Ухвала
від 28.09.2023 по справі 138/1940/23
МОГИЛІВ-ПОДІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 138/1940/23

Провадження №:2/138/644/23

УХВАЛА

28 вересня 2023 року м. Могилів-Подільський

Суддя Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області Холодова Т.Ю., ознайомившись із заявою представника відповідача адвоката Бем Юрія Юрійовича про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції, -

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_1 до Фермерського господарства «Нусі», третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Товариство з обмеженою відповідальністю «Династія Агро Ленд» про визнання недійсними договорів оренди землі та усунення перешкод в користуванні земельними ділянками.

Підготовче засідання у даній справі призначено на 03 жовтня 2023 року о 10 год. 30 хв.

26.09.2023 до суду надійшла заява від представника відповідача адвоката Бем Ю.Ю. про його участь у судовому засіданні, призначеному на 03.10.2023 в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів. Неможливість прибути до суду представник відповідача обґрунтовує військовою агресією Росії проти України та ускладненням можливості представнику брати безпосередню участь в судовому засіданні, а також для забезпечення безпеки учасників справи.

Вирішуючи заявлене клопотання, суд зважає на таке.

За змістом частин 1-3 ст. 212 ЦПК України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою.

Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи.

Аналіз зазначених вище положень процесуального законодавства дає підстави вважати, що прийняття рішення про проведення судового засідання в режимі відеоконференції є правом суду. Вказана норма не встановлює обов`язкового проведення судового засідання в режимі відеоконференції у разі наявності про це клопотання сторони. Постановлення рішення про участь учасника справи у судовому засіданні в режимі відеоконференції застосовується із врахуванням обставин, що зазначаються у клопотанні про таку участь. Необхідність здійснення відеоконференції, на думку суду, визначається з врахуванням обставин справи, її складності та потреби у наданні пояснень, залучених спеціалістів чи інших учасників процесу, які за станом здоров`я чи з інших незалежних від цих осіб причин не можуть бути присутніми у залі суду.

Даний спосіб участі в судовому засіданні має винятковий характер, у зв`язку з чим повинні насамперед існувати причини, які ускладнюють або роблять неможливим участь сторони в судовому засіданні.

Разом з тим заява представника відповідача не містить посилань на жодні належні і допустимі докази на підтвердження обставин неможливості прибути у судове засідання або наявності об`єктивних непереборних причин, які унеможливлюють представника відповідача прибути до суду.

При цьому зі змісту заяви представника відповідача також не вбачається і необхідність здійснення відеоконференції з урахуванням складності справи, зокрема не зазначено про потреби у наданні пояснень, залучених спеціалістів чи інших учасників процесу, які за станом здоров`я чи з інших незалежних від цих осіб причин не можуть бути присутніми у залі суду.

Крім того,на данийчас уМогилів-Подільськомуміськрайонному судінаявні лишедва зали,які обладнанітехнічними засобамидля проведеннясудового засіданняв режимівідеоконференції зщільним графікомпроведення судовихзасідань,які призначенідля розглядукримінальних провадженьта клопотаньслідчим суддею,а тому в Могилів-Подільського міськрайонного суду відсутня технічна можливість забезпечити проведення підготовчого засідання у даній цивільній справі в режимі відеоконференції 03.10.2023.

Враховуючи відсутність виключнихобставин дляздійснення розглядусправи врежимі відеоконференції та обмежені технічні можливості Могилів-Подільського міськрайонного суду Вінницької області щодо забезпечення проведення судових засідань в режимі відеоконференції, приходжу до висновку, що у заяві представника відповідача слід відмовити.

Керуючись ст.ст. 212, 258-261 ЦПК України суд, -

УХВАЛИВ:

У задоволенні заяви представника відповідача адвоката Бем Юрія Юрійовича про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя: Т.Ю. Холодова

Дата ухвалення рішення28.09.2023
Оприлюднено02.10.2023
Номер документу113785330
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин, з них: що виникають з договорів оренди

Судовий реєстр по справі —138/1940/23

Постанова від 18.01.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Панасюк О. С.

Постанова від 18.01.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Панасюк О. С.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Панасюк О. С.

Ухвала від 08.01.2024

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Панасюк О. С.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Вінницький апеляційний суд

Панасюк О. С.

Рішення від 06.11.2023

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Холодова Т. Ю.

Рішення від 01.11.2023

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Холодова Т. Ю.

Ухвала від 03.10.2023

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Холодова Т. Ю.

Ухвала від 28.09.2023

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Холодова Т. Ю.

Ухвала від 13.07.2023

Цивільне

Могилів-Подільський міськрайонний суд Вінницької області

Холодова Т. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні