Рішення
від 21.09.2023 по справі 166/929/23
РАТНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 166/929/23

провадження № 2/166/176/23

категорія: 17

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

смт. Ратне 21 вересня 2023 року

Ратнівський районний суд Волинської області в складі:

головуючого судді Ляха В.І.

за участю секретаря Омелько Н.І.

представника позивача ОСОБА_1 ОСОБА_2

відповідачки ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за позовом комунального некомерційного підприємства (далі-КНП) "Ратнівська центральна районна лікарня" Ратнівської селищної ради Ковельського району Волинської області до ОСОБА_3 про стягнення боргу за договором надання медичних послуг,

В С Т А Н О В И В:

КНП "Ратнівськацентральна районналікарня"Ратнівської селищноїради Ковельськогорайону Волинськоїобласті звернулосяв судз позовомдо ОСОБА_3 про стягненняборгу,у розмірі15137грн., за договором надання медичних послуг від 23.03.2023 року, акт прийому-передачі виконаних робіт/послуг медичної допомоги при пологах №32 від 24.04.2023 року

КНП "Ратнівська центральна районна лікарня" Ратнівської селищної ради Ковельського району Волинської позов обґрунтовує тим, що між ним та відповідачкою ОСОБА_3 24 січня 2023 року укладено договір про надання послуг. Цього ж дня ОСОБА_3 отримала від позивача послугу «ведення вагітності в амбулаторих умовах», за що сплатила 786 грн. Позивач зазначив, що відповідачка 23 березня 2023 року в чергове звернулась до позивача та отримала послугу «ведення вагітності в амбулаторних умовах», за що сплатила 786 грн.

22квітня 2023року відповідачцібуло запропонованозареєструватись велектронній системіНСЗУ всімейного лікаря,проте вонавідмовилась,їй булопроінформовано,що наданняпослуг будепроведено заїї власнікошти.22квітня 2023року відповідачку ОСОБА_3 було госпіталізованодо пологовоговідділення КНП«Ратнівська ЦРЛ» танадано послугуприймання пологів.24квітня 2023року позивачембуло складеноАкт прийому-передачівиконаних робітмедичної допомогипри пологах№32,та запропоновановідповідачці ОСОБА_3 його підписати,сплатити вартістьнаданої медичноїдопомоги,у розмірі15137грн.,проте вонав категоричнійформі відмовилась.Позивачем 24.05.2023 року наадресу відповідачки ОСОБА_3 надіслано письмовупретензію з вимогоюпротягом трьох днів з моменту отримання притензії виконати зобов`язання за договоромпро надання послуг від 23.03.2023 року, сплати 15137грн. за надану послугу медичну допомогу при пологах.

Позивач просить стягнути з відповідачки ОСОБА_3 на його користь 15 137 гривень боргу за за договором надання медичних послуг.

В судовому засіданні представники позивача ОСОБА_1 , ОСОБА_2 позов підтримали, просять його задовольнити.

Відповідачка ОСОБА_3 позов невизнала пояснила,що медичну допомогу при пологах КНП "Ратнівська центральна районна лікарня" їй повинно надати безкоштовно за Програмою медичних гарантій на 2023 рік.

Вислухавши пояснення сторін, дослідивши письмові докази, суд приходить до настпного.

З дослідженихписьмових доказіввстановлено, що 24 січня 2023 року між КНП "Ратнівська центральна районна лікарня" Ратнівської селищної ради Ковельського району Волинської області та ОСОБА_3 укладено договір про надання послуг (а.с.5).

Згідно акту прийому-передачі виконаних робіт/послуг №5 від 24.01.2023 року, ОСОБА_3 отримала від позивача послугу «ведення вагітності в амбулаторих умовах», за що сплатила 786 грн. (.а.с.4).

Згідно акту №23 від 23.03.2023 року ОСОБА_3 отримала послугу «ведення вагітності в амбулаторних умовах», за що сплатила позивачу 786 грн. (а.с.7).

З акту від 22 квітня 2023 року встановлено що ОСОБА_3 відмовилась від реєстрації в електронній системі охорои здоров`я (а.с.13).

Історією вагітності та пологів №148 підтверджується факт надання позивачем медичних послуг допомоги при пологах відповідачці ОСОБА_3 , яка народила ІНФОРМАЦІЯ_1 в КНП "Ратнівська центральна районна лікарня" дитину.

Згідно актуприйому-передачівиконаних робіт/послуг№32від 24квітня 2023року відповідачцібуло запропонованопідписати данийакт тасплатити вартістьнаданих медичнихпослуг 15137грн.,однак вонавідмовилась,що складено акт №1 від 25 квітня 2023 року (а.с.14).

В статті 49 Конституції України закріплено, що кожен має право на охорону здоров`я, медичну допомогу та медичне страхування.

Охорона здоров`я забезпечується державним фінансуванням відповідних соціально-економічних, медико-санітарних і оздоровчо-профілактичних програм.

Держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування. У державних і комунальних закладах охорони здоров`я медична допомога надається безоплатно.

Відповідно ст.3 ЦК УКраїни загальними засадами цивільного законодавства є:

1) неприпустимість свавільного втручання у сферу особистого життя людини;

2) неприпустимість позбавлення права власності, крім випадків, встановлених Конституцією України та законом;

3) свобода договору;

4) свобода підприємницької діяльності, яка не заборонена законом;

5) судовий захист цивільного права та інтересу;

6) справедливість, добросовісність та розумність.

Основу цивільного законодавства України становить Конституція України.

Основним актом цивільного законодавства України є Цивільний кодекс України.Актами цивільного законодавства є також інші закони України, які приймаються відповідно до Конституції України та цього Кодексу - частини 1, 2 ст.4 ЦК України.

Цивільні права та обов`язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов`язки.

Підставами виникнення цивільних прав та обов`язків, зокрема, є договори та інші правочини - ч.1, підпункт 1) ч.2 ст.11 ЦК України.

Сторони в договорі не можуть відступити від положень актів цивільного законодавства, якщо в цих актах прямо вказано про це, а також у разі, якщо обов`язковість для сторін положень актів цивільного законодавства випливає з їх змісту або із суті відносин між сторонами. - ч.3 ст.6 ЦК України.

Відповідно ч.1, ч.2 ст.3 Закону України " Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення" держава гарантує повну оплату згідно з тарифом за рахунок коштів Державного бюджету України надання громадянам необхідних їм медичних послуг та лікарських засобів, що передбачені програмою медичних гарантій.

За рахунок Державного бюджету України окремо здійснюється фінансове забезпечення програм громадського здоров`я, заходів боротьби з епідеміями, проведення медико-соціальної експертизи, діяльності, пов`язаної з проведенням судово-медичної та судово-психіатричної експертиз, та інших програм у галузі охорони здоров`я, що забезпечують виконання загальнодержавних функцій, за переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів України, а також для підтримки державних некомерційних підприємств охорони здоров`я, зокрема щодо оновлення матеріально-технічної бази, капітального ремонту, реконструкції, оплати енергоносіїв, підвищення оплати праці медичних працівників та фахівців з реабілітації, крім випадків участі державного некомерційного підприємства в державно-приватному партнерстві, фінансування якого здійснюється відповідно до угод, визначених Законом України "Про державно-приватне партнерство".

У межах програми медичних гарантій держава гарантує громадянам, іноземцям, особам без громадянства, які постійно проживають на території України, та особам, яких визнано біженцями або особами, які потребують додаткового захисту, повну оплату за рахунок коштів Державного бюджету України необхідних їм медичних послуг та лікарських засобів, пов`язаних з наданням:

1) екстреної медичної допомоги;

2) первинної медичної допомоги;

3) спеціалізованої медичної допомоги;

4) паліативної медичної допомоги;

5) реабілітації у сфері охорони здоров`я;

6) медичної допомоги дітям до 16 років;

7) медичної допомоги у зв`язку з вагітністю та пологами - ч.1 ст.4 Закону України "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення".

Складені договори про надання платних медичних послуг між КНП "Ратнівська центральна районна лікарня" та ОСОБА_3 , що передбачені програмою медичних гарантій, які оплачуються за рахунок коштів Державного бюджету України, пов`язаних з наданням медичної допомоги у зв`язку з вагітністю та пологами, від 24 січня 2023 року, 23 березня 2023 року, суперечать цивільному законодавству.

Відмова відповідачки ОСОБА_3 від реєстрації в електронній системі охорони здоров`я (акт від 22.04.2023 року а.с.13), не є підставою для покладення на неї обов`язку оплати за свій рахунок отриманої медичної допомоги у зв`язку з вагітністю та пологами, яка оплачується за рахунок коштів Державного бюджету України.

Дану обставину підтвердила Національна служба здоров`я України у письмовій відповіді ОСОБА_3 від 12.09.2023 року, за її зверненням з цього приводу.

Вимагати та отримувати оплату від пацієнтів або їх представників за такі медичні послуги забороняється.

Враховуючи встановленіобставини усправі,дослідженими доказами,суд приходитьдо висновку,що в позові КНП "Ратнівська центральна районна лікарня" Ратнівської селищної ради Ковельського району Волинської області до ОСОБА_3 , слід відмовити.

Керуючись ст.ст.12,13,81,263-265ЦПК Українист.49Конституції України, частини 1, 2 ст.3, ч.1 ст.4 Закону України "Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення", ст.3 частини 1,2ст.4 ч.3 ст.6, ч.1, підпункт 1) ч.2 ст.11ЦК України, суд,

У Х В А Л И В:

В позові комунального некомерційногопідприємства "Ратнівськацентральна районналікарня"Ратнівської селищноїради Ковельськогорайону Волинськоїобласті до ОСОБА_3 простягнення боргуза договоромнадання медичнихпослуг відмовити.

Рішення може бути оскаржене до Волинського апеляційного суду через Ратнівський районний суд Волинської області на протязі 30 днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Учасники справи:

Позивач:КНП "Ратнівська центральна районна лікарня" Ратнівської селищної ради Ковельського району Волинської області, смт. Ратне вул. Газіна,64 Ковельського району Волинської області, індекс 44101.

Відповідачка: ОСОБА_3 , жителька АДРЕСА_1 , РНОКПП невідомо.

Повний текст рішення виготовлено 25.09.2023 року.

Суддя Лях В.І.

Дата ухвалення рішення21.09.2023
Оприлюднено27.09.2023
Номер документу113707016
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення боргу за договором надання медичних послуг

Судовий реєстр по справі —166/929/23

Постанова від 17.11.2023

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Здрилюк О. І.

Ухвала від 10.11.2023

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Здрилюк О. І.

Ухвала від 26.10.2023

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Здрилюк О. І.

Рішення від 21.09.2023

Цивільне

Ратнівський районний суд Волинської області

Лях В. І.

Рішення від 21.09.2023

Цивільне

Ратнівський районний суд Волинської області

Лях В. І.

Ухвала від 04.08.2023

Цивільне

Ратнівський районний суд Волинської області

Лях В. І.

Ухвала від 19.07.2023

Цивільне

Ратнівський районний суд Волинської області

Лях В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні