Ухвала
від 26.09.2023 по справі 918/791/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Набережна, 26-А, м. Рівне, 33013, тел. (0362) 62 03 12, код ЄДРПОУ: 03500111,

e-mail: inbox@rv.arbitr.gov.ua, вебсайт: https://rv.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

26 вересня 2023 р.м. РівнеСправа № 918/791/23

Господарський суд Рівненської області у складі головуючого судді Войтюка В.Р., при секретарі судового засідання Мамчур А.Ю., розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовом Семидубської сільської ради Дубенського району Рівненської області

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Мисливське господарство "Любомирське"

за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Громадська організація "Рівненська обласна організація Українського товариства мисливців і рибалок"

про скасування рішень державних реєстраторів, визнання права власності на гідротехнічні споруди.

В засіданні приймали участь:

Від позивача: Стах Руслан Геннадійович (в залі суду);

Від відповідача: Тарновецький Ярослав Мирославович (в залі суду);

Від третьої особи: Пепко Володимир Олександрович (в залі суду);

Від прокуратури: Котяй Ірина Віктрівна (в залі суду).

ВСТАНОВИВ:

02 серпня 2023 року Семидубська сільська рада Дубенського району Рівненської області звернулася до Господарського суду Рівненської області з позовом до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Мисливське господарство "Любомирське" за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Громадська організація "Рівненська обласна організація Українського товариства мисливців і рибалок" про скасування рішень державних реєстраторів, визнання права власності на гідротехнічні споруди.

Ухвалою Господарського суду Рівненської області від 03 серпня 2023 року відкрито провадження у справі 918/791/23, визначено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче судове засідання на 04 вересня 2023 року.

22 серпня 2023 року до відділу канцелярії та документального забезпечення суду від представника відповідача в порядку ст. 165 ГПК України надійшов відзив на позовну заяву, в якому останній позовні вимоги заперечує у повному обсязі.

24 серпня 2023 року до відділу канцелярії та документального забезпечення суду від представника третьої особи надійшов відзив на позовну заяву.

11 вересня 2023 року до відділу канцелярії та документального забезпечення суду від представника позивача в порядку ст. 166 ГПК України надійшла відповідь на відзив відповідача, в якому останній спростовує доводи наведені у відзиві та просить суд позовні вимоги задоволити у повному обсязі.

12 вересня 2023 року до відділу канцелярії та документального забезпечення суду від керівника Дубенської окружної прокуратури надійшла заява про вступ у справу.

Ухвалою Господарського суду Рівненської області від 12 вересня 2023 року, зокрема: позовну заяву Семидубської сільської ради Дубенського району Рівненської області до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Мисливське господарство "Любомирське" за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Громадська організація "Рівненська обласна організація Українського товариства мисливців і рибалок" про скасування рішень державних реєстраторів, визнання права власності на гідротехнічні споруди залишено без руху після відкриття провадження у справі; встановлено Семидубській сільській раді Дубенського району Рівненської області строк на усунення недоліків позовної заяви - 3 днів з дня вручення даної ухвали про залишення позовної заяви без руху.

18 вересня 2023 року до відділу канцелярії та документального забезпечення суду від позивача надійшло клопотання про долучення до матеріалів справи копії платіжної інструкції № 150 від 07 вересня 2023 року.

25 вересня 2023 року до відділу канцелярії та документального забезпечення суду від позивача надійшла заява про залучення до участі у справі співвідповідача.

Окрім того, 25 вересня 2023 року до канцелярії суду позивачем подано заяву про зміну предмета позову.

26 вересня 2023 року до відділу канцелярії та документального забезпечення суду від представника відповідача надійшла заява про залишення позову без розгляду.

В судовому засіданні 26 вересня 2023 року, суд дійшов висновку про наявність підстав для залишення позовної заяви без руху зважаючи на наступне.

Позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копії та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення (ч. 1 ст. 172 ГПК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують, зокрема докази сплати судового збору.

Згідно частини 1 статті 4 Закону України "Про судовий збір", судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

У відповідності до п. п. 1 п. 2 ч. 2 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" ставка судового збору за подання до господарського суду позовної заяви майнового характеру становить 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб і не більше 350 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб; позовної заяви немайнового характеру становить 1 розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відповідно до абз. 1 та 2 ч. 3 ст. 6 Закону України "Про судовий збір" за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру. У разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

У випадках об`єднання в одній заяві вимог як майнового, так і немайнового характеру судовий збір згідно з частиною третьою статті 6 Закону підлягає сплаті як за ставками, встановленими для позовів майнового характеру, так і за ставками, встановленими для розгляду позовних заяв зі спорів немайнового характеру.

Аналогічну правову позицію висвітлено в п. 2.10. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 7 від 21 лютого 2013 року "Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України".

Як вбачається із матеріалів справи, позивач виконав вимоги ухвали суду від 12 вересня 2023 року.

Однак, при дослідженні позову та заяви про зміну предмету позову, судом встановлено, що позивачем також заявлено позовну вимогу майнового характеру, а саме визнання права власності на гідротехнічні споруди.

Статтею 181 Цивільного кодексу України до нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, а також об`єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

Згідно з частиною 1 статті 190 Цивільного кодексу України майном як особливим об`єктом вважаються окрема річ, сукупність речей, а також майнові права та обов`язки. Таким чином, позовні вимоги про повернення земельної ділянки у розумінні змісту даної статті є майновою вимогою, тобто судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового характеру.

Пунктом 2 частини 1 статті 163 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що ціна позову визначається у позовах про визнання права власності на майно або його витребування вартістю майна.

Отже, судовий збір з позовної заяви про визнання права власності на майно, витребування або повернення майна - як рухомих речей, так і нерухомості, - визначається з урахуванням вартості спірного майна, тобто як зі спору майнового характеру.

Однак, позивачем до позовної заяви не додано жодних доказів сплати судового збору у встановленому законом розмірі та порядку.

Отже, судом встановлено, що позовну заяву подано до суду без додержання ст. 162 ГПК України.

Згідно положень ч. 11 ст. 176 ГПК України, суддя, встановивши, після відкриття провадження у справі, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, постановляє ухвалу не пізніше наступного дня, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати 5 днів з моменту вручення позивачу ухвали.

Суд дійшов висновку про наявність підстав для залишення позовної заяви без руху після відкриття провадження у справі та встановлення Семидубській сільській раді Дубенського району Рівненської області способу усунення недоліків позовної заяви шляхом подання до суду доказів сплати судового збору у встановленому порядку і розмірі.

Керуючись ст. ст. 162, 176, 234, 235 ГПК України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Семидубської сільської ради Дубенського району Рівненської області до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Мисливське господарство "Любомирське" за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Громадська організація "Рівненська обласна організація Українського товариства мисливців і рибалок" про скасування рішень державних реєстраторів, визнання права власності на гідротехнічні споруди. залишити без руху після відкриття провадження у справі.

2. Встановити Семидубській сільській раді Дубенського району Рівненської області строк на усунення недоліків позовної заяви - 7 (сім) днів з моменту судового засідання 26 вересня 2023 року.

3. Встановити Семидубській сільській раді Дубенського району Рівненської області спосіб усунення недоліків позовної заяви шляхом подання до суду: докази сплати судового збору у встановленому порядку і розмірі.

4. Роз`яснити Семидубській сільській раді Дубенського району Рівненської області, що в разі усунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, суд продовжує розгляд справи, про що постановляє ухвалу не пізніше наступного дня з дня отримання інформації про усунення недоліків; в разі неусунення недоліків у встановлений судом строк, позовна заява залишається без розгляду.

5. Наступне судове засідання у справі (у разі усунення недоліків позовної заяви) відбудеться "09" жовтня 2023 р. об 16:00 год., у приміщенні Господарського суду Рівненської області за адресою: м. Рівне, вул. Набережна, 26-а, зал судових засідань № 15.

Ухвала набирає законної сили 26 вересня 2023 року у відповідності до приписів ст. 235 Господарського процесуального кодексу України та оскарженню не підлягає.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію по справі, що розглядається - http://rv.arbitr.gov.ua .

Суддя Войтюк В.Р.

СудГосподарський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення26.09.2023
Оприлюднено28.09.2023
Номер документу113737289
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі) про комунальну власність щодо визнання права власності

Судовий реєстр по справі —918/791/23

Ухвала від 10.06.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Мачульський Г.М.

Постанова від 26.03.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Маціщук А.В.

Ухвала від 12.03.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Маціщук А.В.

Ухвала від 29.01.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Маціщук А.В.

Рішення від 18.12.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Рішення від 18.12.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 04.12.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 06.11.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 06.11.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

Ухвала від 06.11.2023

Господарське

Господарський суд Рівненської області

Войтюк В.Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні