Ухвала
від 26.09.2023 по справі 694/2284/23
ЗВЕНИГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №694/2284/23

провадження № 2/694/490/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26.09.2023 року м. Звенигородка

Суддя Звенигородського районного суду Черкаської області Сакун Д.І., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса реєстрації: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , тел. НОМЕР_2 ), ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , адреса реєстрації: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_3 , тел. НОМЕР_4 ) до Звенигородської державної нотаріальної контори (ЄДРПОУ 02901242, адреса: проспект Шевченка, 10, м. Звенигородка, Звенигородського району, Черкаської області, 20202) про скасування обтяження у виді заборони на відчуження нерухомого майна,

в с т а н о в и л а:

До Звенигородського районного суду Черкаської області надійшла вказана позовна заява.

Позивачі у позовній заяві просять скасувати заборону, накладену на нерухоме майно, яке належить їм на підставі свідоцтва про право на спадщину за заповітом, номер 5875, виданий 04.11.1995 року. При цьому зазначають, що нотаріусом Звенигородської державної нотаріальної контори внесений запис № 38592115 на підставі обтяження: повідомлення б/н видавник: Звенигородський райвузол зв`язку, об`єкт обтяження-нерухоме майно за адресою: АДРЕСА_2 .

Згідно ст. 73 ЗУ «Про нотаріат» та п. 2 Глави 15 Розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України чітко визначені підстави накладення нотаріусом заборони відчуження нерухомого майна. Згідно п. 3 Глави 15 Розділу ІІ Порядку накладення заборони щодо відчуження нерухомого майна проводиться шляхом вчинення посвідченого напису на документі. Арешти майна нотаріусом не накладаються.

Накладення заборони щодо відчуження майна реєструється нотаріусами в реєстрі для реєстрації нотаріальних дій та реєстрі для реєстрації заборон відчуження нерухомого та рухомого майна, арештів накладених на майно судами, слідчими органами, і реєстрації зняття таких заборон та арештів. Про накладені заборони щодо відчуження робиться запис в Алфавітній книзі обліку та реєстрації заборон відчуження нерухомого та рухомого майна, а також арештів, накладених на таке майно судами, слідчими органами, і реєстрації зняття таких заборон і арештів.

Згідно Відомостей з Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна дійсно було зареєстровано заборону на житловий будинок 16.05.2007 Звенигородською державною нотаріальною конторою внесений запис № 38592115 на підставі обтяження: повідомлення б/н, видавник: Звенигородський райвузол зв`язку, об`єкт обтяження-нерухоме майно за адресою: АДРЕСА_2 . Ця заборона була зареєстрована нотаріальною конторою як реєстратором вказаного реєстру в реєстрі для реєстрації заборон відчуження нерухомого та рухомого майна, арештів, накладених па майно судами, слідчими органами, і реєстрації зняття таких заборон та арештів, про що і зазначається в відомостях з реєстру, а також в Єдиному реєстрі заборон відчуження об`єктів нерухомого майна (електронна версія).

На сьогоднішній день функцію державного реєстратора речових прав на нерухоме майно, зокрема обтяжень, виконують суб`єкти державної реєстрації прав. Звенигородська державна нотаріальна контора до жодної з цих категорій не відноситься, також не є особою, яка наклала арешт, і тому не може бути відповідачем по справі.

Відповідач є обов`язковим учасником цивільного процесу - його стороною. Основною ознакою сторін цивільного процесу є їхня особиста і безпосередня заінтересованість; саме сторони є суб`єктами правовідношення, з приводу якого виник спір. Крім того, відповідач є тією особою, на яку вказує позивач як на порушника свого права.

Враховуючи викладене, позивачам необхідно визначитись з суб`єктивним складом учасників справи, адже належним відповідачем у справах за позовом про скасування рішення, запису щодо державної реєстрації права чи обтяження має бути особа, право чи обтяження якої зареєстровано.

Зазначене є необхідним, оскільки передумовою ухвалення судом рішення про задоволення позовних вимог є встановлення судом належного відповідача, тобто такого учасника правовідносин, поведінка якого обумовила (прямо або опосередковано) необхідність звернення позивача до суду за захистом його прав чи інтересів.

Недотримання позивачами зазначених положень при зверненні з позовною заявою у справі перешкоджає вирішенню питання про відкриття провадження у справі.

Суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п"яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху (ч.1 ст.185 ЦПК України).

Враховуючи викладене, дану позовну заяву необхідно залишити без руху. В разі невиконання вимог ухвали протягом десяти днів з моменту її отримання, заяву необхідно повернути позивачам та вважати неподаною.

Керуючись ст. 175, 177, 185 ЦПК України, суддя,

у х в а л и л а:

Позовну заяву ОСОБА_1 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса реєстрації: АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , тел. НОМЕР_2 ), ОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_2 , адреса реєстрації: АДРЕСА_2 , РНОКПП НОМЕР_3 , тел. НОМЕР_4 ) до Звенигородської державної нотаріальної контори (ЄДРПОУ 02901242, адреса: проспект Шевченка, 10, м. Звенигородка, Звенигородського району, Черкаської області, 20202) про скасування обтяження у виді заборони на відчуження нерухомого майна, - залишити без руху.

Надати позивачам строк для усунення недоліків заяви протягом десяти днів з дня отримання ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Попередити позивачів про наслідки недотримання ухвали про залишення заяви без руху, передбачені ч. 3 ст. 185 ЦПК України, якщо позивачі не усунуть недоліки заяви у строк встановлених судом, заява буде вважатися неподаною і буде повернута позивачам. Водночас, повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, які стали підставою для повернення заяви.

Копію ухвали направити позивачам.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя Д.І. Сакун

СудЗвенигородський районний суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення26.09.2023
Оприлюднено02.10.2023
Номер документу113786387
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Інші справи позовного провадження

Судовий реєстр по справі —694/2284/23

Рішення від 10.01.2024

Цивільне

Звенигородський районний суд Черкаської області

Сакун Д. І.

Ухвала від 05.01.2024

Цивільне

Звенигородський районний суд Черкаської області

Сакун Д. І.

Ухвала від 05.01.2024

Цивільне

Звенигородський районний суд Черкаської області

Сакун Д. І.

Ухвала від 01.12.2023

Цивільне

Звенигородський районний суд Черкаської області

Сакун Д. І.

Ухвала від 14.11.2023

Цивільне

Звенигородський районний суд Черкаської області

Сакун Д. І.

Ухвала від 24.10.2023

Цивільне

Звенигородський районний суд Черкаської області

Сакун Д. І.

Ухвала від 12.10.2023

Цивільне

Звенигородський районний суд Черкаської області

Сакун Д. І.

Ухвала від 26.09.2023

Цивільне

Звенигородський районний суд Черкаської області

Сакун Д. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні