Ухвала
від 26.09.2023 по справі 373/937/21
ПЕРЕЯСЛАВ-ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 373/937/21

Номер провадження 2-о/373/57/23

УХВАЛА

про залишення заяви без руху

26 вересня 2023 року Суддя Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду Київської області Керекеза Я.І., розглянувши заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Центр надання соціальних послуг та соціальної інтеграції, місцезнаходження, Виконавчий комітет Переяславської міської ради, про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною,

встановив:

Представник заявника адвокат Панченко Т.А. звернулася до суду з клопотанням про продовження строку дії рішення від 23 вересня 2021 року про визнання фізичної особи ОСОБА_2 недієздатною (справа №373/937/21).

Ознайомившись із змістом заяви, копіями доданих до неї документів, вважаю, що вона не відповідає вимогам ст. 300 ЦПК України та не може бути прийнята до розгляду з огляду на наступні недоліки.

Відповідно до ч. 8 ст. 300 ЦПК України, клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною повинно містити обставини, що свідчать про продовження хронічного, стійкого психічного розладу, внаслідок чого особа продовжує не усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, підтверджені відповіднимвисновком судово-психіатричноїекспертизи.

З даної норми ЦПК України вбачається, що висновок судово-психіатричної експертизи при подачі відповідного клопотання до суду є обов`язковим.

З наявного в матеріалах справи листа КНП КОР «Обласне психіатрично-наркологічне медичне об`єднання» (смт Глеваха) вбачається, що установа не проводить судово-психіатричні експертизи за відсутності ухвали суду. Експертизи проводяться лише згідно ухвали суду або постанови слідчого.

Разом з тим, Порядок проведення судово-психіатричної експертизи, затв. наказом Міністерства охорони здоров`я України 08 травня 2018 року № 865, регламентовано можливість залучення експерта для проведення судово-психіатричної експертизи особою або органом або призначення експертизи слідчим суддею чи судом.

Можливість підготовлення висновку експерта на замовлення учасника справи (а не лише на підстави ухвали суду) передбачено й ст. 102 та ст. 106 ЦПК України.

Отже, наявність відповідного висновку судово-психіатричної експертизи при зверненні до суду за даним клопотанням прямо передбачена чинним цивільним процесуальним законом. Можливість проведення такої експертизи на замовлення особи також прямо передбачено як нормами ЦПК України, так і Порядок проведення судово-психіатричної експертизи.

Відповідно до ч.9 ст.10 ЦПК України якщо спірні відносини не врегульовані законом, суд застосовує закон, що регулює подібні за змістом відносини (аналогія закону), а за відсутності такого - суд виходить із загальних засад законодавства (аналогія права).

Відповідно до ч.ч.1, 2ст. 185 ЦПК Українисуддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях175і177цьогоКодексу, постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, у якій зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи вищевикладене, заявнику необхідно привести заяву у відповідність до вимог чинного законодавства, усунути вказані недоліки у встановлений судом строк, інакше заява буде вважатися неподаною та повернута заявнику разом з доданими до неї документами.

Крім того, заявникові слід роз`яснити, що строк дії рішення Переяслав-Хмельницького міськрайонного суду Київської області від 23 вересня 2021 року, про продовження строку дії якого ставилося питання, закінчується 25 жовтня 2023 року, отже з огляду на положення ч. 7 ст.300ЦПК України граничний строк подання відповідного клопотання у цьому випадку становить 10 жовтня 2023 року. В разі пропуску строку подання заяви про продовження строку дії рішення, він має право звернутись до суду із заявою про визнання фізичної особи недієздатною в загальному порядку у відповідності до Глави ІІ розділу ІV ЦПК України.

За таких обставин, керуючись ст.ст.10, 185, 300 ЦПК України,

ухвалив:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Центр надання соціальних послуг та соціальної інтеграції, місцезнаходження, Виконавчий комітет Переяславської міської ради, про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною - залишити без руху і надати заявнику строк для усунення недоліків протягом дванадцяти днів з дня отримання заявником копії ухвали суду.

В разі не усунення вказаних недоліків у встановлений судом строк заява буде вважатися неподаною і повернута заявнику.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Я.І.Керекеза

Дата ухвалення рішення26.09.2023
Оприлюднено27.09.2023
Номер документу113708953
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —373/937/21

Ухвала від 24.10.2023

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Керекеза Я. І.

Ухвала від 19.10.2023

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Керекеза Я. І.

Ухвала від 26.09.2023

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Керекеза Я. І.

Ухвала від 13.09.2023

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Хасанова В. В.

Ухвала від 28.08.2023

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Хасанова В. В.

Ухвала від 20.09.2021

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Свояк Д. В.

Ухвала від 22.06.2021

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Свояк Д. В.

Ухвала від 11.06.2021

Цивільне

Переяслав-Хмельницький міськрайонний суд Київської області

Свояк Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні