Ухвала
від 27.09.2023 по справі 903/985/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

пр. Волі, 54а, м. Луцьк, 43010, тел./факс 72-41-10

E-mail: inbox@vl.arbitr.gov.ua Код ЄДРПОУ 03499885

УХВАЛА

27 вересня 2023 року Справа № 903/985/23 Суддя Господарського суду Волинської області Слободян О.Г., розглянувши матеріали справи №903/985/23

за позовом Приватно-орендного сільськогосподарського підприємства імені Шевченка

до відповідача: Фізичної особи-підприємця Хорзової Ніни Владиславівни

про стягнення 50877грн. 69коп.

встановила: позивач - ПОСП імені Шевченка звернувся до суду з позовом про стягнення з ФОП Хорзової Ніни Владиславівни (відповідача) 50877грн. 69коп., з яких: 45489грн. 76коп. заборгованості за поставлену продукцію та 5387грн. 93коп. пені. Також, просить стягнути з відповідача 2684грн. витрат по сплаті судового збору.

В обгрунтування позовних вимог позивач посилається на неналежне невиконання відповідачем взятих на себе зобов`язань згідно умов договору поставки №15/11/22 від 15.11.2022р. в частині оплати поставленої позивачем продукції.

Крім того, позивач у позовній заяві просив суд проводити розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін.

Ухвалою суду від 20.09.2023 відкрито провадження у справі та постановлено справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін. Встановлено відповідачу строк до 15 днів з дня отримання ухвали про відкриття провадження у справі, для подання відзиву на позов в порядку ст.ст. 165, 178 ГПК України. Надати суду відзив та докази надіслання відзиву позивачу; всі письмові, електронні та інші докази, що підтверджують заперечення проти позову. Роз`яснено відповідачу, що в разі ненадання у встановлений судом строк без поважних причин відзиву, суд вирішує справу за наявними у справі матеріалами. Також встановлено відповідачу, зокрема, строк в 5 днів з дня отримання ухвали про відкриття провадження у справі, для подання заяви з запереченням проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження в порядку ч.4 ст.176 ГПК України. Зобов`язано копію заяви з запереченням надіслати позивачу, докази надіслання надати суду.

25.09.2023 на адресу суду від представника відповідача надійшло клопотання (вх.№01-75/5675/23) із запереченнями проти розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження, в якій останній зазначив, що обставини, які стали предметом спору не відповідають дійсності, а саме:

- сторона позивача не надала жодних доказів про існування заборгованості перед ПОСП імені Шевченка станом на 01.01.2023 року на суму 7354,93 грн.;

- сторона позивача не надала жодних доказів часткових оплат за видатковими накладними;

- сторона позивача не надала письмових замовлень, на які посилається у видаткових накладних і які є неоплаченими;

- сторона відповідача стверджує, що ФОП Хорзова Н.В., не підписувала жодних Актів звіряння взаєморозрахунків. Цілком очевидно, що виникне необхідність у призначенні судової почеркознавчої експертизи;

- стороною договору, на який посилається позивач є ФОП Хорзова Н.В., однак долучені видаткові накладні підписані особами з іншими прізвищами та не містять печатки.

Тому існує ряд питань, пояснень, а також інших обставин, які зумовлюють необхідність розгляду справи в порядку загального позовного провадження та участі представника відповідача у підготовчих засіданнях, що також забезпечить його право на участь у судових засіданнях.

Принагідно, сторона відповідача зазначає, що позовні вимоги не визнає в повному обсязі та подасть відзив на позовну заяву в межах строку визначеному ухвалою суду про відкриття провадження у справі.

У вказаному клопотанні представник відповідача просить суд розглядати справу за правилами загального позовного провадження зі стадії підготовчого провадження.

Відповідно до ст. 248 ГПК України суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Згідно ч.1 ст. 252 ГПК України, розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження здійснюється судом за правилами, встановленими цим Кодексом для розгляду справи в порядку загального позовного провадження, з особливостями, визначеними у цій главі.

Відповідно до ч.5 ст.252 ГПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої із сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Згідно ч.ч. 1, 6 ст. 250 ГПК України питання про розгляд справи у порядку спрощеного позовного провадження суд вирішує в ухвалі про відкриття провадження у справі. Якщо суд вирішив розглянути справу в порядку спрощеного позовного провадження, але в подальшому за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи постановив ухвалу про розгляд справи за правилами загального позовного провадження, розгляд справи починається зі стадії відкриття провадження у справі. У такому випадку повернення до розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження не допускається.

Статтею 15 ГПК України передбачено, що суд визначає в межах, встановлених цим Кодексом, порядок здійснення провадження у справі відповідно до принципу пропорційності, враховуючи: завдання господарського судочинства; забезпечення розумного балансу між приватними й публічними інтересами; особливості предмета спору; ціну позову; складність справи; значення розгляду справи для сторін, час, необхідний для вчинення тих чи інших дій, розмір судових витрат, пов`язаних із відповідними процесуальними діями, тощо.

Враховуючи клопотання відповідача, з метою належного з`ясування всіх обставин справи, суд вважає за необхідне перейти до розгляду справи за правилами загального позовного провадження з призначенням підготовчого засідання.

Відповідно до частин 2-3 статті 177 ГПК України підготовче провадження починається відкриттям провадження у справі і закінчується закриттям підготовчого засідання. Підготовче провадження має бути проведене протягом шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Згідно ч.ч.1-3 ст.120 ГПК суд викликає учасників справи у судове засідання або для участі у вчиненні процесуальної дії, якщо визнає їх явку обов`язковою. Суд повідомляє учасників справи про дату, час і місце судового засідання чи вчинення відповідної процесуальної дії, якщо їх явка є не обов`язковою. Виклики і повідомлення здійснюються шляхом вручення ухвали в порядку, передбаченому цим Кодексом для вручення судових рішень.

Керуючись ст.ст. 120, 177, 182, 234, 235, 250 Господарського процесуального кодексу України, суд

ухвалив:

1. Перейти до розгляду справи №903/985/23 за правилами загального позовного провадження.

2. Підготовче засідання призначити "24" жовтня 2023 р. о 10:30 год.

Засідання відбудеться в приміщенні Господарського суду Волинської області за адресою: м. Луцьк, пр. Волі 54А, в залі судових засідань №209.

3. Встановити сторонам строк до 17.10.2023р. для подання суду заяв, клопотань та пояснень, пов`язаних з розглядом справи, які не були подані сторонами до суду, з направленням поданих документів іншим учасникам судового процесу. Докази направлення подати суду.

4. Визнати явку представників сторін у підготовче засідання на їх розсуд.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://vl.arbitr.gov.ua

Суддя О. Г. Слободян

Дата ухвалення рішення27.09.2023
Оприлюднено28.09.2023
Номер документу113749871
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 50877грн. 69коп

Судовий реєстр по справі —903/985/23

Рішення від 16.11.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Ухвала від 07.11.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Ухвала від 24.10.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Ухвала від 27.09.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

Ухвала від 20.09.2023

Господарське

Господарський суд Волинської області

Слободян Оксана Геннадіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні