Ухвала
від 25.09.2023 по справі 635/7122/18
КАСАЦІЙНИЙ КРИМІНАЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 вересня 2023 року

м. Київ

справа № 635/7122/18

провадження № 51-5645впс23

Верховний Суд колегією суддів Третьої судової палати Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого ОСОБА_1 ,

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

розглянув клопотання прокурора Харківської окружної прокуратури Харківської області про направлення матеріалів кримінального провадження (справа № 635/7122/18) за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні злочину, передбаченого

ч. 2 ст. 246 Кримінального кодексу України (далі ? КК), з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів.

Суть питання та встановлені судом обставини

До Верховного Суду в порядку ст. 34 Кримінального процесуального кодексу України (далі - КПК) надійшло вище вказане клопотання про направлення матеріалів кримінального провадження (справа № 635/7122/18) до іншого суду.

Клопотання мотивоване тим, що зазначений злочин вчинено на території, яка підпадає під юрисдикцію Харківського районного суду Харківської області, однак, через неможливість здійснювати правосуддя цим судом, розпорядженням Голови Верховного Суду було змінено територіальну підсудність судових справ, що розглядались у Харківському районному суді Харківської області, шляхом передачі їх до Полтавського районного суду Полтавської області.

У клопотанні вказано, що передача кримінального провадження до Харківського районного суду Харківської області слугуватиме оперативності та ефективності кримінального провадження, оскільки обвинувачений, потерпілий та свідки проживають на території Харківського району Харківської області.

Учасникам судового провадження повідомлено про час та місце розгляду подання. Заперечень і заяв стосовно відкладення розгляду подання не надійшло.

Мотиви Суду

Відповідно до ч. 3 ст. 34 КПК, питання про направлення кримінального провадження з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів, а також про направлення провадження з одного суду апеляційної інстанції до іншого вирішується колегією суддів Касаційного кримінального суду Верховного Суду за поданням суду апеляційної інстанції або за клопотанням сторін чи потерпілого.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 32 КПК провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено кримінальне правопорушення. У разі якщо було вчинено кілька кримінальних правопорушень, кримінальне провадження здійснює суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено більш тяжке правопорушення, а якщо вони були однаковими за тяжкістю, - суд, у межах територіальної юрисдикції якого вчинено останнє за часом кримінальне правопорушення. Якщо місце вчинення кримінального правопорушення встановити неможливо, кримінальне провадження здійснюється судом, у межах територіальної юрисдикції якого закінчено досудове розслідування.

До початку судового розгляду у виняткових випадках кримінальне провадження (крім кримінальних проваджень, що надійшли на розгляд Вищого антикорупційного суду) з метою забезпечення оперативності та ефективності кримінального провадження може бути передано на розгляд іншого суду за місцем проживання обвинуваченого, більшості потерпілих або свідків, а також у разі неможливості здійснювати відповідним судом правосуддя (зокрема, надзвичайні ситуації техногенного або природного характеру, епідемії, епізоотії, режим воєнного, надзвичайного стану, проведення антитерористичної операції чи здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях).

Статтею 34 КПК передбачено вичерпний перелік підстав для передачі кримінального провадження на розгляд іншого суду.

Обґрунтовуючи необхідність задоволення клопотання, прокурор покликається на те, що обвинувачений, потерпілий та свідки проживають на території Харківської області чи

м. Харкова, але, жодним чином не вказує, хто з них мешкає на території, яка підпадає під юрисдикцію Харківського районного суду Харківської області, та за якими саме адресами вони живуть, щоб перевірити доводи викладені у клопотанні.

Керуючись статтями 32, 34 КПК, Суд вважає, що клопотанняпрокурора про направлення кримінального провадження за обвинуваченням ОСОБА_4 до іншого суду слід залишити без задоволення.

З цих підстав Суд постановив:

Клопотання прокурора Харківської окружної прокуратури Харківської області про направлення матеріалів кримінального провадження (справа № 635/7122/18) за обвинуваченням ОСОБА_4 у вчиненні злочину, передбаченого

ч. 2 ст. 246 КК, з одного суду до іншого в межах юрисдикції різних апеляційних судів - залишити без задоволення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення й оскарженню не підлягає.

Судді:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

СудКасаційний кримінальний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення25.09.2023
Оприлюднено27.09.2023
Номер документу113721998
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —635/7122/18

Ухвала від 30.04.2024

Кримінальне

Полтавський районний суд Полтавської області

Потетій А. Г.

Ухвала від 30.04.2024

Кримінальне

Полтавський районний суд Полтавської області

Потетій А. Г.

Ухвала від 23.04.2024

Кримінальне

Полтавський районний суд Полтавської області

Потетій А. Г.

Ухвала від 19.04.2024

Кримінальне

Полтавський районний суд Полтавської області

Потетій А. Г.

Ухвала від 15.04.2024

Кримінальне

Полтавський районний суд Полтавської області

Потетій А. Г.

Ухвала від 21.03.2024

Кримінальне

Полтавський районний суд Полтавської області

Потетій А. Г.

Ухвала від 12.02.2024

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Луганський Юрій Миколайович

Ухвала від 25.09.2023

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Бородій Василь Миколайович

Ухвала від 29.08.2023

Кримінальне

Полтавський районний суд Полтавської області

Потетій А. Г.

Ухвала від 30.05.2019

Кримінальне

Харківський районний суд Харківської області

Савченко Д. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні