Ухвала
від 27.09.2023 по справі 185/4592/23
ПАВЛОГРАДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 185/4592/23

Провадження № 1-кс/185/1873/23

У Х В А Л А

27 вересня 2023 року м. Павлоград

Слідчий суддя Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , підозрюваної ОСОБА_4 , захисника ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання прокурора Павлоградської окружної прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 у кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42023042120000006 від 24.01.2023 року, про продовження строку застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту відносно:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , яка народився у м. Димитровград Ульянівської області, громадянки України, освіта вища, ФОП « ОСОБА_4 », зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої,

підозрюваної у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 111-1 КК України,

В С Т А Н О В И В:

26 вересня 2023 року у провадження слідчого судді надійшло клопотання прокурора Павлоградської окружної прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 у кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42023042120000006 від 24.01.2023 року, про продовження строку застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту відносно ОСОБА_4 , підозрюваної у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 111-1 КК України.

Відповідно до зазначеного клопотання, досудовим розслідування встановлено, щоУказом Президента України № 64/2022 від 24.02.2022, у зв`язку з військовою агресією рф проти України, на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони України, відповідно до п. 20 ч. 1ст. 106 Конституції України,Закону України "Про правовий режим воєнного стану", введено воєнний стан на всій території України, дія якого неодноразово продовжувалася та який триває по даний час.

Відповідно до ч. 2ст. 9 Закону України "Про правовий режим воєнного стану"Кабінет Міністрів України, інші органи державної влади, військове командування, військові адміністрації, Верховна рада Автономної Республіки Крим, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, органи місцевого самоврядування здійснюють повноваження, надані їмКонституцією України, цим та іншими законами України.

Відповідно дост. 9 Закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України" від 15.04.2014 №1207-VII, державні органи та органи місцевого самоврядування, утворені відповідно доКонституціїта законів України, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території діють лише на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбаченіКонституцієюта законами України. Будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом.

Наведені вище факти розв`язання та ведення рф агресивної війни проти України, здійснення підривної діяльності, захоплення державних установ, організацій та військових частин, із 27.02.2014 широко висвітлювались більшістю засобів масової інформації іноземних держав, у зв`язку з чим були достовірно відомі ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка, будучи громадянкою України та фізичною особою підприємцем ОСОБА_4 , код іпн НОМЕР_1 , надавала послуги по веденню бухгалтерського обліку на товаристві з обмеженою відповідальністю "Південверстатомаш" (надалі - ТОВ "Південверстатомаш"), з початкуповномасштабного вторгнення військами рф на територію України,у період з 24 лютого 2022 року по 23 червня 2023 року, знаходячись на підконтрольній території України, здебільшого за адресою: АДРЕСА_2 , усвідомлюючи здійснення відкритої російської агресії проти України та той факт, що іноземне підприємство "общество с ограниченной ответственостью "Южстанкомаш", зареєстроване в рф, м. Белгород вул. Волчанська, 139, корп. 1, - надалі "ООО "Южстанкомаш"), з котрим у неї склались попередні сталі комерційні відносини та, яке перебуває під юрисдикцією рф країни агресора, діючи умисно з особистих корисливих мотивів та в корисливих інтересах керівництва (засновника та бенефіціарного власника ТОВ «Південверстатомаш» ОСОБА_6 ), здійснювала фінансово-господарську діяльність у взаємодії з державою-агресором, шляхом співпраці та надання послуг по веденню бухгалтерського обліку та наданняконсультації з програмного забезпечення 1С, яке працює на території рф,із зазначеною вище іноземною юридичною особою держави-агресора.

При цьому, ОСОБА_4 , розуміла, що здійснення такої діяльності можливе лише у взаємодії з державою-агресором та її представниками: підприємством "ООО "Южстанкомаш", а також достовірно усвідомлювала, що наведені дії є незаконними, оскільки вчиняються всупереч чинного законодавства України, яке забороняє провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором, та, крім цього, була обізнана, що підприємством "ООО "Южстанкомаш", (м. Белгород рф) виробляються та реалізуються деталі та комплектуючі, які застосовуються, в тому числі в оборонно-промисловому комплексі рф.

Так, ОСОБА_4 у період з 24 лютого 2022 року - 23 червня 2023 року, реалізовуючи свій злочинний умисел, направлений на провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором,в телефонній розмові з ОСОБА_6 , як із власником підприємства ООО «Южстанкомаш», зареєстрованого: АДРЕСА_3 , та засновником та бенефіціарним власником підприємства ТОВ «Південверстатомаш», код ЄДРПОУ 33019191 та гр. ОСОБА_7 , який являється громадянином рф та директором підприємства ООО «Южстанкомаш», зареєстрованого: рф, м. Белгород, вул. Волчанська, 139, корп. 1, обговорювала та узгоджувала виконання відповідних фінансово-господарських операцій вищезгаданого підприємства держави-агресора.

В подальшому, 04.05.2023 ОСОБА_4 , використавши пароль входу системи інтернет-банкінгу «Альфа банк», попередньо наданий за допомогою месенджеру «Телеграм» гр. ОСОБА_7 , який являється директором вищезгаданого підприємства країни агресора, здійснила від імені ОСОБА_7 платіж за допомогою використання програмного забезпечення VPN та електронної системи інтернет банкінгу «Альфа Банк», попередньо узгодивши цю фінансову операцію з ОСОБА_6 , як із власником підприємства ООО «Южстанкомаш», зареєстрованого: АДРЕСА_3 , та засновником та бенефіціарним власником підприємства ТОВ «Південверстатомаш», код ЄДРПОУ 33019191.

Відповідно до Закону України «Про основні засади примусового вилучення в Україні об`єктів права власності російської федерації та її резидентів» від 03.03.2022 № 2116-IX, діяльність осіб, які здійснюють пряме чи опосередковане співробітництво з контрагентами, що зареєстровані на території російської федерації може бути розцінене як підтримка військової агресії проти України.

Враховуючи вищевикладене, ОСОБА_4 діючи у такий спосіб, своїми протиправними діями, забезпечувала провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором.

Таким чином, ОСОБА_4 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 111-1 КК України,тобто у провадженні господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором.

03липня 2023 року підозрюваній ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ухвалою слідчого судді Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області обраний запобіжний захід у вигляді домашнього арешту строком до 31 серпня 2023 року.

25 серпня 2023 року керівником Павлоградської окружної прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_8 строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань24 січня 2023року за №42023042120000006, було продовжено до трьох місяців, а саме до 27 вересня 2023 року.

29 серпня 2023 року підозрюваній ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ухвалою слідчого судді Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області обраний запобіжний захід у вигляді домашнього арешту було продовжено строком до 27 вересня 2023 року.

Ухвалою слідчого судді Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 26 вересня 2023 року продовжено строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань24 січня 2023року за №42023042120000006, до п`яти місяців, а саме до 26 листопада 2023 року.

Так, на даний час у даному кримінальному провадженні не закінчено та необхідно провести ряд слідчих (розшукових) та процесуальних дій, направлених на встановлення об`єктивних обставин подій, а саме: долучити до матеріалів кримінального провадження висновок судової експертизи відео-, звукозапису по голосу та мовленню підозрюваної ОСОБА_4 , призначеної 07 вересня 2023 року постановою слідчого та отримано Дніпропетровським НДЕКЦ МВС України 08 вересня 2023 року; здійснити аналіз матеріалів тимчасового доступу по рахункам ТОВ «Південверстатомаш», наданий АТ КБ «Приват Банк», АТ «ПУМБ» та АТ «Банк Кредит Дніпро», проведеного 20 вересня 2023 року; отримати відповідь на доручення від Департаменту кіберполіції Національної поліції України, наданого прокурором 18 серпня 2023 року за результатами огляду мобільного телефону ОСОБА_6 ; провести інші слідчі дії, в проведенні яких виникне необхідність, дати оцінку всім зібраним по справі доказам з точки зору їх достовірності, допустимості і достатності та прийняти по справі законне і обґрунтоване рішення; надати доступ до матеріалів досудового розслідування усім сторонам кримінального провадження; виконати вимоги ст. 290 КПК України; скласти обвинувальний акт у кримінальному провадженні та затвердити його; скласти реєстр досудового розслідування.

Оцінюючі в сукупності всі зібрані фактичні дані про обставини злочину у кримінальному провадженні та наявність обґрунтованої підозри у вчинені ОСОБА_4 кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 111-1 КК України, а також наявність ризиків, серед яких - можливість переховування від органів досудового розслідування та суду, перешкоджання тим самим кримінальному провадженню, вчинити інше кримінальне правопорушення, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, доцільно продовжити застосування до підозрюваної ОСОБА_4 запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту.

У судовому засіданні прокурор вважав за необхідне продовжити строк домашнього арешту підозрюваній ОСОБА_4 в межах строку досудового розслідування.

Підозрювана ОСОБА_4 та її захисник адвокат ОСОБА_5 просили застосувати до підозрюваної більш м`який запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання, так як ризики прокурором не доведені та за станом здоров`я підозрювана перебуває під постійним наглядом лікаря.

Вивчивши клопотання прокурора та матеріали додані до клопотання, з`ясувавши думку осіб, що приймали участь у розгляді клопотання, зокрема, доводи прокурора щодо доведеності наданими слідчому судді доказами обставин, передбачених ч. 1 ст. 194 КПК України, підозрюваної, захисника, проаналізувавши та зіставивши результаті розгляду клопотання прокурора між собою, та в сукупності з наданим до клопотання обґрунтуванням приходжу до наступного висновку.

Згідно зі ст. 177 КПК України метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам:

1) переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду;

2) знищити, сховати або спотворити будь яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення;

3) незаконно впливати на потерпілого, свідка, інших учасників цього ж кримінального провадження;

4) перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином;

5) вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

Окрім того, статтею 178 КПК України при вирішенні питання про обрання запобіжного заходу, крім наявності ризиків, зазначених у ст. 177 КПК України, слідчий суддя на підставі наданих сторонами кримінального провадження матеріалів зобов`язаний оцінити в сукупності всі обставини, в тому числі й вагомість наявних доказів про вчинення підозрюваним, обвинуваченим кримінального правопорушення, тяжкість покарання, що загрожує відповідній особі у разі визнання винуватим, вік та стан здоров`я підозрюваного, обвинуваченого, міцність його соціальних зв`язків, наявність постійного місця роботи, навчання, його репутацію, майновий стан, наявність судимостей, дотримання раніше застосованих запобіжних заходів та інше.

ОСОБА_4 підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 111-1 КК України.

03липня 2023 року підозрюваній ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ухвалою слідчого судді Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області обраний запобіжний захід у вигляді домашнього арешту строком до 31 серпня 2023 року.

25 серпня 2023 року керівником Павлоградської окружної прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_8 строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань24 січня 2023року за №42023042120000006, було продовжено до трьох місяців, а саме до 27 вересня 2023 року.

29 серпня 2023 року підозрюваній ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ухвалою слідчого судді Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області обраний запобіжний захід у вигляді домашнього арешту було продовжено строком до 27 вересня 2023 року.

Ухвалою слідчого судді Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 26 вересня 2023 року продовжено строк досудового розслідування у кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань24 січня 2023року за №42023042120000006, до п`яти місяців, а саме до 26 листопада 2023 року.

Однак, для завершення досудового розслідування необхідно виконати наступне: отримати матеріали виконаної постанови про проведення слідчих дій на іншій території; отримати висновок судово-медичної експертизи, постанова про ведення якої була скерована до Межівського відділення КЗ «ДОБ СМЕ» ДОР 19.04.2022; висновок додаткових судово-медичних експертиз, постанови про призначення яких були скеровані до Межівського відділення КЗ «ДОБ СМЕ» ДОР 18.05.2022; отримати висновок судово-медичних експертиз, постанови про проведення яких були скеровані до КЗ «Дніпропетровське обласне бюро судово-медичної експертизи» ДОР 10.05.2022; отримати висновок амбулаторної психіатричної експертизи, постанова про проведення якої була скерована до Дніпровської філії судово-психіатричної експертизи ДУ «Інститут судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків МОЗ України» 09.05.2022; за результатами отриманих експертиз вирішити питання щодо зміни раніше повідомленої підозри з урахуванням висновків експертиз; провести інші слідчі дії, в проведенні яких виникне необхідність, дати оцінку всім зібраним по справі доказам з точки зору їх достовірності, допустимості і достатності та прийняти по справі законне і обґрунтоване рішення; надати доступ до матеріалів досудового розслідування усім сторонам кримінального провадження; виконати вимоги ст. 290 КПК України; скласти обвинувальний акт у кримінальному провадженні та затвердити його; скласти реєстр досудового розслідування.

Відповідно до ч. 6 ст.181КПК України строк дії ухвали судді про тримання особи під домашнім арештом не може перевищувати двох місяців. У разі необхідності строк тримання особи під домашнім арештом може бути продовжений за клопотанням прокурора в межах строку досудового розслідування в порядку, передбаченому статтею 199 цього Кодексу.

Враховуючи те, що обставини та підстави обрання підозрюваній запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту є й надалі доцільними, так як підозрювана може переховуватись від суду, вчинити інше кримінальне правопорушення, слідчий суддя приходить до висновку, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів, не зможе запобігти ризикам, передбаченим ст. 177 КПК України, в зв`язку з чим не може бути застосованим відносно підозрюваної у вчиненні даного кримінальних правопорушення.

Враховуючи тяжкість кримінального правопорушення, у вчиненні якого підозрюється ОСОБА_4 , вагомість наявних доказів вчинення нею кримінального правопорушення, тяжкість покарання, що загрожує у разі визнання її винною у кримінальному правопорушенні, враховуючи її вік, стан здоров`я, міцність соціальних зв`язків, наявність обставин, які перешкоджають завершенню досудового розслідування, враховуючи те, що підозрюванаможе переховуватисявід органівдосудового розслідуваннята суду,вчинити іншекримінальне правопорушення,слідчий суддя дійшов до висновку про необхідність продовження строку домашнього арешту підозрюваній ОСОБА_4 .

Керуючись ст.ст. 176-178, 182-184, 186, 187, 193-194, 196, 197, 202, 205, 309, 372,395КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання прокурора Павлоградської окружної прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 у кримінальному провадженні, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 42023042120000006 від 24.01.2023 року, про продовження строку застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту відносно ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюваної у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 111-1 КК України, задовольнити.

Продовжити ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , строк домашнього арешту по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 24.01.2023 року за № 42023042120000006, в межах строку досудового розслідування, тобто до 26 листопада 2023 року, з покладанням на підозрювану ОСОБА_4 наступних обов`язків:

1)заборонити покидати приміщення квартири АДРЕСА_4 у період з 21-00 год. по 06-00 год.;

2)повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання;

3)утримуватись від спілкування з підозрюваним ОСОБА_6 ;

4)прибувати по першому виклику до слідчого, прокурора або суду на визначений час.

Строк дії ухвали - до 26 листопада 2023 року.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її оголошення, та може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду протягом п`яти днів з моменту її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудПавлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення27.09.2023
Оприлюднено28.09.2023
Номер документу113743260
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про продовження строку тримання особи під домашнім арештом

Судовий реєстр по справі —185/4592/23

Ухвала від 06.09.2023

Кримінальне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Бондаренко В. М.

Ухвала від 02.11.2023

Кримінальне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Гаврилов В. А.

Ухвала від 02.11.2023

Кримінальне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Гаврилов В. А.

Ухвала від 02.11.2023

Кримінальне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Гаврилов В. А.

Ухвала від 02.11.2023

Кримінальне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Гаврилов В. А.

Ухвала від 02.11.2023

Кримінальне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Гаврилов В. А.

Ухвала від 02.11.2023

Кримінальне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Гаврилов В. А.

Ухвала від 19.10.2023

Кримінальне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Юдіна С. Г.

Ухвала від 27.09.2023

Кримінальне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Бондаренко В. М.

Ухвала від 26.09.2023

Кримінальне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Юдіна С. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні