Рішення
від 18.09.2023 по справі 754/195/23
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Номер провадження 2-др/754/133/23

Справа №754/195/23

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

Іменем України

18 вересня 2023 року Деснянський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді: Таран Н.Г.

секретаря судового засідання: Довгань Г.А.,

за участі:

позивача ОСОБА_1

представника позивача адвоката Цурка Н.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Києва заяву про постановлення додаткового рішення у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Державного підприємства «Український інститут інженерно-технічних розвідувань для будівництва», третя особа без самостійних вимог на стороні позивача: Профспілкова організація «Захист Праці» у державному підприємстві «Український інститут інженерно-технічних розвідувань для будівництва», про визнання незаконним та скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та відшкодування моральної шкоди,

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Деснянського районного суду м. Києва від 10.08.2023 року частково задоволено позовні вимоги ОСОБА_1 до Державного підприємства "Український інститут інженерно-технічних розвідувань для будівництва", третя особа без самостійних вимог на стороні позивача: Профспілкова організація "Захист Праці" у державному підприємстві "Український інститут інженерно-технічних розвідувань для будівництва", про визнання незаконним та скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та відшкодування моральної шкоди.

24.08.2023 року до суду від представника позивача надійшла заява про ухвалення додаткового рішення у вищевказаній справі, оскільки судом при вирішенні позовних вимог не було вирішено питання про стягнення з Відповідача судових витрат на правову допомогу в розмірі 91000,00 грн.

В судовому засіданні позивач та представник позивача підтримали вимоги заяви та просили задовольнити в повному обсязі.

В судове засідання представники відповідача не з`явилися, хоча про день та час розгляду справи повідомлялася належним чином, в той же час на адресу суду надійшло клопотання представника відповідача адвоката Соборук Юрія Фотійовича про зменшення витрат на професійну правничу допомогу, а саме до 5 000,00 грн. та пояснив, що розмір витрат на професійну правову допомогу у даній справі у розмірі 91 000,00 грн. є необгрунтованою та не співмірний відповідно до заявлених позовних вимог. Отже відповідач, користуючись своїм правом, визначеним ч. 4 ст. 126 ЦПК України просить суд зменшити розмір витрат позивача на професійну правову допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Розглянувши заяву про ухвалення додаткового рішення, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступних висновків.

Згідно п. 1 ч. 3 ст. 133 ЦПК України до витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати на професійну правничу допомогу.

Відповідно до ч.ч. 2, 3 ст. 137 ЦПК України за результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат:

1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;

2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат

Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Згідно із ч. 4 ст. 137 ЦПК України розмір витрат на оплату послуг адвокат має бути співмірним із складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

У постанові Великої Палати Верховного Суду від 27.06.2018 року у справі №826/1216/16 зазначено, що склад та розмір витрат, пов`язаних з оплатою правової допомоги, входить до предмета доказування у справі.

Крім того, відповідно до постанови Великої Палати Верховного Суду по справі №751/3840/15-ц від 20 вересня 2018 року на підтвердження розміру витрат на професійну правничу допомогу суду повинні бути надані договір про надання правової допомоги (договір доручення, договір про надання юридичних послуг та ін.), розрахунок наданих послуг, документи, що свідчать про оплату гонорару та інших витрат, пов`язаних із наданням правової допомоги, оформлені у встановленому законом порядку (квитанція до прибуткового касового ордера, платіжне доручення з відміткою банку або інший банківський документ, касові чеки, посвідчення про відрядження). Наявність документального підтвердження витрат на правову допомогу та їх розрахунок є підставою для задоволення вимог про відшкодування таких витрат.

Як вбачається з матеріалів справи 11.03.2019 р. між адвокатом Цурка Н.О. та Філячев О.В. було укладено договір про надання правової допомоги № б/н, також 15.12.2022 було підписано додаткову угоду № 3 до договору про надання правової допомоги від 11.03.2019, в якому позивачем та адвокатом було погоджено, що: сторони погодили, що адвокат бере на себе зобов`язання від імені та в інтересах позивача здійснити комплекс дій щодо подання позову та судового представництва позивача у межах судової справи за позовом ОСОБА_1 до Державного підприємства "Український інститут інженерно-технічних розвідувань для будівництва", третя особа без самостійних вимог на стороні позивача: Профспілкова організація "Захист Праці" у державному підприємстві "Український інститут інженерно-технічних розвідувань для будівництва", про визнання незаконним та скасування наказу про звільнення, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та відшкодування моральної шкоди. Адвокат забезпечує судове представництво позивача при розгляді справи в суді першої інстанції, в суді апеляційної інстанції, а також за необхідності - в суді касаційної інстанції. У випадку повернення справи на повторний розгляд до суду першої інстанції адвокат забезпечує представництво позивача в суді першої інстанції. Адвокат готує та/або подає процесуальні документи, які вважатиме за необхідне для захисту законних прав та інтересів позивача. Погоджено розмір гонорару, що становить: - 100 000 грн. за. Тарифікація за забезпечення адвокатом судового представництва позивача в суді першої інстанції або у відповідному суді апеляційної інстанції чи у суді касаційної інстанції. Тарифікація від однієї години. 11.08.2023 позивач та адвокат підписали Акт №1 приймання -передачі правової допомоги (послуг) до договору про надання правової (правничої) допомоги № б/н від 11.03.2019, в якому зафіксовано факт передання адвокатом позивачу правової допомоги з надання послуг судового представництва позивача у межах судової справи № 754/195/23 на стадії розгляду справи в Деснянському районному суді м. Києва у розмірі 91 000,00 грн.

Відповідно до ст. 141 Цивільно-процесуального кодексу України, при вирішенні питання про розподіл судових витрат суд враховує: чи є розмір таких витрат обґрунтованим та пропорційним до предмета спору з урахуванням ціни позову, значення справи для сторін, в тому числі чи міг результат її вирішення вплинути на репутацію сторони або чи викликала справа публічний інтерес. Розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо).

Досліджуючи надані представником позивача докази на підтвердження витрат на професійну правничу допомогу, співмірність із складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; ціною позову та значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи - суд дійшов висновку, що наданих доказів достатньо для компенсації позивачу розміру витрат на правничу допомогу та факту надання адвокатом професійної правничої допомоги у даній справі в розмірі 45 500,00 грн..

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 88, 197, 141, 208, 209, 220 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В:

Стягнути з Державного підприємства «Український інститут інженерно-технічних розвідувань для будівництва» на користь ОСОБА_1 понесені ним судові витрати на правову допомогу в сумі 45500,00 грн..

Рішення може бути оскаржене безпосередньо до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту рішення.

Повний текст додаткового рішення складено 21.09.2023 року.

Суддя: Н.Г.Таран

Дата ухвалення рішення18.09.2023
Оприлюднено22.09.2023
Номер документу113613773
СудочинствоЦивільне
Сутьзвільнення, поновлення на роботі, стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу та відшкодування моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —754/195/23

Постанова від 20.02.2024

Цивільне

Київський апеляційний суд

Кирилюк Галина Миколаївна

Ухвала від 29.11.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Кирилюк Галина Миколаївна

Ухвала від 06.11.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Кирилюк Галина Миколаївна

Ухвала від 01.11.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Кирилюк Галина Миколаївна

Ухвала від 20.10.2023

Цивільне

Київський апеляційний суд

Кирилюк Галина Миколаївна

Рішення від 18.09.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Таран Н. Г.

Рішення від 18.09.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Таран Н. Г.

Рішення від 10.08.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Таран Н. Г.

Рішення від 10.08.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Таран Н. Г.

Ухвала від 02.03.2023

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Таран Н. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні