Ухвала
від 04.07.2023 по справі 452/2688/23
САМБІРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 452/2688/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 липня 2023 року м.Самбір

Суддя Самбірського міськрайонного суду Львівської області Кущ Т.М., отримавши позовну заяву ОСОБА_1 в особі її представника - адвоката Пащука Артема Ігоровича до Стрілківської сільської ради Самбірського району Львівської області (далі - Стрілківська сільрада) про визнання права власності на майно в порядку спадкування за законом, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - Старосамбірська державна нотаріальна контора Львівської області (далі - Старосамбірська нотаріальна контора) , -

В С Т А Н О В И В :

29 червня 2023 року ОСОБА_1 в особі її представника - адвоката Пащука А.І. звернулась до суду з позовом до Стрілківської сільради з вимогою про визнання за нею права власності на житловий будинок, розташований за адресою: АДРЕСА_1 , у порядку спадкування за законом після смерті її чоловіка ОСОБА_2 , померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Під час вирішення питання про можливість прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі судом встановлено наступне.

Представник позивача ОСОБА_1 - адвокат Пащук А.І. самостійно визначив підсудність справи та звернувся із вищезазначеним позовом до Самбірського міськрайонного суду Львівської області, посилаючись на те, що предметом спору є визнання права власності в порядку спадкування на будинок, який знаходиться на території Самбірського району Львівської області.

Проте, такі висновки позивача, на переконання суду, є помилковими.

Відповідно дост.27Цивільного процесуальногокодексу України(далі-ЦПК України),позови дофізичної особипред`являються всуд зазареєстрованим увстановленому закономпорядку місцемїї проживанняабо перебування,якщо іншене передбаченозаконом. Позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Як вбачається з позовної заяви відповідачем у справі є Стрілківська сільрада, яка знаходиться за адресою: Львівська область, Самбірський район, с. Стрілки, вул. Вербицького, буд.10.

Разом з тим, суд зауважує, що Самбірський район Львівської області в сучасних межах створено відповідно до Постанови Верховної Ради України від 17 липня 2020 року «Про утворення та ліквідацію районів» (далі Постанова). До його складу увійшли: Самбірська, Рудківська, Добромильська, Новокалинівська, Старосамбірська, Турківська, Хирівськаміські, Боринська селищна,Бісковицька, Ралівська, Стрілківська сільські територіальні громади. Проте, раніше територія району входила до складу трьох окремих районів: Самбірського, Старосамбірського, Турківського, які цією ж Постановою були ліквідовані.

При цьому, с. Стрілки, де є місцезнаходження відповідача, за своєю територіальністю належить до колишнього Старосамбірського району Львівської області.

Відповідно п.3 РозділуXII Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про судоустрій і статус суддів», районні, міжрайонні, районні у містах, міські, міськрайонні суди продовжують здійснювати свої повноваження до утворення та початку діяльності місцевого окружного суду, юрисдикція якого розповсюджується на відповідну територію.

Окрім того, ст.30 ЦПК Україниврегульовано правила виключної підсудності.

Позови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини (ч.1ст.30 ЦПК України).

За умовами ч.4 ст.263ЦПК України при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

Вирішуючи даний позов, суд бере до уваги правовий висновок Великої Палати Верховного Суду у постанові від 07 липня 2020 року по справі №910/10647/18, відповідно до якого виключна підсудність застосовується до тих позовів, вимоги за якими стосуються нерухомого майна як безпосередньо, так і опосередковано, а спір може стосуватися як правового режиму нерухомого майна, так і інших прав та обов`язків, що пов`язані із нерухомим майном.

Із змісту позовної заяви встановлено, що позовні вимоги стосуються визнання права власності на житловий будинок, що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , який територіально також відноситься до колишнього Старосамбірського району Львівської області.

За таких умов, позов має пред`являтися за правилами виключної підсудності.

Враховуючи те, що юридична адреса місцезнаходження відповідача - Стрілківської сільради відноситься до території Самбірського (раніше Старосамбірського)району Львівської області, спірний будинок розташований також на території Самбірського (раніше Старосамбірського) району Львівської області, то дана справа є підсудною Старосамбірському районному суду Львівської області, юрисдикція якого розповсюджується на відповідну територію.

Вказані обставини свідчать про те, що позов направлений до Самбірського міськрайонного суду Львівської області з порушеннямвимог ЦПКУкраїни.

Суд передає справу на розгляд іншому суду, якщо справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду (п.1 ч.1 ст.31 ЦПК України).

Відповідно до ст.32 ЦПК України, спори між судами про підсудність не допускаються. Справа, передана з одного суду до іншого в порядку, встановленому статтею 31 цього Кодексу, повинна бути прийнята до провадження судом, якому вона надіслана.

Таким чином, суд приходить до висновку, що справа за позовною заявою ОСОБА_1 в особі її представника - адвоката Пащука А.І. до Стрілківської сільради про визнання права власності на майно в порядку спадкування за законом, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог - Старосамбірська держнотконтора не підсудна Самбірському міськрайонному суду Львівської області та повинна бути передана за підсудністю до Старосамбірського районного суду Львівської області відповідно до вимог ч.1 ст.31 ЦПК України.

На підставі викладеного, керуючись стст.27,30,31,187,353 ЦПК України, суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Цивільну справу за позовом ОСОБА_1 в особі її представника адвоката Пащука Артема Ігоровича до Стрілківської сільської ради Самбірського району Львівської про визнання права власності на майно в порядку спадкування, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - Старосамбірська державна нотаріальна контора Львівської області, -передати запідсудністю доСтаросамбірського районногосуду Львівськоїобласті (82000, Львівська область, м. Старий Самбір, вул. Шевченка Бічна, 1).

Ухвалу можебути оскаржено в апеляційному порядку до Львівського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя Т.М. Кущ

Дата ухвалення рішення04.07.2023
Оприлюднено02.10.2023
Номер документу113788354
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —452/2688/23

Рішення від 12.02.2024

Цивільне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Кушнір А. В.

Рішення від 12.02.2024

Цивільне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Кушнір А. В.

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Кушнір А. В.

Ухвала від 10.10.2023

Цивільне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Кушнір А. В.

Ухвала від 04.07.2023

Цивільне

Самбірський міськрайонний суд Львівської області

Кущ Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні