Ухвала
від 18.09.2023 по справі 635/8287/23
ХАРКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Харківський районний суд Харківської області

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

18 вересня 2023 року

Справа № 635/8287/23

Провадження № 2 /635/2055/2023

Суддя Харківського районного суду Харківської області Карасава І.О., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «САН ОЙЛ ГРУП» про стягнення компенсації за невикористану щорічну відпустку при звільненні, виплату ЄСВ та моральної шкоди,

УСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 (далі-позивач) звернулась до суду з позовом до Товариства зобмеженою відповідальністю«САН ОЙЛГРУП» (далі-відповідач) про стягнення компенсації за невикористану щорічну відпустку при звільненні, виплату ЄСВ та моральної шкоди.

У позовній заяві просить суд:

- стягнути з відповідача позивача суму компенсації за невикористану щорічну відпустку у розмірі 25 355,76 грн.;

- стягнути з відповідача на користь позивача відповідальність за затримку розрахунку при звільненні у розмірі 19 650,00 грн. ;

- стягнути з відповідача на користь позивача за порушення грошових зобов?язань у розмірі 800,75 грн.;

- стягнути з відповідача на користь позивача відшкодування моральної шкоди у розмірі 57 050,46 грн.;

- зобов`язати відповідача, з вини якого несплачені в день звільнення позивача належні їй суми, в подальшому нараховувати та сплачувати їй середній заробіток за час затримки по день фактичного розрахунку, але не більш шести місяців;

- зобов?язати позивача подати відомості щодо нарахування та виплати заробітної плати відповідачу до Пенсійного фонду України та сплатити відповідний Єдиний соціальний внесок на загальнообов`язкове державне соціальне страхування щодо даної застрахованої особи за період: з квітня 2020 року по жовтень 2020 року, з січня 2021 року по дату звільнення позивача.

Зазначена позовназаява заформою тазмістом невідповідає вимогамЦПКУкраїни з наступних підстав.

Позивач звертається до суду із позовом, в якому заявлені вимоги щодо стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку, стягнення грошової компенсації за невикористану щорічну відпустку, стягнення моральної шкоди, стягнення за порушення грошових зобов`язань та стягнення грошової компенсації за затримку розрахунку при звільненні, які є вимогами майнового характеру. Також, у позовній заяві наявні вимоги щодо зобов`язання вчинити певні дії, які є вимогами немайного характеру.

Відповідно до вимог частини 4 статті177ЦПКУкраїни до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону. Частиною 3 статті 177ЦПКУкраїни передбачено, що у разі необхідності до позовної заяви додаються клопотання та заяви позивача про звільнення (відстрочення, зменшення) від сплати судового збору, про призначення експертизи, витребування доказів тощо.

Відповідно до частини 3 статті 6 Закону України «Про судовий збір», за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру.

Аналогічне положення міститься в пункті 12, 13 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ №10 від 17 жовтня 2014 року «Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах», відповідно до якого у випадках об`єднання в одній заяві вимог як майнового, так і немайнового характеру судовий збір згідно з частиною третьою статті 6 Закону України «Про судовий збір» підлягає сплаті як за ставками, встановленими для позовів майнового характеру, так і за ставками, встановленими для позовних заяв зі спорів немайнового характеру. При цьому судовий збір може бути сплачений окремо за кожною вимогою або загальною сумою за всіма позовними вимогами.

Законом України «Про судовийзбір» передбачена ставка судового збору за подання до суду позовної заяви майнового характеру фізичною особою, а саме : 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб За подання до суду позовної заяви немайнового характеру фізичною особою - 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працезданих осіб.

Позивач, посилаючись на частину 1 статті 5 Закону України «Про судовий збір», зазначає, що звільнений від сплати судового збору за подання вказаної позовної заяви.

Згідно часини 4 статті 263 ЦПК України, при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

Відповідно до постанови Верховного Суду в справі №728/2955/18 від 10 січня 2019 року, починаючи з 01 вересня 2015 року позивачі в справах за позовними вимогами, що випливають із трудових відносин, не звільняються від сплати судового збору, за винятком позовів про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.

Аналогічного висновку дійшов Верховний Суд у складі судді Касаційного цивільного суду у своїй ухвалі від 22 липня 2019 року по справі № 488/769/17.

Таким чином, з урахуванням позовних вимог щодо стягнення середнього заробітку за час затримки розрахунку, стягнення грошової компенсації за невикористану щорічну відпустку, стягнення моральної шкоди, стягнення за порушення грошових зобов`язань, стягнення грошової компенсації за затримку розрахунку при звільненні та зобов`язання вчинити певні дії, положення пункту 1 частини 1 статті 5 ЗУ «Про судовий збір»- не застособується.

Враховуючи викладене, позивачу необхідно надати суду документ, що підтверджує сплату ним судового збору за зазначені позовні вимоги, або копії документів, що підтверджують підстави звільнення його від сплати судового збору відповідно до закону.

Судовий збір має бути сплачено на розрахунковий рахунок отримувач коштів: УК Харківськом рн/ХаркiвР/22030101, код отримувача (код за ЄДРПОУ): 37999633, банк отримувача: Казначейство України (ЕАП), код банку отримувача (МФО): 899998, рахунок отримувача: UA898999980313121206000020429, код класифікації доходів бюджету: 22030101.

Відповідно до частини 1 статті 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Також суд звертає увагу, що прецедентна практика Європейського суду з прав людини виходить з того, що реалізуючи пункт 1статті 6Конвенції про захист прав людини і основоположних свободщодо доступності правосуддя та справедливого судового розгляду, кожна держава-учасниця цієї Конвенції вправі встановлювати правила судової процедури, в тому числі й процесуальні заборони і обмеження, зміст яких не допустити судовий процес у безладний рух. Право на суд не є абсолютним. Воно може бути піддане обмеженням, дозволеним за змістом, тому що право на доступ до суду за самою своєю природою потребує регулювання з боку держави.

На підставі викладеного суд дійшов висновку, що подана позовна заява підлягає залишенню без руху з зазначенням недоліків заяви та наданням строку для їх усунення.

Керуючись статтями 175, 177, 185 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ :

Позовну заяву ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «САН ОЙЛ ГРУП» про стягнення компенсації за невикористану щорічну відпустку при звільненні, виплату ЄСВ та моральної шкоди - залишити без руху.

Надати позивачу десятиденний строк з дня вручення копії цієї ухвали для усунення недоліків позовної заяви.

Роз`яснити, що у разі невиконання вимог цієї ухвали в установлений судом строк, позовна заява разом із доданими до неї матеріалами буде повернута позивачу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею і оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Суддя І.О. КАРАСАВА

Дата ухвалення рішення18.09.2023
Оприлюднено22.09.2023
Номер документу113593250
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення компенсації за невикористану щорічну відпустку при звільненні, виплату ЄСВ та моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —635/8287/23

Ухвала від 04.12.2023

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Карасава І. О.

Ухвала від 18.09.2023

Цивільне

Харківський районний суд Харківської області

Карасава І. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні