Ухвала
від 29.11.2023 по справі 595/1740/23
БУЧАЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 595/1740/23

Провадження № 1-кс/595/729/2023

У Х В А Л А

29 листопада 2023 року м. Бучач

Слідчий суддя Бучацького районного суду Тернопільської області ОСОБА_1

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2

т.в.о. слідчого ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання т.в.о. слідчого СВ відділення поліції №2 (м. Бучач) Чортківського районного відділу поліції ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Бучацької окружної прокуратури Тернопільської області ОСОБА_4 , подане в межах кримінального провадження №42023212020000011, яке внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22 серпня 2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.239 КК України, про проведення огляду,-

ВСТАНОВИВ:

29 листопада 2023 року до Бучацького районного суду Тернопільської області надійшло клопотання т.в.о. слідчого СВ ВП №2 (м. Бучач) Чортківського РВП ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 , в якому він просить надати дозвіл йому та начальнику СВ ВП №2 (м. Бучач) ЧРВП ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_5 , слідчому СВ ВП №2 (м. Бучач) ЧРВП ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_6 , старшому слідчому СВ ВП №2 (м. Бучач) ЧРВП ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_7 , старшому слідчому СВ ВП №2 (м. Бучач) ЧРВП ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_8 , слідчому СВ ВП №2 (м. Бучач) ЧРВП ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_9 , на проведення огляду території земельної ділянки з кадастровим номером 6121210100:01:001:0389, площею 5 га, власником якої є Бучацька міська рада, та яка перебуває в оренді ТОВ «Бучацький мальтозний завод».

Клопотання мотивує тим, що у СВ ВП №2 (м. Бучач) Чортківського РВП ГУНП в Тернопільській області перебуває кримінальне провадження №42023212020000011 від 22.08.2023, за фактом вчинення злочину, передбаченого ч.1 ст.239 КК України, а саме, про те, що працівниками товариства з обмеженою відповідальністю, що здійснює свою діяльність в м. Бучач Чортківського району Тернопільської області, здійснюються викиди відходів виробництва у технічні ставки, чим спричиняють забруднення ґрунтів.

За вказаним фактом Бучацькою окружною прокуратурою 22.08.2023 внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за №42023212020000011 за ознаками кримінального правопорушення, передбачених ч.1 ст.239 КК України.

Згідно витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, земельна ділянка із кадастровим номером 6121210100:01:001:0389, яка знаходиться на території Бучацької міської ради в м. Бучач Чортківського району Тернопільської області, площею 5 га, комунальної форми власності, на підставі договору оренди землі від 27 липня 2023 року передана в оренду ТОВ «Бучацький мальтозний завод», ЄДРПОУ 43763428, що за адресою по вул. С.Бандери, 2, м. Бучач Чортківського району Тернопільської області.

Слідчий зазначає, що на даний час є достатні підстави вважати, що на території земельної ділянки із кадастровим номером 6121210100:01:001:0389, яка перебуває в оренді ТОВ «Бучацький мальтозний завод» наявні відходи виробництва, які забруднюють навколишнє середовище. З метою фіксації відомостей про факт забруднення ґрунтів, води, повітря, характеру забруднення, встановлення розміру заподіяної шкоди, отримання зразків ґрунту, води на місці здійснення викидів відходів, виникла необхідність в отриманні дозволу на проведення огляду території земельної ділянки із кадастровим номером 6121210100:01:001:0389, площею 5 га, комунальної форми власності, яка знаходиться на території Бучацької міської ради в м. Бучач Чортківського району Тернопільської області, та передана в оренду ТОВ «Бучацький мальтозний завод» на підставі договору оренди землі від 27 липня 2023 року. Одночасно т.в.о. слідчого зазначає, що на даний час є неможливим проведення заходів державного нагляду (контролю).

У судовому засіданні т.в.о. слідчого клопотання підтримав з підстав, викладених у ньому, та просив його задовольнити.

Заслухавши пояснення слідчого, дослідивши зміст клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов до наступних висновків.

Національне законодавство, зокрема стаття 30 Конституції України гарантує кожному недоторканність житла чи іншого володіння особи. Згідно із цією статтею не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

У свою чергу, ст. 8 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року встановлює, що кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції.

Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи кримінальним правопорушенням, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

Відповідно до ч.1, 2ст.237 КПК Україниз метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цьогоКодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Відповідно до ч. 1ст. 234 КПК Україниобшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

За даними ч.3ст.234 КПК Україниу разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про:

1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер;

2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання;

3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

4) підстави для обшуку;

5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку;

6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться;

7) індивідуальні або родові ознаки речей, документів, іншого майна або осіб, яких планується відшукати, а також їхній зв`язок із вчиненим кримінальним правопорушенням;

8) обґрунтування того, що доступ до речей, документів або відомостей, які можуть у них міститися, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку шляхом витребування речей, документів, відомостей відповідно до частини другої статті 93 цього Кодексу, або за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом, а доступ до осіб, яких планується відшукати, - за допомогою інших слідчих дій, передбачених цим Кодексом. Зазначена вимога не поширюється на випадки проведення обшуку з метою відшукання знаряддя кримінального правопорушення, предметів і документів, вилучених з обігу.

До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими прокурор, слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання.

Відповідно до ч.5ст.234 КПК Українислідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:

1) було вчинено кримінальне правопорушення;

2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування;

3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;

4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи;

5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Згідно з положеннямист. 233 КПК Україниніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті, тобто лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину.

У кожному конкретному випадку, слідчий суддя зобов`язаний перевірити наявність підстав для надання дозволу на проведення обшуку (огляду).

Аналіз положеньстатей 233-235,237КПК Українидає підставидійти висновку,що особа,яка звертаєтьсядо слідчогосудді зклопотанням пропроведення обшуку/оглядужитла чиіншого володінняособи,окрім іншого,має доведе наявність достатніх підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення; навести докази, того, що речі, документи або відомості, з приводу яких заявлено клопотання та до яких планується отримати доступ шляхом проведення обшуку/огляду, неможливо отримати органом досудового розслідування у добровільному порядку або за допомогою інших слідчих дій, передбачених чинним КПК України.

На обґрунтування клопотання слідчий долучив рапорт прокурора Бучацької окружної прокуратури ОСОБА_4 , адресований керівнику Бучацької окружної прокуратури ОСОБА_10 22 серпня 2023 року, згідно з яким моніторингом суспільно-важливої інформації, що висвітлюється в мережі Інтернет, а саме в соціальній мережі «Facebook», встановлено, що жителі м. Бучач Чортківського району Тернопільської області скаржаться на неприємний запах, що доноситься з приміщення ТОВ «Бучацький мальтозний завод», яке знаходиться в м. Бучач по вул. С.Бандери, 2, а також з технічних водойм відстійників, що розташовані на земельних ділянках з кадастровими номерами 6121210100:01:001:0389 та 6121210100:01:001:0388. Проведеним візуальним обстеженням технічних водойм, що використовуються ТОВ «Бучацький мальтозний завод» встановлено, що в них здійснюються скиди відходів, які мають різкий, неприємний запах, що поширюється на великі площі, в тому числі житлові масиви м. Бучач. Таким чином, як зазначає прокурор, в діях посадових осіб ТОВ «Бучацький мальтозний завод», відповідальних за поводження з відходами, ймовірно, вбачаються ознаки складу злочину, передбаченого ст.239 КК України, а саме, забруднення або псування земель речовинами, відходами чи іншими матеріалами, шкідливими для життя, здоров`я людей або довкілля, внаслідок порушення спеціальних правил, якщо це створило небезпеку для життя, здоров`я людей чи довкілля.

Окрім того, до матеріалів клопотання долучено копію витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42023212020000011 від 22 серпня 2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.239 КК України; інформацію з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна №344941194 від 01 вересня 2023 року, згідно якої земельна ділянка з кадастровим номером 6121210100:01:001:0389, площею 5 га, на праві власності належить Бучацькій міській раді, та передана в оренду ТОВ «Бучацький мальтозний завод» на підставі договору оренди землі, серія та номер б/н, виданого 27 липня 2023 року; рішення другого пленарного засідання сімнадцятої сесії восьмого скликання Бучацької міської ради Тернопільської області №3547 від 15 вересня 2023 року «Про звернення депутатів Бучацької міської ради Тернопільської області до Національної поліції України, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів і Державної екологічної інспекції України»; протокол допиту свідка ОСОБА_11 від 21 вересня 2023 року; протокол допиту свідка ОСОБА_12 від 23 вересня 2023 року; протокол допиту свідка ОСОБА_13 від 10 листопада 2023 року; протокол допиту свідка ОСОБА_14 від 11 листопада 2023 року; протокол огляду диску від 21 листопада 2023 року.

Т.в.о. слідчого також зазначає, що СВ ВП №2 (м. Бучач) неодноразово надсилалися запити начальнику Державної екологічної інспекції у Тернопільській області про надання інформації про проведені перевірки відносно ТОВ «Бучацький мальтозний завод» із вересня 2020 року по 22 вересня 2023 року із можливістю отримання копій документів, в яких міститься інформація про результати проведених перевірок, а також про наявність дозволів на викиди забруднюючих речовин.

13 вересня 2023 року Управлінням екології та природних ресурсів Тернопільської обласної військової адміністрації на виконання листа ВП №2 (м. Бучач) Чортківського РВП ГНП в Тернопільській області від 04.09.2023 №13687/103-04/2022 надано копії дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами (дозвіл №UА61060070010075450-149, дата видачі дозволу 29.04.2022, строк дії 10 років, по 29.04.2032), у яких обґрунтовуються обсяги викидів, для отримання дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, реєстрової карти об`єкта утворення, оброблення та утилізації відходів ТОВ «Бучацький мальтозний завод» та паспорта місця видалення відходів «Звалище барди зернової нативної поблизу АДРЕСА_1 ».

Окрім того, відповідно до листа Державної екологічної інспекції у Тернопільській області №1/1-2-05-3053 від 27.11.2023, підставою для проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності є звернення фізичної особи (фізичних осіб) про порушення, що спричинило шкоду її (їхнім) правам, законним інтересам, життю чи здоров`ю, навколишньому природному середовищу чи безпеці держави, з додаванням документів чи їх копій, що підтверджують такі порушення. Позаплановий захід у такому разі здійснюється територіальним органом державного нагляду (контролю) за наявності погодження центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у відповідній сфері державного нагляду (контролю), або відповідного державного колегіального органу.

Також, як вбачається з листа Державної екологічної інспекції у Тернопільській області №1/2-1-05-2720 від 20.10.2023, ДЕІ у Тернопільській області неодноразово проводила розгляд звернень стосовно ТОВ «Бучацький мальтозний завод», однак, стосовно скидання виробничих відходів з відстійників, що розміщені на земельних ділянках за вказаними кадастровими номерами, заходи державного нагляду (контролю) інспекція не проводила, оскільки таких звернень у зазначений період не надходило.

Слідчий суддя зазначає, що слідчим до клопотання не додано жодних належних доказів, які свідчать про достатність підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення, оскільки у клопотанні та долучених до нього документах міститься лише інформація яка свідчить про припущення щодо можливого порушення спеціальних правил щодо поводження із відходами. Долучені до матеріалів клопотання докази в тому числі й протоколи допиту свідків та протокол огляду диску також не підтверджують такого. Слідчим в свою чегру не доведено неможливість уповноважених органів екологічного та/або земельного контролю самостійно провести необхідні перевірки з огляду на лист Державної екологічної інспекції у Тернопільській області №1/1-2-05-3053 від 27.11.2023.

Окрім того, слід звернути увагу на позицією Верховного Суду, яка знайшла відображення у постанові від 01.11.2018 у справі № 536/1048/16-к, згідно якої огляд житла чи іншого володіння особи може бути проведено за добровільною згодою особи, яка ним володіє, за умови, що були наявні процесуальні гарантії, які захищали здатність особи висловлювати свою справжню думку при наданні такої згоди.

Проте, матеріали клопотання не містять відомостей про відсутність добровільної згоди власника або його належного користувача на проведення огляду земельної ділянки за кадастровим номером 6121210100:01:001:0389, площею 5 га, власником якої є Бучацька міська рада, та яка перебуває в оренді ТОВ «Бучацький мальтозний завод», тому будь-яких перешкод для проведення слідчим такої процесуальної дії як огляд, передбачений в порядку ст. 237 КПК України, не вбачається.

Огляд здійснюється з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, які мають значення для досудового розслідування та в подальшому можуть бути доказами (оскільки можуть прямо чи непрямо підтверджувати існування чи відсутність обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, та інших обставин, які мають значення для кримінального провадження, а також достовірність чи недостовірність, можливість чи неможливість використання інших доказів).

Наведені у клопотанні обставини та додані до клопотання копії документів не доводять наявність достатніх підстав вважати, що застосування такої слідчої дії як огляд земельної ділянки за кадастровим номером 6121210100:01:001:0389, площею 5 га, власником якої є Бучацька міська рада, та яка перебуває в оренді ТОВ «Бучацький мальтозний завод», на даному етапі за встановлених фактичних обставин буде пропорційним втручанню в права власника (володільця) даного нерухомого майна, що є підставою для відмови у задоволенні клопотання про проведення огляду.

Керуючись ст.233,234,237,309 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенніклопотаннят.в.о. слідчого СВ відділення поліції №2 (м. Бучач) Чортківського районного відділу поліції ГУНП в Тернопільській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Бучацької окружної прокуратури Тернопільської області ОСОБА_4 , подане в межах кримінального провадження №42023212020000011, яке внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 22 серпня 2023 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.239 КК України, про проведення огляду відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали виготовлено та проголошено 01 грудня 2023 року о 09 год. 40 хв.

Слідчий суддя Бучацького районного суду

Тернопільської області ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.11.2023
Оприлюднено05.12.2023
Номер документу115354582
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення огляду

Судовий реєстр по справі —595/1740/23

Ухвала від 29.11.2023

Кримінальне

Бучацький районний суд Тернопільської області

Тхорик І. І.

Ухвала від 29.11.2023

Кримінальне

Бучацький районний суд Тернопільської області

Тхорик І. І.

Ухвала від 29.11.2023

Кримінальне

Бучацький районний суд Тернопільської області

Тхорик І. І.

Ухвала від 29.11.2023

Кримінальне

Бучацький районний суд Тернопільської області

Тхорик І. І.

Ухвала від 14.09.2023

Кримінальне

Бучацький районний суд Тернопільської області

Тхорик І. І.

Ухвала від 14.09.2023

Кримінальне

Бучацький районний суд Тернопільської області

Тхорик І. І.

Ухвала від 14.09.2023

Кримінальне

Бучацький районний суд Тернопільської області

Тхорик І. І.

Ухвала від 14.09.2023

Кримінальне

Бучацький районний суд Тернопільської області

Тхорик І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні