Постанова
від 03.11.2023 по справі 573/1772/23
БІЛОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №573/1772/23

Номер провадження 1-кс/573/570/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 листопада 2023 року м. Білопілля

Білопільський районний суд Сумської області у складі:

слідчої судді: ОСОБА_1 ,

з участю секретаря: ОСОБА_2 ,

розглянувши в залі суду в м. Білопілля клопотання старшого слідчого відділення поліції№1(м.Білопілля)Сумського РУПГУНП вСумській області ОСОБА_3 ,погоджене прокуроромБілопільського відділуСумської окружноїпрокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні, зареєстрованого в Єдиному реєстрі досудових розслідувань за №12023200570000507 від 22.09.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1ст. 286 КК України,

в с т а н о в и в:

Слідчим відділенням відділення поліції №1 (м. Білопілля) Сумського районного управління поліції Головного управління Національної поліції України в Сумській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, зареєстрованому в Єдиному реєстрі досудових розслідувань за №12023200570000507 від 22.09.2023, за ознаками ч. 1 ст. 286 КК України.

Встановлено, що 21.09.2023 біля 20.40 год. автомобіль «Ніва Шевроле» д.н. НОМЕР_1 під керуванням ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканця АДРЕСА_1 рухаючись по АДРЕСА_2 , здійснюючи поворот вліво у двір даного будинку, скоїв зіткнення з мопедом «Альфа Мустанг» під керуванням неповнолітнього ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , мешканця АДРЕСА_3 , якій їхав із неповнолітнім пасажиром ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , мешк. АДРЕСА_4 . Внаслідок ДТП ОСОБА_6 було доставлено до ІНФОРМАЦІЯ_4 з діагнозом: «Забій лівої гомілки, ссадна правої кисті, ссадна верхньої губи», після надання медичної допомоги відпущений додому. Неповнолітнього пасажира ОСОБА_7 доставлено до СОКЛ з діагнозом: "Закритий перелом середньої третини лівої стегнової кістки зі зміщенням, забійні садна лівої нижньої кінцівки». Госпіталізований до травматологічного відділення.

Згідно довідки від 26.10.2023 наданої КНП Білопільської міської ради « ІНФОРМАЦІЯ_5 » - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , мешканець АДРЕСА_3 , з 22.09.2023 по 26.09.2023 перебував на стаціонарному лікуванні у хірургічному відділенні з діагнозом: «Садна лівої гомілки, відкриті рани лівої гомілки. Посттравматичні гематоми м`яких тканин лівої гомілки. Садна обличчя».

Під час розслідування кримінального провадження виникла необхідність у проведенні судово-медичної експертизи за даними медичної документації, яка знаходиться КНП Білопільської міської ради « ІНФОРМАЦІЯ_5 », що знаходиться за адресою: АДРЕСА_5 .

У кримінальному провадженні про підозру у вчиненні кримінального правопорушення нікому не повідомлено.

Враховуючи викладене, з метою повного, всебічного та об`єктивного дослідження обставин кримінального провадження слідчий просить надати тимчасовий доступ до медичної документації, а саме до медичної картки стаціонарного хворого ОСОБА_6 , яка перебуває у володінні « ІНФОРМАЦІЯ_5 », з можливістю її вилучення, так як таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу, тобто проведення судово-медичної експертизи. Вказана історія хвороби сама по собі та в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні. Медична документація, а саме медичної картки стаціонарного хворого ОСОБА_6 , містить відомості, які можуть становить лікарську таємницю, а тому відноситься до охоронюваної законом таємниці. У той же час без використання як доказів відомостей, які містяться у вказаному документі неможливо довести обставини, які передбачається довести за допомогою цього документа.

На підставі ч. 2 ст. 163 КПК України клопотання розглянуте без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі та документи, про доступ до яких просить слідчий.

У судове засіданні слідчий відділення поліції №1 (м. Білопілля) Сумського РУП ГУНП в Сумській області ОСОБА_3 не з`явився, подав до суду заяву про розгляд клопотання без його участі у зв`язку із службовою зайнятістю.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України, у разі не прибуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, суд приходить до наступних висновків.

Згідно із положеннями ст. 39 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров`я», пацієнт має право на таємницю про стан свого здоров`я, про факт звернення за медичною допомогою, про діагноз а також про відомості, одержані при його медичному обстеженні. Забороняється вимагати та подавати за місцем роботи або навчання інформацію про діагноз та методи лікування пацієнта.

Під визначення медичної таємниці підпадають абсолютно усі аспекти, котрі стосуються здоров`я пацієнта. Лікар, медсестра, будь-який інший медичний працівник чи інші особи, яким у зв`язку з виконанням їх професійних або службових обов`язків стало відомо про хворобу, не має права розголошувати як медичну, так і немедичну інформації про стан здоров`я людини (ст. 40 Закону).

Медичною таємницею є: факт звернення людини до лікувального закладу за медичною допомогою; стан здоров`я людини, діагноз, обставини, що передували захворюванню або спровокували його функціональні особливості організму, шкідливі звички, особливості психіки, майновий стан, інші відомості отримані при медичному обстеженні, зокрема інформація про сімейне, інтимне життя людини, а також про стан здоров`я родичів, близьких пацієнта.

Крім того, згідно змісту ст. 286 ЦК України, фізична особа має право на таємницю про стан свого здоров`я, факт звернення за медичною допомогою, діагноз, а також про відомості одержані при її медичному обстеженні, фізична особа зобов`язана утримуватися від поширення інформації, зазначеної у частині першій цієї статті, яка стала їй відома у зв`язку з виконанням службових обов`язків або інших джерел.

За змістом ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 162 КПК України відомості, які можуть становити лікарську таємницю, відносяться до охоронюваної законом таємниці.

Частинами п`ятою та шостою статті 163 КПК України визначено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Враховуючи зміст клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя приходить до висновку, що слідчим належним чином доведено наявність достатніх підстав вважати, що документи, про доступ до яких йдеться в клопотанні, перебувають у володінні « ІНФОРМАЦІЯ_5 », а також, що вказані документи самі по собі та в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні. Крім того, слідчим доведено можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих документах та неможливість іншими способами довести обставини, у зв`язку з чим клопотання підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.163-165, 309, 369-372, 395 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання ОСОБА_3 ,погоджене прокуроромБілопільського відділуСумської окружноїпрокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні, зареєстрованого в Єдиному реєстрі досудових розслідувань за №12023200570000507 від 22.09.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1ст. 286 КК України, задовольнити.

Надати тимчасовий доступ слідчим, які входять до групи слідчих у кримінальному провадженні, а саме: старшому слідчому слідчого відділення відділення поліції № 1 (м. Білопілля) Сумського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Сумській області капітану поліції ОСОБА_3 , заступнику начальника слідчого відділення відділення поліції № 1 (м. Білопілля) Сумського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Сумській області капітану поліції ОСОБА_8 , старшому слідчому слідчого відділення відділення поліції № 1 (м. Білопілля) Сумського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Сумській області майору поліції ОСОБА_9 , старшому слідчому слідчого відділення відділення поліції № 1 (м. Білопілля) Сумського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Сумській області майору поліції ОСОБА_10 , слідчому слідчого відділення відділення поліції № 1 (м. Білопілля) Сумського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Сумській області лейтенанту поліції ОСОБА_11 , слідчому слідчого відділення відділення поліції № 1 (м. Білопілля) Сумського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Сумській області лейтенанту поліції ОСОБА_12 , слідчому слідчого відділення відділення поліції № 1 (м. Білопілля) Сумського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Сумській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_13 , слідчому слідчого відділення відділення поліції № 1 (м. Білопілля) Сумського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Сумській області лейтенанту поліції ОСОБА_14 , слідчому слідчого відділення відділення поліції № 1 (м. Білопілля) Сумського районного управління поліції Головного управління Національної поліції в Сумській області лейтенанту поліції ОСОБА_15 тимчасовий доступ до документів, а саме до медичної карти стаціонарного хворого ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 ,мешканця АДРЕСА_3 ,яка перебуваєу володінні Комунальногонекомерційного підприємстваБілопільської міськоїради « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), що знаходиться за адресою: АДРЕСА_5 , з можливістю її вилучення в оригіналі.

Ухвала діє протягом одного місяця з дня її постановлення.

У разі невиконання даної ухвали, слідчий суддя, суд має право постановити ухвалу про проведення обшуку з метою відшукання та вилучення зазначених речей та документів.

Ухвала апеляційному оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення03.11.2023
Оприлюднено06.11.2023
Номер документу114647775
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —573/1772/23

Постанова від 03.11.2023

Кримінальне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

Постанова від 03.11.2023

Кримінальне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

Постанова від 24.10.2023

Кримінальне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

Постанова від 25.09.2023

Кримінальне

Білопільський районний суд Сумської області

Черкашина М. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні