Ухвала
від 18.09.2023 по справі 183/7765/15
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 183/7765/15

Провадження №2-зз/201/85/23

УХВАЛА

Іменем України

про скасування заходів забезпечення позову

18 вересня 2023 року м. Дніпро

Жовтневий районний суд м. Дніпропетровська в складі головуючої судді Наумової О.С., за участю секретаря судового засідання Моренко Д.Г., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду клопотання представника позивача ОСОБА_1 адвоката Гудименка Володимира Геннадійовича про скасування заходів забезпечення позову, вжитих ухвалою Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 22 травня 2017 року по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 (третя особа ОСОБА_3 ) про витребування майна та визнання права власності,

ВСТАНОВИВ:

12.09.2023р. представник позивача ОСОБА_1 адвокат Гудименко В.Г. звернувся до суду з клопотанням, в якому просить скасувати заходи забезпечення позову, вжиті ухвалою Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 22 травня 2017 року по даній цивільній справі.

В обґрунтування заявленого клопотання зазначив, що постановою Дніпровського апеляційного суду від 31.08.2023 у справі № 183/7765/15 апеляційну скаргу ОСОБА_1 задоволено частково. Рішення Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська від 24.03.2023 скасоване і ухвалити нове рішення, яким позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа ОСОБА_3 , про витребування майна та визнання права власності задоволені частково. Витребувано із чужого незаконного володіння ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 нерухоме майно : квартиру АДРЕСА_1 .

Ухвалою Новомосковськогоміськрайонного судуДніпропетровської областівід 22травня 2017року вжиті заходи забезпечення позову у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Компанії «Емпекс Груп ЛТД» (Беліз), Компанії «Філіантра Комерс ЛТД» (Беліз), ОСОБА_4 про визнання правочинів недійсними, витребування майна з чужого, незаконного володіння та за позовом третьої особи, що заявляє самостійні вимоги на предмет спору - ОСОБА_4 до ОСОБА_1 , Компанії «Емпекс Груп ЛТД» (Беліз), Компанії «Філіантра Комерс ЛТД» (Беліз) про визнання права власності. До набрання рішенням у справі законної сили заборонено ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрований та проживає: АДРЕСА_2 ) та будь-яким іншим особам в будь-який спосіб здійснювати відчуження, передавати в іпотеку, заставу квартиру АДРЕСА_1 .

Однак, наразі рішення суду набрало законної сили, рішення виконане, тому відпала потреба у застосуванні заходів забезпечення позову.

На підставі викладеного, просив клопотання задовольнити.

Сторони у судове засідання не з`явилися.

Від представника позивачки 15.09.2023 надана заява, у якій він просив питання скасувати заходи забезпечення позову розглянути без його участі, вимоги заяви підтримав у повному обсязі.

Від представника відповідача адвоката Карчагіна С.В. також надійшла заява, у якій він просив питання скасувати заходи забезпечення позову розглянути без його участі.

Суд розглядає дане питання відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України за відсутності всіх осіб, які беруть участь у справі, суд проводить розгляд цивільної справи без фіксування технічними засобами, за наявними у справі матеріалами.

У відповідності до ч.ч. 1, 2 ст. 158 ЦПК України суд може скасувати заходи забезпечення позову з власної ініціативи або за вмотивованим клопотанням учасника справи. Клопотання про скасування заходів забезпечення позову розглядається в судовому засіданні не пізніше п`яти днів з дня надходження його до суду.

Дослідивши та оцінивши матеріали справи, заяву, додані до неї матеріали, суд вважає, що клопотання про скасування заходів забезпечення позову підлягає задоволенню виходячи з такого.

Ухвалою Новомосковськогоміськрайонного судуДніпропетровської областівід 22травня 2017року вжиті заходи забезпечення позову у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Компанії «Емпекс Груп ЛТД» (Беліз), Компанії «Філіантра Комерс ЛТД» (Беліз), ОСОБА_4 про визнання правочинів недійсними, витребування майна з чужого, незаконного володіння та за позовом третьої особи, що заявляє самостійні вимоги на предмет спору - ОСОБА_4 до ОСОБА_1 , Компанії «Емпекс Груп ЛТД» (Беліз), Компанії «Філіантра Комерс ЛТД» (Беліз) про визнання права власності. До набрання рішенням у справі законної сили заборонено ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрований та проживає: АДРЕСА_2 ) та будь-яким іншим особам в будь-який спосіб здійснювати відчуження, передавати в іпотеку, заставу квартиру АДРЕСА_1 .

11.08.2020 до Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська з Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області за підсудністю надійшла цивільна справа №183/7765/15 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_4 , третя особа ОСОБА_3 , про витребування майна та визнання права власності на нерухоме майно, розташоване за адресою: АДРЕСА_3 .

Справа передана поставною Верховного Суду від 05.02.2020 по справі № 183/7765/15 (провадження № 61-18542св19) на новий розгляд до Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області за наслідками розгляду касаційної скарги ОСОБА_1 і скасування рішення Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 14.05.2019 і постанови Дніпропетровського апеляційного суду від 01.10.2019 в частині витребування майна та визнання права власності.

Ухвалою Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 12.06.2020р. справа передана за підсудністю до Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська.

Ухвалою судді від 14.08.2020 прийнято позовну заяву до розгляду і відкрито провадження у цивільній справі № 183/7765/15 за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_4 , третя особа ОСОБА_3 про витребування майна та визнання права власності, призначено проведення підготовчого засідання.

Ухвалою суду від 14.09.2020 замінено первісного відповідача ОСОБА_4 належним відповідачем - ПП «Мілітарі». Цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ПП «Мілітарі», третя особа ОСОБА_3 про витребування майна та визнання права власності, передано за підсудністю до Господарського суду Запорізької області для розгляду в межах справи №908/976/19 про банкрутство ПП «Мілітарі» (а.с. 167 169 т. 10).

Постановою Дніпровського апеляційного суду від 02.02.2021 скасовано ухвалу суду від 14.09.2020р. про замінену первісного відповідача ОСОБА_4 належним відповідачем - ПП «Мілітарі» та направлення справи за підсудністю до Господарського суду Запорізької області для розгляду в межах справи №908/976/19 про банкрутство ПП «Мілітарі», справу повернуто на розгляд до суду першої інстанції.

Рішенням Жовтневого районного суду м. Дніпропетровська від 24.03.2023 у справі № 183/7765/15 у задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа: ОСОБА_3 , про витребування майна та визнання права власності відмовлено.

Постановою Дніпровського апеляційного суду від 31.08.2023 апеляційну скаргу ОСОБА_1 задоволено частково. Рішення Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська від 24.03.2023 скасоване і ухвалити нове рішення, яким позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа ОСОБА_3 , про витребування майна та визнання права власності задоволені частково. Витребувано із чужого незаконного володіння ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 нерухоме майно : квартиру АДРЕСА_1 .

Відповідно до ст. 158 ЦПК України суд може скасувати заходи забезпечення позову з власної ініціативи або за вмотивованим клопотанням учасника справи. За результатами розгляду клопотання про скасування заходів забезпечення позову, вжитих судом, постановляється ухвала. У випадку залишення позову без розгляду, закриття провадження у справі або у випадку ухвалення рішення щодо повної відмови у задоволенні позову суд у відповідному судовому рішенні зазначає про скасування заходів забезпечення позову. У такому разі заходи забезпечення позову зберігають свою дію до набрання законної сили відповідним рішенням або ухвалою суду.

Пунктом 10 Постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову» від 22.12.2006 № 9 передбачено, що заходи забезпечення позову мають тимчасовий характер і діють до виконання рішення суду, яким закінчується розгляд справи по суті.

Вказаним пунктом також роз`яснено, що підставою для скасування заходів забезпечення позову також є випадки, коли потреба в забезпеченні позову з тих чи інших причин відпала або змінились обставини, що зумовили його застосування.

За вказаних обставин, приймаючи до уваги те, що рішенням суду витребувано із чужого незаконного володіння ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 нерухоме майно : квартиру АДРЕСА_1 , рішення набрало законної сили, а забезпечення позову вжите на підставі клопотання самого позивача, суд приходить до переконання, що клопотання про скасування заходів забезпечення позову підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 11 ст. 158 ЦПК України примірник ухвали про скасування заходів забезпечення позову невідкладно після набрання такою ухвалою законної сили надсилається заявнику, всім особам, яких стосуються заходи забезпечення позову і яких суд може ідентифікувати, а також державним та іншим органам, які повинні були та (або) виконували ухвалу про забезпечення позову, для здійснення ними відповідних дій щодо скасування заходів забезпечення позову.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 158, 260, 353, 354 ЦПК України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника позивача ОСОБА_1 адвоката Гудименка Володимира Геннадійовича про скасування заходів забезпечення позову, вжитих ухвалою Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 22 травня 2017 року по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 (третя особа ОСОБА_3 ) про витребування майна та визнання права власності - задовольнити.

Заходи забезпечення позову, вжиті ухвалою Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 22 травня 2017 року шляхом заборони ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстрований та проживає: АДРЕСА_2 ) та будь-яким іншим особам в будь-який спосіб здійснювати відчуження, передавати в іпотеку, заставу квартиру АДРЕСА_1 скасувати.

Ухвалу про скасування заходів забезпечення позову направити для виконання до та Департаменту адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпровської міської ради (49000, м. Дніпро, вул. Старокозацька, 58, каб. 213).

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана протягом п`ятнадцяти днів безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду.

Строк пред`явлення ухвали до виконання, як виконавчого листа, три роки.

Копію ухвали для відома надіслати сторонам, а для виконання до відповідного відділу державної виконавчої служби.

Сторони:

Позивач:

ОСОБА_1

Відповідачі:

ОСОБА_2

Третя особа:

ОСОБА_3 .

Повний текст ухвали складений 22 вересня 2023 року.

Суддя О.С. Наумова

СудЖовтневий районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення18.09.2023
Оприлюднено26.09.2023
Номер документу113666831
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про забезпечення (скасування забезпечення) позову або доказів

Судовий реєстр по справі —183/7765/15

Ухвала від 19.12.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Барильська А. П.

Ухвала від 15.11.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Барильська А. П.

Ухвала від 02.11.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Барильська А. П.

Ухвала від 20.10.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Барильська А. П.

Ухвала від 16.10.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Барильська А. П.

Ухвала від 16.10.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Барильська А. П.

Ухвала від 12.10.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Барильська А. П.

Ухвала від 05.10.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Карпенко Світлана Олексіївна

Ухвала від 04.10.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Барильська А. П.

Ухвала від 18.09.2023

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Дніпропетровська

Наумова О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні