Рішення
від 27.09.2023 по справі 229/6046/21
ДРУЖКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2-о/229/5/2023

ЄУН 229/6046/21

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 вересня 2023 року Дружківський міський суд Донецької області у складі:

головуючої судді Рагозіної С.О.,

присяжних Кононенко І.В.,

Подоби А.М.,

за участю секретаря судового засідання Колупаєвої О.В.,

адвоката Косенка С.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду цивільну справу за заявою комунальної установи "Дружківський дитячий будинок-інтернат", заінтересована особа - орган опіки та піклування Дружківської міської ради Донецької області, комунальний заклад «Верхівцевський психоневрологічний інтернат» Дніпропетровської обласної ради про визнання фізичної особи недієздатною,

В С Т А Н О В И В:

директор комунальної установи "Дружківський дитячий будинок-інтернат" Орлова О.О. звернулася до суду із заявою, в якій просить визнати недієздатним ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Обґрунтовує свої вимоги тим, що ОСОБА_1 є підопічним комунальної установи "Дружківський дитячий будинок-інтернат" і перебуває на повному державному забезпеченні з 03 серпня 2014 року. Він є фізичною особою з інвалідністю І групи, внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу він не здатний усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, здійснювати свої права та виконувати обов`язки, самостійно вчинити будь-який правочин, потребує постійного нагляду та турботи.

В судове засідання представник комунальної установи "Дружківський дитячий будинок-інтернат" не з`явився, від директора ОСОБА_2 надійшло клопотання про розгляд справи без її участі, заявлені вимоги вона підтримує.

Орган опіки та піклування Дружківської міської ради був сповіщений про дату, час та місце розгляду справи належним чином через підсистему «Електронний суд», представник органу опіки та піклування Дружківської міської ради в судове засідання не з`явився.

Представник комунального закладу «Верхівцевський психоневрологічний інтернат» Дніпропетровської обласної ради в судове засідання не з`явився, від в.о. директора закладу Завгороднього О. надійшло клопотання про розгляд справи без присутності представника закладу, заперечень проти заяви не надійшло.

Адвокат Косенко С.В. в судовому засіданні підтримав заяву, вважає, що визнання ОСОБА_1 відповідає його інтересам.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши учасників справи, об`єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи, встановивши факти та відповідні їм правовідносини, суд дійшов до таких висновків.

Статтею 30 Цивільного кодексу України передбачено, що цивільну дієздатність має фізична особа, яка усвідомлює значення своїх дій та може керувати ними. Цивільною дієздатністю фізичної особи є її здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов`язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання. Обсяг цивільної дієздатності фізичної особи встановлюється цим Кодексом і може бути обмежений виключно у випадках і в порядку, встановлених законом.

Суд встановив, що відповідно до довідки від 20.05.2021 серії 12 ААВ № 848372, виданої Міжрайонною медико-соціальною експертною комісією м. Слов`янськ, з 02.05.2021 ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , безстроково призначено першу А групу інвалідності. Висновок про умови та характер праці: потребує постійного стороннього догляду та нагляду (а.с. 3).

Відповідно до довідки за підписом директора комунальної установи "Дружківський дитячий будинок-інтернат" Орлової О.О. № 338 від 26.10.2021 ОСОБА_1 знаходився на повному державному забезпеченні з 03.08.2014 як підопічний цього закладу (а.с.2а).

У зв`язку з початком воєнної агресії російською федерацією 24 лютого 2022 року підопічний ОСОБА_1 був евакуйований до КЗ «Верхівцевський психоневрологічний інтернат» Дніпропетровської обласної ради.

На підставі путівки Департаменту соціального захисту населення Дніпропетровської обласної військової адміністрації №4710 від 09 квітня 2022 року про влаштування до дитячого будинку-інтернату ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , був влаштований до комунального закладу «Верхівцевський психоневрологічний інтернат» Дніпропетровської обласної ради, де перебуває до теперішнього часу.

З висновку судово-психіатричного експерта №183 від 22 листопада 2021 року суд встановив, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , страждає на слабоумство у вигляді глибокої розумової відсталості при дитячому церебральному паралічі, спастичній геміплегії. За своїм психічним станом ОСОБА_1 не може розуміти значення своїх дій та керувати ними, не може приймати участь у судовому засіданні та особисто давати пояснення по суті справи.

Згідно зі ст.39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає за необхідне визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , недієздатним.

Відповідно до ст. 41 ЦК України, правовими наслідками визнання особи недієздатною, є зокрема відсутність у неї права вчиняти самостійно будь-якого правочину. Такі дії від імені недієздатної особи вчиняє її опікун.

Відповідно до статті 66 ЦК України якщо над фізичною особою, яка перебуває у навчальному закладі, закладі охорони здоров`я або закладі соціального захисту населення, не встановлено опіку чи піклування або не призначено опікуна чи піклувальника, опіку або піклування над нею здійснює цей заклад.

Керуючись ст.ст. 259, 263 265, 295-300, ЦПК України, суд

У Х В А Л И В:

заяву комунальної установи "Дружківський дитячий будинок-інтернат", заінтересована особа - орган опіки та піклування Дружківської міської ради Донецької області, комунальний заклад «Верхівцевський психоневрологічний інтернат» Дніпропетровської обласної ради про визнання фізичної особи недієздатною задовольнити.

Визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця смт Нижня Кринка Макіївка Донецької області, недієздатним.

Рішення суду після набрання ним законної сили надіслати органу опіки та піклування, органам ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання фізичної особи.

Строк дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною становить два роки після набрання ним чинності.

Роз`яснити, що клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку дії рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скаргана рішеннясуду можебути подана до Дніпровськогоапеляційного судучерез Дружківськийміський судДонецької областіпротягом тридцятиднів здня його проголошенняабо з дня вручення учаснику справи повного рішення суду.

Повне судове рішення складено 27 вересня 2023 року.

Суддя: С. О. Рагозіна

Присяжні: І.В. Кононенко

А.М. Подоба

Дата ухвалення рішення27.09.2023
Оприлюднено29.09.2023
Номер документу113756249
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи недієздатною

Судовий реєстр по справі —229/6046/21

Рішення від 27.09.2023

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Рагозіна С. О.

Рішення від 27.09.2023

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Рагозіна С. О.

Ухвала від 09.08.2023

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Рагозіна С. О.

Ухвала від 25.07.2023

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Рагозіна С. О.

Ухвала від 18.01.2022

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Рагозіна С. О.

Ухвала від 04.11.2021

Цивільне

Дружківський міський суд Донецької області

Рагозіна С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні