Ухвала
від 26.09.2023 по справі 924/1683/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 924/1683/14

У Х В А Л А

26.09.2023 м. Івано-Франківськ

Господарський суд Івано-Франківської області у складі головуючого судді Михайлишина В. В., судді Шкіндера П. А., судді Фанди О. М., секретар судового засідання Безрука Н. К., розглянувши у відкритому судовому засіданні заяву Івано-Франківського міського відділу Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області (вх. № 13368/23 від 14.09.2023) про заміну сторони, боржника, у виконавчому провадженні у справі

за позовом: Військового прокурора Хмельницького гарнізону Західного регіону України

(вул. Пилипчука, 65, м. Хмельницький, 29000)

в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції в Хмельницькій області

(вул. Франка, 2/2, м. Хмельницький, Хмельницька область, 29000)

до відповідача: Державного підприємства "Івано-Франківський лісопромисловий комбінат"

(вул. Л. Ребета, 6, м. Івано-Франківськ, 76000)

в особі відокремленого підрозділу "Шепетівський військовий лісгосп"

(вул. К. Маркса, 18, м. Шепетівка, Шепетівський район,

Хмельницька область, 30400)

про відшкодування 1 011 678, 88 гривень збитків, заподіяних державі внаслідок порушення природоохоронного законодавства,

за участі:

від заявника: представник в судове засідання не з`явився,

від стягувача: представник в судове засідання не з`явився,

від боржника: представник в судове засідання не з`явився,

В С Т А Н О В И В:

Господарський суд Івано-Франківської області у складі колегії суддів головуючий суддя Фрич М. М., суддя Шіляк М. А. та суддя Калашник В. О. розглядав справу № 924/1683/14 за позовом Військового прокурора Хмельницького гарнізону Західного регіону України в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції в Хмельницькій області до Державного підприємства "Івано-Франківський лісопромисловий комбінат" в особі відокремленого підрозділу "Шепетівський військовий лісгосп" про відшкодування 1 011 678, 88 гривень збитків, заподіяних державі внаслідок порушення природоохоронного законодавства.

Рішенням господарського суду Івано-Франківської області від 16.06.2016 позов Військового прокурора Хмельницького гарнізону Західного регіону України в інтересах держави в особі Державної екологічної інспекції в Хмельницькій області до Державного підприємства "Івано-Франківський лісопромисловий комбінат" в особі відокремленого підрозділу "Шепетівський військовий лісгосп" про відшкодування 1 011 678, 88 гривень збитків, заподіяних державі внаслідок порушення природоохоронного законодавства - задоволено. Стягнуто з Державного підприємства "Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат" на користь Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області збитки, заподіяні державі внаслідок незаконної порубки лісу у розмірі 1 011 678, 88 гривень. Стягнуто з Державного підприємства "Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат" в доход Державного бюджету України - судовий збір в розмірі 15 175, 18 гривень.

Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 08.09.2016 рішення господарського суду Івано-Франківської області від 16.06.2016 залишено без змін.

04.07.2016 на виконання зазначеного рішення видано наказ та направлено його стягувачу.

14.09.2023 за вх. № 13368/23 до канцелярії суду від Івано-Франківського міського відділу Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області надійшла заява про заміну сторони, боржника, у виконавчому провадженні.

Заявник просить замінити боржника у справі № 924/1683/14 з Державного підприємства "Івано-Франківський лісопромисловий комбінат" (вул. К. Маркса, 18, м. Шепетівка, Шепетівський район, Хмельницька область, 30400; ідентифікаційний код: 2497205) на правонаступника боржника - Державне підприємство "Шепетівський військовий лісгосп" (пров. Героїв Небесної Сотні, 18, м. Шепетівка, Хмельницька область, 30400; ідентифікаційний код: 43075760).

Згідно із протоколом повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 14.09.2023 призначено повторний автоматизований розподіл судової справи в частині заміни (визначення) головуючого судді, за яким головуючим суддею визначено суддю Михайлишина В. В.

Розпорядженням керівника апарату Господарського суду Івано-Франківської області № 2 від 15.09.2023 призначено повторний автоматичний розподіл судової справи № 924/1683/14 в частині заміни (визначення) суддів - членів колегії Шіляк М. А., Калашника В. О., у зв`язку із їх звільненням з посад суддів Господарського суду Івано-Франківської області, у зв`язку з поданням заяв про відставку.

Відповідно до протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 15.09.2022 для розгляду даної справи сформовано наступну колегію: головуючий суддя Михайлишин В. В., судді Шкіндер П. А. та Фанда О. М.

Ухвалою від 19.09.2023 суд прийняв заяву Івано-Франківського міського відділу Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області (вх. № 13368/23 від 14.09.2023) про заміну сторони, боржника, у виконавчому провадженні до розгляду, судове засідання призначив на 26.09.2023.

Представники заявника та учасників у справі № 924/1683/14 в судове засідання не з`явились.

Згідно з абзацом 2 частини 3 статті 334 Господарського процесуального кодексу України, неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Розглянувши заяву Івано-Франківського міського відділу Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області (вх. № 13368/23 від 14.09.2023) про заміну сторони, боржника, у виконавчому провадженні її правонаступником по справі № 924/1683/14, Господарський суд виходить з такого.

У відповідності до частини 1 статті 52 Господарського процесуального кодексу України, у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу.

У виконавчому провадженні заміна сторони виконавчого провадження відбувається на підставі статті 334 Господарського процесуального кодексу України, а саме: у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником. Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець. Суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Відповідно до частини 5 статті 15 Закону України "Про виконавче провадження", у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Статтею 1 Закону України "Про виконавче провадження" закріплено, що виконавче провадження визначається як завершальна стадія судового провадження. Таке розуміння виконавчого провадження відповідає практиці Європейського суду з прав людини (далі - ЄСПЛ). Так у пункті 15 рішення ЄСПЛ у справі "Моргуненко проти України" від 6 вересня 2007 року (заява № 43382/02) вказується таке: "Суд зазначає, що провадження в суді та виконавче провадження є відповідно першою і другою стадією загального провадження (див. "Скордіно проти Італії" (Scordino v. Itali) (no. 1) [GC], no. 36813/97, п. 197). Таким чином, виконавче провадження не має бути відокремлене від судового і ці обидва провадження мають розглядатися як цілісний процес (див. "Естіма Джордж проти Португалії" (Estima Jorge v. Portugal), рішення від 21 квітня 1998 року, Report of Judgments and Decisions 1998-II, п. 35, та, з нових джерел, "Сіка проти Словаччини" (Sika v. Slovakia), N 2132/02, пп. 24-27, 13 червня 2006 року)".

Заміна сторони виконавчого провадження правонаступником, тобто здійснення процесуального правонаступництва після набрання судовим рішенням законної сили, полягає в поширенні на правонаступників законної сили судового рішення. При цьому на правонаступників законна сила судового рішення поширюється усіма своїми правовими наслідками - незмінністю, неспростовністю, виключністю, преюдиційністю, виконуваністю.

Правонаступництво як інститут цивільного процесуального права нерозривно пов`язане з правонаступництвом як інститутом цивільного права, адже зміни у матеріально-правових відносинах зумовлюють необхідність привести процесуальний стан осіб як учасників таких матеріально-правових відносин у відповідність з їх дійсною юридичною зацікавленістю у перебігу та результаті судового провадження, в тому числі у виконанні рішення суду.

Правонаступництво як інститут цивільного процесуального права має універсальний характер. У разі вибуття правопопередника з виконавчого провадження до правонаступника переходить весь комплекс процесуальних прав та обов`язків, притаманних для сторони виконавчого провадження, і, відповідно, комплекс процесуальних прав та обов`язків, притаманних стороні судового провадження, враховуючи стадію, на якій відбулося правонаступництво.

Закінчення виконавчого провадження, у тому числі й у випадку фактичного виконання в повному обсязі рішення згідно з виконавчим документом, не виключає подальшого існування процесуальних правомочностей учасника справи в межах судового провадження, тож не має наслідком заборону здійснення процесуального правонаступництва щодо них. Питання процесуального правонаступництва у всіх випадках вирішується судом, який при його вирішенні повинен дослідити по суті обставини та підстави правонаступництва.

З аналізу наведеного можна зробити висновок про те, що оскільки виконавче провадження є самостійною стадією судового процесу, сторони виконавчого провадження належать до учасників справи, а отже, якщо процесуальне правонаступництво має місце на стадії виконавчого провадження, заміна сторони виконавчого провадження означає й заміну учасника справи. Відтак заміна у разі вибуття сторони виконавчого провадження правонаступником (стаття 334 Господарського процесуального кодексу України) має відбуватись з одночасною заміною правонаступником відповідного учасника справи (стаття 52 Господарського процесуального кодексу України). Відповідний висновок викладено Великою Палатою Верховного Суду у постановах від 03.11.2020 у справі № 916/16/17 та від 16.02.2021 по справі № 911/3411/14.

Відповідно до наказу Міністерства оборони України № 94 від 04.03.2019 "Про реорганізацію ДП "Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат" вирішено реорганізувати ДП "Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат" (код ЄДРПОУ 080337722) шляхом виділу з його складу відокремлених підрозділів, а саме: Мостиського та Чернівецького військового лісництва, Прикарпатського, Сколівського, Старицького, Шепетівського військового лісгоспу, та створити державні підприємства, до яких переходять за розподільчим балансом у відповідні частини майно, права та обов`язки, у тому числі щодо здійснення охорони, захисту, використання та відтворення лісів на закріплених лісових земельних ділянках.

Згідно із абзацами 1, 5, 8 пункту 4 вищевказаного наказу, зобов`язано голову комісії протягом трьох робочих днів з дати видання наказу письмово повідомити орган, що здійснює державну реєстрацію за місцезнаходженням Державного підприємства "Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат", та надати документи, передбачені Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних-осіб підприємців та громадських формувань", для внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних-осіб підприємців та громадських формувань запису про рішення щодо реорганізації юридичної особи; передати до органу, що здійснює державну реєстрацію за місцезнаходженням державного підприємства "Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат" та зокрема, Державного підприємства "Шепетівський військовий лісгосп", затверджений у встановленому порядку примірник оригіналу розподільчого балансу; затверджений у встановленому порядку примірник оригіналу розподільчого балансу подати у територіальні органи Державної фіскальної служби України за місцем реєстрації новостворених державних підприємств та державного підприємства, яке реорганізується.

Пунктом 5 означенного наказу затверджено статут Державного підприємства "Шепетівський військовий лісгосп" (додаток 5 до наказу).

Наказом Міністерства оборони України № 540 від 21.10.2019 внесено зміни до статуту Державного підприємства "Шепетівський військовий лісгосп" (додаток 5 до наказу Міністерства оборони України від 04.03.2019 № 94), виклавши його в новій редакції.

Наказом Міністерства оборони України № 90 від 01.04.2021 внесено зміни до статуту Державного підприємства "Шепетівський військовий лісгосп", затвердженого наказом Міністерства оборони України від 21.10.2019 № 540, виклавши його в новій редакції.

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних-осіб підприємців та громадських формувань 25.06.2019 відбулася державна реєстрація юридичної особи в результаті виділу - Державне підприємство "Шепетівський військовий лісгосп" ідентифікаційний код юридичної особи: 43075760, яке є правонаступником Державного підприємства "Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат", код ЄДРПОУ 080337722.

Відповідно до частини 4 статті 4 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань", у разі виділу юридичних осіб здійснюється державна реєстрація юридичних осіб, утворених у результаті виділу, та державна реєстрація змін до відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі, про юридичну особу, з якої здійснено виділ, щодо юридичної особи - правонаступника. Виділ вважається завершеним з дати державної реєстрації змін до відомостей, що містяться у Єдиному державному реєстрі, про юридичну особу, з якої здійснено виділ, щодо юридичної особи - правонаступника.

Як визначено в частині 1 статті 104 Цивільного кодексу України, юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

В силу норм частини 1 статті 106 Цивільного кодексу України, злиття, приєднання, поділ та перетворення юридичної особи здійснюються за рішенням його учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, а у випадках, передбачених законом, - за рішенням суду або відповідних органів державної влади.

Разом із тим, виділом є перехід за розподільчим балансом частини майна, прав та обов`язків юридичної особи до однієї або кількох створюваних нових юридичних осіб (частина 1 статті 109 Цивільного кодексу України).

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про наявність підстав для заміни боржника Державного підприємства "Івано-Франківський лісопромисловий комбінат" в особі відокремленого підрозділу "Шепетівський військовий лісгосп" (вул. К. Маркса, 18, м. Шепетівка, Шепетівський район, Хмельницька область, 30400; ідентифікаційний код: 2497205) на правонаступника - Державне підприємство "Шепетівський військовий лісгосп" (пров. Героїв Небесної Сотні, 18, м. Шепетівка, Хмельницька область, 30400; ідентифікаційний код: 43075760) у виконавчому провадженні ВП № 52383096 з примусового виконання наказу Господарського суду Івано-Франківської області від 04.07.2016 по справі № 924/1683/14.

Керуючись статтею 104 Цивільного кодексу України, статтею 15 Закону України "Про виконавче провадження", статтями 52, 234, 235, 334 Господарського процесуального кодексу України, суд

П О С Т А Н О В И В:

1. Заяву Івано-Франківського міського відділу Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області (вх. № 13368/23 від 14.09.2023) про заміну сторони, боржника, у виконавчому провадженні її правонаступником у справі № 924/1683/14 задовольнити.

2. Замінити боржника Державне підприємство "Івано-Франківський лісопромисловий комбінат" в особі відокремленого підрозділу "Шепетівський військовий лісгосп" (вул. К. Маркса, 18, м. Шепетівка, Шепетівський район, Хмельницька область, 30400; ідентифікаційний код 2497205) на правонаступника Державне підприємство "Шепетівський військовий лісгосп" (пров. Героїв Небесної Сотні, 18, м. Шепетівка, Хмельницька область, 30400; ідентифікаційний код: 43075760) у наказі Господарського суду Івано-Франківської області від 04.07.2016 по справі № 924/1683/14 про стягнення з Державного підприємства "Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат" (вул. Карла Маркса, 18, м. Шепетівка, Хмельницька область, 30400, ідентифікаційний код: 24972050) на користь Державної екологічної інспекції у Хмельницькій області (вул. Івана Франка, 2/2, м. Хмельницький, 29000, ідентифікаційний код: 38045514) перерахувавши до Державного бюджету України, місцевих бюджетів Требухівецької сільської ради та Хмельницької обласної ради, та зарахувавши кошти на аналітичний рахунок, відкритий в Головному управлінні Державної казначейської служби України у Хмельницькій області за балансовим рахунком 3311 "Кошти, які підлягають розподілу між Державним та місцевими бюджетами" плану розрахунків в розрізі кодів класифікації доходів бюджету та територій /розрахунковий рахунок 33111331700334, код бюджетної класифікації доходів 24062100, код одержувача 37592837, МФО 815013, банк одержувача - ГУ ДКСУ у Хмельницькій області/ збитки, заподіяні державі внаслідок незаконної порубки лісу у розмірі 1 011 678, 88 гривень (один мільйон одинадцять тисяч шістсот сімдесят вісім гривень вісімдесят вісім копійок).

3. Ухвала набирає законної сили 26.09.2023 та може бути оскаржена до Західного апеляційного господарського суду у строк, визначений статтею 256 Господарського процесуального кодексу України.

4. Повний текст ухвали складено - 26.09.2023.

Головуючий суддя В. В. Михайлишин

Суддя П. А. Шкіндер

Суддя О. М. Фанда

Дата ухвалення рішення26.09.2023
Оприлюднено28.09.2023
Номер документу113726122
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, щодо недоговірних зобов’язань про відшкодування шкоди

Судовий реєстр по справі —924/1683/14

Постанова від 05.12.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бонк Тетяна Богданівна

Ухвала від 04.12.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бонк Тетяна Богданівна

Ухвала від 22.11.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бонк Тетяна Богданівна

Ухвала від 13.11.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бонк Тетяна Богданівна

Ухвала від 23.10.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бонк Тетяна Богданівна

Ухвала від 09.10.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бонк Тетяна Богданівна

Ухвала від 09.10.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Бонк Тетяна Богданівна

Ухвала від 26.09.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 19.09.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Михайлишин В. В.

Ухвала від 06.06.2017

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Фрич М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні