Ухвала
від 30.08.2023 по справі 359/267/23
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 359/267/23

Провадження № 1-в/359/168/2023

У Х В А Л А

30 серпня 2023 м.Бориспіль

Суддя Бориспільського міськрайонного суду Київської обл. ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання ОСОБА_2 ,

за участю:

прокурора ОСОБА_3 ,

адвоката ОСОБА_4 ,

заявниці ОСОБА_5

розглянувши в приміщенні суду з проведенням повної технічної фіксації судового засідання, клопотання захисника ОСОБА_4 про повернення майна,

в с т а н о в и в :

В обґрунтування клопотання захисник повідомив, що вироком Бориспільського міськрайонного суду Київської області від 23.01.2023 року ОСОБА_6 та ОСОБА_7 засуджено за ч. 2 ст. 248 КК України до штрафу у розмірі трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 5100 грн. 00 коп. на користь держави. Також у вироку судом було прийняте рішення конфіскувати та знищити вилучені предмети. Разом з тим, на рушниці ОСОБА_6 був пристосований прилад нічного бачення «SAIMI SCT 35V 2», який є від`ємним від рушниці та не був вписаний в протокол вилучення зброї в ОСОБА_6 , який належить ОСОБА_5 .

На неодноразові запити адвоката про дозвіл на огляд зазначеного прибору і його схоронність при конфіскації самої рушниці, відповідь не дала бажаних результатів. Крім того, були надані копії документів про те, що прилад разом з рушницею ОСОБА_6 після експертизи був переданий на зберігання в камеру схову Бориспільського РУП ГУ НП України в Київської області. Однак на запит до слідчої була отримана відповідь, що орган досудового розслідування не може надати дозвіл повернення запитуваного, так як згідно з п.12, ч.1 ст. 368 КПК України суд ухвалюючи вирок, повинен був вирішити такі питання; 12) що належить вчинити з майном, на яке накладений арешт, речовими доказами і документами. Тому вимушені звернутися до Бориспільського міськрайонного суду Київської області.

Згідно ст.41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

Право приватної власності набувається в порядку, визначеному Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право при ватної власності є непорушним.

Примусове відчуження об`єктів права приватної власності може бути застосоване лише як виняток з мотивів суспільної необхідності, на підставі і в порядку, встановлених законом, та за умови попереднього і повного відшкодування їх вартості. Примусове відчуження таких об`єктів з наступним повним відшкодуванням їх вартості допускається лише в умовах воєнного чи надзвичайного стану.

Конфіскація майна може застосована виключно за рішенням суду у випадках, обсязі та порядку, встановлених законом.

Отже, виходячи з вказаних норм, ОСОБА_5 позбавлена права на повернення майна, що її належить. Прилад має певну цінність, мож використовуватись для будь-яких цілей і задач воєнного стану в Україні, особистого самозахисту на теперішній час і не може бути конфіскованим та знищеним разом зі зброєю.

На підставі викладеного, просить зобов`язати Бориспільський РУП ГУ НП в Київській області (сектор з обліку та зберігання речових доказів) повернути прилад нічного бачення «SAIMI SCT 35V 2» власнику ОСОБА_5 .

В судовому засідання клопотання підтримав та просив його задовольнити.

ОСОБА_5 підтримала клопотання та пояснила, що вона, як і її чоловік ОСОБА_6 , є мисливцем і має мисливську зброю. Вони вдвох придбали два прилади нічного бачення, їй на рушницю і чоловіку. Приціл нічного бачення, який належав її чоловіку був переданий військовим, а її залишився. Факт придбання саме двох прицілів нічного бачення підтверджується квитанцією.

Прокурор в судовому засіданні заперечив щодо задоволення даного клопотання з тих підстав, що приціл нічного бачення є невід`ємною частиною вилученої мисливської зброї, і повинен бути знищений разом із іншими вилученими предметами, які є речовими доказами, відповідно дол. вироку суду.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши письмові докази подані захисником та прокурором, суд приходить до висновку про задоволення клопотання з наступних підстав.

Мною,як головуючимсуддею,розглядалося кримінальнепровадження пообвинуваченню ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , обвинувачених у вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 248 КК України. У зв`язку з повним і беззаперечним визнанням вини обвинуваченими, було постановлено ухвалу про розгляд справи у спрощеному порядку, де було заслухано показання обвинувачених, досліджено матеріали справи, що характеризують обвинувачених, скасовані заходи забезпечення у кримінальному провадженні, вирішено питання щодо речових доказів та судових витрат, інші письмові докази не досліджувалися.

Відповідно до вироку Бориспільського міськрайонного суду Київської області від 23.01.2023 року ОСОБА_6 та ОСОБА_7 засуджено за ч. 2 ст. 248 КК України до штрафу у розмірі трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 5100 грн. 00 коп. на користь держави. Речові докази конфіскувати та знищити вилучені предмети.

В судовому засіданні були досліджені: копія протоколу огляду місця події від 07.11.2022, в ході якого були вилученні знаряддя вчинення злочину, які були перераховані; постанова про визнання речовими доказами, де також перераховані всі вилучені речі; ухвали слідчих суддів, якими було накладено арешт на вилучені в ході огляду місця події речі, проте в жодному з вказаних документів не вказаний прилад нічного бачення «SAIMI SCT 35V 2» як речовий доказ та безпосередньо на даний прилад арешт не накладався.

Суд не погоджується з твердженням прокурора про те, що прилад нічного бачення є невід`ємною частиною вилученої рушниці, яка належала ОСОБА_6 , так як даний прилад є додатковою опцією і купується окремо, а не є невід`ємною частиною будь-якої рушниці. На підтвердження цього судом досліджено копію товарного чека №17 від 15.05.2022, відповідно до якого було придбано два прилади нічного бачення «SAIMI SCT 35V 2» та «AGM SECUTOR T350» на загальну суму 214200 грн., що підтверджує показання ОСОБА_5 про придбання саме двох приладів нічного бачення, які були придбані до вчинення злочину. Також були досліджені копії дозволів на право зберігання, носіння мисливської нарізної зброї на ім`я ОСОБА_5 , відповідно до яких вона володіє двома видами мисливських рушниць та підтверджує її показання, що вона також є мисливцем.

Суд звертає увагу, що в протоколі огляду місця події від 07.11.2022, в постанові про визнання речовими доказами, в ухвалах слідчих суддів, якими було накладено арешт на вилучені в ході огляду місця події речей, повністю перераховані всі виявлені речі, серед яких мисливські рушниці, набої, магазини, що є невід`ємною частиною рушниці і навіть глушник, проте в жодному з вказаних документів не вказаний прилад нічного бачення «SAIMI SCT 35V 2» як речовий доказ. Лише у висновку експерта від 13.12.2022 №СЕ-19/111-22/51096-БЛ є про даний прилад згадка під час дослідження рушниці та набоїв.

Згідно ст.41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

Право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом. Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

Примусове відчуження об`єктів права приватної власності може бути застосоване лише як виняток з мотивів суспільної необхідності, на підставі і в порядку, встановлених законом, та за умови попереднього і повного відшкодування їх вартості. Примусове відчуження таких об`єктів з наступним повним відшкодуванням їх вартості допускається лише в умовах воєнного чи надзвичайного стану.

Таким чином, на думку суду, даний прилад нічного бачення у встановленому законом порядку не вилучався, не був визнаний речовим доказом, на нього не накладено арешт, а тому він не є речовим доказом по даній справі та повинен бути повернутий власниці.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст.19,41 Конституції України, ст. ст.16,100,131-132,376КПК України, слідчий суддя

п о с т а н о в и в:

Клопотання захисника ОСОБА_4 ,про поверненнямайна задовольнити.

Зобов`язати Бориспільський РУП ГУ НП в Київській області (сектор з обліку та зберігання речових доказів) повернути прилад нічного бачення «SAIMI SCT 35V 2» власнику ОСОБА_5 .

Повний текст ухвали буде проголошено о 8:50 год. 31.08.2023.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом 5 днів з дня її оголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення30.08.2023
Оприлюднено02.10.2023
Номер документу113783212
СудочинствоКримінальне
Сутьповернення майна

Судовий реєстр по справі —359/267/23

Ухвала від 30.08.2023

Кримінальне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Кабанячий Ю. В.

Ухвала від 06.03.2023

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Миколюк Олександр Володимирович

Вирок від 23.01.2023

Кримінальне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Кабанячий Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні