Постанова
від 25.09.2023 по справі 573/1772/23
БІЛОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №573/1772/23

Номер провадження 1-кс/573/457/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 вересня 2023 року м. Білопілля

Білопільський районний суд Сумської області у складі:

слідчої судді: ОСОБА_1 ,

з участю секретаря: ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Білопілля клопотання старшого слідчого СВ відділення поліції №1 (м. Білопілля) Сумського РУП ГУНП в Сумській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Білопільського відділу Сумської окружної прокуратури ОСОБА_4 про арешт майна у кримінальному провадженні за №12023200570000507 від 22.09.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1ст. 286 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Слідчим відділенням відділення поліції №1 (м. Білопілля) Сумського районного управління поліції Головного управління Національної поліції України в Сумській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, зареєстрованому в Єдиному реєстрі досудових розслідувань за №12023200570000507 від 22.09.2023, за ознаками ч. 1 ст. 286 КК України.

Встановлено, що 21.09.2023 біля 20.40 год. автомобіль «Ніва Шевроле» д.н. НОМЕР_1 під керуванням ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканця АДРЕСА_1 рухаючись по вул. Макаренко в м. Білопілля біля буд. №8, здійснюючи поворот вліво у двір даного будинку, скоїв зіткнення з мопедом «Альфа Мустанг» під керуванням неповнолітнього ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , мешканця АДРЕСА_2 , якій їхав із неповнолітнім пасажиром ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , мешк. АДРЕСА_3 . Внаслідок ДТП ОСОБА_6 було доставлено до Білопільської ЦМЛ з діагнозом: «Забій лівої гомілки, ссадна правої кисті, ссадна верхньої губи», після надання медичної допомоги відпущений додому. Неповнолітнього пасажира ОСОБА_7 доставлено до СОКЛ з діагнозом: "Закритий перелом середньої третини лівої стегнової кістки зі зміщенням, забійні садна лівої нижньої кінцівки». Госпіталізований до травматологічного відділення.

В ході проведення огляду дорожньо-транспортної пригоди від 21.09.2023 по вул. Макаренка в м. Білопілля Сумського району Сумської області, навпроти будинку № 8 виявлено та вилучено:

- мопед «ALPHA MUSSTANG», чорного кольору, без державного номерного знаку, чорного кольору, номер рами НОМЕР_2 , з пошкодженнями характерними для ДТП, яким фактично користується ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , мешканця АДРЕСА_2 - доставлено для зберігання на територію дислокації ВП № 1 (м. Білопілля) Сумського РУП ГУНП в Сумській області за адресою: м. Білопілля, вул. Сумська, 7 Сумського району Сумської області;

- осип пластику, упаковано до опечатаного полімерного пакету синього кольору (пакет №1), передано на зберігання до камери схову речових доказів ВП № 1 (м. Білопілля) Сумського РУП ГУНП в Сумській області за адресою: м. Білопілля, вул. Соборна, 76 Сумського району Сумської області;

- осип пластику, упаковано до опечатаного полімерного пакету синього кольору (пакет №2), передано на зберігання до камери схову речових доказів ВП № 1 (м. Білопілля) Сумського РУП ГУНП в Сумській області за адресою: м. Білопілля, вул. Соборна, 76 Сумського району Сумської області;

- пластикову накладку під фару чорного кольору з логотипом «ВАЗ» з маркуванням № 21230-8401113-55-0ІІІ, упаковано до опечатаного полімерного пакету синього кольору (пакет №3), передано на зберігання до камери схову речових доказів ВП № 1 (м. Білопілля) Сумського РУП ГУНП в Сумській області за адресою: м. Білопілля, вул. Соборна, 76 Сумського району Сумської області.

Крім цього, в ході огляду місця події від 21.09.2023 в період з 23.01 год. по 23.40 год. на ділянці дороги по вул. Супруна в м. Білопілля, між будівлею з № 4 та Білопільським НВК (Доссаф) під № 2, виявлено та вилучено:

- автомобіль марки «NIVA CHEVROLET» модель 212300-55, 2012 року випуску, чорного кольору, д.н. НОМЕР_1 , з пошкодженнями характерними для ДТП, власником якого є Фермерське господарство «ЯРОСЛАВ 2005», яким фактично користується ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканець АДРЕСА_1 , який доставлено для зберігання на спеціальний майданчик для тимчасово затриманих транспортних засобів ГУНП в Сумській області за адресою: м. Суми, вул. Чернігівська, 16а.

Дані про вчинене кримінальне правопорушення внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12023200570000507 від 22.09.2023 за ознаками ч. 1 ст. 286 КК України.

Про підозру у кримінальному провадженні нікому не повідомлялося.

Посилаючись на викладене, слідчий в клопотанні просить накласти арешт на:мопед «ALPHAMUSSTANG»,чорного кольору,без державногономерного знаку,номер рами НОМЕР_2 ,осип пластику,упакованого доопечатаного полімерногопакету синьогокольору (пакет№1)та осиппластику,упакованого доопечатаного полімерногопакету синьогокольору (пакет№2)з мопеду«ALPHAMUSSTANG», автомобіль марки «NIVA CHEVROLET» модель 212300-55, 2012 р.в., чорного кольору, д.н. НОМЕР_1 , пластикову накладку під фару чорного кольору з логотипом «ВАЗ» з маркуванням № 21230-8401113-55-0ІІІ з автомобіля марки «NIVA CHEVROLET» модель 212300-55, чорного кольору, д.н. НОМЕР_1 , шляхом тимчасового, до скасування у встановленому КПК України порядку, позбавлення права на відчуження, розпорядження та користування зазначеним майном та визначити місце їх зберігання.

У судове засіданні слідчий відділення поліції №1 (м. Білопілля) Сумського РУП ГУНП в Сумській області ОСОБА_3 не з`явився, подав заяву про розгляд клопотання без його участі у в`язку із зайнятістю ( а.с. 38).

Власники майна: ОСОБА_9 та представник Фермерського господарства «ЯРОСЛАВ 2005» ОСОБА_10 також до суду не з`явились, долучили письмові заяви про розгляд клопотання без їх участі, не заперечують проти накладання арешту на арештоване майно ( а.с. 39-40).

Відповідно доч.4 ст. 107 КПК України, у разі не прибуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Повно, всебічно і об`єктивно дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов наступних висновків.

Відповідно до загальних положень Кримінального процесуального кодексу України до повноважень слідчого судді належить здійснення у порядку, передбаченому цим законом, судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні, що знайшло також свій розвиток і у положеннях КПК, які регламентують порядок застосування заходів забезпечення кримінального провадження.

Відповідно до ч. 1 ст. 131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Згідно з п. 7 ч. 2 ст. 131 КПК України арешт майна є одним із заходів забезпечення кримінального провадження.

Частиною першою статті 170 КПК України поняття арешту майна визначено як тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом кримінального правопорушення, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 173 КПК України, при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя повинен враховувати правову підставу для арешту майна, а також можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні, розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження.

В силу п. 1 ч. 2, ч. 3, ч. 10 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів. У такому разі арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу. Арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Таким чином, є достатні підстави вважати, що вказане майно відповідає критеріям віднесення майна до речових доказів, визначеного ст.98 КПК України. На підставі вищевикладеного, мопед «ALPHA MUSSTANG», чорного кольору, без державного номерного знаку, номер рами НОМЕР_2 , з пошкодженнями характерними для ДТП, два осипу пластику, пластикова накладка під фару чорного кольору з логотипом «ВАЗ» з маркуванням № 21230-8401113-55-0ІІІ, автомобіль марки «NIVA CHEVROLET» модель 212300-55, 2012 р.в., чорного кольору, д.н. НОМЕР_1 , з пошкодженнями характерними для ДТП, визнано речовими доказами за постановою старшого слідчого СВ відділення поліції №1 (м. Білопілля) Сумського РУП ГУНП в Сумській області ОСОБА_3 від 22.09.2023, а тому з боку слідчого необхідне вжиття заходів забезпечення кримінального провадження шляхом накладення арешту на зазначене майно.

На даному етапі суд вважає використання вказаного майна як доказу в кримінальному провадженні цілком можливим, у зв`язку з наявністю обґрунтованих підстав вважати, що вказане майно може бути використане як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, а також забезпечення проведення повного, всебічного та неупередженого досудового розслідування та запобігання можливості приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження зазначеного майна, яке відповідає критеріям речових доказів у кримінальному провадженні, а тому необхідне накладення арешту на це майно.

Згідно ч. 5 ст. 171 КПК України, клопотання слідчого про арешт тимчасового вилученого майна повинно бути подано не пізніше наступного робочого дня після вилучення майна, інакше майно має бути повернуто особі, у якої його було вилучено.

Враховуючи принцип розумності та співрозмірності обмеження права власності завданням кримінального провадження, суд дійшов висновку, що клопотання слідчого про арешт майна з метою збереження речових доказів з підстав, зазначених у клопотанні, відповідає вимогам процесуального закону, а відтак підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 98, 107, 170-173, КПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого СВ відділення поліції №1 (м. Білопілля) Сумського РУП ГУНП в Сумській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Білопільського відділу Сумської окружної прокуратури ОСОБА_4 про арешт майна у кримінальному провадженні за №12023200570000507 від 22.09.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1ст. 286 КК України, задовольнити.

Накласти арешт на:

1) мопед «ALPHA MUSSTANG», чорного кольору, без державного номерного знаку, номер рами НОМЕР_2 , з пошкодженнями характерними для ДТП, яким фактично користується ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , мешк. АДРЕСА_2 , вилучений в ході огляду ДТП від 21.09.2023 по вул. Макаренка в м. Білопілля Сумського району Сумської області, навпроти будинку №8, шляхом тимчасового, до скасування у встановленому КПК України порядку, позбавлення права на відчуження, розпорядження та користування зазначеним майном.

Визначити місцем зберігання арештованого майна до скасування арешту у встановленому КПК України порядку - територію дислокації ВП № 1 (м. Білопілля) Сумського РУП ГУНП в Сумській області за адресою: м. Білопілля, вул. Соборна, 76 Сумського району Сумської області.

2) осип пластику, упакованого до опечатаного полімерного пакету синього кольору (пакет №1) та осип пластику, упакованого до опечатаного полімерного пакету синього кольору (пакет №2) з мопеду «ALPHA MUSSTANG», яким фактично користується ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , мешканець АДРЕСА_2 , вилученого в ході огляду ДТП від 21.09.2023 по вул. Макаренка в м. Білопілля Сумського району Сумської області, навпроти будинку №8, шляхом тимчасового, до скасування у встановленому КПК України порядку, позбавлення права на відчуження, розпорядження та користування зазначеним майном.

Визначити місцем зберігання арештованого майна до скасування арешту у встановленому КПК України порядку - камери схову речових доказів ВП № 1 (м. Білопілля) Сумського РУП ГУНП в Сумській області за адресою: м. Білопілля, вул. Соборна, 76 Сумського району Сумської області.

3) автомобіль марки «NIVA CHEVROLET» модель 212300-55, 2012 р.в., чорного кольору, д.н. НОМЕР_1 , з пошкодженнями характерними для ДТП, власником якого є Фермерське господарство «ЯРОСЛАВ 2005», яким фактично користується ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканець АДРЕСА_1 , вилучений в ході огляду ДТП від 21.09.2023 по вул. Макаренка в м. Білопілля Сумського району Сумської області, навпроти будинку №8, шляхом тимчасового, до скасування у встановленому КПК України порядку, позбавлення права на відчуження, розпорядження та користування зазначеним майном.

Визначити місцем зберігання арештованого майна до скасування арешту у встановленому КПК України порядку - спеціальний майданчик для тимчасово затриманих транспортних засобів ГУНП в Сумській області за адресою: м. Суми, вул. Чернігівська, 16а.

4) пластикову накладку під фару чорного кольору з логотипом «ВАЗ» з маркуванням № 21230-8401113-55-0ІІІ з автомобіля марки «NIVA CHEVROLET» модель 212300-55, чорного кольору, д.н. НОМЕР_1 , яким фактично користується ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканець АДРЕСА_1 , вилучену в ході огляду ДТП від 21.09.2023 по вул. Макаренка в м. Білопілля Сумського району Сумської області, навпроти будинку №8, шляхом тимчасового, до скасування у встановленому КПК України порядку, позбавлення права на відчуження, розпорядження та користування зазначеним майном.

Визначити місцем зберігання арештованого майна до скасування арешту у встановленому КПК України порядку - камеру схову речових доказів ВП № 1 (м. Білопілля) Сумського РУП ГУНП в Сумській області за адресою: м. Білопілля, вул. Соборна, 76 Сумського району Сумської області.

Ухвала про арешт майна виконується негайно слідчим, прокурором, яким необхідно вручити її копію.

Відповідно до ст. 174 КПК України підозрюваний, обвинувачений, їх захисник, законний представник, інший власник або володілець майна, представник юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею, а під час судового провадження - судом.

Ухвала може бути оскаржена до Сумського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя:

СудБілопільський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення25.09.2023
Оприлюднено26.09.2023
Номер документу113669617
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про арешт майна

Судовий реєстр по справі —573/1772/23

Постанова від 03.11.2023

Кримінальне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

Постанова від 03.11.2023

Кримінальне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

Постанова від 24.10.2023

Кримінальне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

Постанова від 25.09.2023

Кримінальне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні