод».

Клопотання мотивує тим, що 23 серпня 2023 року у ВП №2 (м. Бучач) ЧРВП ГУНП в Тернопільській області із Бучацької окружної прокуратури надійшли матеріали кримінального провадження №42023212020000011 від 22.08.2023, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.239 КК України, в якому визначено підслідність за СВ ВП №2 (м. Бучач) Чортківського районного відділу поліції в Тернопільській області.

Досудовим розслідуванням встановлено, що Товариством з обмеженою відповідальністю «Бучацький мальтозний завод», що проводить свою діяльність в м. Бучач Чортківського району Тернопільської області, здійснюються викиди відходів виробництва у технічні ставки, чим, ймовірно, спричиняється забруднення ґрунтів, вод та атмосферного повітря. Так, проведеним візуальним обстеженням технічних водойм, що використовуються ТОВ «Бучацький мальтозний завод» встановлено, що в них здійснюються скиди відходів, які мають різкий, неприємний запах, що поширюється на великі площі, в тому числі житлові масиви м. Бучач, а також вказані відходи спричинили загибель дерев біля територій водойм. Вищевказане підтверджується інформацією, висвітленою в соціальній мережі «Facebook» жителями м. Бучач Чортківського району Тернопільської області, які скаржаться на неприємний запах, що доноситься з приміщення ТОВ «Бучацький мальтозний завод», яке знаходиться в м. Бучач по вул. С.Бандери, 2, а також з технічних водойм, що розташовані на земельних ділянках з кадастровими номерами 6121210100:01:001:0389 та 6121210100:01:001:0388.

Згідно витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, земельна ділянка із кадастровим номером 6121210100:01:001:0388, яка знаходиться на території Бучацької міської ради в м. Бучач Чортківського району Тернопільської області, площею 50 га, комунальної форми власності, на підставі договору оренди землі від 27 липня 2023 року передана в оренду ТОВ «Бучацький мальтозний завод», ЄДРПОУ 43763428, що за адресою по вул. С.Бандери, 2, м. Бучач Чортківського району Тернопільської області.

Слідчий зазначає, що враховуючи вищевикладене, на даний час є достатні підстави вважати, що на території земельної ділянки із кадастровим номером 6121210100:01:001:0388, яка перебуває в оренді ТОВ «Бучацький мальтозний завод» наявні відходи виробництва, які забруднюють навколишнє середовище. З метою фіксації відомостей про факт забруднення ґрунтів, води, повітря, характеру забруднення, встановлення розміру заподіяної шкоди, отримання зразків ґрунту, води та повітря на місці здійснення викидів відходів, виникла необхідність в отриманні дозволу на проведення огляду території земельної ділянки із кадастровим номером 6121210100:01:001:0388, площею 50 га, комунальної форми власності, яка знаходиться на території Бучацької міської ради в м. Бучач Чортківського району Тернопільської області, та передана в оренду ТОВ «Бучацький мальтозний завод» на підставі договору оренди землі від 27 липня 2023 року.

У судовому засіданні прокурор клопотання підтримала з підстав, викладених у ньому, та просила його задовольнити.

Заслухавши пояснення прокурора, дослідивши зміст клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов до наступних висновків.

Відповідно до ч.1, 2ст.237 КПК Україниз метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цьогоКодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Згідно з положеннямист. 233 КПК Україниніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті, тобто лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину.

Відповідно до ч. 1ст. 234 КПК Україниобшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

За даними ч.3ст.234 КПК Україниу разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про:

1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер;

2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання;

3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

4) підстави для обшуку;

5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку;

6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться;

7) індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням;

8) обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Відповідно до ч.5ст.234 КПК Українислідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:

1) було вчинено кримінальне правопорушення;

2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування;

3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;

4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи;

5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Згідно ч.1ст. 233 КПК Україниніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті.

Слідчий суддя враховує, що огляд проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення для того, щоб не допустити втрати доказів, які в подальшому можуть мати значення для кримінального провадження.

На обґрунтування клопотання слідчий долучив рапорт прокурора Бучацької окружної прокуратури ОСОБА_3 , адресований керівнику Бучацької окружної прокуратури ОСОБА_10 22 серпня 2023 року, згідно з яким моніторингом суспільно-важливої інформації, що висвітлюється в мережі Інтернет, а саме в соціальній мережі «Facebook», встановлено, що жителі м. Бучач Чортківського району Тернопільської області скаржаться на неприємний запах, що доноситься з приміщення ТОВ «Бучацький мальтозний завод», яке знаходиться в м. Бучач по вул. С.Бандери, 2, а також з технічних водойм відстійників, що розташовані на земельних ділянках з кадастровими номерами 6121210100:01:001:0389 та 6121210100:01:001:0388. Проведеним візуальним обстеженням технічних водойм, що використовуються ТОВ «Бучацький мальтозний завод» встановлено, що в них здійснюються скиди відходів, які мають різкий, неприємний запах, що поширюється на великі площі, в тому числі житлові масиви м. Бучач, а також вказані відходи спричинили загибель дерев біля територій водойм. Таким чином, в діях посадових осіб ТОВ «Бучацький мальтозний завод», відповідальних за поводження з відходами, ймовірно, вбачаються ознаки складу злочину, передбаченого ст.239 КК України, а саме, забруднення або псування земель речовинами, відходами чи іншими матеріалами, шкідливими для життя, здоров`я людей або довкілля, внаслідок порушення спеціальних правил, якщо це створило небезпеку для життя, здоров`я людей чи довкілля.

Згідно рапорту ст. інспектора-чергового ВП №2 (м. Бучач) Чортківського РВП ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_11 від 01 вересня 2023 року, 01.09.2023 о 09.09 год. надійшло повідомлення від ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , жительки АДРЕСА_1 , про те, що з цукрового заводу чути різкий запах сірки, та зі слів заявниці, забруднює повітря та приносить шкоду для здоров`я дітей. Поспілкувавшись із заявницею ОСОБА_12 , остання повідомила, що чути неприємний запах з відстійників, які належать Бучацькому мальтозному заводу. Заявниці надано роз`яснення, що дана подія вже зареєстрована в ЄО ВП №2 (м. Бучач) за №3249 від 24.08.2023 та по даному факту проводиться розслідування. Матеріали буде долучено до КП №42023212020000011 від 22.08.2023 за ч.1 ст.239 КК України.

Слід зазначити, що рапорт прокурора не є доказом в розумінні нормКПК України, а тому не сприймається судом, як такий.

Окрім того, до матеріалів клопотання долучено копію витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42023212020000011 від 22 серпня 2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.239 КК України; постанову про доручення проведення досудового розслідування та передачу матеріалів до органу досудового розслідування від 23 серпня 2023; інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна №344941392 від 01 вересня 2023 року, згідно якої земельна ділянка з кадастровим номером 6121210100:01:001:0388, площею 50 га, на праві власності належить Бучацькій міській раді, та передана в оренду ТОВ «Бучацький мальтозний завод» на підставі договору оренди землі, серія та номер б/н, виданий 27 липня 2023 року; рішення першого пленарного засідання шістнадцятої сесії восьмого скликання Бучацької міської ради Тернопільської області №3347 від 02 червня 2023 року, згідно з яким вирішено передати ТОВ «Бучацький мальтозний завод» в оренду терміном на 5 років земельну ділянку для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємств переробної, машинобудівної та іншої промисловості площею 50,000 га, кадастровий номер 6121210100:01:001:0388, яка розташована за межами населеного пункту м. Бучач, на території Бучацької міської ради Чортківського району Тернопільської області, з автоматичним продовженням дії договору на такий самий строк і на таких самих умовах без зміни цільового призначення земельної ділянки; договір оренди землі від 27 липня 2023 року; акт-прийому передачі об`єкта оренди (земельної ділянки) за договором оренди землі від 27 липня 2023 року; письмові пояснення ОСОБА_12 від 01 вересня 2023 року, в яких така повідомила, що 01.09.2023 вона, перебуваючи за місцем свого проживання, прокинулася та почула різкий запах сірки, після чого вона вийшла на двір та зрозуміла, що це відстійники спиртзаводу.

Слідчий суддя зазначає, що слідчим до клопотання не додано жодних доказів, які свідчать про достатність підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення, оскільки у клопотанні та рапорті прокурора міститься лише опис публікації в соціальній мережі «Facebook» без підтвердження доказами. Долучений до матеріалів клопотання рапорт ст. інспектора-чергового ВП №2 (м. Бучач) Чортківського РВП ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_11 від 01.09.2023 та письмові пояснення ОСОБА_12 від 01.09.2023 також не підтверджують такого.

Відтак, з огляду на долучені до клопотання матеріали слідчим не доведено документально факт порушення спеціальних правил з урахуванням наявності дозволів на здійснення підприємницької діяльності за адресою проведення огляду, не доведено неможливість уповноважених органів екологічного та/або земельного контролю самостійно провести необхідні перевірки в межах кримінального провадження.

Отже, з урахуванням системного аналізу зазначених вище норм та матеріалів, слідчий суддя дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення клопотання слідчого про надання дозволу на проведення огляду на території земельної ділянки із кадастровим номером 6121210100:01:001:0388, площею 50 га, власником якої є Бучацька міська рада, яка знаходиться на території Бучацької міської ради в м. Бучач Чортківського району Тернопільської області, та перебуває в оренді ТОВ «Бучацький мальтозний завод».

Керуючись ст.233,234,237,309 КПК України, слідчий суддя,

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенніклопотанняслідчого СВ відділення поліції №2 (м. Бучач) Чортківського районного відділу поліції ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_4 , погоджене прокурором Бучацької окружної прокуратури Тернопільської області ОСОБА_3 , подане в межах кримінального провадження №42023212020000011, яке внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22 серпня 2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.239 КК України, про проведення огляду відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали виготовлено та проголошено 19 вересня 2023 року о 16 год. 10 хв.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення14.09.2023
Оприлюднено21.09.2023
Номер документу113559757
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення огляду

Судовий реєстр по справі —595/1740/23

Ухвала від 29.11.2023

Кримінальне

Бучацький районний суд Тернопільської області

Тхорик І. І.

Ухвала від 29.11.2023

Кримінальне

Бучацький районний суд Тернопільської області

Тхорик І. І.

Ухвала від 29.11.2023

Кримінальне

Бучацький районний суд Тернопільської області

Тхорик І. І.

Ухвала від 29.11.2023

Кримінальне

Бучацький районний суд Тернопільської області

Тхорик І. І.

Ухвала від 14.09.2023

Кримінальне

Бучацький районний суд Тернопільської області

Тхорик І. І.

Ухвала від 14.09.2023

Кримінальне

Бучацький районний суд Тернопільської області

Тхорик І. І.

Ухвала від 14.09.2023

Кримінальне

Бучацький районний суд Тернопільської області

Тхорик І. І.

Ухвала від 14.09.2023

Кримінальне

Бучацький районний суд Тернопільської області

Тхорик І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні